22 Nisan 2023 Cumartesi

Lokantaları Kıskandıran Ezme Tarifi

 

Lokantaları Kıskandıran Ezme Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet salatalık
  • 2 adet közlenmiş kapya (konserve kullandım)
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 dolu tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı acı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz

    Lokantaları Kıskandıran Ezme Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sebzelerin hepsi teker teker manuel blenderdan geçirilir (yoksa robot da olur fakat su gibi yapmayın taneli bırakın) ve süzgecin içine alınır.
  • Önemli püf noktası süzgeçte en az 3-4 saat beklemesi. Ben sabah süzgeçe koyup akşam baharatlarıyla karıştırıyorum ki ezme sulanmasın💡
  • Süzgeçte iyice dinlenen sebzeler önce bi karıştırılır.
  • Son suyu çıkınca salça, baharatlar, nar ekşisi ve yağı da eklenip karıştırılır. Servis tabağına alınır afiyetle

Özel Sosu İle Fırında Nar Gibi Kızarmış Tavuk Tarifi

 

Özel Sosu İle Fırında Nar Gibi Kızarmış Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo tavuk kelebek yada kanat
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
  • 1 tatlı kaşığı kajun baharatı (olmasa da olur)

    Özel Sosu İle Fırında Nar Gibi Kızarmış Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk harici malzemeleri karıştırma kabında karıştıralım. Daha sonra içerisine yıkadınız tavukları alıp harmanlayalım 1-2 saat kadar buzdolabında dinlendirelim.
  • Daha sonra tepsiye dizerek üzerine ıslattığınız yağlı kağıdı örtelim.
  • 200°’de önceden ısıtılmış fırında pişirelim son 10 dakikasını üzeri açık halde pişirelim güzelce kızarsın. Bu kadar pratik ve lezzetli bir tarif. 

Kıymalı Yoğurt Çorbası Tarifi

 

Kıymalı Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çorba kaşık dolusu kıyma
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 3-4 çorba kaşığı zeytinyağ
  • Nane
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 3 su bardağı su

Terbiyesi için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • Sıcak su (miktarını çorbanızın kıvamına göre ayarlanacak)

    Kıymalı Yoğurt Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye zeytin yağını alalım, biraz ısıtıp, kıymayı ekleyelim ve kavuralım.
  • Salça ve baharatlarımızı ekleyip tekrar kavuralım.
  • Suyunu ilave edip, kaynamaya bırakalım.
  • Ayrı bir kapta yoğurt, un, yumurtayı karıştıralım.
  • Üzerine sıcak su ekleyerek bir yandan karıştıralım ve yoğurdun ısısını yükseltelim.
  • Hazırladığımız terbiyeyi kaynayan çorbamızın üzerine azar azar dökelim bir yandan karıştırmayı unutmayalım.
  • Kaynayana kadar karıştıralım. 

Mekik Tatlısı Tarifi

 

Mekik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 fiske tuz
  • Aldığı kadar un (3 su bardağı yeterli geldi yumuşak bir hamur olacak)

Üzeri için;

  • 125 gram tereyağı
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için;

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • İnce 1 dilim limon

    Mekik Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce şerbeti hazırlayalım. Şeker ve suyu tencereye alalım. Kaynamaya başlayınca içine limon ekleyelim ve 15-20 dakika orta ateşte kaynatalım.
  • Hamuru yoğuralım. 5 bezeye bölelim. 1 saat dinlendirelim. Çok güzel açılıyor. Oklavayla nişasta ve un karışımıyla açalım.
  • Oklavayla çok sıkmadan büzdürürelim. Sonra yavaşça açalım ve uzunlamasına aralıklı olarak bir tatlı kaşığı ceviz koyalım ve iki tarafından hamuru kapatalım.
  • Elimizle aralarını sıkıştıralım ve bıçakla keselim fırın tepsisine dizelim. Tereyağını eritelim üzerindeki tortuyu mutlaka alalım ve tatlının üzerine gezdirelim.
  • 200 derece ısıtılmış fırında alt üst ayarda kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkan tatlının ilk sıcağı çıkınca soğuk şerbeti gezdirelim yada tam tersi tatlıyı önce pişirelim şerbeti ocaktan alalım ılımaya bırakalım.
  • Ilık şerbeti soğuk tatlıya dökelim. 

Dürüm Ekmeği Tarifi

 

Dürüm Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram un
  • 300 ml. süt
  • 50 ml. sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1/2 (yarım) paket yaşmaya 

    Dürüm Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına ılık süt, zeytinyağı ve yaş mayayı koyun. Üzerine 1 tepeleme çay kaşığı şeker ekleyip karıştırın. 5-6 dakika mayanın köpürmesini bekleyin.
  • Üzerine un ve tuzu ekleyip yumuşak kıvamlı, pürüzsüz bir hamur yoğurun.
  • Hamurdan eşit 18 parça koparıp beze haline getirin. Bezeleri hafifçe un serpilmiş bir tepsiye yerleştirin. Yarım saat tepsi mayası için dinlendirin.
  • Bezeleri tavanızın büyüklüğüne göre açın. Ne çok ince ne de kalın olmalı. Açtığınız bezeleri sofra bezi veya temiz bir örtüye yan yana koyun.
  • Son bezeye geldiğinizde dibi kalın bir tavayı ocağa koyup ocağın altını orta derecede açın. İlk açtığınız bezeden başlayarak hamurları tek tek pişirmeye başlayın.
  • Kısık ateşte pişirirseniz kuruma yapar, yüksek ateşte ise içi pişmeden dışı yanar.
  • Yufkayı tavaya koyduğunuzda 4 saniyede bir çevirin. Böylelikle 2 tarafta eşit pişecek ve kabaracak. Yufkanın dışı hafif sararınca, kahverengileşmeden ocaktan almalısınız. Gereğinden fazla pişirirseniz sert olur.
  • Ardından temiz bir örtüyü büyükçe bir poşete yerleştirin. Her pişirdiğiniz yufkayı bezin içine koyun ve poşetin ağzını kapatın. Bu şekilde yumuşacık kalacaklar. Yine de istediğiniz yumuşaklığı elde edemezseniz temiz boş bir sprey şişesine temiz su doldurun.
  • Yufkalara; her tarafına gelecek şekilde çok ıslatmadan spreyle su sıkın ve yine poşetin içine koyun. Bu şekilde yumuşak kalacaklar.

Laz Böreği Tarifi

 

Laz Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka (16 yaprak)
  • 200 gram tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Şerbeti için

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Muhallebisi için;

  • 1 litre süt
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı dolu un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 fiske tuz
  • 1 çay kaşığı ucuyla karabiber

Bardak ölçüm (200ml) 

Laz Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak şerbeti hazırlayalım. Şeker, su bir dilim limon ilave edip, kaynamaya başlayınca kısık ateşte 16-17 dk kaynatıp soğumaya bırakalım.
  2. Muhallebisi için; tereyağı ve vanilya hariç bütün malzemeleri geniş bir tencerede karıştırıp, ocağa alalım. Kaynayana kadar devamlı karıştıralım.
  3. 1-2 dk kaynatıp tereyağı ve vanilyayı ilave edip karıştırıp bir kap içine alıp, muhallebiye değecek şekilde folyo ile kapatıp ılımaya bırakalım.
  4. Küçük bir tavada tereyağını eritip üzerindeki köpükleri alıp içine sıvı yağ ekleyip kenara alalım.
  5. Dikdörtgen borcamın ölçüsüne göre yufkaları keselim. Ben ikiye kestim 32 yaprak oldu.
  6. Borcamı yağlayıp. 16 yufkayı tek kek borcama alıp aralarına yağ sürüyoruz. Üzerine hazırlamış olduğumuz muhallebiyi yayalım ve düzeltelim. Üzerine kalan 16 adet yufkayı tek tek aynı şekilde yağlayıp borcama serelim.
  7. Kalan yağı yufkaların üzerine sürüp, dikkatli bir şekilde kesip ısıtılmış fırında 180 derecede kızarana kadar 45-50 dk pişirip, ilk sıcağı geçince soğuk şerbeti dökün.
  8. 1-2 saat dinlendirip, servis edebilirsiniz.

Sarımsak Soslu Poğaça Tarifi

 

Sarımsak Soslu Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 2 çay bardağı ılık su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine beyazı hamura)
  • 5 su bardağı un

İçi için;

  • Beyaz peynir

Üzeri için sos;

  • 50 gram tereyağı
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 diş sarımsak

Üzeri için;

  • Bir yumurta sarısı
  • Bir tatlı kaşığı süt

    Sarımsak Soslu Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına su, süt, şeker, maya, sıvı yağ ve yumurta beyazını koyup, karıştıralım.
  • Un ve tuzuda ekleyip, yumuşak bir hamur elde edip, 1 saat mayalandıralım.
  • Hamuru bezelere ayırıp içlerine beyaz peynir koyup, kapattım.
  • Yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerini kapatıp, 15 dk daha tepsi mayası yaptım.
  • Yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
  • Rendelenmiş bir diş sarımsak doğranmış maydanoz ve tereyağını ezip, karıştıralım.
  • Fırından çıkan poğaçaların üzerine fırça yardımıyla sürüp.
  • 5-6 dk bekledikten sonra servise hazırdır. 

El Açması Peynirli Börek Tarifi

 

El Açması Peynirli Börek Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 6 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kay kaşığı kuru maya
  • 1 adet yumurta
  • Aldığı kadar su

İçine;

  • 2 kase salamura peynir
  • 2 kase lor
  • 1 tutam maydanoz

Üzeri için;

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Susam ve çörekotu

    El Açması Peynirli Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; bütün malzemeleri katıp yumuşak ele yapışmayan bir hamur yapalım.
  • 7 eşit bezeye ayırıp tek tek açalım içine büyük bir kasede lor, peynir ve maydanozu karıştırıp açtığımız yufkaya bir miktar serpelim, 3 yemek kaşığı sıvı yağda ekleyip, yufkayı rulo yapıp yağlanmış fırın tepsisine dizelim.
  • Diğer bezelerede aynı işlemi yapıp en üstüne 1 kaseye 3 yemek kaşığı yoğurt,1 yumurta koyup çırpalım ve sürelim susam ve çörek otu serpip 1 yemek kaşığı tereyağını nohut büyüklüğünde üzerine koyalım.
  • 170 derecede üzeri kızarana kadar pişirin 

En İyi Hamburger Ekmeği Tarifi

 

En İyi Hamburger Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram un
  • 50 gram şeker
  • 1 paket instant maya ( veya 21 gram yaşmaya )
  • 6 gram tuz
  • 60 gram tereyağı
  • 100 ml süt
  • 1 büyük yumurta

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı ve 2-3 damla su )
  • Susam

Tanzong (ön maya için)

  • 43 gram tam yağlı süt
  • 43 gram su
  • 14 gram un

    En İyi Hamburger Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce ön maya için küçük bir sos tavasında un, su ve sütü birleştirip koyu krema kıvamında pişirin. Bir kenara alıp, soğuması için bekletin.
  • Yoğurma kabında un, tuz, şeker, süt, yumurta, instant maya ve ön mayayı (tanzong) birleştirip 5 dakika yoğurun.
  • Ardından oda sıcaklığında ki tereyağını ekleyip 10 dakika daha yoğurun. Hamurun üzerini kapatıp 1 saat mayalanması için dinlendirin.
  • Mayalanan hamuru 1 dakika yoğurup gazının çıkmasını sağlayın. Hamuru 8 eşit parçaya ayırıp beze haline getirin (daha büyük ekmekler için 6 beze)
  • Bezeleri pişirme kağıdı açılmış fırın tepsisine yerleştirin. Elinizle hafifçe bastırak biraz düzleştirin) üzerine çırpılmış yumurta sarısı su karışımından sürüp susam serpin. Fırında pişirin.
  • Not:Hamurun tarifteki sürelerle iyice yoğrulması, ekmeklerin pürüzsüz ve daha parlak olmasını sağlar.