13 Nisan 2023 Perşembe

Mercimek Çorbasını Bir De Böyle Deneyin Tarifi

 

Mercimek Çorbasını Bir De Böyle Deneyin Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1/3 su bardağı bulgur (yıkayıp süzün)
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağı
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı domates püresi
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
  • 5-6 su bardağı tavuk suyu (veya su)
  • 7-8 adet mini havuç
  • Kuru nane (servis yaparken)

    Mercimek Çorbasını Bir De Böyle Deneyin Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mercimek ve pirinçi tel süzgeçte yıkayın.
  • Düdüklü tencerenin içerisinde nane hariç tüm malzemeleri ilave edin.
  • Düdüklünün kapağını kapatın, sebze ayarında 25 dk pişirin.
  • Piştikten sonra çorbayı düdüklü tencerenin içerisinde el blenderinden geçirin, gerekirse kıvamı çok koyu olursa, biraz kaynar su ilave edebilirsiniz.
  • Servis yaparken üzerine kuru nane serpiştirin.   Afiyet olsun!.

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi

 

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı sarı mercimek
  • 4,5-5 su bardağı içme suyu (Kemik suyu, tavuk suyu da olur varsa)
  • 1 orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates (Hepsi orta boy doğranacak)
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1,5 çay kaşığı zerdeçal
  • Kimyon
  • 1 yemek (Silme) un
  • Zeytinyağ

Üzeri için :

  • Zeytinyağ
  • Pul biber
  • Fırınlanmış ekmek

    Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 3-4 yemek zeytinyağda soğanı kavur.
  • Un ekle, kokusu çıkana kadar 2 dk kavur.
  • Havuç, patates ekle 1-2 dk kavur.( bir kaç kaşık su ekleyebilirsin kavurduktan sonra ).
  • Mercimek ekle, 1-2 tur karıştır.
  • Baharat ve sarımsak ekle.
  • Suyu ekle karıştır ve kapağı kapalı olarak, kaynaya kadar yüksek, kaynadıktan sonra kısık ateşte herşey pişenene kadar pişir.
  • Çorba pişince, blendırdan geçir.
  • En son bir kezde süzgeçten geçirdikten sonra, çorbayı tekrar ocağa al. Hafif kaynadıktan sonra altını kapayın.
  • Bir cezvede zeytinyağı hafif kızdır. İçine pul biber koy ve ocaktan al. Çorbanın üzerine gezdir. Birazda kızarmış ekmek ilave et.
  • Afiyet olsun:)

Kıyır Kıyır Kalburabastı Tarifi

 

Kıyır Kıyır Kalburabastı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin veya tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 tane yumurta
  • 1 çay kaşığından az tuz
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3,5 su bardağı un

İçi için:

  • 1 su bardağı ceviz

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su (600 ml)
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

    Kıyır Kıyır Kalburabastı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kalburabastının öncelikle şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak karıştıralım. Ardından ara ara karıştırarak kaynamaya bırakalım.
  • Yaklaşık 15 dakika kadar kaynayan şerbete limon suyunu ilave edelim ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım. Soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için yoğurma kabına tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurta, irmik, kabartma tozu, vanilya ve tuzu alalım.
  • Unu da yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir kıvamda olan hamurumuzdan parçalar kopartarak elimizde yuvarlayalım.
  • Yuvarladığımız hamurlardan bir tanesini alalım. Kalburun üzerine koyup elimizle bastırarak açalım.
  • Hamurun ortasına irice kıydığımız cevizden koyalım ve uçlarını ortada birleştirerek kapatalım.
  • Hamurun şeklini bozmadan dikkatlice kalburdan çıkartalım. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayarak tatlılarımızı hazırlayalım ve pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim. Bu aşamada eğer kalburunuz yoksa aynı işlemi silikon bir aparat kullanarak ya da rende ile de yapabilirsiniz.
  • Kalburabastı tatlılarımızı önceden ısıttığımız 180 °C fırında, alt üst fansız ayarda 30 dakika pişirelim.
  • Fırından çıkan sıcak tatlıları borcama aktaralım. Sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim.
  • Ardından 2 saat kadar şerbetini çekmesi için dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda şerbetini çeken kalburabastı tatlılarımızı dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Terbiyeli Köfte Çorbası Tarifi

 

Terbiyeli Köfte Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram kıyma
  • Yarım su bardağı mantı (Erişte şehriyede kullanabilirsiniz)
  • 1 orta boy soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • 5 su bardağı su

Terbiyesi için

  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı

Üzeri için

  • Tereyağ ve toz kırmızıbiber

    Terbiyeli Köfte Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye suyu koyun kaynamaya bırakın.
  • Kıymanın içine tuz,karabiber,kimyon katıp küçük toplar halinde yuvarlayın.
  • Kaynayan suya atın ve 10 dk pişirin.
  • Daha sonra içine küp küp doğradığınız soğanı ve mantıyı atın 10 dk daha pişirin.
  • Diğer tarafta yumurta sarısı,un ve yoğurtla terbiyeyi hazırlayın.
  • Çorbanın suyundan içine katarak ılıştırın ve yavaş yavaş çorbanın içine döküp 5 dakika daha pişirin.
  • Tereyağında tozbiber eritip çorbanın üstüne döküp sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun 

Sömelek Köfte Tarifi

 

Sömelek Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gr kıyma
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı sıcak su (200 ml – bulguru ıslatmak için)
  • Yarım su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

Haşlamak için;

  • Sıcak su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Üzeri için;

  • Çırpılmış yoğurt

    Sömelek Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kap içerisine köftelik bulguru alalım.
  • Üzerine sıcak suyu ilave edelim ve üzerini streçleyerek 10 – 15 dakika bekletelim.
  • Sürenin sonunda suyunu çekip şişen bulgurun üzerine kıyma, irmik, yumurta, un, tuz, karabiber, kimyon ve biber salçasını ekleyerek elimizle yoğuralım.
  • Hazır olan köfte harcından parçalar kopartalım ve avuç içerisinde yuvarlayarak yaklaşık serçe parmağımız boyutunda şekillendirelim.
  • Köfteleri haşlamak için tencereye aldığımız suya limon tuzunu ekleyerek karıştıralım ve suyu kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayan suya köfteleri bırakalım ve 6-7 dakika kadar haşlayalım.
  • Köfteler haşlanırken sosu için tavaya tereyağını alarak eritelim.
  • Üzerine salça, tuz ve naneyi ekleyerek karıştıralım ve kavuralım.
  • Haşlanan köftelerimizin suyunu süzerek sosun içerisine alalım. Nazikçe karıştırarak sosa bulanmasını sağlayalım.
  • Sosunu çeken köftelerimizi servis tabağına alalım. Üzerine çırpılmış sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt gezdirerek servis edelim. Afiyet olsun!

11 Nisan 2023 Salı

Soya Soslu Sebzeli Spagetti Makarna Tarifi

 

Soya Soslu Sebzeli Spagetti Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket spagetti (250 gr)
  • 1 litre sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz (haşlama suyuna)
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet havuç
  • 4-5 çiçek brokoli
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı  Soya Sosu (60 ml)

    Soya Soslu Sebzeli Spagetti Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce makarnayı haşlamak için bol su kaynatalım. Biber, soğan ve havucu julyen doğrayalım. Brokoliyi çiçeklerine ayırıp yıkayalım.
  • Kaynayan suya tuz ve makarnaları ekleyelim. Ben spagetti ile hazırladım ama istediğiniz farklı çeşitte makarna veya noodle ile bu tarifi hazırlayabilirsiniz. Makarnaları paketinde yazan süre boyunca haşlayalım.
  • Diğer taraftan tavaya zeytinyağını alıp sebzeleri ve birkaç parçaya kestiğimiz sarımsakları soteleyim. Hafifçe rengi dönmesi yeterli, sebzeleri çok fazla ezilinceye kadar pişirmeyelim.
  • Soya sosu ve susamları ekleyip karıştıralım.
  • Haşlanan makarnaların suyunu süzüp ilave edelim. Güzelce karıştırdıktan sonra ocağı kapatalım. Soya soslu makarnamız servise hazır.

Mercimek Çorbasını Bir De Böyle Deneyin Tarifi

 

Mercimek Çorbasını Bir De Böyle Deneyin Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1/3 su bardağı bulgur (yıkayıp süzün)
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağı
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı domates püresi
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
  • 5-6 su bardağı tavuk suyu (veya su)
  • 7-8 adet mini havuç
  • Kuru nane (servis yaparken)

    Mercimek Çorbasını Bir De Böyle Deneyin Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mercimek ve pirinçi tel süzgeçte yıkayın.
  • Düdüklü tencerenin içerisinde nane hariç tüm malzemeleri ilave edin.
  • Düdüklünün kapağını kapatın, sebze ayarında 25 dk pişirin.
  • Piştikten sonra çorbayı düdüklü tencerenin içerisinde el blenderinden geçirin, gerekirse kıvamı çok koyu olursa, biraz kaynar su ilave edebilirsiniz.
  • Servis yaparken üzerine kuru nane serpiştirin.   Afiyet olsun!.

Güllaç Tarifi

 

Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram güllaç  (10 yaprak)
  • 6 su bardağı süt
  • 3 çay bardağı şeker
  • 2 paket vanilya
  • 1 tepeleme su bardağı iri kıyılmış ceviz

Süs için:

  • Nar ve toz antep fıstığı

Su bardağı 250 ml

Çay bardağı 100 ml 

Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Tencereye süt ve şeker konup ocakta ısıtılır.
  2. El yapmayacak kıvama kadar.
  3. İçine vanilya eklenip karıştırılır ve kenara alınır.
  4. 5 güllaç yaprağı alt kısma ortaya ceviz ve tekrar üzerine kalan 5 yaprak ile yapılır.
  5. İlk yaprak borcama göre kırılıp yerleştirilir ve üzerine islanacak şekilde süt dökülür.
  6. Bu işlem 5 yaprak bitene kadar devam edilir.
  7. Orta kısma gelince ceviz serpilir ve işlem tekrar 5 yaprak bitene kadar devam edilir.
  8. Bittikten sonra buzdolabına kaldırılır hem kıvam alması için hemde soğuması için bekletilir. Süslenip servis edilir.