19 Nisan 2023 Çarşamba

Ay Tatlısı Tarifi

 

Ay Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 150 gr oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
  • 2 adet yumurta (1 inin sarısı üzerine)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 şu bardağı un
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz

Şerbeti için;

  • 2.5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 6-7 damla limon suyu

    Ay Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbetimizi hazırlayalım. Şu ve şekeri eriyene kadar kaynatalım ve daha sonra içine limon suyu ekleyelim altını orta ateşe getirip 5 6 dakika kaynatalım ve altını kapatıp soğumaya bırakalım.
  • Hamurumuz için; bütün malzemeyi yoğurma kabımıza alalım ve yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Ben 2 parçaya ayırdım. Ayrı ayrı rulo yaptım ve ince düzgün bir şekilde videoda ki gibi hazırladım bir çay bardağı yardımıyla ay şeklinde kestim bir borcama dizdim.
  • Üzerine ayırmış olduğum yumurta sarısını sürdüm ve çatalla ay şeklinde çizdim. 200 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika kontrollü pişirdim (üzeri ve altı kızarana kadar)
  • Fırından çıkınca 5 dakika ilk sıcaklığının çıkmasını bekledim ve soğuk şerbeti döktüm.
  • Şerbeti çekince üzerine ceviz parçaları ve yanında kaymakla servis ettim ben, sizler dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz 

Kuzu Ciğer Kavurma Tarif Tarifi

 

Kuzu Ciğer Kavurma Tarif Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kuzu ciğeri
  • 1 büyük ya da 2 orta boy soğan
  • 5-6 tane köy biberi ya da çarliston biber
  • 1 adet büyük domates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 8-10 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Kaya tuzu

    Kuzu Ciğer Kavurma Tarif Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ciğer kavurma için aldığınız ciğer zarı alınmış ve küp küp doğranmış olsun. Eğer hazır almadıysanız ciğerin zarını soyup doğrayın ve yıkayıp süzülmeye bırakın.
  • Biberleri yıkayıp çekirdeklerini ayıklayın ve ince ince doğrayın.
  • Kuru soğanı kabuğunu soyup yıkayın ve ince ince doğrayın.
  • Domatesi yıkayıp kabuğunu soyup küçük parçalar halinde doğrayın.
  • Tencereyi ocağın üzerine alıp kızdırın ve sıvı yağı ilave edin.
  • Yağ ısınınca üzerine ciğeri ekleyip hiç karıştırmadan bir süre bekleyin. Sonra yavaş yavaş karıştırın.
  • Bir süre böyle kavurduktan sonra ocağı kısıp tencerenin kapağını kapatın ve arada kontrol ederek 20-25 dakika pişirin.
  • Ciğer piştikten sonra ocağın altını açıp az renk alan kadar kavurun. Bu arada tereyağını da ilave edin.
  • Üzerine soğanı ekleyin 1-2 kavurun ve sonra biberi ilave edin.
  • Biberde 1-2 dakika kavrulunca üzerine tuz ve baharatları ekleyin.
  • En son domatesi ilave edip az çevirin ve ocağı kapatın.
  • Ciğer kavurma pişince sıcak sıcak servis edin. 

Meyhane Pilavı Tarifi

 

Meyhane Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 baş soğan
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 4 su bardağı kaynar su

    Meyhane Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 1adet yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsakları zeytinyağında hafif pembeştirelim üzerine doğradığımız kapya biber ve yeşil biberleri ekleyip, kavurmaya devam edelim.
  • Biberleride hafif sotelenince üzerine salçayı ekleyelim kokusu uçana kadar arada karıştıralım.
  • Daha sonra üzerine soyup, yemeklik dogradığımız domatesleri ilave edelim. Domatesler eriyene kadar kavuralım.
  • Üzerine yıkayıp süzdüğümüz bulguru ve ortasına tereyağını ekleyelim bu şekilde bir dk. kadar karıştırarak kavuralım. Tuzunu baharatlarını ve üzerine 4su bardağı kaynar suyu ilave edelim.
  • Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısalım suyunu çekmesini bekleyelim. İyice suyunu çektikten sonra bir defa karıştıralım.
  • Yarım saat kadar dinlendirelim. Meyhane pilavımızı ana yemek yanında yada ayran eşliğinde sâde olarakta sıcak servis edebiliriz. 

Nefis Unlu İrmik Helvam Tarifi

 

Nefis Unlu İrmik Helvam Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • Yarım su bardağı un
  • 100 gr tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)

Şerbeti için;

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1,5 su bardağı su (300 ml)

    Nefis Unlu İrmik Helvam Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Unlu irmik helvası için öncelikle helvamızın şerbetini hazırlayalım.  Küçük bir tencereye toz şeker, süt ve suyu alalım.
  • Şeker eriyinceye kadar karıştırarak şerbeti ısıtalım. İçindeki şeker tamamen eridikten sonra şerbeti ocaktan alalım.
  • Diğer taraftan uygun bir tavaya tereyağı ve sıvı yağ alalım. Tereyağını eritelim.
  • Eriyen yağa irmik ve unu ekleyelim. Rengi dönünceye kadar yaklaşık 15 dakika sürekli karıştırarak kavuralım. Bu aşamada ocağı çok yüksek ateşte açarak unu birden yakmamaya dikkat edelim.
  • Rengi dönen helvamızı hazırladığımızda şerbeti yavaşça ilave edelim ve bir yandan da karıştırmaya devam edelim. Bu aşamada sürekli karıştırmak yine önemli. İlk başta kıvamı akışkan olacak ama zamanla koyulaşacaktır.
  • İstediğimiz kıvama geldikten sonra helvanın üzerine bir kağıt havlu kapatarak yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakalım.
  • Güzelce dinlenen helvamızı karıştırdıktan sonra dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz. 

Ev Yapımı Antep Usulü Baklava Tarifi

 

Ev Yapımı Antep Usulü Baklava Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 adet yumurta
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • Yarım çay kaşığı tuz

Şerbeti için;

  • 3,5 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 dilim limon

Açmak için;

  • 1 büyük kase nişasta

Üzerinin yağı için;

  • 125 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Arası için;

  • 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz

    Ev Yapımı Antep Usulü Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kaba unu koyalım ortasını havuz yapalım suyu, tuzu, yumurtayı ortasına koyalım elimizle orta kısmını çırpalım unu azar azar toplayarak hamuru yoğuralım.
  • Sonra hamuru silindir şekli verelim 12 adet bezeye bölelim bezelere nişasta koyduğumuz kabin içine bezeleri koyalım, üzerine streç ile saralım bir bez örtelim bir saat hamur dinlendirelim.
  • Sonra tezgahın üzerine çok az nişasta serpelim, pasta tabağı kadar merdane ile büyütelim.
  • Sonra oklava ile açabildiğimiz kadar incecik açalım, tereyağı sürdüğümüz fırın kabına serelim, kenarlarını keselim.
  • Hamurun üzerine koyalım bu şekilde üç adet olduktan sonra biraz yağ serpiştirelim yine üç adet bu şekilde yapıp, koyalım üzerine yağ serpiştirelim ,üzerine cevizi döşeyelim.
  • Diğer altı bezeyi de incecik açalım tepsinin kenarlarından çıkan hamuru kesip, tekrar içine koyalım, baklavayı keskin bir bıçakla kare kare keselim.
  • Tereyağı, sıvı yağı, kısık ateşte kızdıralım, üzerine çıkan beyaz köpükleri kaşıkla alalım yağı üzerine gezdirerek dökelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında180 derecede 20 dk pişirelim, sonra üzerine yağlı kağıt ile kapatalım 40 dk daha pişirelim, toplam bir saat pişecek baklavamız güzel pişsin kat kat olsun.
  • Şerbetide yirmi dk kaynatalım, en son limon dilimi ekleyip iki üç dk daha kaynatalım, şerbet sıcak olacak baklava sıcak olacak şekilde gezdirerek üzerine üzerine dökelim. Afiyet olsun.
  • Not:Ben ceviz kullandım fındık fıstık ta konabilir.

Kolay Çikolatalı Pasta Tarifi

 

Kolay Çikolatalı Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Keki İçin;

  • 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml – oda sıcaklığında)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 2,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı dolusu kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Keki Islatmak İçin;

  • 1,5 su bardağı oda sıcaklığında süt (300 ml)

Üzeri İçin;

  • 2 poşet krem şanti
  • 1,5 su bardağı soğuk süt (300 ml)
  • 3 yemek kaşığı sürülebilir kahvaltılık çikolata

Çikolatalı Ganajı İçin;

  • 200 ml sıvı krema
  • 80 gr bitter çikolata

    Kolay Çikolatalı Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pastanın keki için yumurtaları karıştırma kabına alalım.
  • Üzerine şekeri ilave edelim ve köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine sıvı yağ ve sütü ilave edelim. Ardından kabın üzerine tel süzgeci yerleştirerek un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ekleyelim ve tekrar çırpalım.
  • Hazırladığımız karışımı yağladığımız kare borcama dökerek eşit bir şekilde yayalım. Ben bu tarifte 29 cm x 29 cm boyutlarında bir borcam kullandım.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 175 °C fırında, alt üst fansız ayarda 25 dakika pişirelim.
  • Pişen ve ilk sıcaklığı çıkan kekin üzerine sütü gezdirerek dökelim.
  • Kekimizin kreması için çırpma kabına toz kremşanti ve sütü alarak koyu bir kıvam alana kadar çırpalım.
  • Hazır olan kremşantinin üzerine sürülebilir çikolatayı ekleyelim. Çikolata ve krema karışına kadar güzelce çırpalım.
  • Hazırladığımız kremayı sütü tamamen çekip soğuyan kekin üzerine alalım.
  • Bir spatula veya pasta sıvama aparatı ile her yerine güzelce yayalım.
  • Pastamızı bu şekilde 1 saat boyunca buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Ganajı için sos tavasına kremayı alarak kaynama noktasına gelene kadar ısıtalım. Ardından ocağı kapatalım.
  • Kremanın içerisine bitter çikolatayı ekleyelim. Çikolata eriyene kadar karıştıralım. Oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakalım.
  • Oda sıcaklığına gelen ganajı pastamızın üzerine gezdirelim.
  • Daha sonra en az 3-4 saat mümkünse 1 gece buzdolabına dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pastamızı dilediğimiz şekilde süsleyip dilimleyerek servis edelim.

Airfryer Sac Arası Tatlısı Tarifi

 

Airfryer Sac Arası Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 adet baklavalık yufka
  • 100 gr tereyağı

Şerbeti için;

  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su (300 ml)
  • Birkaç damla limon suyu

Arası için;

  • Kaymak
  • Antep fıstığı
  • Ceviz

    Airfryer Sac Arası Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tatlımızın şerbeti için tencereye su ve şekeri alarak karıştıralım ve kaynamaya bırakalım.
  • 10 dakika kadar kaynayan şerbetin içerisine limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım. Soğumaya bırakalım.
  • 2 adet baklavalık yufkayı üst üste olacak şekilde tezgaha alalım. Üzerine fırça yardımıyla eritilmiş tereyağından sürelim.
  • Her yerini güzelce yağladığımız yufkanın geniş kenarına kaymaktan sürelim. Ardından üzerine bolca Antep fıstığı serpelim.
  • Kaymak sürdüğümüz taraftan başlayarak yufkamızı rulo şeklinde sıkıca saralım.
  • Sardığımız ruloyu kendi etrafında dolayarak gül şeklini verelim. Daha rahat şekil vermek için gerekirse yufkalarınızı nemli bir bez arasında bekletebilirsiniz.
  • Diğer yufkalarımızı da aynı şekilde hazırlayalım. İç harcında isteğe bağlı olarak rondodan geçirilmiş ceviz ya da fındık da kullanabilirsiniz.
  • Tüm tatlılarımızı şekillendirdikten sonra airfryer haznesine yerleştirelim.
  • Kalan tereyağından üzerlerine bolca sürelim.
  • Tatlılarımızı 160 °C de üzerleri güzelce kızarana kadar 10 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda tatlılarımızı airfryerdan alalım. Soğuk şerbeti üzerlerine gezdirelim.
  • 10 dakika kadar dinlendirdiğimiz tatlılarımızın üzerini dondurma ya da kaymakla süsleyerek servis edebilirsiniz. 

17 Nisan 2023 Pazartesi

Google’dan Chrome için acil durum güncellemesi!

 Google kısa süre önce Chrome için acil durum güvenlik güncellemesi yayınladı. Yazılım devi, Android ve web sürümünü etkileyen güvenlik açığına karşı kullanıcılarını mümkün olan en kısa sürede güncellemeyi yüklemeye çağırdı.

Google Chrome güncellemesi ile iki güvenlik açığı giderildi

Google tarafından paylaşılan bilgiye göre son Chrome güncellemesi, aktif olarak kullanılan bir güvenlik sorununu gideriyor. CVE-2023-2033 olarak tanımlanan bu açık, üçüncü taraf araştırmacıların keşfi sonrasında giderildi.

Google Chrome'dan güvenliği ikiye katlayacak özellik!

Yeni güvenlik güncellemesinde bir diğer açık daha giderildi. Fakat Google, ikinci güvenlik sorununun detaylarını paylaşmadı. Son paketler Chrome masaüstünde 112.0.5615.121 ve Android’de ise 112.0.5615.100 veya 112.0.5615.101 sürümüyle dağıtıma çıktı.Masaüstü Chrome kullanıcıları Menü > Yardım > Chrome Hakkında’yı seçerek veya adres çubuğuna chrome://settings/help yazarak tarayıcılarını güncelleyebilir. Öte yandan Android kullanıcıları ise Google Play’e giderek uygulamanın son sürümünü kurabilir.

Chrome 112 sürümü, Nisan ayının başında piyasaya sürüldü ve 16 güvenlik sorununu giderdi. Google ayrıca batarya ömrünü artıran birtakım değişiklikler uyguladı. Ancak acil durum güncellemeleri, yeni keşfedilen güvenlik açıklarına karşı koruma sağlamak için oldukça önemli.