19 Mayıs 2021 Çarşamba

Pratik Fit Dondurma Tarifi

 

Pratik Fit Dondurma Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yerli olgun dondurulmuş muz
  • 1 tepeleme yemek kaşığı kakao
  • 3-4 yemek kaşığı süt
  • 1 çay kaşığı bal
  • Bitter çikolata parçaları (isteğe bağlı)

    Pratik Fit Dondurma Tarifi Yapılışı

  • Bal ve çikolata parçaları hariç malzemeleri rondoya alın.
  • Kıvam alana kadar çalıştırın.
  • Sonra tadına bakarak balı ve istiyorsanız çikolata parçalarını ekleyin.
  • Karıştırıp buzluğa atın.
  • Yarım saat sonra tüketebilirsiniz afiyet olsun.

Çökertme Kebabı Tarifi

 

Çökertme Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg dana biftek
  • 2 adet büyük boy patates
  • 5-6 adet domates
  • Süzme yoğurt
  • Tuz, karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tereyağ
  • Yarım çay bardağından fazla zeytinyağ

Etin marinesi için;

  • 1küçük çay bardağı zeytinyağ
  • 2 adet soğan suyu
  • 1 çay bardağı süt

    Çökertme Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle etimizi marine etmek için, etleri uzun şeritler şeklinde julyen doğruyoruz, saklama kabına alıp üzerine sütünü ve iki adet soğanın sadece suyunu ekliyoruz ve buzdolabında en az iki saat dinlendiriyoruz.
  • Etimizin marine saatti tamamlanmaya yakın, patateslerimizi kibrit şeklinde doğruyoruz ve soğuk suya alıyoruz.
  • Domates sos için: domateslerimizin kabuklarını soyup rendeliyoruz ve tavamıza çok az zeytinyağ ekleyip domateslerimizi ekliyoruz.
  • Domatesler hafif kıvama gelince 1 kaşık domates salçası ve karabiber ekleyip sosumuzu pişirmeye devam ediyoruz biraz katılaştıktan sonra altını kapatıyoruz.
  • Patateslerimizi sudan alıp iyice kuruladıktan sonra kızartıyoruz.
  • Ardından etlerimizi pişirme tavasına alıp pişirmeye bırakıyoruz.
  • Pişmeye yakın tuzunu isteye isteğe göre karabiberini ekliyoruz bide tereyağını ekliyoruz. Bütün pişirme işlemleri tamamlanınca.
  • Sunum yapacağımız tabağın en altına kızaran patatesleri üzerine süzme yoğurdu, sosumuzu ve en üste etlerimizi ekleyip servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun :).

Nohut Soslu Fırında Sebze Kızartma Tarifi

 

Nohut Soslu Fırında Sebze Kızartma Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 3 adet havuç
  • 2 adet kapya kırmızı biber
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (30 gr)
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut (200 gr)
  • Ayrıca;
  • Sarımsaklı yoğurt

    Nohut Soslu Fırında Sebze Kızartma Tarifi Yapılışı

  • Sebzeler julyen olarak doğranır. Yuvarlak da kesilebilir.
  • Zeytinyağı baharatlar ve tuz eklenir. İyice karıştırılır.
  • 200 derece fırında 20-25 dk kadar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Sos için tavaya sıvı yağ ve tereyağı alınır. Tereyağı eriyince toz kırmızıbiber eklenir. Haşlanmış nohut ilave edilir. 5 dakika kadar karıştırılır ocaktan alınır. Fırında kızaran sebzeler tabağa alınır. Sarımsaklı yoğurt ve nohutlu sos gezdirilir. Afiyet olsun 😋.

Puf Puf Kabaran Paskalya Çöreği Tarifi

 

Puf Puf Kabaran Paskalya Çöreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt ve su karışımı
  • 1 yemek kaşığı toz maya
  • 5~6 su bardağı un
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 yumurta
  • 125 gram eritilmiş tereyağı

Üzeri için

  • Yumurta sarısı

    Puf Puf Kabaran Paskalya Çöreği Tarifi Yapılışı

  • Mayayı ılık su ve süt karışımına ekleyip eritin. Unu hamur yoğurma kabına eleyip ortasını havuz gibi açın.
  • Mayalı karışım, şeker, tuz, yumurtalar, eritilmiş tereyağı ve mahlebi ekleyip karıştırın.
  • Malzemeler özleşip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp hamur iki misli kabarana kadar mayalandırın.
  • Hamuru üç eşit parçaya bölün. 20 cm uzunluğunda rulo hamurlar hazırlayın. Bir ucundan birbirine yapıştırıp saç örgüsü şeklinde örün ve diğer uçlarını birleştirin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp file fındık serpin.
  • Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin.

18 Mayıs 2021 Salı

Şekerpare Tarifi

 

Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • Bir tutam tuz
  • 1 paket vanilya
  • 250 g tereyağı
  • 2 yumurta
  • 4 su bardağı un

Şerbeti için

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri için

  • 1 kase bütün fındık içi

Şekerpare Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamur yoğurma kabında kabartma tozu, pudra şekeri, irmik, tuz ve vanilyayı harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağını ve yumurtaları ekleyin.
  • Üzerine azar azar un ilave ederek pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  • Hamurdan, cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Üzerlerini hafifçe düzleştirip ortalarına birer bütün fındık içi yerleştirin.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin.
  • Şerbeti için; toz şeker ve suyu şeker iyice eriyinceye kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın.
  • Şekerpareleri fırından alıp 2 dakika kadar beklettikten sonra ılık şerbeti üzerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerini kapatıp şerbeti çekene kadar bekleyin.

Denenmiş Şekerpare Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tüm malzemeler bilhassa tereyağı oda sıcaklığında olmalıdır. Tereyağının tamamen erimesi ve dağılması için oda sıcaklığında olması oldukça önemlidir. 
  • Un, pudra şekeri gibi katı ve toz malzemeler elenmelidir. Ve hamur yoğrulduktan sonra kendine gelebilmesi için en az 15-20 dakika buzdolabında bekletilmelidir. 
  • Şerbet hazırlanırken içerisine birkaç damla limon damlatılmalıdır ve kıvamının güzel olması için kaynadıktan sonra altı kısılmalı ve üzerine kapak kapatılarak 15 dakika kaynatılmalıdır. Bu işlem hem şerbetin kıvamını arttıracaktır, hem de şerbetin şekerlenmesini önleyecektir.
  • Şekerparenin en önemli püf noktası şerbeti verme aşamasıdır. Şekerpareye şerbet verme işleminde şerbet ve şekerparenin sıcak olması gerekmektedir. İkisinin de ilk sıcağı çıktıktan sonra şerbetin verilmesi gerekmektedir. Böylece şekerpareler şerbeti tam ve eşit bir şekilde çekecektir.

1 Porsiyon Şekerpare Kaç Kaloridir?

  • Standart malzemelerle hazırlanan şekerparenin bir porsiyonu, yaklaşık 280 kaloridir.

Yeşil Sarı Pilav Tarifi

 

Yeşil Sarı Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 2.5 su bardağı pirinç
  • 300 gr ıspanak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı safran
  • 3 çorba kaşığı margarin
  • 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
  • Karabiber 

Süsleme için:

Jülyen doğranmış 1 havuç

Yeşil Sarı Pilav Nasıl Yapılır?

  • Ispanağı temizleyip bol suda yıkayın ve doğrayın. Maydanozu temizleyip kıyın. 1.5 kaşık margarini tencerede eritin.
  • Ispanak ve maydanozu ilave edip soteleyin. Tuz ve karabiber serpin. 
  • Pirinci ayıklayıp yıkayın ve iki ayrı kaba paylaştırın. Birine tuz, diğerine safran ve tuz ekleyip karıştırın. Her ikisini de ayrı tencerelerde yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  • Beyaz pirinci süzüp ıspanaklı karışıma ilave edin. 1 kaşık peynir serpip harmanlayın. Safranlı pirinci süzüp kalan margarin, kalan kaşar peyniri ve 1 tutam tuzla karıştırın. 
  • Ispanaklı pirinci fırın kalıbına döküp safranlı pirinci üzerine ekleyin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 5 dakika pişirip servis tabağına ters çevirin. Sote edilmiş havuçla süsleyin.

Sebzeli Kebap Tarifi

 

Sebzeli Kebap Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr kuşbaşı et
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 soğan
  • 2 sivri biber
  • 3-4 domates
  • 3 patlıcan
  • 1 büyük patates
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber

Sebzeli Kebap Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alacalı soyup iri küpler halinde doğrayın. Tuzlu suda bekletin. Süzüp kağıt havlu ile kurulayın.
  • Patates, domates ve soğanların kabuklarını soyun. Soğan ve domatesleri küp küp kesin. Patates ve biberleri iri iri doğrayın.
  • Eti tencereye alıp suyunu salıncaya kadar pişirin. Yarım bardak sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
  • Sıvıyağı ekleyip soğan ve biberleri etle birlikte kavurun. Domatesi ekleyip karıştırın. Patates, patlıcan, tuz ve karabiber ekleyip kalan sıcak suyu ilave edin. Kısık ateşte pişirin.

Dilerseniz, nefis patlıcan kebabı tarifini de deneyebilirsiniz.

Domates Çorbası Tarifi

 

Domates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 adet domates
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Domates çorbası üzeri için

  • Mozzarella peyniri
  • Fesleğen

Domates Çorbası Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak domatesleri rendeleyip geniş bir tencereye alın. Üzerine sıcak su ve zeytinyağını ilave edin.
  • Tuz ve baharatlarla tatlandırıp kaynatın. Kısık ateşte 15 dakika daha pişirin.
  • Üzerini dilimlediğiniz mozarella peyniri ve ince ince kıydığınız fesleğenle süsleyin.
  • Domates çorbasını, ana yemek olarak sunulan patlıcan kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Tarifi

 

Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 adet kuru kuzu göbeği mantarı
  • 1 su bardağı pirinç 
  • Sıcak su 
  • İsteğe bağlı maydanoz ve dereotu
  • Tuz
  • Karabiberi (isteğe bağlı)
  • Kuru kekik (isteğe bağlı)
  • Yenibahar
  • Kimyon 
  • Pul biber 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Yarım kuru  Soğan 
  • 1 Orta boy domates 

Sos için

  • Zeytinyağı ve salça 

Sunum için 

  • Altın şeker domates

Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Nasıl Yapılır?

  • Pirinci ıslatalım. Sonra tuz katalım.
  • Kuru kuzu göbeği mantarları soğuk suda 1 saniye bekletip hafif yumuşamalarını bekleyelim.
  • Soğanı ve domatesi gelişi güzel doğrayıp maydanozu ince kıyalım ve pirincin suyunu süzüp malzemeleri katalım.
  • En son tuz ve baharatları ilave edip zeytinyağı ile harmanlayıp mantarlarımızın kökünü kesip içini harçla dikkatle doldurduktan sonra tencereye veya tavaya dizelim.
  • Daha sonra zeytinyağını da ilave edip pişirelim. 21 dakika pişirdikten sonra salça sosunu döküp 2 dakika daha pişirip servise hazır. 
  • Altın şeker domates ile beraber sunum yapıp servis edelim. Afiyet olsun.

Yulaf Ezmeli Yoğurtlu Pancar Tarifi

 

Yulaf Ezmeli Yoğurtlu Pancar Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet pancar
  • Yulaf ezmesi
  • 1 sap taze sarımsak 
  • Normal yoğurt  ya da süzme yoğurt
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Dereotu ( üzeri için)

Yulaf Ezmeli Yoğurtlu Pancar Nasıl Yapılır?

  • Pancar rendelenir.
  • Tencereye zeytinyağı koyulur, zeytinyağı biraz kızınca rendelenmiş pancar eklenir ve karıştırılır. 
  • Tuz eklenir. 
  • Pancar istenilen yumuşaklığa gelinceye kadar pişirilir. 
  • Pancar soğuması için bir tabağa koyulur.
  • Bir kaba yoğurt koyulur. 
  • Taze sarımsak ince ince kıyılır.
  • Yoğurt ve sarımsak kremsi bir kıvam alana kadar karıştırılır. Soğuyan pancar da eklenerek karıştırma işlemine devam edilir. 
  • Servis tabağına alınarak üzerine yulaf ezmesi ve dereotu serpiştirerek servis edilir. (Dilerseniz yulaf ezmesini yoğurdun içerisine de koyabilirsiniz.)

Sahine Tatlısı Tarifi

 

Sahine Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında iyice yumuşamış olmalı) 
  • 2 yemek kaşığı tahin 
  • 2 yemek kaşığı bal 
  • Üzeri için ; kavrulmuş susam 

Sahine Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Tereyağı, tahin ve bal iyice çırpılır. 
  • Üzerine kavurduğumuz susamlar eklenir. 
  • Herhangi bir pişirme işlemi yok, hem çok basit, hem de çok lezzetli.. Afiyetler 🧡 

Un Helvası Tarifi

 

Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5-3 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Ceviz (Üzeri için)
  • 2 su bardağı un

Şerbeti İçin:

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su

Un Helvası Nasıl Yapılır?

  • Tencereye tereyağı ve sıvı yağ koyulur, tereyağı eriyene kadar karıştırılır. 
  • Tereyağı eridikten sonra un eklenir ve ocağın kısık ayarında sürekli karıştırılarak un istenilen kıvama kadar kavrulur . 
  • Şerbeti İçin: Bir kaba şeker ve su koyularak şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Un kavrulduktan sonra azar azar şerbet eklenerek şerbet çekene kadar karıştırma işlemine devam edilir.
  • (Un helvası kaşığa yapışmayana kadar karıştırmaya devam edilir.)
  • Un helvası piştikten sonra küçük bezeler alınarak istenilen şekil verilir. 
  • Üzerine ceviz serperek servis edilir.

Patlıcan Kapama Tarifi

 

Patlıcan Kapama Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr kuşbaşı et
  • Toplam bir su bardağı riviera zeytinyağı
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1.5 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz 🧂
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 2 adet defne yaprağı
  • Kekik
  • 5 adet patlıcan 🍆
  • 2 adet orta boy rendelik domates 🍅
  • 2 adet patates 🥔
  • 5 adet çeri domates 🍅 (üstüne süs)
  • 1 su bardağı sıcak su

Patlıcan Kapama Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tencere veya wok tavada kuşbaşı etleri kavurmaya başlayalım.
  • Etler, suyunu salıp tekrar çekene kadar kavuruyoruz.
  • Etler suyunu çektikten sonra, sıvı yağı (4 yemek kaşığı), kırmızı ve yeşil biberleri, soğanı, sarımsağı ve biber salçasını ekleyip karıştırmaya başlıyoruz.
  • Baharatlar ile defne yaprağını (avuç içinde ufalayarak) ekleyip, tava ya da tencerenin kapağını kapatıp biber ve soğanlar yumuşayana kadar kavurmaya devam ediyoruz.
  • Patlıcanları 🍆 çizgili bir şekilde soyup, ince ve uzun bir şekilde dilimleyerek, kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartalım.
  • Kızartılan patlıcanların 🍆 fazlalık yağını kağıt havlu üzerinde bekleterek aldıktan sonra, patlıcanları 🍆 safları sıkı tutarak ve kalıptan biraz sarkacak şekilde kelepçeli kek kalıbına dizelim.
  • Patatesleri 🥔 ince ve halka şeklinde doğrayıp kalıbın tabanına diziyoruz.
  • Ocaktan aldığımız eti, patateslerin 🥔 üzerine eşit dağıtarak döküyoruz.
  • Domatesleri 🍅 rendeleyip, etin üstüne eşit miktarda döküyoruz
  • Üstüne bir kat daha patates 🥔 dizip, kaynar durumda olan bir bardak suyu üstüne döküyoruz.
  • Patlıcanların 🍆 sarkan kısımlarını üstüne kapatıyoruz.
  • Çeri domatesleri 🍅 közlemek için üstüne koyuyoruz.
  • Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 35dk (üstü kızarana kadar) pişiriyoruz.