20 Kasım 2023 Pazartesi

Evde Tavuk Döner Tarifi

 

Evde Tavuk Döner Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adet tavuk pirzola

Marine için;

  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Kızartmak için:

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    Evde Tavuk Döner Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kemiksiz tavuk pirzolalarımızı açalım ve inceltelim.
  • Marinesi için uygun bir kaseye yoğurt, rendelenmiş soğan, salça, rendelenmiş sarımsak, kekik, kırmızı toz biber, karabiber, pul biber ve tuzu alalım.
  • Son olarak ayçiçek yağını ekleyerek marine sosumuzu güzelce çırpalım.
  • Hazırladığımız tavukları güzelce sosa bulayalım.
  • Marinelediğimiz tavuklarımızı pişirme kağıdı üzerine alalım. Rulo şeklinde sıkıca saralım.
  • Tavuklarımızı bu şekilde en az 1 gece buzdolabında bekletelim.
  • Pişireceğimiz zaman tavuğu buzluktan çıkartalım ve ince ince dilimleyelim.
  • Tavaya sıvı yağdan alarak kızdıralım.
  • Tavuk dilimlerini de tavaya alalım ve çevirerek kızartalım.
  • Nar gibi kızaran tavuk dönerlerimiz servise hazır. 

Pirzola Güveç Tarifi

 

Pirzola Güveç Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 adet pirzola
  • 2 soğan
  • 2 domates
  • 250 gr mantar
  • 2 kırmızı kapya biber
  • 6 kıl biber
  • 1 baş sarımsak
  • 1 su bardağı su (250 ml)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 er fiske tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Kekik

    Pirzola Güveç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Güveci tereyağ ile yağlayın.
  • Zemine önce yarım ay şeklinde doğranmış soğanları yerleştirin.
  • Üzerine yarım ay şeklinde dilimlediğiniz domatesleri yerleştirin.
  • Üzerine halka doğranmış biberleri yerleştirin.
  • Üzerine mantarları doğrayıp yerleştirin.
  • Sebzelerin üzerine tuz, karabiber ve pulbiber gezdirin.
  • Pirzolaları sebzelerin üzerine dizin ve üzerine kekik, tuz, karabiber ve pulbiber gezdirin.
  • Salçayı suyla karıştırın. Yemeğinizin üzerine gezdirin.
  • Ardından ortasına bir baş sarımsağı yerleştirin ve güvecin kapağını kapatın.
  • Önceden ısıtılmış 230 derece fanlı fırında pişirin.
  • Pişmeye yakın kapağını açıp 10-15 dakikada üzeri kızarana kadar pişirin.

19 Kasım 2023 Pazar

Patlıcanlı Karnıyarık Börek Tarifi

 

Patlıcanlı Karnıyarık Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet böreklik yufka
  • 1 dolu kaşık eritilmiş tereyağı veya 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt

İçi için gerekli malzemeler;

  • 2 -3 adet patlıcan
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça (şart değil)
  • 1 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • Yarım kırmızı biber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Az karabiber
  • Az pul biber

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Kalan sos
  • Susam

    Patlıcanlı Karnıyarık Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle (resimlerde detayları mevcut) patlıcanları soyup, minik doğrayalım tuzlu suda acısı çıkması için 10 dakika kadar bekletelim.
  • Öte yandan uygun bir tavaya sıvı yağı ve doğranmış soğanı alalım kavuralım salça ekleyip, kavuralım patlıcanları yıkayalım suyunu sıkalım tavaya ilave edelim kavuralım.
  • Biber, domates, tuz ve baharatları ilave edelim, kavurmaya devam edelim kapağı kapatalım suyunu çeksin altını kapatalım kenara alalım soğusun.
  • Tezgaha yufkayı serelim yağ ve süt karışımından sürelim, yufkanın üzerine bir yufka daha serelim, üçgen şeklinde keselim geniş kenarlara harçtan koyalım kenarları kıvırıp, saralım pişirme tepsisine alalım.
  • Üstlerine kesik atalım diğer iki yufkayada aynı işlemi yapalım, üzerlerine kalan sos ve yumurta sarısını çırpıp, sürelim susam vs serpelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecede üzerleri kızarana kadar pişirelim sıcak sıcak servis

Lokanta Usulü Mercimek Çorba Tarifi

 

Lokanta Usulü Mercimek Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • 5 yada 5,5 su bardağı kaynar su

Sosu için;

  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 yemek yemek kaşığı tereyağ 

    Lokanta Usulü Mercimek Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mercimeği ılık suda 20 dakika bekletin uzun bekletirseniz daha iyi olur.
  • Bol suda ovuşturarak yıkayın. İçindeki siyah pütürler iyice çıksın bu önemli bir detay.
  • Tencereye yağı koyup eritin.
  • Üzerine mercimek ve doğranmış sarımsağı koyun.
  • Kısık ateşte sürekli karıştırarak mercimeği hafif kavurun.
  • Rengi değişip, şeffaflaşınca un ve baharatları koyun.
  • Bir iki tur karıştırdıktan sonra üzerine kaynar suyu döküp kaynamaya bırakın.
  • Varsa et suyu da kullanabilirsiniz çok yakışıyor. Ben 5 su bardağı su koydum.
  • Blenderden sonra yarım su bardağı daha ekledim.
  • Mercimekler iyice şişip, pişince blenderden geçirin.
  • Bir iki dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
  • Servis yaparken üzerine yağda kızdırılmış toz biber gezdirin

Elmalı Çörek Tarifi

 

Elmalı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket instant maya
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 4 su bardağı elenmiş un

İç harcı için;

  • 4-5 adet elma
  • Yarım su bardağı şeker
  • 2 çay kaşığı tarçın

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

    Elmalı Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir karıştırma kabın içerisine ılık süt, ılık su, şeker ve mayayı alıp karıştıralım.
  • Yumurta ve sıvı yağını da ekleyelim tekrar karıştıralım.
  • Unu yavaş yavaş ekleyelim ve çırpma teliyle yoğurma kıvamına gelene kadar karıştıralım.
  • Un serpilmiş tezgahın üzerinde hamurumuzu toparlayalım ve yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Kabımızı sıvı yağ ile her yerini yağlayalım ve içine hamurumuzu koyalım.
  • Hamurumuzun üzerini streç filmle kapatalım ve sıcak bir ortamda en az 1 saat kadar mayalandıralım.
  • Elmalarımızın kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkartalım ve minik küpler halinde doğrayalım. Dilerseniz rendeleyebilirsiniz.
  • Elmaları tavaya alalım ve şekerini de ekleyip karıştıralım.
  • Bir kaç dakika kadar orta ateşte pişirdikten sonra, ocaktan alalım tarçını ekleyip karıştıralım.
  • Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya bölelim.
  • Bezelerden birini merdane yardımıyla açalım ve önce 4 parçaya, daha sonra kestiğimiz her parçayı tekrar 4 parçaya bölelim. Toplamda 16 parça olacak.
  • Kestiğimiz hamurların geniş kısmına elmalı harcımızdan bir miktar koyalım ve saralım.
  • Sarmış olduğumuz çörekleri kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim ve diğer ayırdığımız hamur içinde aynı işlemi uygulayalım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
  • Pişen çörekleri çıkartalım ve soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpelim dilerseniz tarçında ekleyebilirsiniz. 

Sığama Tarifi

 

Sığama Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,300 gram -1,500 gram kuzu but (3 -4 cm kalınlığında kesilmiş)
  • 1 dolu yemek kaşığı tuz
  • 1 silme yemek kaşığı karabiber
  • 1 dolu yemek kaşığı kimyon
  • 3 adet defne yaprağı
  • 1 su bardağı su
  • Arzuya göre biraz kuyruk yağı

    Sığama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Etleri geniş bir tabağa yerleştirin üzerine baharatları döküp güzelce ovarak etlere yedirin.
  • Ardından düdüklü tencereye yerleştirin (ben amc. Deutschland tenceresi kullandım ve kapağını kitlendiği andan itibaren 8 dakika pişirdim) siz normal düdüklüde et yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Etleri suyu ile beraber bir tepsiye dizin üzerine yağlı kâğıt ıslatın hafif sıkıp örtün.
  • 30 dakika 200 derecede alt üst ayarda pişirin ( hafif kızaracak ) ve çıkarın.
  • Suyundan etlerin üzerine gezdirin ve servis yapın. 

Anneanne Usulü Fırın Makarna Tarifi

 

Anneanne Usulü Fırın Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket az alacak fırın makarna
  • 1 âdet hazır yufka

Sosu için;

  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un çok dolu olmayacak
  • 1 türk kahve fincanı sıvı yağ
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1 türk kahve fincanı su (yumurtaları çırpmak için)

Arası için;

  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı lor peyniri
  • 1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım çay kaşığı tuz karabiber

Üzerine;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

    Anneanne Usulü Fırın Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye 6 su bardağı su koyalım kaynayınca bir çay kaşığı tuzunu serpelim, fokurdayınca makarnayı koyalım 10 dk pişirelim süzelim soğumaya bırakalım.
  • Tavaya sıvı yağ, unu koyalım kısık ateşte 6-7 dk hafif kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra sütü azar azar ekleyerek karıştıralım göz göz pişince ocağın altını kapatalım, mikser kabına alalım.
  • Beş dk soğuduktan sonra su ile çırptığımız yumurtaları ekleyip, hızlıca karıştıralım sonra tuz karabiber tereyağı ekleyip, karıştıralım.
  • Soğuyan makarnanın üzerine bu sosu döküp, karıştıralım.
  • Arası için peynirleri ince kıyılmış maydanozu bir kasede iyice karıştıralım yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine bir adet yufkayı kenarlarını dışarı sarkacak hafif buruşturarak yayalım.
  • Haşladığımız makarnanın yarışı döküp, tepsiye yayalım, üzerine peynirli içi döküp yayalım kalan makarnalı karışımı döküp yayalım üzerine yanlarını yufkayı makarnanın üzerine kapatalım.
  • Bir kasede yoğurt yağı yumurta sarısı iyice çırpalım, yufkanın üzerine gelecek şekilde döküp, yayalım.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30-35 dk pişirelim, sonra kenarlarını bıçakla çizelim.
  • Tepsiyi büyük tepsiye ait üst edelim, tekrar tepsiye yağlı kağıt serelim makarnayı tepsiye alalım, üzerine birazcık sıvı yağ gezdirelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20-25 dk kontrol ederek pişirelim. Afiyet olsun.
  • Not:ben borcamda pişirdiğim için böyle yaptım altını pişirmedi böyle yaptım sizin normal tepside pişiriyorsa böyle yapmanıza gerek yok fırını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Yoğurtlu Havuçlu Semizotu Tarifi

 

Yoğurtlu Havuçlu Semizotu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 2 salatalık
  • 2 diş sarımsak
  • 3 havuç
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • Dereotu
  • Çörekotu
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

    Yoğurtlu Havuçlu Semizotu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Semizotunu saplarından ayırın.
  • Salatalığı dilimleyin.
  • Havuçları ve sarımsağı rendeleyip biraz zeytinyağında yumuşayıncaya kadar kavurun.
  • Soğuyunca tüm malzemeleri karıştırın.
  • Afiyet olsun.