15 Ağustos 2022 Pazartesi

Lazanya Tarifi

 

Malzemeler

Ragout için gerekenler:

  • 400-450 gram dana kıyma
  • 1,5 adet kuru soğan ( veya bir büyük boy )
  • 3 küçük diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 400 gram konserve domates
  • 1 küp şeker
  • 300 ml. sebze veya et suyu
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber

Beşamel sos için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 silme yemek kaşığı un
  • 300 ml. süt
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Muskat cevizi rendesi
  • 1 yemek kaşığı parmesan peyniri

Arasına:

  • 12 adet makarna yaprağı ( ben 3 kat için 4der tane kullandım )

Üzeri için:

  • 250 gram rende mozarella
  • 1 dolu yemek kaşığı parmesan peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanları, sarımsağı ve havucu ince ince doğrayalım ( ben rondo kullandım ).
  • Tavaya zeytinyağını alalım ve kızdıralım.
  • Soğan ve sarımsağı 1 dakika kavuralım, ardından havucu ekleyip yine bir dakika kavuralım.
  • Kıymayı ekleyelim ve eze eze rengi dönene kadar kavuralım.
  • Salçayı ekleyip kavuralım.
  • Baharatları, konserve domatesi ve küp şekeri de ekleyelim ve karıştıralım.
  • Son olarak sebze veya et suyu ilave edip karıştıralım ve 10 dakika orta ateşte pişirelim.
  • Beşamel sos için önce tereyağını tavada eritelim.
  • Unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Soğuk sütü ilave edelim ve biraz karıştıralım.
  • Baharatları ve parmesanı ilave edip karıştıralım.
  • 1 -2 dakika kaynadıktan sonra ocağı kaptalım.
  • Lazanyayı hazırlamadan evvel fırını ısıtmaya başlayalım, 180 derece, fanlı ayar.
  • Borcamın ilk katına önce ragout dağıtalım, üzerine makarna yaprakları yerleştirelim ( ben her kata 4 tane kullandım, önceden haşlamaya gerek yok ).
  • Makarna yaprağın üzerine ragout dağıtalım ve onun üzerine beşamel sosu gezdirelim ve tekrar makarna yaprakları yerleştirelim.
  • Toplamda üç kat böyle devam edelim.
  • Son olarak üzerine parmesan ve mozzarella gezdirelim.
  • Fırına verelim ve 20 dakika pişirelim ( üzeri nar gibi kızarması lazım ). Ve ana yemeğiniz hazır. Aşırı lezzetli oldu mutlaka deneyin.

Borcamda Yaş Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un

Muhallebisi için;

  • 4 su bardağı süt (800 ml)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt (125 ml) (krem şanti için)

Keki ıslatmak için;

  • 1,5 su bardağı süt (300 ml)

Çikolata sosu için;

  • 1 paket çikolata sosu
  • 2,5 su bardağı süt (500 ml)
  • 1 paket sütlü çikolata (60 gr)

    Nasıl Yapılır?

  • Borcamda yaş pastamızın keki için öncelikle uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine süt, un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek güzelce çırpalım.
  • Kullanacağımız dikdörtgen borcamı alalım ve fırça yardımı ile her yerini yağlayalım.
  • Hazır olan kek harcını yağladığımız borcama boşaltalım ve üzerini hafifçe düzeltelim.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 170°C alt üst fansız ayardaki fırında 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Muhallebisi için tencereye un, şeker ve sütü alarak karıştıralım, ardından ocağın altını açalım ve sürekli karıştırarak pişirelim.
  • Muhallebimiz koyulaşıp göz göz olduktan sonra vanilyasını ilave edelim ve tekrar karıştırıp ocaktan alalım.
  • Muhallebimizi daha hızlı soğuması için ayrı bir kaba aktaralım ve üzerini muhallebiye değecek şekilde streçleyelim. Bu şekilde yaptığınızda muhallebinizin üzerinin kabuklanmasını engellemiş olacaksınız.
  • Pişen kekimizi fırından alalım ve sıcakken üzerine oda ısısındaki sütü gezdirerek ıslatalım. Soğuması için bir kenarda bekletelim.
  • Krem şantimizi koyulaşıp kıvam alana kadar sütle çırpalım.
  • Ardından soğuyan muhallebimizin üzerini açalım mikserle kısa süre çırptıktan sonra krem şantiyi ekleyelim ve  çırpmaya devam edelim.
  • Sütünü çekip soğuyan kekimizin üzerine muhallebimizi boşaltalım, üzerini düzeltelim. Daha sonra dinlenmeye bırakalım.
  • Biz de bu sırada çikolata sosu için tencereye sütü ve hazır çikolata sosunu alarak karıştıralım. Sosumuzu pişirelim.
  • Sos kıvam aldıktan sonra içerisine çikolata ekleyelim ve çikolata eriyene kadar karıştıralım.
  • Çikolata tamamen eridikten sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Çikolata sosumuzda soğuduktan sonra pastamızın üzerine gezdirelim ve spatula yardımı ile düzeltelim.
  • Hazır olan borcam pastamızı mümkünse 1 gece, zamanınız yoksa en az 3-4 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen yaş pastamızı dilimleyelim ve dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Tavuk Kapama Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket tavuk budu
  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet soğan
  • 1 adet biber
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Yağı tencereye alalım tavuk butlarını altlı üstlü mühürleyelim.
  • Üzerini geçecek kadar su ve tuz ilave edip haşlayalım.
  • Haşlanan tavukları bir tabağa alalım tavuk suyunuda kaseye boşaltalım.
  • Aynı tencerede doğradığımız soğan ve biberi kavuralım yine doğradığımız domatesi de ekleyip karıştıralım.
  • Salçasını,pulbiberini ve karabiberinde ekleyerek karıştırmaya devam edelim.
  • Yıkanmış bulguru ve nohutuda ilave edelim bunları da karıştırıp butları üzerine yerleştirelim.
  • En son ayırdığımız tavuk suyunuda üzerini geçecek kadar ekleyelim.
  • Suyunu çekene kadar fırınlayalım.Afiyet olsun.

14 Ağustos 2022 Pazar

Reyhan Şerbeti Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 demet reyhan otu
  • 2 lt kaynar su
  • 1 su bardağı şeker (az çok damak tadınıza göre ayarlayın)
  • 5 -6 adet karanfil
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

    Nasıl Yapılır?

  • Reyhan otunun yapraklarını ayırıp güzelce yıkayalım süzelim.
  • Tencereye koyup üzerine kaynamış suyu dökelim.
  • İçine diğer malzemeleri de ekleyip tencerenin ağzını kapatalım.
  • Rengi çıkana yani soğuyana kadar demlensin.
  • Sonra süzelim ,buzdolabında muhafaza edelim, içine buz koyup servis edelim afiyet olsun

Evde Tavuk Şiş Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket tavuk

Sosu için:

  • 3 yemek kaşık yoğurt
  • 1 yemek kaşık salça
  • Yarım kaşık tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı yedi türlü baharat
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Pul biber
  • Domates,biber

    Nasıl Yapılır?

  • Tavukları orta boyutlarda keselim.
  • Sonra yoğurt, salça, sıvı yağ ve baharatları ekleyip karıştıralım.
  • Üzerini kapatıp 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Biber ve domatesleri şişe takacağımız boyutta keselim.
  • Sonra şişe sırasıyla tavuk,domates,biber takalım.
  • Tepsiye dizelim ve 200 derecede 30 dk pişirin.
  • Üzeri kızarınca şişleri ters çevirip altını da kızartın. Tavuk şişlerimiz hazır herkese afiyet olsunn.

Ekşili Köfte Çorbası Tarifi

 



Malzemeler

Köftesi için;

  • 250 gram kıyma
  • Yarım çay bardağı ince bulgur
  • 1 adet yumurta
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Sebzeleri

  • 1 adet büyük patates (Küçükse 2 tane)
  • 1 adet havuç
  • 1 tutam maydanoz
  • Sıvı yağ
  • Tuz

Terbiyesi için

  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 adet limon suyu
  • Yarım çay bardağı su

     Nasıl Yapılır?

  • Köftesi için kıymayı bir kaba alalım.
  • Soğanı ve sarımsakları rendeleyelim.
  • Bulguru, yumurtayı baharatları ekleyip yoğuralım.
  • Unu da ekleyip yoğurmaya devam edelim.
  • 1 tepsiye 2 yemek kaşığı kadar un serpip ufak ufak köfteler elde edelim.Fındık kadar olursa iyi olur. Pişerken biraz şişmesi normal 😊.
  • Patatesleri ve havucu küp küp doğrayalım.
  • Tencereyi ocağa alalım.
  • Havucu ve patatesleri kavuralım.
  • 1 buçuk litre kadar su ilave edelim.
  • Siz miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz.
  • Sebzeleri biraz pişince köfteleri ilave edelim.
  • Bir taşım kaynadıktan sonra bir kasede limon ve unu karıştırıp tencereye ilave edelim.
  • Maydanozu ince kıyıp ekleyelim.
  • Biraz daha kaynatıp altını kapatalım.Mis gibi çorbamız hazır.Afiyet olsun 

Böyle Patates Yemediniz Patates Püresinden Efsane Lezzet Tarifi

 

Malzemeler

  • 500  gr patates
  • 1.5 su bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı su
  • Tuz

Sosu için

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Pul biber
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik

Şekil için

  • Soda şişesi

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri haşlayıp eziyoruz.
  • Üzerine nişasta ve su ekleyip yoğuruyoruz.
  • Güzelce kıvam alınca ceviz büyüklüğünde top şekli veriyoruz.
  • Mantar şekli vermek için soda şişesinim ağzı ile bastırıyoruz.
  • Bu sırada tencerede su kaynatıyoruz.
  • Kaynayan suyumuza mantar patatesi atıp 2 ile3 dakika arasında pişiriyoruz daha sonra hemen soğuk suya alıyoruz.
  • Patateslerimiz pişince bir tavaya yağ ve baharatları alıp sosumuzu hazırlıyoruz.
  • Patateslerin üzerine döküp afiyetle yiyoruz.

Tavuk Dünyasını Kıskandıran Lezzet (Köri Soslu) Tavuk Tarifi

 


Malzemeler

  • 1 adet kemiksiz tavuk göğsü
  • 2 adet kemiksiz tavuk budu
  • 1 simle yemek kaşığı köri
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 3 diş sarımsak
  • 1 dolu çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı kekik
  • Yarım paket sıvı krema 100mlMakarnası için;
    • Yarım paket kalem makarna
    • Makarnayı haşlamak için kaynar su
    • 2 silme yemek kaşığı zerdeçal
    • 1 tatlı kaşığı
    • 1 tatlı kaşığı köri

    Salatası için;

    • Yarım demet kıvırcık veya göbek
    • 1 demet rokka
    • 2 adet orta boy kırmızı domates

    İsteğe bağlı farklı sebzeler;

    • Havuç mor lahana vb. gibi

Nasıl Yapılır?

  1. Tavuğun sosu tavuğun sosu için sıvı krema hariç bütün malzemeler karıştırın tavuk göğsü ve kemiksiz tavuk budu küp küp doğrayın, karıştırdığımız sosların içerisinde marine edin ve her yerine gelecek şekilde karıştırın.
  2. Yarım saat üstü kapalı buzdolabında dinlendirin ve daha sonra 5 yemek kaşığı sıvı yağda sosladığımız etleri pişene kadar ara ara karıştırın.
  3. Tam yumuşayıp piştiğinden kızardığından emin olduktan sonra üzerine 100 milim sıvı kremanızı dökün daha sonra 2 dakika daha öyle pişirip ocağın altını kapatabilirsiniz.
  4. Makarnası için yarım paket kalem makarnayı kaynamış suyun içerisine koyup üzerine 2 silme yemek kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı köri ve damak zevkinize göre tuz ilave edip, bir kez karıştırdıktan sonra makarnamızı haşlamaya bırakalım.
  5. Makarnamız güzel haşlanıp yumuşadıktan sonra süzgece koyup suyunun süzün daha sonra salatalarımızı iri iri doğrayıp soslayıp servis tabağına alalım deneyecek olanlara şimdiden allah kolaylık versin. Afiyet olsun

Börek Tadında Pratik Sebzeli Krep Tarifi

 

Malzemeler

  • *2 adet yumurta
  • *2 adet kapya biber
  • *2 adet tatlı yeşil biber
  • *1 adet orta boy soğan
  • *1 adet orta boy patates(rendelenmiş)
  • *2 kibrit kutusu kadar süzme peynir veya beyaz peynir
  • *3 su bardağı un
  • *1 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
  • *1su bardağı su
  • *1 paket kuru maya veya 1 tatlı kaşığı kadar yaş maya
  • *1 avuç maydanoz
  • *1,5 tatlı kaşığı tuz
  • *5 adet küp şeker veya 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • *1 çay kaşığı karabiber
  • *1 çay kaşığı kırmızı pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Önce bir kapta yumurtalar çırpma teliyle iyice çırpılır. Sonra tuz, şeker ve maya konularak çırpmaya devam edilir. Üzerine süt ve su ilave edilerek çırpmaya devam edilir. Un yavaş yavaş ilave edilerek çırpılır ardından pul biber ve karabiber eklenir. Akışkan bir hamur elde edilir.
  • Streç film yardımıyla üzeri kapatılarak 20 dakika dinlendirilir.
  • Biberler, domates, soğan ve maydanoz ince ince doğranır. Patates rendelenir.
  • Daha sonra dinlendirilen hamur ve doğranan sebzeler, rendelenen patates ve peynir bir kapta birleştirilerek karıştırılır.
  • Krep tavası veya yapışmaz herhangi bir tava güzelce fırçayla yağlanır. Hazırladığımız hamur içine dökülür.
  • Bu arada bizim kullandığımız kaşık yemek kaşığı değil daha büyük bir kaşık.
  • Tavanıza bir krep için ortalama 8 yemek kaşığı harç koymanız gerekli.  Kreplerinizin yapışmaması için tavayı sallamanız önemlidir. Altlı üstlü pişiriniz ve spatula yardımıyla çevriniz. Kreplerimiz hazır afiyet olsun :d.
  • Püf nokta: Krep çevirirken en önemli püf nokta şudur; tam pişmeden asla çevirmiyoruz ve kreplerle fazla oynamıyoruz. Hafifçe kaldırıp altına bakalım. Altının kızardığını gördüğümüzde videoda gördüğünüz gibi spatulayı krebin tam ortasına gelecek şekilde alttan sokuyoruz ve tek hamlede hızlı çeviriyoruz. Çevik olmazsak ve spatulayı tam ortaya getirmezsek çevirirken dağılabilir.