11 Şubat 2021 Perşembe

Tuzlu Peynirli Kek Tarifi

 

Tuzlu Peynirli Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım kalıp peynir
  • Maydanoz
  • 1.5 çay kaşığı karbonat
  • 3, 5 su bardağı un

    Tuzlu Peynirli Kek Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak sıvıları güzelce karıştırıyoruz.
  • Daha sonra katıları ekleyip biraz katı bir kıvam elde ediyoruz.
  • Kek kalıbımızı yağlayıp kekimizi döküyoruz ve bastırmadan düzeltiyoruz.
  • 170 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi

 

Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram fasulye,
  • 1 çay bardağı zeytinyağı,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 3 adet domates,
  • 1 su bardağı su,
  • Tuz.

    Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi Nasıl Yapılır?

    Zeytinyağlı taze fasulye yapmak için gerekli olan fasulyeler ayıklanıp arzuya göre kesilir ve güzelce yıkanıp suyu süzülür.

    Tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı konulur ve yemeklik olarak doğranmış soğanlar ilave edilerek kavrulur.Kavrulan soğanların üzerine fasulyeler ilave edilip karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak 6-7 dakika kadar kavrulur.

    Daha sonra kabuğu soyulup doğranmış domatesler eklenip karıştırılır.

    Üzerine 1 su bardağı su ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılarak fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

    Ocaktan almadan önce pişirilen zeytinyağlı taze fasulye üzerine tuz ile kalan zeytinyağı eklenip karıştırılır ve 1-2 dakika sonra ocaktan alınır.

    Zeytinyağlı fasulye yemeği soğuk olarak servise sunulur.

Fıstıklı Kuş Üzümlü Pilav Tarifi

 

Fıstıklı Kuş Üzümlü Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kuru soğan,
  • 1 Türk kahvesi fincanı kuş üzümü,
  • 1-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (50 gram),
  • 2 su bardağı pirinç,
  • 3 su bardağı sıcak su (su bardağı ölçüsü: 200 ml.),
  • Tarçın (1 çay kaşığı),
  • Karabiber (1 çay kaşığı),
  • Tuz.

    Fıstıklı Kuş Üzümlü Pilav Tarifi Nasıl Yapılır?

    Fıstıklı kuş üzümlü pilav yapmak için gerekli olan 2 su bardağı pirinç, tuzlu ılık su içerisinde yarım saat kadar bekletilir.

    Kuru soğan küçük küçük doğranır ve 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ içerisinde 1-2 dakika kavrulur.

    Üzerine dolmalık fıstıklar ilave edilerek 1 dakika daha kavrulur.Ardından yıkanıp süzülen pirinçler ilave edilir ve birkaç dakika daha kavrulur.

    Daha sonra yıkanıp süzülmüş kuş üzümü, tereyağı ve tuz ilave edilip karıştırılır.

    Son olarak 3 su bardağı sıcak su eklenip karıştırılır ve kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı kapatılır.

    Ocağın en küçük gözünde ve kısık ateşte, pilav suyunu hafif çekip, üzeri göz göz oluncaya kadar pişirilir.

    Pilav göz göz olunca, üzerine tarçın ile karabiber serpiştirilip, hafifçe karıştırılır.

    Tencerenin kapağı kapatılarak, pilav suyunu tamamen çekene kadar pişirilir.

    Pilav suyunu tamamen çektikten sonra, pişirilen fıstıklı kuş üzümlü pilav ocaktan alınır.

    Üzerine temiz bir mutfak havlusu veya havlu kağıt örtülüp, 10-15 dakika kadar dinlendirilir.

    Süre sonunda demlenen fıstıklı kuş üzümlü pilav servise sunulur.

Belen Tava Tarifi

 

Belen Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kuzu eti,
  • Sıvı yağ,
  • 2 adet orta boy soğan,
  • 8 diş sarımsak,
  • 3 adet orta boy domates,
  • 5 adet yeşil biber,
  • 3 adet taze kırmızı biber,
  • Karabiber,
  • Kırmızı pul biber,
  • Tuz,
  • Zahter ( Kekik ),
  • 1 yemek kaşığı tereyağı.

    Belen Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

    Belen tava yapmak için soğan ve sarımsaklar küçük küçük doğranır.

    Yeşil ve kırmızı biberler halka şeklinde, domatesler küp şeklinde doğranır.500 gram kuzu eti küçük küçük doğranır.

    Doğranan etler tencereye koyulur ve ocağın üzerinde suyunu salıp çekene kadar pişirilir.

    Suyunu çeken etlerin üzerine sıvı yağ eklenip, hafifçe kavrulur.Daha sonra üzerine doğranan soğan, sarımsak, yeşil biber, kırmızı biber ve domates eklenip kavrulur.

    Son olarak yemeğin tuzu ayarlanır ve ocaktan alınır.

    Pişirilen etler güveç tavasına alınır ve üzerine baharatlar ilave edilip, bir kaç parça tereyağı eklenir.Süre sonunda pişirilen yemek fırından alınır ve sıcak olarak servis edilir

Etli Güveç Tarifi

 

Etli Güveç Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram kuşbaşı et,
  • 4 adet patlıcan,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 2 adet kırmızı biber,
  • 3 adet yeşil biber,
  • 3 adet domates,
  • 6-7 diş sarımsak,
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası,
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Pul biber,
  • Kırmızı toz biber,
  • Zeytinyağı.

    Etli Güveç Tarifi Nasıl Yapılır?

    Etli güveç yapmak için öncelikle kuşbaşı etler tencereye koyulur ve kısık ateşte, ağzı kapalı olarak, suyunu çekene kadar pişirilir.Patlıcanlar alacalı olarak soyulur ve iri iri doğranıp, tuzlu su içerisinde 10 dakika bekletilir.

    Soğanlar yemeklik olarak, biberler ile sarımsaklar da biraz iri olacak şekilde doğranır. Ardından domatesler rendelenir.

    Patlıcanların suyu süzdürülür ve üzerine doğranan sebzeler, rendelenen domatesler, pişen etler, salça ve baharatlar eklenir.

    Son olarak bolca zeytinyağı eklenip, güzelce karıştırılır.

    Elde edilen karışım, büyük güveç kabına bastırarak yerleştirilir ve ocağın üzerine konularak kaynamaya bırakılır.

    Etli güveç kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirilir.

    Süre sonunda pişirilen yemek ocaktan alınır ve sıcak olarak servise sunulur.

Köfteli Bamya Yemeği Tarifi

 

Köfteli Bamya Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı,
  • 1 orta boy kuru soğan,
  • 1 adet yeşil biber,
  • 1 adet kırmızı biber,
  • 1 tatlı kaşığı karışık salça,
  • 2 orta boy domates,
  • 400 gram bamya,
  • 1 yemek kaşığı limon suyu,
  • Yeterince sıcak su,
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Pul biber.

Köftesi için;

  • 100 gram kıyma,
  • 1 yemek kaşığı irmik,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 çay kaşığı kimyon,
  • 2 çay kaşığı tuz.

 

Köfteli Bamya Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

Köfteli bamya yemeği yapmak için öncelikle köfte harcı için gerekli olan kıyma derin bir kap içerisine alınır.

Üzerine rendelenmiş sarımsak, irmik ve baharatlar ilave edilip, yoğrulur.

Yoğrulan köfte harcından misket büyüklüğünde köfteler yuvarlanırŞekillendirilen köfteler, unlu bir tepsiye koyulur ve sallanarak una bulanması sağlanır.

Yemeğin yapılacağı tencereye zeytinyağlı ile küp doğranmış soğanlar koyulup, kavrulur.

Kavrulan soğanların üzerine salça eklenip, karıştırılır ve küp doğranmış domatesler ilave edilerek, hafifçe sotelenir.

Daha sonra bamya ile limon suyu eklenip karıştırılır.

Son olarak üzerilerine çıkacak kadar sıcak su ile tuz ilave edilip, kaymaya bırakılır.

Tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı dökülür ve üzerine köfteler koyulup sallayarak hafifçe kızartılır.

Kaynamaya başlayan yemeğin üzerine köfteler ilave edilir ve bamyalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Pişirilen köfteli bamya yemeği ocaktan alınır ve biraz dinlendirilir (kendi ısısıyla sebzeler yumuşamaya devam edecektir).

Hazırlanan yemek sıcak olarak servise sunulur.

Çıtır Tavuk Şiş Tarifi

 

Çıtır Tavuk Şiş Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet tavuk fileto,
  • 2 adet yumurta,
  • Yarım su bardağı nişasta,
  • 2 çorba kaşığı un,
  • 1 şişe maden suyu (soda),
  • 1 çorba kaşığı susam,
  • 1 çay kaşığı karbonat,
  • Tuz,
  • Karabiber.

Panesi için;

  • Galeta unu.

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ.

 

Çıtır Tavuk Şiş Tarifi Nasıl Yapılır?

Çıtır tavuk şiş yapmak için gerekli olan tavuk fileto, biraz iri olacak şekilde küp küp doğranır.

Yumurta, un, nişasta, susam, karbonat, tuz ve maden suyu, derin bir kap içerisine konulur ve pürüzsüzleşene kadar çırpılır.Doğranan tavuklar, hazırlanan sodalı karışımın içerisine koyulup, karıştırılır.

Üzeri streç film ile kapatılarak buzdolabına kaldırılır ve bu şekilde 2 saat dinlendirilir.

Süre sonunda dinlenen tavuklar ortadan ikiye bölünen tahta çöp şişlere dizilir.

Daha sonra her tarafı galeta ununa bulanır ve kızgın yağ içerisinde çevrilerek kızartılır.

Kızartılan çıtır tavuk şiş, sıcak olarak servis edilir.

İşkembe Kavurması Tarifi

 

İşkembe Kavurması Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 parça temizlenmiş işkembe,
  • 2-3 tane yeşil biber,
  • 2 tane kırmızı biber,
  • Pul biber,
  • Karabiber,
  • Kimyon,
  • Kinzi,
  • Sıvı yağ,
  • Tuz.

 

İşkembe Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır?

İşkembe kavurması yapmak için öncelikle işkembeler düdüklü tencereye koyulur ve yumuşayıncaya kadar haşlanır.

Haşlanan işkembe sudan çıkartılıp, kuşbaşı şeklinde doğranarak tavaya koyulur.

Üzerine sıvı yağ ile doğranmış biberler ilave edilip, kapağı kapatılır.

Ocağın üzerinde, biberler biraz diri kalacak şekilde pişirilir.Daha sonra üzerine tuz ile baharatlar ilave edilip karıştırılır.

Hazırlanan işkembe kavurması ocaktan alınır ve sıcak olarak servise sunulur.

Not; Hafif sulu olsun isterseniz, yarım çay bardağı su koyabilirsiniz.

Sac Kavurma Tarifi

 

Sac Kavurma Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram et,
  • 4 tane sivri biber,
  • 2 tane domates,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ,
  • Tuz,
  • Kekik,
  • Karabiber,
  • Kırmızı biber.

 

Sac Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır?

Sac kavurma yapmak için gerekli olan etler, küçük küçük doğranır.

Sac tava ocağa alınıp ısıtılır ve içerisine doğranan etler konulup, yüksek ateşte etler suyunu salana kadar karıştırarak kavrulur.

Etler sulanınca tavanın üzeri uygun bir kapak ile kapatılır ve kısık ateşte etler suyunu çekene kadar pişirilir.

Etler suyunu çekince, üzerine kabukları soyulup doğranan domatesler ile doğranan biberler konulur.Son olarak tuz, baharat ve yağ ilave edilip, karıştırılır ve 5 dakika kadar pişirilir.

Biberler eriyip kaybolmadan, hazırlanan sac kavurma ocaktan alınır ve sıcak olarak servise sunulur.

Not; Tavanın dibinde su kalmadıysa, biraz sıcak su ilave edebilirsiniz.

Bu nefis Sac Kavurma Tarifi için Lezzet Pınarından Damlalar’a çok teşekkür ederiz.

Karışık Kızartma Tarifi

 

Karışık Kızartma Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patates,
  • 2 adet kabak,
  • 2 adet patlıcan,
  • 2 adet havuç,
  • 2 adet kırmızı biber,
  • 4 adet yeşil biber.

Sos için;

  • 4 adet domates,
  • 2 diş sarımsak,
  • Tuz,
  • Pul biber,
  • Karabiber,
  • Zeytinyağı.

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ.

 

Karışık Kızartma Tarifi Nasıl Yapılır?

Karışık kızartma yapmak için gerekli olan sebzeler istenilen şekilde ve büyüklükte doğranır.

Daha sonra sırasıyla kızgın yağ içerisinde kızartılır.Kızartılan sebzeler, fazla yağını süzmesi için, kağıt havlu serili bir tepsiye çıkartılır.

Sos için gerekli olan domateslerin kabukları soyulur ve sarımsaklarla birlikte rendelenir.

Üzerine 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edilir ve ocağın üzerine alınıp, suyunu çekene kadar pişirilir.

Domatesler suyunu çekince üzerine baharatlar eklenip karıştırılır ve hazırlanan sos ocaktan alınır.

Kızartılan sebzeler, servis tabağına alınır ve üzerine domates sosu gezdirilir.

Hazırlanan karışık kızartma, hemen servis edilir.

Sulu Köfte Tarifi

 

Sulu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte harcı için;

  • 300 gram kıyma,
  • 2 dilim ekmek içi yada galeta unu,
  • 1 tane yumurta,
  • 1 tane soğan (rendelenmiş),
  • 2 diş sarımsak,
  • Maydanoz,
  • Kimyon,
  • Karabiber,
  • Pul biber,
  • Tuz.

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ.

Sosu için;

  • 3 tane domates (yada bir su bardağı yazdan hazırlanmış domates konservesi),
  • Köfteleri kızarttığınız sıvı yağ,
  • Yarım çay bardağı su,
  • Tuz.

 

Sulu Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

Sulu köfte harcı için gerekli olan malzemelerin tamamı, derin bir kap içerisine konulup, güzelce yoğrulur.Elde edilen köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar kopartılıp, avuç içerisinde yuvarlanır.

Şekillendirilen köfteler, sıvı yağ içerisinde kızartılarak bir tabağa alınır.

Sosu için gerekli olan domatesler tencere içerisine rendelenir ve üzerine biraz su koyulup pişirilir.

Pişirilen domateslerin üzerine köftelerin kızartıldığı yağdan eklenip, tuzu kontrol edilir.

Daha sonra hazırlanan sosun üzerine kızartılan köfteler ilave edilir ve bir iki kere çevrilip ocaktan alınır.

Hazırlanan sulu köfte, sıcak olarak servise sunulur.

Not; Arzu ederseniz köftelerin üzerine kaşar peyniri rendeleyip, fırına koyabilirsiniz.

Patatesli Makarna Tarifi

 

Patatesli Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket makarna,
  • 4 adet patates,
  • 2 adet domates,
  • 3 adet yeşil biber,
  • 1 adet kırmızı biber,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 çorba kaşığı salça,
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Pul biber,
  • Kırmızı toz biber,
  • Kimyon,
  • Zeytinyağı.

    Patatesli Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

    Patatesli makarna yapmak için gerekli olan patateslerin kabukları soyulur ve biraz iri olacak şekilde doğranır.

    Soğan, sarımsak ve biberler, minik minik doğranır ve domatesler rendelenir.
    Tencereye zeytinyağı ile soğanlar koyulur ve ara ara karıştırarak, pembeleşinceye kadar kavrulur.
    Üzerine biber ile sarımsak eklenip, 5 dakika daha kavrulur.
    Daha sonra salça ile baharatlar eklenip, salçanın kokusu çıkana kadar kavrulur.

    Kavrulan sebzelerin üzerine, son olarak doğranan patatesler ile rendelenen domatesler ilave edilir.
    Tencerenin kapağı kapatılarak, kısık ateşte ara ara karıştırarak, patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir (gerekirse yarım çay bardağı sıcak su ilave edebilirsiniz).

    1 paket makarna tuzlu kaynar su içerisinde haşlanır ve suyu süzülür.
    Süzülen makarnalar, kavrulan patatesli harcın üzerine koyulur ve güzelce karıştırılır.
    Hazırlanan patatesli makarna, sıcak olarak servise sunulur.

Dondurulmuş Kemik Suyu Tableti Tarifi

 

Dondurulmuş Kemik Suyu Tableti İçin Malzemeler

  • İlikli kemik,
  • Su,
  • Baharat (isteğe bağlı olarak tane karabiber, defne yaprağı, biberiye, kekik gibi baharatlar koyabilirsiniz).

Dondurulmuş Kemik Suyu Tableti Tarifi Nasıl Yapılır?

Dondurulmuş kemik suyu tableti yapmak için öncelikle ilikli kemikler yıkanıp, büyük bir tencereye koyulur.

Üzerini kapatacak kadar bol su ilave edilerek, ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır.Kaynamaya başlayınca ocağın altı çok ama çok kısık ayara getirilir (bu aşamada baharat ilave edebilirsiniz).

Kemiklerin içerisindeki iliklerin tamamen eriyip suya karışması ve kemik suyunun daha faydalı hale gelmesi için 6-8 saat kısık ateşte kaynatılır.

Süre sonunda kaynatılan kemik suyu ocaktan alınır ve içerisindeki kemikler çıkartılarak oda ısısında soğumaya bırakılır.

Soğuduktan sonra buzluk poşetlerine, kavanozlara veya kapaklı kaselere koyularak dondurucuya kaldırılır.

Dondurulmuş kemik suyu tableti, ihtiyaç anında yemeklere, çorbalara, pilavlara, birer ikişer tablet ilave edilir.

Tenceredeki su azalırsa, üzerine kaynar su ilave edebilirsiniz.

Ev yapımı kemik suyu, özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve gençler olmak üzere bağışıklık sistemini güçlendiriyor, bu sayede soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa karşı vücudun direnci yükseliyor.

Yine özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve gençler için büyük önem taşıyan büyüme hormonunun düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.

İlerleyen yaşlarda görülen kemik erimesi, eklem hastalıkları gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltıyor.

Hafızayı güçlendirmede ve beynin sağlıkla işlemeye devam etmesinde önemli olduğu biliniyor.

Antioksidan özelliği sayesinde uykusuzluk ve sinire bağlı stresin azalmasına destek oluyor. Sindirim sisteminin, özellikle midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.

Kasların güçlenmesine de yardımcı oluyor. Kemik suyu, ameliyat ve ciddi kazalar sonucu oluşan yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine büyük destek sağlıyor.İçindeki mineraller ve aminoasitler sayesinde cilt sağlığına da yardımcı oluyor. Erken yaşlanma etkilerini, kırışıklıkları, lekelenmeleri en aza indiriyor.

Kemik suyunun kolajen yapısı selülitlerin oluşumunu engellemede ve var olan selülitlerinin görünümünü iyileştirmede oldukça etkili oluyor.