30 Aralık 2021 Perşembe

Güveçte Püreli Tavuk Sote Tarifi

 

Güveçte Püreli Tavuk Sote Tarifi İçin Malzemeler

Patates püresi için;

  • 3 adet patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı süt (62,5 ml)
  • 2 çay kaşığı tuz

Tavuk sotesi için;

  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Beşamel sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt (300 ml)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Çeyrek çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • 1 su bardağı tam yağlı taze kaşar peyniri

    Güveçte Püreli Tavuk Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavukgöğsümüzü küp küp doğrayalım. Ardından tavaya aldığımız ayçiçek yağında kavuralım.
  • Tavuklarımız piştikten sonra üzerine doğradığımız kırmızı ve yeşil biberi ilave ederek 2-3 dakika daha pişirelim.
  • Ardından salçayı ve baharatları ilave ederek güzelce karıştıralım.
  • Püre için patateslerimizi haşlayalım ve kabuklarını soyduktan sonra derin bir kap içerisine alalım.
  • Üzerine tereyağı, süt ve tuzu ekleyerek ezelim ve püre haline getirelim ve sıkma torbasına dolduralım.
  • Sıkma torbasının ucunu keserek güveçlerimize püremizden sıkalım.
  • Üzerine hazırladığımız tavukları yerleştirelim.
  • Beşamel sosu için sos tenceresine tereyağını alarak eritelim.
  • Tereyağı eridikten sonra unu ilave ederek kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavuralım.
  • Daha sonra bir taraftan karıştırırken yavaş yavaş sütü ilave edelim.
  • Kaynayıp koyulaştıktan sonra tuz ve karabiberi ekleyip karıştırarak ocaktan alalım.
  • Tavuklarımızın üzerine beşamel sosunu paylaştıralım.
  • Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine koyduktan sonra önceden ısıtılmış 190°C fırında yaklaşık 15-20 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen güveçte püreli tavuğumuz servise hazır. Ben bu ölçülerle 4 adet güveç elde ettim. Afiyet olsun!

Ispanaklı Börek (Çıtır Çıtır El Açması Tadında) Tarifi

 

Ispanaklı Börek (Çıtır Çıtır El Açması Tadında) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı mısır yada buğday nişastası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su

İçi

  • 3 büyük bağ ıspanak
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 kase peynir (ben biraz kaşar ve biraz tulum karıştırdım)
  • 1 tatlı kaşığı silme karabiber
  • 1 tatlı kaşığı silme pul biber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz (miktar size bağlı)

    Ispanaklı Börek (Çıtır Çıtır El Açması Tadında) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ıspanağı saplarından tamamen ayıklayıp güzelce yıkayıp süzelim orta kalınlıkta doğrayıp suyunu sıkalım.
  • Üzerine minik minik doğranmış soğanları peyniri ve baharatları ekleyip güzelce karıştıralım ,pişirmiyoruz, herşey çiğden.
  • Sos için tüm malzemeleri iyice çırpalım ,bir adet yufkayı tezgaha serip her tarafına sosu döküp yarım ay şeklinde katılıyoruz,.
  • Ispanağı her yere gelecek şekilde serpiyoruz,çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapıp dilimliyoruz.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip kalan sosu da üzerine sürüp susam serpip varsa vakit biraz bekletip önceden ısıtılmış 200 derecede güzelce pişiriyoruz,  ben tek tepside bitişik yaptım vaktim yoktu sizler aralıklı dizip pişirebilirsiniz, deneyecek olanlara afiyet olsun.

Havuçlu Kereviz Salatası Muhteşem Lezzet Tarifi

 

Havuçlu Kereviz Salatası Muhteşem Lezzet Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet orta boy kereviz
  • 1 adet havuç
  • 1/2 (yarım) çay bardağı mısır
  • 1/2 (yarım) çay bardağı ceviz
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı normal yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz

    Havuçlu Kereviz Salatası Muhteşem Lezzet Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kerevizin kabuklarını soyup rendeniniri kısmıyla rendeliyoruz kaseye alıyoruz. İçine yarım limon sıkıp, karıştırıyoruz.
  • Kerevizlerimizin kararmaması için havucu rendeliyoruz, ilave ediyoruz, sarımsakları rendeleyip, ilave ediyoruz, mısırı ilave ediyoruz, cevizi ilave ediyoruz yağını tuzunu ilave edip, hepsini karıştırıyoruz.
  • 1 adet büyük portakalı 8 eşit dilime ince yuvarlak olarak kesiyoruz her bir portakala iki yemek kaşığı salatadan yerleştiyoruz.
  • İsterseniz portakal olmadan normal servis tabağı olarak sunum yapabilirsiniz. Salatamız hazır afiyetle.

Hünkar Beğendi Tarifi

 

Hünkar Beğendi Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram dana kuşbaşı
  • 1 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 1 adet biber
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı domates püresi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Beşamel sos için malzemeler;

  • 3 adet patlıcan
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı kaşar peyniri
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

    Hünkar Beğendi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcanları yıkayıp bıçakla bir iki yerinden batırıp tepsiye dizelim.
  • Ben yanına bir domates ve biberlerde koydum isteğinize bağlı fırına sürüp 170 derecede közleyelim (isterseniz ocaktada yapabilirsiniz).
  • Etleri biraz daha küçültüp tencereye yada düdüklü tencerede haşlayalım 1 bardak su ilave edin.
  • Tavaya zeytinyağ koyup soğanı biberi kavuruyoruz .
  • Haşlanan etlerimizi ilave edip salça püre domates ekliyoruz sote gibi biraz pişiriyoruz.
  • Diğer yandan közlenen patlıcanları soyup küçük küçük kıyıyoruz robottanda geçebilirsiniz.
  • Un ve tereyağını kavurup patlıcanları ilave ediyoruz.
  • 1 bardak sütü ve kaşarıda koyup mama kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz.
  • Daha sonra servis tabağına önce patlıcanlı sosu ortasına etimizi koyup sıcak sıcak servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun 💐.

Karnabahar Çorbası Tarifi

 

Karnabahar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım karnabahar
  • Tuz, karabiber kimyon
  • Sıcak su
  • 1 küçük çay bardağı süt

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

    Karnabahar Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tereyağ ve zeytinyağını tencereye alalım. Sebzeleri orta büyüklükte doğrayıp sırasıyla kavurmaya başlayalım.
  • En son karnabaharı ekleyip üzerine baharatları ilave edelim.
  • Üzerini geçecek kadar su ekleyip sebzeler yumuşayana kadar kaynatalım.
  • Sebzeler yumuşayınca sütü ilave edip 15 dk daha kaynatalım ve ocaktan alalım.
  • Çorbamızı blenderdan geçirelim.
  • Üzeri için tereyağında pul biber yakalım. İster tencereye isterseniz servis esnasında çorbanın üzerine gezdirebilirsiniz.
  • Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun ❤

29 Aralık 2021 Çarşamba

Patatesli Pırasa Graten (Pırasayı Sevdiren Lezzette) Tarifi

 

Patatesli Pırasa Graten (Pırasayı Sevdiren Lezzette) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet pırasa (Pırasa ince ise 3 adet)
  • 3 adet orta boy patates
  • 2 adet rendelenmiş havuç
  • 2 yemek kaşığı un
  • 300 ml süt
  • 1 küçük kase rendelenmiş kaşar peyniri (150 gr)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yeterince tuz
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ

    Patatesli Pırasa Graten (Pırasayı Sevdiren Lezzette) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patateslerin kabukları soyulur, küçük şekilde dilimlenir.
  • Tavayı ocağa alalım, içine sıvı yağı dökerek ısıtalım.
  • Dilimlenmiş patatesler tavaya ilave edilir ve ara ara karıştırılarak sotelenir, kızartmayın biraz yumuşaması yeterli.
  • Rendelenmiş havuç, yıkanıp ince doğranmış pırasa, tuz ve baharatlar ilave edilir ve bir kaç dakika kavrulur.
  • 2 yemek kaşığı unu pırasa havuç patatesin üzerine ilave edilir, karıştırılarak kavrulur.
  • Süt eklenir ve karıştırılarak kıvam alıncaya kadar pişirilir.
  • Fırına vereceğimiz tepsiyi biraz yağlayalım (Tereyağ yada sıvı yağ ile)
  • Yemeği fırın tepsisine boşaltarak üzerini düzleştirelim, rendelenmiş kaşar peynirini tamamen üzerini kaplayacak şekilde serpelim.
  • Önceden ısıtılmış alt üst ayar fırında peynir kızarana kadar pişirilir. Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun

Yağ Çekmeyen Çıtır Çıtır Puf Böreği Tarifi

 

Yağ Çekmeyen Çıtır Çıtır Puf Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su
  • 3 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

İç harcı için;

  • 400 gr lor peyniri
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Yağ Çekmeyen Çıtır Çıtır Puf Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için yoğurma kabına un, sirke, yumurta, tuz, kabartma tozu ve suyu alalım.
  • Ardından hamurumuzu toparlanıncaya kadar yoğuralım.
  • Toparlanan hamurumuzun üzerini streç film ile kapatalım ve dinlenmeye bırakalım.
  • Hamurumuz dinlenirken bizde iç harcını hazırlayalım. Bunun için uygun bir karıştırma kabına lor peyniri alalım.
  • Üzerine kıydığımız maydanozu ve tuzu ekleyerek karıştıralım.
  • Dinlenen hamurumuzu uladığımız tezgaha alalım ve son kez toparlayalım.
  • Toparlanan hamurumuzu 4 eşit parçaya bölelim ve beze haline getirelim.
  • Daha sonra parçalardan bir tanesini alarak hafifçe unlayalım ve açalım.
  • Yeterince açtığımız hamurumuzun dört köşesine iç harcımızdan yerleştirelim ve alttan ve üstten iç harcın üzerine doğru hamuru katlayarak kapatalım.
  • Bir rulet yardımıyla katladığımız hamuru yarım ay şeklinde keselim. Ardından bir çatalla hamurun köşelerine bastırarak hem daha güzel şekil almalarını hem de pişerken açılmamalarını sağlayalım.
  • Diğer bezelerimize de sırası ile aynı işlemi uygulayalım. Hazırladığımız böreklerimizi bir bez arasında bekletelim.
  • Tavamızı sıvı yağı alalım ve kızdıralım. Kızdıktan sonra böreklerimizi tavamıza alalım ve her iki yüzünü de çevirerek güzelce kızartalım.
  • Kızaran puf böreklerimiz servise hazır. Afiyet olsun.

Fırında Sebze Şöleni (Lokum Gibi) Tarifi

 

Fırında Sebze Şöleni (Lokum Gibi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük boy brokoli
  • 1 küçük boy karnabahar
  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı zerdeçal

Üzeri için;

  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı mayonez

    Fırında Sebze Şöleni (Lokum Gibi) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tüm sebzeler temizlenip yıkanır.
  • Karnabahar ve brokoli çiçeklerine ayrılır.
  • Her sebze sırasıyla tepsiye alınır üzerine yağı ve baharatları gezdirilir, güzelce harmanlanır.
  • 200 derecelik fırında alt-üst ayarda 40 dk kadar pişirilir.
  • Fırından çıkınca hazırladığımız sarmısaklı mayonezli yoğurt üzerine dökülür. Afiyetle 😋.

Domatesli Ev Eriştesi Tarifi

 

Domatesli Ev Eriştesi Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket ev eriştesi
  • 3 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • tuz
  • karabiber

    Domatesli Ev Eriştesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir tencereye bolca su alıp kaynatalım. Kaynamaya başlayınca az tuz ve sıvı yağ ekleyelim.
  • Daha sonra erişteleri ilave edip makarna haşlar gibi haşlanmaya bırakalım.
  • Diğer tarafta domateslerin kabuklarını soyup doğrayalım.
  • Tavaya tereyağını alıp eritelim. Doğranmış domatesleri ekleyip pişmeye bırakalım. Ara ara kaşıkla bastırıp ezelim. Güzelce püre haline gelmelerini sağlayalım.
  • Domatesler suyunu çekince salçayı, tuz ve karabiberi ekleyelim. Yarım su bardağı kadar sıcak suyu ekleyip bir taşım kaynatalım.
  • Sos kıvamını alınca altını kapatalım, süzdüğümüz erişteleri ilave edip nazikçe karıştıralım. Domatesli eriştemiz hazır, Şimdiden afiyet olsun.
  • Not: Erişte miktarını kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz.

Muhteşem Bir Meze Soğan Kavurma Tarifi

 

Muhteşem Bir Meze Soğan Kavurma Tarifi İçin Malzemeler

  • 6-7 tane kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yeşil biber, tercihe bağlı acı biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağ
  • Bir tutam maydanoz, nane
  • Tuz ve baharatlar (kimyon, kekik, karabiber )

    Muhteşem Bir Meze Soğan Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğanlar iri iri doğranır.
  • Uygun bir tavaya alınıp sıvı yağ eklenir.
  • Kısık ateşte ağır ağır kavrulur.
  • Kavrulan soranların üzerine biberler eklenir. 3-4 dakika kavrulur.
  • Zeytin yağ, nar ekşisi tuz ve baharatlar eklenir.
  • Maydanoz nane isteğe bağlı eklenir.
  • Bulgur pilavı ile et yemekleri ile çok güzel gider. Afiyet olsun⚘

Köz Domates Çorbası Tarifi

 

Köz Domates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet soğan
  • 100 gram kiraz domates
  • Taze kekik
  • Tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 4-5 su bardağı tavuk suyu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı şeker

    Köz Domates Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Halka halka doğranmış soğanı, dörde bölünmüş domatesi, bir tepsiye alın.
  • Sarımsakları domateslerin içlerine yerleştirin.
  • Kiraz domatesleri ekleyin ve taze kekikleri, tuz zeytinyağ ekleyin.
  • 180 derece de 30-40 dakika pişirin.
  • Bir tencerede sıvı yağını ve tereyağını ısıtın ve un ve salçayı ekleyip kavurun. Közlenmiş sebzeleri içerisine ekleyin ve kavurun.
  • İçerisine tavuk suyunu ekleyin ve kısık ateşte kaynayana kadar karıştırın.
  • 10 dakika kaynadıktan sonra blenderdan geçirin ve içerisine karabiber ve tuz ilave edin. Çorbanız hazır!.