21 Ağustos 2020 Cuma

COVID-19 Salgınının İzleri, 2012 Yılına Kadar Uzanıyor Olabilir

 Araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, şu an tüm dünyayı sarsan koronavirüsün izleri 2012 yılına kadar uzanıyor olabilir. Araştırmacılar, 2012 yılında Çin'de şu anki vakalarla oldukça benzer vakalar üzerine yazılan bir tezi örnek gösteriyorlar.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Yapılan yeni bir araştırmaya göre koronavirüsün sebep olduğu COVID-19 hastalığı bilinenden daha yaşlı olabilir. Yani hastalığın kökeni, 2019 yılında Wuhan'daki bir canlı hayvan pazarı değil 2012 yılındaki bir maden kuyusu olabilir.

Bioscience Resource Project'ten virolog Jonathan Latham ve moleküler biyolog Allison Wilson tarafından yapılan bir keşfe göre, Çin'in güneybatısında bulunan Yunnan şehrindeki maden kuyusundaki madenciler, yarasalara temas ettikten sonra solunum hastalığına yakalandı.

COVID-19 salgınının kökeni

covid-19

Latham ve Wilson, 2013 yılında yazılan 66 sayfalık bir master tezini çevirdi. Tezin yazarı, enfeksiyon kapan madencilere atanan ve madencilerin enfekte olmuş dokularını Wuhan Viroloji Enstitüsü (Wuhan Institute of Virology) test edilmeleri için gönderen Çinli bir doktordu.

Araştırmacılar, Independent Science News sitesindeki açıklamalarında, SARS-CoV-2 virüsünün soyuna özgü akrabalarının fiziksel kökenleriyle gerçekten ilgili olmadığını söyledi. İki virüs dizilimi olan BtCoV/4991 ve RaTG13'ü işaret ettiler.

covid-19 sokak temizliği

Araştırmacılar, "İçerisindeki kanıt, COVID-19 salgınının kökeni hakkında bildiğimizi düşündüğümüz her şeyi yeniden değerlendirmeye itti" dedi. Keşif, ayrıca 2012 yılında izole edilebilen hastalık vakasının 2019'da nasıl salgına dönüştüğüne dair de fikir ortaya attı.

Araştırmacıların teorileri, SARS-CoV-2'nin dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi olan çok bazlı furin bölünme alanının (polybasic furin cleavage site) kaynağını açıkladığını iddia ediyor. Bölünme alanı, furin enziminin yapışmasını kolay hale getiren virüsün sivri uçlu bir bölgesi oluyor ve virüsün vücutta yayılmasına katkı sağlıyor. Latham, Science Times'ta yer alan habere göre virüs "hemen hemen kesinlikle" Wuhan Laboratuvarı'ndan kaçtı diyor.

2012 ve 2019'daki vakaların benzerlikleri

yarasa

Nisan 2012'de Yunnan'daki Mojiang madeninden altı madenci, yarasa pisliklerinin maden kuyusundan temizlenmesinden 14 gün sonra hastalığa yakalandı. Bu madencilerden 3 tanesi daha sonrasında hayatını kaybetti. Master tezinin yazarı Li Xu, hastalarda yüksek ateş, kuru öksürük, iltihaplı organlar ve bazı vakalarda baş ağrısı görüldüğünü not ediyor. Araştırmanın yazarları ise bu belirtilen hepsinin şu an COVID-19 ile ilişkilendirildiğini söylüyor.

Ayrıca 2012 vakalar ile günümüzdeki COVID-19 vakalarına uygulanan tedaviler de oldukça benzerlik gösteriyor. Tezde, madencilerin solunum cihazları ve steroid, kan inceltici ve antibiyotik karışımı ilaçlarla tedavi edildiği ifade ediliyor.


NASA, Dünya'nın Manyetik Alanındaki Çökmenin Büyüdüğünü Açıkladı

 NASA tarafından yapılan açıklamalara göre Güney Atlantik Anomalisi'ndeki manyetik alan zayıflığının büyüdüğü bildirildi. Açıklamalara göre söz konusu çökme, batıya doğru ilerliyor.

Dünya ve çevresini incelemeye devam eden NASA’dan bilim insanları, Güney Amerika kıtası ile Atlantik Okyanusu’nun güneyinde Dünya’nın manyetik alanının zayıfladığını tespit ettiler. Bilim insanlarının açıklamalarına göre Güney Atlantik Anomalisi (SAA) olarak bilinen bölgesel zayıflama, batıya doğru hareket ediyor.

Yıldızımız Güneş, Dünya’ya ısı ve ışık dışında yüklü parçacıklar da gönderir. Dünya’nın manyetik alanı ise bu yüklü parçacıkların gezegenimize ulaşmasını engelleyerek yaşamı mümkün kılar. Yüklü parçacıkların Dünya’ya ulaşması hem yaşamı tehdit eder, hem de günümüz medeniyetini mümkün kılan elektronik cihazların sorunsuz çalışmasını engeller.

Manyetik alandaki çökme bu şekilde görünüyor

manyetik alan çökme

Bilim insanlarının açıklamalarına göre manyetik alanda ortaya çıkan söz konusu ‘çökme’, güneş rüzgarlarının Dünya’nın manyetik alanı sayesinde oluşan Van Allen Kuşakları’nı deforme etmesiyle ortaya çıktı.

Goddard Jeodezi ve Jeofizik Laboratuvarı'ndan jeofizikçi ve matematikçi Weijia Kuang, “Ters polariteye sahip bir alan, Güney Atlantik Anomalisi olarak bilinen bölgede hızla büyüdü. Bu nedenle söz konusu bölgedeki (manyetik) yoğunluk çevresine göre ciddi şekilde az.” diyerek bölgenin bir manyetik zayıflık oluşturduğunu ifade etti.

20 Ağustos 2020 Perşembe

Latte Soğuk Pasta Tarifi

 

Latte Soğuk Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Pasta tabanı için:

  • 3 paket petibör bisküvi
  • 2 bardak sıcak su
  • 2 tatlı kaşığı gold kahve

Kreması için:

  • 3 paket krem şanti
  • 1 bardak süt
  • 2 tatlı kaşığı gold kahve
  • 2 tatlı kaşığı şeker

Üzerine:

  • Elenmiş kakao

Latte Soğuk Pasta Tarifi Yapılışı

  1. Size pişmeyen bir pasta tarifi vereceğim.
  2. İlk önce krem şantiyi hazırlayarak başlıyoruz.
  3. Bir bardağa 2 tatlı kaşığı gold kahve ve şekeri döküp 1 bardak süt ile sulandırıyoruz.
  4. Krem şantiyi döküp çırpıyoruz. Çok katı bir kıvam olmalı buna dikkat edin.
  5. Krem şantiyi dolaba koyup ardından tabanı hazırlamaya geçiyoruz.
  6. Bisküvileri rondodan geçirip toz haline getirdikten sonra 2 bardak sıcak suya, 2 tatlı kaşığı gold kahveyi ekleyip bisküvilerle karıştırıyoruz.
  7. Çok katı olmayacak elinize yapışmakla yapışmamak arasında bir kıvam lazım.
  8. Ardından bir çembere pasta tabanını döküp kaşıkla düzeliyoruz.
  9. Üzerine krem şantiyi ekleyip, 1 tepeleme kakaoyu üzerine eliyoruz.
  10. Dolapta en az 2 3 saat dinlendirdikten sonra servise hazır hale gelmiş oluyor.

Afiyet olsun😊.

Tavuklu Mantarlı Fırın Makarna Tarifi

 

Tavuklu Mantarlı Fırın Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo jülyen tavuk göğüsü
  • 1 paket mantar
  • 200 gram kaşar peyniri
  • 1 litre süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  • Karabiber
  • Fesleğen
  • Tuz
  • 2 diş sarımsak

Tavuklu Mantarlı Fırın Makarna Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tavuk, bezelye, mantar, sarımsak, kırmızı biber sotelenir ve bir kenara alınır.
  2. Bir tencerede fırın makarnalar yeterince haşlanır.
  3. Başka bir tencerede un ,yağ kavrulur.
  4. Süt eklenir ,karabiber serpilir ve beşamel sos hazırlanır.
  5. Haşlanan makarnalar süzülür, büyük dikdörtgen borcama yarısı döşenir.
  6. Hazırlanan mantarlı tavuklu harcın tümü üzerine eklenerek yayılır.
  7. Rende kaşarın yarısı bu harcın üzerine serpilir, kalan makarna üzerine eklenir.
  8. En üste beşamel sosun hepsi her yere gelecek şekilde yayılır ve kalan kaşarlar sosun üzerine serpilir.
  9. Önceden ısıtılmış 200 derecede üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Çiçek Köfte Patates (Şekli Ve Tadı Şahane) Tarifi

 

Çiçek Köfte Patates (Şekli Ve Tadı Şahane) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 büyük patates
  • 2 kırmızı dolmalık biber
  • 250 gr kıyma
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 dilim bayat ekmek içi
  • 1 küçük baş kuru soğan

Çiçek Köfte Patates (Şekli Ve Tadı Şahane) Tarifi Yapılışı

  1. Kıymamızı, yoğurma kabımıza koyuyoruz .
  2. Üzerine soğanı rendeleyip ekmek içini ıslatıp kıymamıza ilave ediyoruz.
  3. Daha sonra tuz, karabiber ilave edip iyice yoğuruyoruz.
  4. Yoğurma işlemi bitince kıymamızdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp yuvarlak şekil veriyoruz.
  5. Patateslerimizi soğuduktan sonra ince kesme aparatı ike kesiyoruz.
  6. Aparat yoksa kendiniz ince bir şekilde kesin.
  7. Kırmızı dolmalık biberimizin sap kısmınıdan 1 cm içeriden kesip çıkartıyoruz.
  8. Sonra 1 cm kalınlığıda halka şeklinde kesiyoruz tepsimize diziyoruz .
  9. Üzerlerine ince kestiğimiz patatesleri çiçek şekli verecek şekilde diziyoruz.
  10. Sonra hazırladığımız köfteleri çiçeklerimizin ortasına koyup 180 derece fırında 20 dk kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Üzümle Ekşi Maya Yapımı Tarifi

 

Üzümle Ekşi Maya Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 1 çay bardağı içme suyu
  • 1 avuç kuru üzüm

Üzümle Ekşi Maya Yapımı Tarifi Yapılışı

  1. İstenilen herhangi bir un çeşidi ve içme suyunu boza kıvamında karıştırıyoruz ve bir kavanoz içine alıyoruz.
  2. İçine file gibi delikli bir beze üzümleri koyup bağlıyoruz ve karışımımızın içine koyuyoruz.
  3. Kavanozun ağzına bir bez parçasıyla kapatıyoruz ki hava alsın.
  4. Mayamızı oda ısısında uyutuyoruz ve her gün aynı saatte 1 çay bardağı un ve yarım çay bardağı su ile besliyoruz.
  5. Resimde görüldüğü gibi bazen karışım üstü de kara suyu çıkabilir bu kara suyu döküp sonra besleme işlemi yapıyorsunuz 3 veya 4 gün içinde mayanız hazır.
  6. Maya oluştuktan sonra içindeki üzümleri alabilirsiniz.
  7. Üzün yerine isteğe bağlı nohut hurma da kullanılabiliyor.
  8. Hazırlanmış mayayı buz dolabında saklıyoruz.
  9. Kullanmak istediğimizde dolaptan çıkartıp besleme yapıyoruz ve yarım saat sonra kullanacağımız kadarını alıp tekrar dolaba kaldırıyoruz.

Dut Pekmezinden Pestil Tarifi

 

Dut Pekmezinden Pestil Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı dut pekmezi
  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı nişasta
  • 1/2 (yarım) su bardağı un
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi

Dut Pekmezinden Pestil Tarifi Yapılışı

  1. Pekmez su ile iyice karıştırılır.
  2. Süt ile un ve nişasta harmanlanır tortu kalmayacak şekilde çırpılıp pekmezli karışıma eklenir.
  3. Daha sonra kaynayana kadar karıştırılır akışkan bir kıvam elde edilir.
  4. Yağılı kağıt serili tepsilere ince tabakalar halinde paylaştırılıp güneş gören yere konur kuruması beklenir.
  5. 2 günde kurudu benimkiler daha sonra şeritler halinde kesilip rulo sarılır harika bir kış hazırlığı afiyet olsun.

Kabaklı Kaygana Tarifi

 

Kabaklı Kaygana Tarifi İçin Malzemeler

  • Zeytinyağı
  • 3 adet kabak
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 tane kuru soğan
  • 3 tane yumurta
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı  kuru maydanoz

Kabaklı Kaygana Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle arkadaşlar tencereye zeytinyağı mızı ekledikten sonra küçük küçük kestiğimiz kabaklarımızı ve doğradığımız soğanları tuzumuz da iyice kavuralım ardından baharatları ekleyelim ve soğutmaya bekletelim.
  2. Soğuduktan sonra le ilimize diğer malzemeleri ekleyelim .
  3. Sütü, unu iyice karıştıralım ve çırpılmış yumurtayı ekledikten sonra devam karıştırmaya bir kaç dakika sonra hazırdır.
  4. Pişirme aşamasına geldik kızartma yapacağımız tavaya öncelikle hafif yağ gezdirelim biraz ısınsın bir kepçe dökelim tavamıza kepçenin de yardımıyla güzel bir yuvarlak şekli de verelim.
  5. Orta ateşte çift taraflı kızartmak gerekiyor çok kalın olmayacak çok ince de olmayacak.
  6. Ya tüm servis edebilirsiniz ya 4 parçaya kesip öyle servis edebilirsiniz tercih meselesi.

Umarım güzel anlatmışım dır afiyet olsun🤗.

Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 adet tavuk bulyon
  • Tuz

Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

Herkese Merhaba, 💐🌈🎈

Hem çok pratik hem de lezzetine doyum olmayan, bu nefis bulgur pilavı tarifim için;😉👇👇

  1. Bulguru bir kaç su durulayıp, suyunu süzün.
  2. Tereyağı ve sıvı yağı yükseğe yakın ateşte tencereye alın, hafifçe kızdırdıktan sonra, tel şehriyeyi de ilave edin. Şehriyeler kahverengileşene kadar kavurun.
  3. Ardından salça, bulyon ve bulguru da ekleyerek, en az 5-6 dakika daha kavurmaya devam edin.
  4. Sıcak su ve damak zevkinize göre tuz ilavesini yapın ve kısık ateşte, tercihen ocağın küçük gözünde tencerenin kapağını kapatarak, pilavımızı pişmeye alın.
  5. Suyunu çekip,  bulgur taneleri piştiğinde, altını kapatıp, tencerenin ağzına havlu kağıt koyun ve kapağını kapatarak pilavı demlenmeye alın.
  6. Arzu ederseniz bulyon yerine, et suyu veya tavuk suyu kullanabilirsiniz.
  7. Tel tel,  nefis şehriyeli bulgur pilavımız servise hazırdır. 😋😍

Afiyet olsun. 🌷🎊💕🍴

Garnitürlü Hasanpaşa Köftesi Tarifi

 

Garnitürlü Hasanpaşa Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 1 yumurta
  • Yarım kilo dana kıyma
  • 1 soğan
  • 1 su bardağı galeta unu
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı  pul biber
  • 1 çay kaşığı  kimyon

İç harcı için;

  • 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
  • Yarım çay bardağı haşlanmış havuç

Üzeri için;

  • 2 adet patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı kaşar rendesi
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için;

  • 2 dolu yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su(artırabilirsiniz)

Garnitürlü Hasanpaşa Köftesi Tarifi Yapılışı

  1. Önce patatesleri haşlamaya bırakıyoruz.
  2. Bu esnada köfteyi de kıyma, soğan rendesi, baharatlar, yumurta, galeta unuyla yoğurup dinlenmesi için buzdolabına kaldırıyoruz.
  3. Haşlanan patatesimizi püreye dönüştürmek için patatesleri ezip kaşar tereyağ ve tuz ilave ediyoruz. .
  4. Köftemizden avuç içi büyüklüğünde parçalar koparıp çanak şekli veriyoruz .
  5. Dilerseniz ortalarına su bardağı ile bastırıp kenarlarını düzleye bilirsiniz.
  6. Dilerseniz de baş parmağınızla ortada çukur oluşturup kenarları elinizde düzelterek de oluşturabilirsiniz
  7. Şekil verdiğimiz köftelere salçalı sosumuzu ilave edip köfteleri bu haliyle pişiriyoruz 180 derece fırında.
  8. Pişince çıkarıp içlerine(çukur kısımlara)bezelye, havuç karışımı dolduruyor .
  9. Üzerilerini püre ile kapatıyoruz bu şekilde tekrar fırına veriyoruz.
  10. 10 dakika sonra çıkarıp üzerine kaşar rendeleyip yeniden fırına veriyoruz .
  11. Kaşarlar kızarınca yemeğimiz hazır.

Enfes Köy Çorbası Tarifi

 

Enfes Köy Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • Yarım çay bardağı bulgur
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1, 5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 er tutam nane, pul biber, tuz
  • 1, 5 litre su

Enfes Köy Çorbası Tarifi Yapılışı

Gerçekten tadına doyulmaz lezzet, mutlaka denemelisiniz😋

  1. Mercimeği tencereye alarak üzerini biraz fazla geçecek kadar su ile haşlayalım.
  2. Bu işlem mercimeğin kara suyunu alacak. 5 dakika kaynatmak yeterli.
  3. Haşlanan mercimeği süzerek yıkayalım. Yine bir tencereye sıvı yağ ve salçayı alarak kavuralım.
  4. Kavrulan salçaya baharatları ekleyip yakalım. Daha sonra mercimek, yıkanmış pirinç ve bulguru ekleyelim.
  5. Bir iki karıştırarak suyu ilave edelim. Kaynayınca ocağın altını kısarak kısık ateşte pişirelim.
  6. Özleşleşen çorbamız servise hazır.Not: Bulgur , pirinç suyu fazla çektiği için çorba susuz kalabilir , öyle olursa kaynar su ekleyerek açma işlemi yapabilirsiniz.
    Afiyet olsun😋

Fırında Sebze Şöleni Tarifi

 

Fırında Sebze Şöleni Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet havuç
  • 2 adet kabak
  • 2 adet patates
  • 5-6 adet sivri biber
  • Zeytinyağı ve tuz

Fırında Sebze Şöleni Tarifi Yapılışı

Fırında pişen yemekler ekstra lezzetli ve güzel oluyor😋sebzeleri bu şekilde yapıp üzerine sos ya da sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz. Böyle sade bile muhteşem lezzetliydi😋.

  1. Bütün sebzeleri temizleyip doğruyoruz.
  2. Yağını ve tuzunu da katıp karıştırıyoruz.
  3. Borcama alıp önceden ısıttığımız 225 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
  4. Ara sıra sebzeleri yıpratmadan karıştıralım ki her tarafı eşit bir şekilde kızarsın😋Afiyetler olsun, hayırlı cumalar🌹♥️🌹.

Profiterol (Denemedim Demeyin Hemen Yapın Şiddetle Tavsiye Ediyorum) Tarifi

 

Profiterol (Denemedim Demeyin Hemen Yapın Şiddetle Tavsiye Ediyorum) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 125 gram margarin
  • 4 yumurta

Kreması için;

  • 3 yemek kaşığı un
  • 1.5 çay bardağı şeker
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 2.5 subardağı süt

Üzeri için ;

  • Hazır çikolata sosu (2 su bardağı süt ile )

Profiterol (Denemedim Demeyin Hemen Yapın Şiddetle Tavsiye Ediyorum) Tarifi Yapılışı

  1. Orta boy bir tencerede 125 gram margarini 1 su bardağı su ile eritelim.
  2. Kaynamaya başladığı zaman içine 1 su bardağı unu atıp hamur kıvamını alana kadar ocakta pişirelim (Cıvık bir hamur oluyor)
  3. Hamurumuz olduktan sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım (İyice soğuması lazım yoksa yumurta koyduğumuzda yumurtalar içinde pişer )
  4. Hamurumuz soğurken biz kremamızı yapalım vanilya hariç tüm krema malzemelerini orta boy bir tencerede çırpıcı yardımıyla karıştıralım krema kaynadıktan ve göz göz olduktan sonra vanilyayı dökelim 1-2 dk daha karıştırıp altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
  5. Soğuyan hamurumuzun içine 4 yumurtayı teker teker kırıp çırpalım (Bir tanesini kırıp çarpılmalı teker teker bu çok önemli ) yumurtaları iyice yedirdikten sonra ister sıkma torbasıyla ister iki tane çay kaşığı yardımıyla küçük küçük bezeler yapıp fırın tepsisine dizelim aralarında biraz aralık bırakalım çünkü kabaracaktır.
  6. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika pembeleşinceye kadar pişirelim ilk 20 dakikadan sonra bir tane alıp içi pişmişmi diye kesip bakabilirsiniz.
  7. Profiterol hamurlarımız fırından çıktıktan sonra biraz soğumaya bırakalım soğuduktan sonra ister tatlı kaşığı ile ister sıkma torbasıyla(Pek fark etmiyor) dolduralım hepsini.
  8. Orijinal tarifinde benmari usulü eritilmiş bitter çikolata ile yapılıyor ancak herkesin evinde her zaman bulunmuyor çoğunlukla o yüzden hazır çikolata sosu da gayet güzel oluyor.
  9. Hazır çikolata sosu da hazır olduktan sonra içi doldurulmuş profiterollerimizi sunum tabağımıza alalım ve üstüne çikolata sosumuzu dökelim.
  10. İster sıcak sıcak ister soğuduktan sonra üzerine hindistan cevizi vb. ne isterseniz dökerek sunum edebilirsiniz deneyenlere şimdiden afiyet olsun.