30 Haziran 2023 Cuma

Yaprak Sarması Tarifi

 

Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • ️Üzüm yaprağı
  • ️500 gram kıyma
  • ️1 su bardağı pirinç
  • ️1 adet soğan (rendelenmiş)
  • ️Bir tutam maydanoz ( doğranmış)
  • ️Yarım bardak zeytinyağ
  • ️1 yemek kaşığı salça
  • ️2 tatalı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı nane tozu
  • 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber

️Sos:

  • ️1 litre su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

️Üzeri için:

  • ️2 yemek kaşığı zeytinyağ ve nar ekşisi

    Yaprak Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kaynayan tuzlu suya taze toplanmış asma yapraklarını ekleyin.
  • 3-4 dakika kadar haşlayıp soğutun.
  • İç harcı için tüm malzemeleri bir kaba alıp güzelce yoğurun.
  • Bir tabak eşliğinde yaprağımızı açalım.
  • Yaprağın alt ucuna kıyma yayılır.
  • Önce sağdan sonra soldan yaklaşık 1 cm katlanıp yavaşça yukarıya doğru sarılır.
  • Sarılmış yapraklarımız tenceremize dizilir.
  • Tencereye dizmeden önce alt tabakasına asma yaprakları yerleştirilir.
  • Tüm sarmalarımızı dizdikten sonra,üzerine salçalı sosunu gezdirebiliriz.
  • Dileyen dolmalarımızın üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi dökebilir.
  • Orta derecede yaklaşık 45 dakika -1 saat kaynatın.
  • Yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Şekerpare Tarifi

 

Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin
  • 1 tane yumurta
  • 4 çorba kaşığı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 fiske tuz
  • 3 su bardağı un

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • Çeyrek limon

    Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Su ve şekeri ocağa alalım, kaynayınca limonu sıkalım.
  • Şerbeti 15 dk daha kaynatalım. Rengi sarı olmalı. Kaşıkla dökerek kontrol edelim. Kıvamı biraz yoğunlaşmış olacak. Sonra altını kapatalım. Soğumaya bırakalım.
  • Margarin oda sıcaklığında olacak.
  • Daha sonra üstüne yumurtayı kıralım.
  • İrmiği ekleyelim. Kabartma tozu, vanilya, tuz ve unu ekleyelim.
  • Hepsini karıştırıp, yoğuralım.
  • Yuvarlayıp tepsiye dizelim.
  • Fındıkları ikiye ayırıp, üstlerine biraz bastırarak koyalım.
  • 180 derecede 30 dk pişirelim.
  • Fırından çıkardıktan 2 dk sonra soğuk şerbetini üstüne dökelim.
  • Tek tek üstüne gelmesine özen gösterelim. Kuru yeri kalmasın.

Bülbül Yuvası Tarifi

 

Bülbül Yuvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane yumurta
  • 125 gram margarin  ile tereyağı
  • Yarım çay bardağı  süt
  • Yarım çay kaşığı  kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı  sirke
  • Bir kaç damla limon

Şerbeti için;

  • 3 su   bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • Yarım limon

İçi için;

  • Ceviz

Açmak için

  • Mısır veya buğday nişastası fark etmez

Üstü için;

  • 125 gram margarin
  • 1 su bardağı sıvı yağı

    Bülbül Yuvası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabınızın içine hamur için olan malzemeleri koyunuz ve güzelce karıştırınız yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurunuz. Sonra cevizini makinada çekiniz.
  • Şerbeti için; şekeri, suyu tencereye koyunuz ve sürüp kıvamına gelinceye kadar kaynatınız altını kapatmadan 5 dakika önce limonunu sıkınız ve tatlının yapımına geçiniz ceviz den biraz küçük bezelere ayırınız her birinin arasına nişasta serperek 5 ser 5 ser üst üste pasta tabağı büyüklüğünde açabildiğiniz kadar açınız.
  • Sonra 4 de bölünüz fotoğraf da görüldüğü gibi ceviz koyunuz ve oklavaya sarıp büzünüz kıvırıp yağlanmış tepsiye diziniz.
  • Sonra üzerine sıvı yağını ve margarini karıştırıp yağı eritiniz ve yaptığınız tatlının üzerine dökünüz.
  • Önceden ısıtılmış 165 derecelik fırında pişiriniz, pişmeye yakın 190 dereceye çıkarınız altı üstü güzelce kızarana kadar kontrollü olarak pişiriniz. Pişen tatlının ilk sıcağı çıkınca şerbeti soğuk şekilde dökünüz.
  • Not:Pişirme suresi fırından fırına değişir.

Pastiç Tarifi

 

Pastiç Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta beyazı
  • 1 fiske tuz

İçi için;

  • 1 paket hazır kakaolu kek
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Yarım su bardağı çekilmiş fındık
  • 1 su bardağı kuru üzüm

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Çekilmiş fındık

    Pastiç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamur malzemelerinin hepsini büyük bir kapta karıştırıp.
  • Yoğuruyoruz üzerini örtüp, mayalanmasını bekliyoruz.
  • Hamur mayalanırken içini hazırlıyoruz bunun için keki elimizle küçük küçük parçalıyoruz diğer bütün malzemeleri ekleyip yoğuruyoruz.
  • Hamur mayalandıktan sonra iki eşit parçaya bölüyoruz.
  • Hamurun bir parçasını merdaneyle dikdörtgen şeklinde ne çok ince ne çok kalın olmayacak şekilde açıyoruz iç harcın yarısını hamurun üzerine sürüyoruz ve hamuru 3 parmak kalınlığında rulo şeklinde sarıyoruz bu ruloyu 2 parmak kalınlığında kesiyoruz.
  • Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye diziyoruz.
  • Hamurun diğer yarısına da aynı işlemi uyguluyoruz.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çekilmiş fındık serpiyoruz.
  • Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
  • Not:İçini hazırlarken süt miktarı az gelirse biraz daha süt ekleyebilirsiniz için kıvamı çok koyu olursa hamura sürülemez. Çok cıvık olursa akar onun için koyu ama sürülebilir kıvamda olmalıdır.

Kuru Meyveli Babaanne Kurabiyesi Tarifi

 

Kuru Meyveli Babaanne Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 2 çay bardağı yoğurt
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) su bardağı besni üzüm (kuru üzümde olur)
  • 5-6 adet sarı kayısı
  • 5-6 adet gün kurusu kayısı
  • 5-6 adet kuru incir
  • 1/2 (yarım) çay bardağı damla çikolata
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 silme çay kaşığı tarçın
  • 1 fiske tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karbonat
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Üzeri için;

  • Damla çikolata (isteğe bağlı)

    Kuru Meyveli Babaanne Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri karıştırma kabına alıp şeker eriyene kadar karıştıralım.
  • Üzerine yoğurt ve sıvı yağı ekleyelim. Limon kabuğu rendesi, karbonat, tuz, tarçın, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştıralım.
  • Kuru meyveleri yıkayıp üzümler hariç diğer meyveleri küp küp doğrayıp harca ekleyelim.
  • Son olarak ele yapışan bir hamur olacak şekilde ununu ekleyelim.
  • Hamuru tepsilere kaşık yardımı ile dizelim.
  • Üzerine dilerseniz damla çikolata ekleyebilirsiniz.
  • 175 derecelik fansız fırında 30-35 dk kadar kontrollü pişirelim.
  • Üzeri kızarana kadar pişen kurabiyelerimizi tepsiden alıp üzerlerini örtelim. Bu şekilde daha yumuşak kurabiyeler elde etmiş olacaksınız. Afiyet olsun.

Nefis Kremalı Dikey Pasta Tarifi

 

Nefis Kremalı Dikey Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Kek için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 büyük çay bardağı şeker
  • 1 büyük çay bardağı sıvı yağ
  • 1 büyük çay bardağı sıcak su
  • 1 adet vanilya
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 su bardağı +2 yemek kaşığı un bardak ölçüsü 250 ml

Kreması için; (tarif için)

  • 2 su bardağı süt
  • 2 tepeli yemek kaşığı un
  • 2 tepeli yemek kaşığı nişasta
  • 2 tepeli yemek kaşığı kakao
  • 1 büyük çay bardağı şeker
  • 1 adet yumurta

Piştikten sonra;

  • 1 adet vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • Yarım paket krema

Yağlı kağıt 

Nefis Kremalı Dikey Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Ben kremayı 3 gün önce yapmıştım çıkartım dolaptan yeniden çırptım ve çok rahat kulandım.
  2. Krema için; yumurta, süt, şekeri çırpalım ve geri kalan malzemeleri de ekleyelim topak kalmadan mikserle çırpalım ve ocağa alalım pişirelim.
  3. Sonra ocağı kapatıp içine vanilya tereyağı ekleyelim çırpalım ara ara karıştıralım biraz ılıyınca üzerine streçle kapalım kremaya değecek kabuk tutmasın diye.
  4. Krema oda ısına gelince dolapta 2 saat dinlensin çıkaralım iç,ne krema ilave edelim çırpalım.
  5. Kekimiz için; yumurta, şeker, sıvı yağ ve suyu iyice çırpalım sonra un ilave edelim karıştıralım vanilya ve kabartma tozunuda ilave edelim karıştıralım .
  6. Kekimizi fırın tepsisine yağlı kağıdın üzerine dökelim 180 derece 15 dk kadar pişirelim kekimiz pişincede 5 dk kadar fırında tutalım ve alalım.
  7. kekin yan kısımlarını incecik keselim ve 3 bölelim uzunlamasına her parçaya krema sürelim önce ilk parçayı rulo saralım, sonra diğer parçanın üzerine alıp onuda etrefına saralım.
  8. 3 üncü parçayı da aynı şekilde sardıktan sınra sıreçin üzerine alalım iyice sıkı sıkı sarıp dolapda yarım saat bekletelim.
  9. Sonra çıkarıp kalan kremayı etrafına sürelim dilediğimiz gibi süsleyelim deneyecek olanlara afiyet olsun çok hafif ve çok güzel bir pasta oldu.

Aşure Tarifi

 

Aşure Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kurufasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 tane çubuk tarçın
  • 2 tane karanfil
  • 1 tane portakalın kabuğu
  • 10 tane incir
  • 15 tane kuru kayısı
  • 1 su bardağı besni üzümü
  • Yarım su bardağı küçük sarı üzüm
  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 15 su bardağı su

    Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kuru fasulye ve nohudu akşamdan ıslatalım. Nohut ve fasulyeyi yumuşayana kadar pişirelim. Buğdayı ve tarçını ekleyelim, pişirmeye devam edelim.
  • İncir ve kayısıyı küp küp doğrayalım. Pişen baklagillerin üstüne ekleyelim. Portakal kabuğunu da koyalım. Suyu azalırsa sıcak su ekleyelim. Biraz daha pişirelim.
  • Sütünü ve karanfilini koyalım, iyice karıştıralım. Sıcaklığı varken şekerini ekleyelim. Tenceremiz iyice soğusun. Sonra dolaba kaldıralım. Tarçın ve karanfili çıkarmayı unutmayın.