5 Nisan 2023 Çarşamba

Patatesli Bezelyeli Sulu Köfte Tarifi

 

Patatesli Bezelyeli Sulu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için;

  • 1 kilo kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet yumurta (yumurta küçükse 2 tane koyun)
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • Karabiber
  • Reyhan

Diğer malzmeler;

  • 1 büyük boy soğan
  • 1 adet domates rende
  • 1 yemek kaşığı dolu kaşık salça
  • 3 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 kase bezelye
  • 1 kase sulu köfte
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber

    Patatesli Bezelyeli Sulu Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Buzlukta hazır köftelerim olduğundan benim için çok pratik bir yemek oldu :).
  • Buzluğunda köfte olmayanlar için hızlıca tarif edeyim;1 kilo kıymaya 1 büyük soğan, 1,5 su bardağı ince bulgur, 1 yumurta (yumurta küçükse 2 tane koyun) 1 yemek kaşığı un, tuz karabiber ve mutlaka reyhan ekleyin.
  • Uzun süre yoğurun hazır olunca elinizi ıslatarak yuvarlayın.
  • Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavurun.
  • Ardından domatesi ekleyin yumuşayana kadar kavurun.
  • Salçayı da ekleyip kavurun küp küp doğradığınız patateslerle havucu tencereye alın. Uzun süre kavurun.
  • Kavurduktan sonra bezelyeleri ekleyin.
  • Bir tur döndürün ve 1 lt kadar su ekleyin.
  • Tuz ve baharatını da ekleyin.
  • Su kaynamaya başlayınca köfteleri salın.
  • Tüm sebzeler pişince ocaktan alın.
  • Yemeği daha kıvamlı isterseniz daha az su ekleyebilirsiniz.Deneyeceklere afiyet olsun.

Enfes Lezzetiyle Cevizpare Tatlısı

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için)
  • 125 grm tereyağı
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2.5 su bardağı un

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayalım ,şeker, limon suyu ve suyu tencereye alıp karıştırarak ocağa alalım.
  • Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 10 dakika kaynatıp şerbeti soğumaya bırakalım .
  • Yoğurma kabına yumurta sarısının bir tanesinin ayırdıktan sonra un hariç diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım .
  • Unu kontrollü bir şekilde ekleyip hafif yumuşak bir hamur yoğuralım.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp fırın tepsisine dizelim ve üstüne ayırmış olduğumuz yumurta sarısını fırça yardımıyla sürelim .
  • Her bir tatlının üzerine yarım cevizi bastırıp 180 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından aldığımız sıcak tatlıyı 5 dakika bekletip sonrasında soğuk şerbetle buluşturalım.
  • 1-2 saat şerbetini iyice çekmesini bekleyip servis edelim afiyetler olsun 

Tam Kıvamında Supangle Tarifi

 

Tam Kıvamında Supangle Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı buzlu soğuk su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 80 gram sütlü çikolata
  • Kakaolu kek (isteğe bağlı)

    Tam Kıvamında Supangle Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Süt ,yumurta sarısı ,unu ve şekeri bir tencereye alıp orta ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
  • Ocaktan indikten sonra tereyağı ve çikolatayı ekleyip eritiyoruz.
  • Bir su bardağı buzlı soğuk suyu ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpıyoruz.
  • Dibine kek koyduğumuz kaselere paylaştırıp buzdolabında en az 2 saat dinlendiriyoruz.

Kayseri Yağ Mantısı Tarifi

 

Kayseri Yağ Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 paket instant kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İçi için;

  • 6-7 adet büyük patates
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı toz biber

Üzeri için;

  • Sarımsaklı yoğurt

    Kayseri Yağ Mantısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; tüm malzemeleri yoğurma kabına alalım ve yumuşak ele yapışan bir hamur elde edelim. Un markasına göre ölçü değişiklik gösterebilir.
  • Hamuru 45 dk kadar mayalanmaya bırakalım.
  • İç harcı için; patatesleri haşlayalım. Sıvı yağda minik minik doğradığımız kuru soğanı kavuralım ve baharatları da ekleyelim.
  • Patatesi ezip, sosuyla karıştırıp, soğumaya bırakalım.
  • Mayalanan hamuru 2 bezeye ayırıp, çok ince olmayacak şekilde açalım. Kare kare keselim.
  • İç harcından koyup kapatalım, kızgın yağda kızartalım.
  • Salçalı sosunu yapalım.
  • Kızarttığımız mantının üzerine sarımsaklı yoğurt dökelim.
  • Salçalı sos da döküp servis edelim(biz patatesli sevdiğimiz için patatesli yapıyorum. Siz kıymalı harç ile de yapabilirsiniz)
  • Afiyet olsun 

Pratik Kol Böreği Tarifi

 

Pratik Kol Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka 470 g

Sosu için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 3 tane yumurta (Eğer yumurtalarınız büyük ise 2 tane kullanın)
  • 1 paket kabartma tozu

İçi için;

  • 500 g ıspanak
  • Küçük kase ufalanmış beyaz peynir (arzuya göre)
  • İster yeşil soğan 4-5 dal
  • Yada bir büyük kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 silme çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz

Yada;

  • 1 kase beyaz peynir
  • 1 tutam maydanoz

    Pratik Kol Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce ıspanağımızı güzelce yıkıyoruz, kesiyoruz ve süzülmeye bırakıyoruz. Yeşil soğanları ince ince doğruyoruz. Bir büyük kaseye suyunu sıkarak ıspanağı alıyoruz doğranmış soğanları ilave edip, baharatlarını ilave ediyoruz yağıda ekleyip, karıştırıyoruz.
  • Bir kasede beyaz peyniri ufalayıp, içine maydanoz ekliyoruz karıştıyoruz.
  • Sosu için bütün malzemeyi bir kaseye katıp, karıştırıyoruz.
  • Baklavalik yufkamızı açıp bir tepsiye alıyoruz ve üstünü bir bez ile kapatıyoruz kurumaması için.
  • Şimdi ilk olarak iki yufka alıp seriyoruz üstüne sos sürüyoruz fırça ile kuru yer bırakmıyoruz (birinci yufka soslanmıyo) kısa olan tarafına kenara iç harcı koyup rulo yapıyoruz ve etrafında donduruyoruz bütün yufkalara
  • Aynı işlemi uyguluyoruz. Kalan sostan üstünede sürüp, önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişiriyoruz.
    Ilık servis edin.

Acuka Tarifi

 

Acuka Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 dilim tost ekmeği
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 kase ceviz
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı domates salçası
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Çok az 1 fiske tuz (salçalar çok tuzluysa koymayın)

    Acuka Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ekmeği robottan geçiriyoruz, daha sonra diğer malzemeleri koyup, robottan geçiriyoruz.
  • Servis tabağına alıp üzerine ceviz yerleştiriyoruz, 5 dk da hazırlanabilecek yemeklerin, kahvaltıların yanına çok yakışan bir tarif, deneyeceklere afiyet olsun

Fındıklı Mereng (Beze) Tarifi

 

Fındıklı Mereng (Beze) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta beyazı
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı dövülmüş fındık
  • 1,5 çay bardağı hindistan cevizi

Arzuya göre;

  • Çikolata rendesi

    Fındıklı Mereng (Beze) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta beyazları kuru bir kaseye alınır. Hiç yumurta sarısı bulaşmamış yumurta beyazları şekerle birlikte kremşanti kıvamı alıncaya kadar çırpılıp, kalan diğer malzemeler de eklenip spatula ile karıştırılır.
  • Dondurma kaşığı ile şekiller verilerek yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
  • 180 derece fırında kontrollü hafif rengi pembeleşinceye kadar 15-20 dk pişirilip, ilk sıcağı çıkınca servis edilir.
  • Hamura arzuya göre portakal veya limon kabuğu rendelenebilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Düdüklü Tencerede Taze Yeşil Fasulye Tarifi

 

Düdüklü Tencerede Taze Yeşil Fasulye Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo taze yeşil fasulye
  • 1 baş sarımsak
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 tane orta boy domates
  • 1 buçuk yemek kaşığı salça
  • 3 tane acı sivri biber
  • 2 yemek kaşığı terayağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Kırmızı pul biber
  • Tuz
  • 1 litre sıcak su

    Düdüklü Tencerede Taze Yeşil Fasulye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Taze fasulyeler ayıklanır kıyılır yıkanır kenarda bekletiriz. Kuru soğan ince doğranır. Sarımsaklar doğranır.
  • Terayağı tencerede eritilir zeytinyağı da eklenir eritilir.
  • Soğan ve sarımsaklar eriyen yağda hafif pişirilir. Domatesler kabukları soyulup ince doğranır ve aynı şekilde pişirilir. Üstüne salça az su eklenir karıştırılır. Pişer sos kıvamına gelir.
  • Fasulyeleri bu sosun içine karıştırırız. Beş on dk sosla beraber kavrulur. Rengi dönmeye başlar. Yarıya kadar su eklenir birazda daha pişer suyu sıcak ve az az eklenecek.
  • En son üzerine tam fasulyenin üstünü kapatacak kadar sıcak su ekleriz.
  • Tuzu, pul biberide ekleriz.
  • Düdüklü tencerenin kapağını kapatır yarım saat pişmeye bırakırız.
  • Piştikten sonra biraz bekleriz soğumasını düdüklü tencere havası çıkana kadar bekleyin. Yemeğimiz servise hazırdır. Afiyet olsun.
  • Püf noktası:Sarımsak bol olacak. Zeytinyağı olacak ki çabuk pişmesini sağlar tereyağı olacak tereyağı lezzet verir.

Tepsi Oruğu (Pratik İçli Köfte) Tarifi

 

Tepsi Oruğu (Pratik İçli Köfte) Tarifi İçin Malzemeler

İç harcı için;

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 250 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet sivri biber
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Yarım su bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)
  • Birkaç dal maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Kimyon

Hamuru için;

  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet orta boy haşlanmış patates
  • Yarım su bardağı un (gerekirse)
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Tuz

    Tepsi Oruğu (Pratik İçli Köfte) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç harcı yapmak için tavaya yağ alınır. Isınınca kıyma eklenip renk alana kadar eze eze kavrulur. Ardından çok ince doğranmış soğan ve biber eklenip iyice yumuşayana kadar kavrulur.
  • Daha sonra sarımsak ve salçalar eklenip çiğ kokusu gidene kadar 4-5 dk daha kavrulur. Baharatlar, ceviz ve maydanoz eklenip güzelce karıştırılır ve altı kapatılır.
  • Hamur için; bulgur derin bir kaseye alınıp üzerine sıcak su eklenip karıştırılır ve kapak kapatılır.
  • Bulgur şişince içerisine yumurta, haşlanıp ezilmiş patates, salça ve tuz eklenip uzunca bir süre yoğrulur. Eğer hamur cıvık ise un ekleyebilirsiniz. Kurabiye hamuru kıvamında bir hamur olmalı.
  • Fırın kabı iyice yağlanır. (küçük dikdörtgen borcam kullandım, küçük ölçülü bir fırın kabı kullanınız) hamurun yarısı eller yağlanarak kabın tabanına yayılır. Üzerine iç harcı eklenir.
  • Üzerine tekrar hamur parçalar halinde eklenerek eller yağlanarak yayılır. Eşit bir şekilde yayıldıktan sonra üzerine biraz yağ gezdirilip yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dk pişirilip çıkarılır. Henüz yumuşakken dilimlenir ve tekrar fırına verilir.
  • Bu kez üzeri nar gibi kızarana dek pişirilir. Biraz gevrek olmalı. Bol limonla servis edilir. Afiyet olsun