31 Mart 2023 Cuma

Elmalı Profiterol (Çok Hafif,Çok Lezzetli) Tarifi

 

Elmalı Profiterol (Çok Hafif,Çok Lezzetli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket bisküvi
  • 2-3 adet elma
  • 4 adet ceviz
  • 1 çay kaşığı ucuyla tarçın

Üzeri için,

  • Yarım paket krema
  • Bir kaç parça çikolata (daha fazlada kullanabilirsiniz)

    Elmalı Profiterol (Çok Hafif,Çok Lezzetli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Elmaların kabuklarını soyup suyunu sıkıyoruz suyunu ayrı bi yere alalım eğer kıvam çok katı olursa biraz ekleme yapabilirsiniz.
  • Bisküvileri ceviz ile birlikte rondodan çekiyoruz.
  • Elmaların üzerine alıp yoğuruyoruz.
  • Biraz tarçın ekliyoruz.
  • Eğer çok yapışkan olursa bisküvi çok sert olursa elma suyu ekleyebiliriz.
  • Yuvarlak şekiller veriyoruz.
  • Dolaptan biraz dinlendiriyoruz.
  • Kremayı sos tavasına alıp ısıtıyoruz.
  • Üzerine çikolataları ekleyip erimesini sağlıyoruz.
  • Elma topların üzerine sosu döküp servise sunuyoruz afiyet şeker olsun 

Orijinal Pastane Poğaçası (Karaköy Poğaçası) Tarifi

 

Orijinal Pastane Poğaçası (Karaköy Poğaçası) Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin
  • 100 ml musluktan akan soğuk su (oda sıcaklığı ya da buzdolabından değil) (1/2 (yarım) su bardağı)
  • 500 gram un (4.5 su bardağı)
  • 12 gram tuz (1 dolu tatlı kaşığı)
  • 30 gram yaş maya veya yoksa 15 gram kuru maya ( kuru maya kullanacaksanız ufak bir suyla ıslatıp kıvamı açalım)
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 40 gram toz şeker (2 yemek kaşığı)

    Orijinal Pastane Poğaçası (Karaköy Poğaçası) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 250 gram margarini eritip cam bir kaseye alarak buzdolabında donmaya bırakalım. Donan yağın kenarından bir parça alarak dibe çöken suyunu süzelim ve saf yağ elde edelim. Bu susuz yağ alba yağına denk olacak.
  • Tüm malzemeyi yoğurma kabına alalım.
  • Hiç ele yapışmayan yumuşak bir hamur olana denk yoğuralım.
  • Güzel ve uzun yoğrulursa asla un ilavesine ihtiyaç kalmıyor. Ölçülerden şaşmayalım.
  • Hamurdan 60 grlık bezeler yapalım.
  • Bezeleri pürüzsüz yapmaya özen gösterelim ki pişerken çatlamasın.
  • Bezeleri tepsiye aralıklı olarak dizelim ve üzerlerine hafifçe bastırıp yassılaştıralım.
  • Yumurta sarısı sürelim çatalla çizikler yapalım.
  • Oda sıcaklığında 30 dk mayalanmaya bırakalım.
  • Fırını 70 derecede ısıtalım 10 dk daha fırında mayalandıralım. Ve süre sonunda fırın ısısını 180 dereceye ayarlayalım nar gibi kızarana dek pişirelim.
  • Elle tutulur sıcaklığa gelmeden poğaçaları bölmeyelim ki içi hamurlaşmasın.

    Deneyenlere afiyet olsun.

Büyük Borcamda Trileçe Tarifi

 

Büyük Borcamda Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

Keki İçin;

  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı ılık su (60 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin;

  • 1 paket krema (200 ml)
  • 1 litre süt
  • Yarım su bardağı toz şeker

Karamel Sosu İçin;

  • 1 paket krema (200 ml)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri İçin;

  • 1 paket krem şanti (75 g)
  • 1 su bardağı soğuk süt (200 ml)

    Büyük Borcamda Trileçe Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Büyük borcamda trileçenin karamel sosu için öncelikle ocağa aldığımız tencereye toz şekeri alalım. Şeker eriyip karamel rengini alana kadar kısık ateşte ısıtalım. Beklerken tencerenizi ara ara sallayabilirsiniz.
  • Şeker eridikten sonra içerisine tereyağını ekleyerek yağ eriyene kadar karıştıralım.
  • Ardından kremayı da karışıma yavaşça ekleyelim ve sosumuz kıvam alana kadar hızlıca karıştıralım.
  • Kıvam alan karamelimizi hızlı bir şekilde soğuması için ısıya dayanıklı bir kaba aktararak kenara alalım.
  • Trileçenin keki için uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve toz şekeri bir kaba alarak mikserle çırpalım.
  • Ardından sıvı yağ, ılık su, un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Büyük boy dikdörtgen borcamın içerisine pişirme kağıdını yerleştirelim.
  • Hazır olan kek hamurumuzu bir borcama boşaltalım ve spatula ile her yerine eşit olacak şekilde yayalım.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında alt üst fansız ayarda 35 dakika pişirelim.
  • Şerbeti için uygun bir kaba süt, krema ve toz şekeri alarak şeker eriyene kadar karıştıralım. Ardından bir kenara alalım.
  • Üzeri için toz krem şanti ve soğuk sütü uygun bir kap içerisinde kıvam alana kadar çırpalım. Bu aşamada sütünüz soğuk olursa krem şantiniz daha güzel köpürecektir.
  • Hazırladığımız krem şantiden 1 kaşık kadarını üzerini süslemek için ayıralım.
  • Pişen keki fırından alalım. 1-2 dakika ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
  • Ardından keki borcama ters çevirerek pişirme kağıdını dikkatli bir şekilde çıkartalım.
  • Şerbetini daha iyi çekmesi için kürdan yardımıyla kekin üzerine delikler açalım.
  • Hazırladığımız şerbeti kekin üzerine gezdirelim. Kek sütü tamamen çekip soğuyana kadar bekletelim.
  • Dinlenen kekin üzerine hazırladığımız krem şantiyi kaşık yardımıyla paylaştıralım. Spatula yardımıyla kekin her yerine sürelim.
  • Güzelce soğuyan karamel sosu da krem şantinin üzerine dökerek her yerine yayalım.
  • Karamel sosu da yaydıktan sonra ayırdığımız krem şantiyi sıkma torbasına alalım.
  • Birbirine paralel olacak şekilde tatlımızın üzerine çizgiler çizelim.
  • Kürdan ile çizdiğimiz çizgilere zıt çizgiler atarak pastamızın süslemesini tamamlayalım ve 2 saat buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Karamelli trileçemiz servise hazır. Afiyet olsun!

3 Dakika Tatlısı Tarifi

 

3 Dakika Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 tepeleme yemek kaşığı irmik
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için;

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı süt (500 ml)

Üzeri için;

  • Hindistan Cevizi
  • Toz Antep fıstığı

    3 Dakika Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri alarak çırpalım.
  • Üzerine sıvı yağ, süt, irmik, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek mikserle tekrar çırpalım.
  • Borcama sıvı yağ alalım ve fırça yardımıyla her yerini yağlayalım.
  • Hazırladığımız harcı borcama boşaltarak önceden ısıtılmış 180 °C fırında, alt üst fansız ayarda 25 dakika pişirelim.
  • Şerbeti için uygun bir kaseye toz şeker ve sütü alarak karıştıralım.
  • Pişen keki fırından alalım. Üzerine kürdanla delikler açalım.
  • Ardından ilk sıcaklığı çıkan tatlıya hazırladığımız sütlü şerbeti dökelim.
  • Şerbetini çekmesi için kekimizi dinlenmeye bırakalım.
  • Şerbetini güzelce çeken 3 kaşık tatlımız servise hazır. Üzerini hindistan cevizi ve toz antep fıstığı ile süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

30 Mart 2023 Perşembe

Porsiyonluk Kadayıf Tarifi

 

Porsiyonluk Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler

  • ️ 500 gram taze kadayıf
  • ️ 250 gram eritilmiş tereyağı
  • ️ 1.5 su bardağı çekilmiş ceviz

Şerbeti için;

  • ️ 4 su bardağı şeker
  • ️ 4 su bardağı su
  • ️ Birkaç damla limon suyu

    Porsiyonluk Kadayıf Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 24 adet elde ettim. İlk önce şerbeti hazırlayalım. Su ve şekeri tencereye alıp 15 dakika kaynatın, limon suyunuda ekleyip 5 dakika daha pişirip soğumaya bırakın.
  • Kadayıfları elimizle veya bıçakla doğrayalım, yağı üzerine dökelim ve elimizle iyice yedirelim.
  • Muffin kalıbının yarısına kadayıfı yerleştirin, bir bardak yardımıyla iyice bastırın, üzerine ceviz ve tekrar kadayıfı ekleyerek tekrar bastırın.
  • 180 derecelik önceden ısınmış fırında kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkan kadayıfları hemen kalıptan çıkarıp bir borcama dizelim.
  • Sıcak kadayıfların üzerine soğumuş şerbeti dökelim. 3 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 

Kabak Tarator Tarifi

 

Kabak Tarator Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 orta boy kabak
  • 1 tutam dereotu
  • 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Tuz

    Kabak Tarator Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce kabaklarımızı rendeleyelim. Suyunu sıkıp tavaya alalım.
  • Üzerine zeytinyağını döküp arada karıştırarak yumuşayana kadar soteleyelim.
  • Daha sonra sotelenen kabağı ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
  • Ardından bir kap içine koyup üzerine 2 yemek kaşığı ceviz ve ince kıyılmış dereotunu ekleyelim.
  • Son olarak çırpılmış yoğurda rendelenmiş sarımsak ve tuz ilave edip karıştıralım.
  • Tüm malzemeleri karıştıralım.
  • Hazırladığımız kabak taratoru servis tabağına alalım.
  • Buzdolabında 30 dk dinlenmeye bırakalım. (en üste isterseniz toz kırmızıbiberli yağ gezdirebilirsiniz).
  • Ceviz ve dereotu ile süsleyip servis edelim.
  • Deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun

Patatesli Tavuk Sote Tarifi

 

Patatesli Tavuk Sote Tarifi İçin Malzemeler

Püre için:

  • 3 adet orta boy patates
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar

Sote için:

  • 1 adet tavuk göğsü
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet domates
  • Tuz,kırmızı tozbiber, karabiber

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar

    Patatesli Tavuk Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesleri soyup yumuşayana kadar haşlayalım.
  • Tavaya 5 yemek kaşığı sıvı yağ alalım.
  • Küp küp doğradığımız tavukları ilave edip suyunu çekene kadar pişirelim.
  • Ardından doğradığımız soğan ve biberleri ilave edip yumuşayana kadar kavuralım.
  • Domates ve baharatları ilave edip bu şekilde 6-8 dakika pişirip ocaktan alalım.
  • Püre için haşlanan patatesleri ezip içerisine süt,tereyağ ve 2 yemek kaşığı tereyağ ilave edip güzelce karıştıralım.
  • Güvece önce patates püresini ardından hazırladığımız tavuk ve en son üzerine biraz kaşar serpip 180 derece fırında kaşarlar eriyene kadar pişiriyoruz.
  • Afiyet olsun.

Şehriyeli Yeşil Mercimek Çorbası (Meyaneli) Tarifi

 

Şehriyeli Yeşil Mercimek Çorbası (Meyaneli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 çay bardağı arpa şehriye
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz (silme)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 2 litre sıcak su

    Şehriyeli Yeşil Mercimek Çorbası (Meyaneli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mercimeğe üzerine geçecek kadar su ekleyip, yumuşayana kadar pişirelim.
  • Ayrı bir tencereye 2 litre sıcak su koyup, kaynamaya başlayınca şehriyeyi ekleyip, yumuşayana kadar pişirelim.
  • Mercimeği de ekleyip, birkaç taşım kaynatalım.
  • Bir kase içinde yoğurt, yumurta ve unu çırpalım içerisine kaynayan çorbanın suyundan ilave edip ılıştıralım.
  • Meyaneyi yavaş yavaş çorbaya ekleyip, sürekli karıştıralım.
  • Tuzunu da ekleyip 10 dk kısık ateşte pişirdikten sonra, üzerine tereyağı ve nane sorunu dökelim ve sıcak sıcak servis edelim.

Çikolata Kaplı Kurabiye Tarifi

 

Çikolata Kaplı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağ ( oda sıcaklığında)
  • 1 adet yumurta beyazı
  • 7 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 4 su bardağına yakın un

Süslemek için;

  • 80 gram bitter çikolata
  • 40 gram beyaz çikolata

    Çikolata Kaplı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un hariç tüm malzemeleri bir kaba akıp karıştırın.
  • Üzerine unu eleyerek yavaş yavaş ekleyin.
  • Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
  • Hamuru iki yağlı kağıt arasında merdane ile açın.
  • Kare bir kalıp ile keserek şekil verin.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 12-15 dakika arası pişirin.
  • Soğuyunca benmari usulü eritilmiş çikolataya bir kısmını batırın.
  • Beyaz çikolata ile de şekil verin. Biraz buzdolabında dinlendirip afiyetle yiyebilirsiniz