31 Mart 2023 Cuma

Gülüklü Çorba Tarifi

 

Gülüklü Çorba Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için

  • 200 gram kıyma
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 adet küçük soğan

Diğer malzemeler;

  • 300 gram tavuk eti
  • 4 su bardağı su
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1 adet domates rendesi veya sosu
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı biber salça
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 adet limon
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Sıvı yağ

    Gülüklü Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etini 5 su bardağı suyla birlikte haşlanmaya bırakın.
  • Gülük adı verilen köfteler için kıyma, tuz, karabiber ve kırmızı biberi derin kasede yuğurun.
  • Nohut büyüklüğünde minik köfteler haline getirin. Sıvı yağı kızdırıp köfteleri kızartın.
  • Domatesi rendeleyin.Çorba için tereyağını ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı tencerede kızdırın.
  • İncecik doğranmış soğanı ilave edin kavurun salçayı ilave edip kavurun.
  • Domates rendesini ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Haşladığınız tavuğun suyunu tencereye ekleyin.
  • Üzerine 3-4 bardak daha sıcak su ilave edip kaynamasını bekleyin.
  • Kaynayan çorbaya pirinç ve tuzu ekleyip 5 dakika daha kaynatın.
  • Ardından köfteleri, haşlanmış nohutu ve didiklenmiş tavuk etini ekleyin.
  • Bir taşım daha kaynattığınız çorbaya naneyi ve limon suyunu ekleyip ocaktan alın.
  • Ben nane koymayı unutmuşum.

    Ben köfteleri önceden yapıp buzluğa kaldırmıştım.

    Afiyet olsun.

Tepsi Kebabı (Sini Kebabı) Tarifi

 

Tepsi Kebabı (Sini Kebabı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gram kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet kapya biber
  • 2 adet domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Üzeri için;

  • Domates
  • Biber

Salçalı sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı kadar su

Tepsinin altına sürmek için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Tepsi Kebabı (Sini Kebabı) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kıymamızı yoğurma kabına alalım.
  • Üzerine ince ince doğranmış yada robottan ezilmeden çekilmiş soğan,sarımsak ve biberlerimizi ilave edelim.
  • İnce kıyılmış maydanozu tuz ve baharatlarınıda ekleyip güzelce yoğuralım.
  • Tereyağıyla yağladığımız tepsiye kıymamızı alalım ve bastırarak yayalım.
  • Üçgen şeklinde dilimleyelim üzerini domates ve biberle süsleyelim.
  • En son salçalı sosunu üzerine gezdirelim ve 200 derece ısıtılmış alt üst ayar fırında 40 dk pişirelim.
  • Pişen kebabımızı dilimleyip dilediğimiz şekilde servis edelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun hayırlı iftarlar

Etli Ve Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi

 

Etli Ve Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

Et kısmı için malzemeler:

  • 1 kilo dana eti
  • 1 litre sıcak su
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Bir fiske karabiber
  • Bir fiske pul biber
  • Bir fiske tuz

️️️Şehriye pilavı için malzemeler:

  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Bir fiske karabiber – tuz
  • 3-4 su bardağı etin salçalı suyu ( kontröllü ekleyin)

240 ml bardak ölçüm  

Etli Ve Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Tencerenizi kızdırın. Sonra sıvı yağını döküp etlerin iki tarafını kızartın.
  2. Üzerine domates salçası, karabiber, pulbiber ve tuzu ekleyin.
  3. En son 1 litre sıcak su ekleyip, orta ateşte haşlayın. Gerekirse su ekleyin.
  4. Pişen etin salçalı suyunu süzün, kenarda bekletin, pilav yapımında kullanacağız.
  5. Pilav için: kapya biberi, yeşil biberi, soğanı minik minik doğrayın.
  6. Uygun tavaya tereyağını alın eritin.
  7. Sebzeleri 2-3 dk soteleyin.
  8. Ardından şehriyeyi ekleyip, şehriyeler hafif renk alana kadar kavurun.
  9. Ayırdığınız salçalı etin suyundan üzerine dökün.
  10. Sonrasında tuz ve karabiber ekleyin.
  11. En son üzerine etleri ilave edin.
  12. Kapağı kapalı kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

💖Afiyet olsun 

Yoğurtlu Havuç Pancar Mezesi Tarifi

 

Yoğurtlu Havuç Pancar Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 büyük boy pancar
  • 2-3 büyük boy havuç
  • Zeytinyağ
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber
  • Zerdeçal

Taban için ;

  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • Tuz
  • Dereotu

Üzerine ;

  • Ceviz
  • Zeytinyağı
  • Kırmızı toz biber

    Yoğurtlu Havuç Pancar Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pancarları ve havuçları ince çubuklar şeklinde doğrayın.
  • Ayrı ayrı zeytinyağ ve baharatlarla harmanlayın.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yayın ve ısınmış 220 derece fırında 15-20 dk kadar pişirin.
  • Dirilik istemiyorsanız pancarı önden biraz haşlama yapabilirsiniz. Ben çiğden koydum hafif dirilik oluyor ama biz böyle seviyoruz.
  • Dereotunu ince ince kıyın ve süzme yoğurda ekleyin.
  • Tuzunu da ekleyip servis tabağınıza yoğurdu yayın.
  • Üzerine önce pancarları koyun sonra da havuçları eşit şekilde yayın.
  • Cevizleri zeytinyağında bir tur kavurun yakmadan hemen alın.
  • Kırmızı toz biberi de ekleyin ve havuçların üzerine gezdirin.
  • Deneyeceklere afiyet olsun.

Elmalı Profiterol (Çok Hafif,Çok Lezzetli) Tarifi

 

Elmalı Profiterol (Çok Hafif,Çok Lezzetli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket bisküvi
  • 2-3 adet elma
  • 4 adet ceviz
  • 1 çay kaşığı ucuyla tarçın

Üzeri için,

  • Yarım paket krema
  • Bir kaç parça çikolata (daha fazlada kullanabilirsiniz)

    Elmalı Profiterol (Çok Hafif,Çok Lezzetli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Elmaların kabuklarını soyup suyunu sıkıyoruz suyunu ayrı bi yere alalım eğer kıvam çok katı olursa biraz ekleme yapabilirsiniz.
  • Bisküvileri ceviz ile birlikte rondodan çekiyoruz.
  • Elmaların üzerine alıp yoğuruyoruz.
  • Biraz tarçın ekliyoruz.
  • Eğer çok yapışkan olursa bisküvi çok sert olursa elma suyu ekleyebiliriz.
  • Yuvarlak şekiller veriyoruz.
  • Dolaptan biraz dinlendiriyoruz.
  • Kremayı sos tavasına alıp ısıtıyoruz.
  • Üzerine çikolataları ekleyip erimesini sağlıyoruz.
  • Elma topların üzerine sosu döküp servise sunuyoruz afiyet şeker olsun 

Orijinal Pastane Poğaçası (Karaköy Poğaçası) Tarifi

 

Orijinal Pastane Poğaçası (Karaköy Poğaçası) Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin
  • 100 ml musluktan akan soğuk su (oda sıcaklığı ya da buzdolabından değil) (1/2 (yarım) su bardağı)
  • 500 gram un (4.5 su bardağı)
  • 12 gram tuz (1 dolu tatlı kaşığı)
  • 30 gram yaş maya veya yoksa 15 gram kuru maya ( kuru maya kullanacaksanız ufak bir suyla ıslatıp kıvamı açalım)
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 40 gram toz şeker (2 yemek kaşığı)

    Orijinal Pastane Poğaçası (Karaköy Poğaçası) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 250 gram margarini eritip cam bir kaseye alarak buzdolabında donmaya bırakalım. Donan yağın kenarından bir parça alarak dibe çöken suyunu süzelim ve saf yağ elde edelim. Bu susuz yağ alba yağına denk olacak.
  • Tüm malzemeyi yoğurma kabına alalım.
  • Hiç ele yapışmayan yumuşak bir hamur olana denk yoğuralım.
  • Güzel ve uzun yoğrulursa asla un ilavesine ihtiyaç kalmıyor. Ölçülerden şaşmayalım.
  • Hamurdan 60 grlık bezeler yapalım.
  • Bezeleri pürüzsüz yapmaya özen gösterelim ki pişerken çatlamasın.
  • Bezeleri tepsiye aralıklı olarak dizelim ve üzerlerine hafifçe bastırıp yassılaştıralım.
  • Yumurta sarısı sürelim çatalla çizikler yapalım.
  • Oda sıcaklığında 30 dk mayalanmaya bırakalım.
  • Fırını 70 derecede ısıtalım 10 dk daha fırında mayalandıralım. Ve süre sonunda fırın ısısını 180 dereceye ayarlayalım nar gibi kızarana dek pişirelim.
  • Elle tutulur sıcaklığa gelmeden poğaçaları bölmeyelim ki içi hamurlaşmasın.

    Deneyenlere afiyet olsun.

Büyük Borcamda Trileçe Tarifi

 

Büyük Borcamda Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

Keki İçin;

  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı ılık su (60 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin;

  • 1 paket krema (200 ml)
  • 1 litre süt
  • Yarım su bardağı toz şeker

Karamel Sosu İçin;

  • 1 paket krema (200 ml)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri İçin;

  • 1 paket krem şanti (75 g)
  • 1 su bardağı soğuk süt (200 ml)

    Büyük Borcamda Trileçe Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Büyük borcamda trileçenin karamel sosu için öncelikle ocağa aldığımız tencereye toz şekeri alalım. Şeker eriyip karamel rengini alana kadar kısık ateşte ısıtalım. Beklerken tencerenizi ara ara sallayabilirsiniz.
  • Şeker eridikten sonra içerisine tereyağını ekleyerek yağ eriyene kadar karıştıralım.
  • Ardından kremayı da karışıma yavaşça ekleyelim ve sosumuz kıvam alana kadar hızlıca karıştıralım.
  • Kıvam alan karamelimizi hızlı bir şekilde soğuması için ısıya dayanıklı bir kaba aktararak kenara alalım.
  • Trileçenin keki için uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve toz şekeri bir kaba alarak mikserle çırpalım.
  • Ardından sıvı yağ, ılık su, un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Büyük boy dikdörtgen borcamın içerisine pişirme kağıdını yerleştirelim.
  • Hazır olan kek hamurumuzu bir borcama boşaltalım ve spatula ile her yerine eşit olacak şekilde yayalım.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında alt üst fansız ayarda 35 dakika pişirelim.
  • Şerbeti için uygun bir kaba süt, krema ve toz şekeri alarak şeker eriyene kadar karıştıralım. Ardından bir kenara alalım.
  • Üzeri için toz krem şanti ve soğuk sütü uygun bir kap içerisinde kıvam alana kadar çırpalım. Bu aşamada sütünüz soğuk olursa krem şantiniz daha güzel köpürecektir.
  • Hazırladığımız krem şantiden 1 kaşık kadarını üzerini süslemek için ayıralım.
  • Pişen keki fırından alalım. 1-2 dakika ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
  • Ardından keki borcama ters çevirerek pişirme kağıdını dikkatli bir şekilde çıkartalım.
  • Şerbetini daha iyi çekmesi için kürdan yardımıyla kekin üzerine delikler açalım.
  • Hazırladığımız şerbeti kekin üzerine gezdirelim. Kek sütü tamamen çekip soğuyana kadar bekletelim.
  • Dinlenen kekin üzerine hazırladığımız krem şantiyi kaşık yardımıyla paylaştıralım. Spatula yardımıyla kekin her yerine sürelim.
  • Güzelce soğuyan karamel sosu da krem şantinin üzerine dökerek her yerine yayalım.
  • Karamel sosu da yaydıktan sonra ayırdığımız krem şantiyi sıkma torbasına alalım.
  • Birbirine paralel olacak şekilde tatlımızın üzerine çizgiler çizelim.
  • Kürdan ile çizdiğimiz çizgilere zıt çizgiler atarak pastamızın süslemesini tamamlayalım ve 2 saat buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Karamelli trileçemiz servise hazır. Afiyet olsun!