Baklava Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı limon
- Çay kaşığının ucuyla tuz
- 4 buçuk 5 şu bardağı un (dikkatli)
Şerbet için;
- 3 su bardağı şeker
- 3,5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon
İç harcı için;
- Ceviz yada sizin isteğinize göre fındık fıstıkta olabilir
- Ara katlarına
- Nişasta buğday veya mısır nişastası fark etmiyor
Baklava Tarifi Yapılışı
- Bir kaba yumurta sıvı yağ tuz su ve limonu ekleyin sıvı haliyle karıştırın sonrasında üzerine dikkatli bir şekilde unu ekleyebilirsiniz .
- Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edip onları küçük misketten birazcık büyük toplar yapıp bi kenarı koyun.
- Tarifi paylaşmayı sonradan düşündüğüm için kaç küçük beze çıktığını saymadım.
- Bezeleri uygun bir tabağa alıp üzerini streç film ile kapatalım ve buzdolabına kaldıralım.
- İç malzemeyi ve hamur açacağınız ortamı hazırlayana kadar yaklaşık yarım saat dinlendirelim.
- Daha sonra bezemizi bol nişasta ile açmaya başlayalım.
- Ben iki top misketi birleştirerek açtım ve o iki topun arasına 1 e 1 karışmış un ve nişastalı karışımdan serptim.
- Çay tabağı büyüklüğüne gelene kadar elimle açtım sonrasında üzerine nişasta dökerek açtım
- Ancak yufkamız büyüyüp inceldikten sonra mümkün olduğunca nişasta kullanmamaya ya da az kullanmaya özen gösterelim.
- Yufkanızı açabildiğiniz kadar ince açın. Başta da dediğim gibi güzel açamam olmaz diye düşünmeyin tam daire olması da zorunlu değil, sarınca zaten görünmeyecek eğrilik falan.
- Bülbül yuvası ve burma şeklinde yapmak için açtığınız yufkayı 4 parçaya bölün (pizza dilimi şeklinde).
- Geniş kısmına ceviz serpin, çok fazla serpmenizi önermem sardıktan sonra üst üste gelecekleri için yufkanızı yırtabilir.
- İnce bir çubukla, kalemle ya da incecik oklavalar ile rulo yapın.
- Rulonun her iki yanından büzerek kullandığınız çubuğu çıkartın.
- İsterseniz bu şekilde ya da daire şekli vererek tepsiye dize bilirsiniz.
- Tepsimize hazırladığımız baklavaları yerleştirelim.
- Gazete baklavası içinde yine aça bildiğiniz kadar açın oklavaya sarılıyken büzün sonra onu gazete veya yağlı kağıt üzerinde büzülmüş halini bozmadan geri açın.
- İç harcını koyun uzun kenarından hafif hafif içe doğru kaydırın çok sıkı olmamasına dikkat edin uzun şerit haline gelecek iki parlak kalınlığında kesip tepsiye dizin.
- Ben orta boy bir tepsi kullandım yuvarlak borcamların büyüğü ile de bir tane yani bi buçuk tepsi çıktı tepsim büyük olsaydı tam gelebilirdi.
- 250 gram margarin den iki kaşık eksiltip iki kaşığın yerine tereyağı çay bardağı kadar sıvı yağı ben zeytin yağı da kattım uygun bir tavaya alarak eritelim.
- Burada margarin kullansak olur mu diyecekler için tereyağı ile karıştırarak kullanabilirsiniz. Yada tekte kullanabilirsiniz.
- Erittiğimiz yağın tamamını baklavalarımızın üzerine gezdirelim.
- Ben üzerilerine parlak olabilmesi için ayriyetten sıvı yağ da gezdirdim:).
- Önceden ısıttığımız 170 derece fırında, baklavamızı yavaş yavaş pişirelim.
- Yaklaşık 40 dakika sürecektir ama yine de kontrollü olmanızda fayda var altı ve üzeri kızarana kadar pişirin.
- İçinin güzel piştiğine emin olun. Yazının devamına tüm püf noktalarını ekleyeceğim.
- Şerbeti için şeker, su ve limon suyunu uygun bir tencereye alarak karıştırın ve kaynamaya bırakın. Yaklaşık 15 dakika kaynatın.
- Çok koyu bir şerbet olmasın, ancak çok da akışkan olmaması gerekiyor.
- Kızaran baklavalarımızı fırından aldıktan sonra sıcak şerbetimizi üzerine gezdirelim.
- Şerbetiniz soğumuş ise ısıtabilirsiniz ancak kaynar olmasına gerek yok.
- Kesinlikle hamur olmayacaktır tedirgin olmayın baklavamız düşük ısıda uzun sürede piştiği için, iç katları da çok güzel pişiyor ve kesinlikle hamur oluyor.
- Aşağıya daha detaylı yazacağım.
- Tatlımız şerbetini çektikten ve soğuduktan sonra servise hazır. Gerçekten hazır baklava yanında hiç bir şey diyeceksiniz.
Herkese sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu bir bayram diliyorum.
Deneyeceklere, şimdiden afiyet olsun. ❤.