Malzemeler
Ragout için gerekenler:
- 400-450 gram dana kıyma
- 1,5 adet kuru soğan ( veya bir büyük boy )
- 3 küçük diş sarımsak
- 1 adet havuç
- 3 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
- 400 gram konserve domates
- 1 küp şeker
- 300 ml. sebze veya et suyu
- 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Karabiber
Beşamel sos için:
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 silme yemek kaşığı un
- 300 ml. süt
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
- Karabiber
- Muskat cevizi rendesi
- 1 yemek kaşığı parmesan peyniri
Arasına:
- 12 adet makarna yaprağı ( ben 3 kat için 4der tane kullandım )
Üzeri için:
- 250 gram rende mozarella
- 1 dolu yemek kaşığı parmesan peyniri
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle soğanları, sarımsağı ve havucu ince ince doğrayalım ( ben rondo kullandım ).
- Tavaya zeytinyağını alalım ve kızdıralım.
- Soğan ve sarımsağı 1 dakika kavuralım, ardından havucu ekleyip yine bir dakika kavuralım.
- Kıymayı ekleyelim ve eze eze rengi dönene kadar kavuralım.
- Salçayı ekleyip kavuralım.
- Baharatları, konserve domatesi ve küp şekeri de ekleyelim ve karıştıralım.
- Son olarak sebze veya et suyu ilave edip karıştıralım ve 10 dakika orta ateşte pişirelim.
- Beşamel sos için önce tereyağını tavada eritelim.
- Unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavuralım.
- Soğuk sütü ilave edelim ve biraz karıştıralım.
- Baharatları ve parmesanı ilave edip karıştıralım.
- 1 -2 dakika kaynadıktan sonra ocağı kaptalım.
- Lazanyayı hazırlamadan evvel fırını ısıtmaya başlayalım, 180 derece, fanlı ayar.
- Borcamın ilk katına önce ragout dağıtalım, üzerine makarna yaprakları yerleştirelim ( ben her kata 4 tane kullandım, önceden haşlamaya gerek yok ).
- Makarna yaprağın üzerine ragout dağıtalım ve onun üzerine beşamel sosu gezdirelim ve tekrar makarna yaprakları yerleştirelim.
- Toplamda üç kat böyle devam edelim.
- Son olarak üzerine parmesan ve mozzarella gezdirelim.
- Fırına verelim ve 20 dakika pişirelim ( üzeri nar gibi kızarması lazım ). Ve ana yemeğiniz hazır. Aşırı lezzetli oldu mutlaka deneyin.