17 Mayıs 2022 Salı

Süzme Yoğurtlu Yayla Çorbası Tarifi

 

Süzme Yoğurtlu Yayla Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 litre su
  • 1 tatlı kaşığı un

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı nane

    Süzme Yoğurtlu Yayla Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir tencereye yıkadığımız pirinci alalım.
  • Üzerine su ilave ederek ara ara karıştırarak pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim .
  • Pirinçlerimiz haşlanırken diğer taraftan çorbanın terbiyesi için süzme yoğurda yumurta ve unu ekleyelim.
  • Tel çırpıcı ile pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım.
  • Hazırladığımız terbiyeye yavaş yavaş yaklaşık sıcak su ekleyerek ılıtalım.
  • Suya eklerken yoğurdun kesilmemesi için bir taraftan da çırpmaya devam edelim.
  • İyice yumuşayıp şişen pirinçlerimize hazırladığımız terbiyeyi yavaş yavaş ilave ederek karıştıralım.
  • Çorbamızı da tekrar kaynaması için kısık ateşte pişirmeye devam edelim.
  • 5 dakika kadar kaynadıktan sonra ocağı kapatalım ve çorbamızı yaklaşık 10 dakika dinlenmeye bırakalım.
  • Biz de bu sırada çorbanın sosunu hazırlayabiliriz. Uygun bir tavaya aldığımız tereyağını güzelce eritelim.
  • Tereyağı eridikten sonra kuru nane ilave ederek kızdıralım. Bu aşamada yine ocağı çok yüksek ateşte açarak naneyi yakmamaya dikkat edelim.
  • Çorbamıza tuzu ekleyelim ve şöyle bir karıştırdıktan sonra hazırladığımız tereyağlı sosu çorbanın üzerine gezdirerek dökelim.
  • Yayla çorbamız servise hazır. Çorbayı kaselere paylaştırarak servis edebilirsiniz.

Zeytin Ezmeli Rulo Poğaça Tarifi

 

Zeytin Ezmeli Rulo Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
  • yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 3 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 adet yumurta akı

İçi için;

  • zeytin ezmesi

Üzerine;

  • yumurta sarısı
  • susam

    Zeytin Ezmeli Rulo Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamuru için yoğurma kabına un, tuz, instant maya ve şekeri alalım. Tüm malzemeyi elimizle karıştıralım.
  • Ortasına çukur açıp süt, yumurta akı ve sıvı yağı ilave edelim.
  • Hamuru yoğurmaya başlayalım. Tüm hamur toparlanıncaya kadar hamuru yoğuralım.
  • Hazırladığımız hamurun üzerini streç filmle kapatıp temiz bir bez örterek 40 dk kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan tezgaha alıp tekrar elimizle yoğurup havasını alarak toparlayalım.
  • Ardından hamuru iki parçaya bölerek beze haline getirelim.
  • Sıra ile bezeyi yaklaşık dikdörtgen olacak şekilde merdane ile açalım.
  • Üzerine zeytin ezmesinden spatula veya bıçak kullanarak sürelim.Hamuru rulo şeklinde saralım.
  • Hazırladığımız ruloyu yaklaşık 3-4 parmak uzunluğunda parçalara keselim.
  • Ruloları fırın tepsisine dizelim.Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpelim.
  • 190 derece fansız fırında yaklaşık 20 dk pişmeye bırakalım.
  • Üzerileri güzelce kızaran zeytin ezmeli rulo poğaçalarımız kahvaltı sofralarınız veya çay saatleriniz için hazır. Bu ölçülerle hazırladığınızda 15-16 tane poğaça elde edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Mantar Sevenlere İstiridye Mantar Sote Tarifi


 

Mantar Sevenlere İstiridye Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet büyük baş kuru soğan
  • 1 adet büyük kapya biber
  • 300 gram istiridye mantarı
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Pul biber
  • 4_5 yemek kaşığı zeytinyağı

    Mantar Sevenlere İstiridye Mantar Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce istiridye mantarları yaprak yaprak ayırıp, havlu kağıtla silelim.
  • Soğanları yarım ay şeklinde orta kalınlıkta doğrayıp tavada, zeytinyağı ile,bir kaç dakika soteleyelim.
  • Aynı şekilde biberi de doğrayıp ilave edelim mantarını, doğrayıp koyalım (hepsini aynı şekilde doğrayalım jülyen, şeklinde).
  • Orta ateşe kapağı kapalı bir şekilde ara ara karıştırarak pişirelim, bu esnada iki diş sarımsağı ezip ilave edelim tuzunu ve baharatlarını koyup mantarlar,suyunu salıp çekince ocağımızı kapatalım.
  • Servis tabağına alalım, isteğe bağlı maydanoz veya dereotu serpelim.
  • Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin 

Ezo Gelin Çorbası Tarifi

 

Ezo Gelin Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1 kahve fincanı bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 büyük boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tali kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı nane
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 litre kadar sıcak su
  • Varsa et suyu yada tavuk suyu (Bulyon da olabilir )

    Ezo Gelin Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanı küçük doğrayalım. Sarımsakları da rendeleyelim.
  • Tavaya sıvı yağ ve tereyağını alıp eritelim, üzerine doğradığımız soğanları ve rendelediğimiz sarımsağı ekleyip, kavuralım.
  • Soğanlar öldükten sonra pul biber, karabiber, salça, nane ve tuz ekleyip, karıştıralım.
  • Ardından güzelce yıkadığımız ve suyunu süzdüğümüz kırmızı mercimek, pirinç, bulguruda ekleyip bir iki dakika kavurduktan sonra kaynamakta olan ayrı bir yerde 2 lt kadar suyu kavurduğumuz çorba tenceresine ilave edelim.
  • Malzemelerimiz içinde yumuşayana kadar kaynatalım pişsin. Gerekirse su ilavesi yapılabilir.
  • Daha sonra blendırdan geçirelim ve 3-5 dk kadar o şekilde kaynatalım. Sıcacık lezzetli vitamin deposu çorbamız hazır. Afiyet olsun.

Tavada Tavuk Şiş Tarifi


 

Tavada Tavuk Şiş Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 g tavuk göğsü
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım rende soğan
  • Yarım çay kaşığı Toz Kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı Pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Tuz
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • Sıvı yağ (kızartmak için)

Servis İçin;

  • Lavaş
  • Domates
  • Biber

    Tavada Tavuk Şiş Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavada tavuk şiş yapmak için öncelikle tavuğumuzu küp küp doğrayalım.
  • Ardından marinesi için uygun bir kaba rendelenmiş soğan, zeytinyağı, kekik, toz kırmızı biber, pul biber ve tuzu alarak karıştıralım.
  • Doğradığımız tavukları sosumuza alalım ve karıştıralım. Marine olmaları için üzerini streçleyelim ve 2-3 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda dinlenen tavuklarımızı alalım ve aralarına tercihe bağlı kırmızı ve yeşil biberde ekleyerek çöp şişlere geçirelim. Tüm malzemeler bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Dizme işlemi bittikten sonra çöp şişlerimizi kızdırdığımız yapışmaz tavaya alalım ve arkalı önlü olacak şekilde güzelce pişirelim. Bu aşamada çok sık dizmemeniz tavuklarınızın her yerinin daha güzel pişmesini sağlayacaktır. Ben tavukları marine esnasında yağladığım için tekrar tavayı yağlamadım ancak yapışmaz tava kullanmıyorsanız çok az sıvı yağla yağlayabilirsiniz.
  • Tavukların hepsi piştikten sonra servis esnasında kullanmak üzere ortadan böldüğünüz domates veya biberleri de tavada kızartabilirsiniz.
  • Lavaşı da tavada ısıtalım ve tabağa alalım. Üzerine tavuk şişleri ve kızarttıysanız domates biberleri de ekleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Nohut Topları Tarifi


 

Nohut Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1/4 (çeyrek) demet maydanoz
  • 1/4 (çeyrek) su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1-2 dilim pastırma

    Nohut Topları Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Haşlanmış nohutların suyunu süzüp kabuklarını soyalım.
  • Çatal ya da ezici yardımıyla güzelce ezelim.
  • Maydanozu ince ince doğrayalım.
  • Limonun suyunu sıkalım.
  • Limon suyu, zeytinyağı, karabiber, tuz ve maydanozları ekleyelim.
  • Tüm malzemeyi güzelce karıştıralım.
  • Hazır olan harcımızdan dilediğimiz boyutta parçalar alarak top şekli verelim.
  • Tereyağını eritelim ve kırmızı toz biber ekleyerek kızdıralım.
  • İsteğe göre küçük küçük doğradığımız pastırma parçalarını da ekleyelim.
  • Nohut toplarının üzerine kızdırdığımız biberli yağı gezdirelim.Afiyet olsun.

Yalancı Boşnak Mantısı Tarifi


 

Yalancı Boşnak Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet milföy hamuru
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

İç harcı için;

  • 100 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için;

  • 1 kase yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı nane

    Yalancı Boşnak Mantısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 3 adet dikdörtgen milföy hamurunu yarım saat kadar önce dondurucudan çıkartın.
  • İç harcı için kıyma, rendelenmiş soğan, karabiber ve tuzu bir kasede karıştırın.
  • Milföy yaprağını tezgaha alarak ortadan kesin. Ardından bu iki adedi de keserek 8 tane kare parça elde edin.
  • Diğer milföylere de aynı işlemi uygulayın. Toplam 24 adet mantımız olacak.
  • Kıymayı karelerin orta kısımlarına yerleştirin.
  • İç harçlarını koyduktan sonra dört kenarından kapatarak, elinizde yuvarlayın.
  • Mantıları fırın tepsisine aralıklı şekilde dizin.
  • Küçük bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağını alarak eritin. Ardından mantıların üzerlerine sürün.
  • Önceden ısıtılmış 200° fırında 30 dakika kadar pişirin.
  • Üzeri için 1 diş rendelenmiş sarımsak ve bir kase yoğurdu karıştırın. Tavada tereyağ, kırmızı toz biber, nane ve pulbiberi yakın.
  • Sıcak mantıların üzerine önce yoğurt sonra tereyağını gezdirin. Afiyet olsun.

10 Dakikada Müthiş Lezzetli Ana Yemek Tarifi


 

10 Dakikada Müthiş Lezzetli Ana Yemek Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr tavuk fileto
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 4 adet orta boy patates
  • 3 adet çarliston biber
  • 2 adet kapya biber

Sosu için :

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı köri
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz

    10 Dakikada Müthiş Lezzetli Ana Yemek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sebzeleri orta büyüklükte doğranıp pişirilecek olan tepsiye alınır.
  • Tavukta küp küp doğranıp sebzelerin yanına eklenir .
  • Sos için gerekli malzemeler ayrı bir kasede iyice karıştırılıp diğer malzemelerin üzerine gezdirilir .
  • 3 diş sarımsakta ince ince doğranır ilave edilir.
  • Tüm malzemeler harmanlanır yağlı fırın kağıdı suyla ıslatılıp tepsinin üzerine kapatılır .
  • 190 derece fırında 30 dakika civarı fırın kağıdıyla pişirilir .
  • Ardından fırın kağıdı alınıp yemek kaşıkla karıştırılıp üzerinin kızarması içinde tekrar fırında bekletip sıcak sıcak servis edebilirsiniz ☺️ deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Krepli Avcı Böreği Tarifi

 

Krepli Avcı Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Krep için;

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 buçuk su bardağı un
  • İçi için;

    • 300 gram kıyma
    • 1 adet kurusoğan
    • 1 tutam maydanoz
    • 1 çay bardağı ceviz
    • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
    • 1 çay bardağı ince bulgur
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
    • 1 çay bardağı sıcak su (Bulguru ıslatmak için)

    Pane için;

    • Galeta unu
    • Un
    • Yumurta

    Kızartmak için;

    • Sıvıyağ

      Krepli Avcı Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

    • Bulguru sıcak su ile ıslatıp üzerini kapatın. Kıymayı sıvı yağda kavurun. Soğanı yemeklik doğrayıp, ekleyin ve beraberce kavurun. İyice kavrulan kıymaya baharatları ekleyip karıştırın.
    • Ocaktan alıp, içine ince kıyım maydanoz, ince çekim ceviz ve sıcak suda şişip tane tane olan bulguru ekleyip karıştırın. İç harcı soğurken, krep malzemelerini karıştırıp, boza kıvamında bir karışım elde edin.
    • Yanmaz tavada kreplerinizi yapın. Orta büyüklükte bir tava kullandım. Bu ölçülerle 8-9 adet krep çıkıyor. Krep yapımı bittikten sonra iç harçtan kreplere koyup sarın.
    • Sonrasında una, çırpılmış yumurtaya ve galetaya sırayla bulayın. Kızgın derin yağda kızartıp servis yapın.
    • Not: Su bardağı ölçüm 200 ml. Çay bardağı ölçüm 75 ml. Krep hazırlarken yumurtanın büyüklüğüne göre un miktarı az da olsa değişebilir, unu kontrollü ekleyelim. Afiyet olsun

Fıstık Fındık Ezmeli Çikolatalı Kek Tarifi

 

Fıstık Fındık Ezmeli Çikolatalı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 avuç badem
  • 1 dolu yemek kaşığı fındık ezmesi
  • 1 dolu yemek kaşığı fıstık ezmesi
  • 3 yemek kaşığı pekmez
  • Üzeri için;

    • İri kıyılmış bitter çikolata

    Üzeri için;

    • 100 ml krema
    • 60 gram bitter çikolata

      Fıstık Fındık Ezmeli Çikolatalı Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

    • Yumurta ve şekeri çırpalım. Üzerine yağı, sütü, fındık ve fıstık ezmesini ekleyip, çırpmaya devam edelim.
    • Geri kalan malzemeleri ekleyip, spatula ile karıştırarak yedirin.
    • Kek kalıbınızı yağlayın, içine kek harcınızı yayalım, üzerine çikolataları serpiştirip.
    • 180 derecede ısıtılmış fırında kürdan temiz çıkana kadar pişirelim.
    • Kremayı ocağa alıp, kısık ateşte pişirmeye başlayalım. Krema iyice ısınınca ocağı kapatıp, çikolatayı içine atalım ve sürekli karıştırarak erimesini sağlayalım.
    • Soğuyan kekin üzerine soğuyan çikolata sosunu dökelim. Afiyet olsun.