2 Şubat 2021 Salı

Kinoa Pilavı Tarifi

 

Kinoa Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı kinoa
  • 3/4 su bardağı su
  • Yarım soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı avokado yağı
  • 3 yemek kaşığı ev yapımı domates sos
  • 3/4 su bardağı su
  • Çeri domates, kapya biber, yeşil biber, havuç, köz patlıcan
  • Tuz, karabiber, dilediğiniz baharatlar

Kinoa Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Kinoayı bir pişirme tenceresine alıp, üzerine su ilave ederek haşlayın.
  • Pişen kinoaları kenara ayırın.
  • Başka bir küçük pişirme tenceresinde soğan ve sarımsakları zeytinyağında karamelize edin.
  • Ardından domates sosu, sebze ve baharatları ilave edin.
  • En son pişen kinoaları ekleyip pilavı biraz karıştırdıktan sonra altını kapatıp demlenmeye bırakın.

Cizleme Tarifi

 

Cizleme Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı aktif kuru maya
  • 1 adet yumurta

Cizleme Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına ılık su ve kuru mayayı alın. Biraz karıştırdıktan sonra mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekleyin.
  • Ardından süt ve yumurtayı ekleyerek güzelce çırpın.
  • Karışımın üzerine unu yavaş yavaş ekleyin ve bu esnada karıştırmaya devam edin.
  • Unu tamamen ekledikten sonra yavaşça karıştırın.
  • Karışım homojen bir hal aldığında üzerini kapatarak 30 dakika ılık bir yerde dinlendirin.
  • Dinlenen harcı tekrar çırpın ve yapışmaz tavaya kepçe yardımıyla dökün.
  • Cizlemenin bir kısmı göz göz olup kuruduktan sonra spatula yardımıyla diğer tarafını çevirin.
  • Her cizleme de toplam 2 dakika pişirmek yeterlidir.
  • Tüm harç bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız cizlemelerin üzerine tereyağı sürerek servis edebilirsiniz.
  • Cizlemeyi taze incir reçeli ile birlikte sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Cizleme Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte kullanılan maya 5-6 gramdır. Kuru maya yerine 10 gram yaş maya veya 3 gram instant maya kullanabilirsiniz.
  • Unu çok fazla koyarsanız, harcın tavada yayılması zorlaşır. Bu yüzden tarif ölçülerini değiştirmeden uygulamanızı öneririz.
  • Tarif ölçülerinden ortalama 10 adet cizleme yapılmaktadır.
  • Un oranı sıvı olursa cizlemeler ince, katı olursa kalın olacaktır.

Bolonez Sos Tarifi

 

Bolonez Sos Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet domates
  • 300 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı karabiber

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

  • Domatesleri ve soğanı küp küp doğrayın. Havucu küçük kısımda rendeleyin.
  • Tavanın içerisine zeytinyağı koyarak kızdırın. Tavanın içerisine önce soğanı ardından havucu koyarak kavurun.
  • Kavrulan sebzelerin üzerine ise kıymayı ilave edin ve kavurma işlemine devam edin.
  • Kavrulan kıymanın üzerine salça ve domatesi ekleyerek pişirin.
  • Sosun içerisine et suyu veya haşlanmış makarna suyu ekleyin.
  • Ardından karabiber ve tuz ekleyerek sos kıvamını alana kadar karıştırın.
  • Sos kıvamını alınca ocağın altını kapatın.
  • Hazırladığınız bolonez sosu, makarna yapımında kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

Dacquoise (Dakuaz) Tarifi

 

Dacquoise (Dakuaz) Tarifi İçin Malzemeler

Dacquoise (kek) için;

  •  90 gr pudra şekeri 
  • 20 gr un
  • 100 gr badem unu 
  • 150 gr yumurta beyazı 
  • 70 gr şeker 
  • 4 gr krem tartar (yoksa 4-5 damla limon suyu) 
  • Bir tutam tuz 

Ganaj (krema) için;

  • 100 gr beyaz çikolata
  • 100 gr krema

Meyve sosu;

  • 15 adet vişne
  • 40 Gr şeker
  • 30 ml su (1/2 çay bardağı)
  •  20 gr mısır nişastası 
  • 1-2 damla limon suyu
  • Bir tutam tuz

Dacquoise (Dakuaz) Nasıl Yapılır?

  • 👩‍🍳 Badem unu, un ve pudra şekeri birbiriyle iyice karıştırılır. Başka bir kapta yumurta beyazı, tuz ve kremtartar (limon suyu) blender ile düşük ayarda çırpılır.
  • Kopuk kıvamına geldiğinde orta devirde, şeker yavaş yavaş eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Mereng kıvam aldığında toz malzemeler eklenir. Spatula ile karıştırılır. Sıkma torbasına alınan karışım pişirme kağıdına (ince olmayacak) şekillendirilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 12-14 dk pişirilir.
  • Ganaj için ısıtılmış kremaya beyaz çikolata eklenip karıştırılarak eritilir. Dolapta kıvam alması için soğumaya alınır.
  • Soğuyan ganaj mikserle çırpılarak krema kıvamına getirilir. Meyve sosu malzemeleri küçük tencereye alınır ve sos kıvamına gelene kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Fırından alınan dacquoiseler in üzerine pudra şekeri serpilir. Bir dacquoisenin üzerine sıkma torbasına alınan kremadan sıkılır.
  •  Meyve sosu arasına koyulur. Diğer dacquoise üzerine kapatılır. Afiyetle ❤️

Ekmek İçi Omlet Tarifi

 

Ekmek İçi Omlet Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yumurta
  • 5-6 dilim pastırma
  • 1 adet patates
  • 1 adet kapya biber
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tereyağı

Ekmek İçi Omlet Nasıl Yapılır?

  • Küp doğranmış patatesler tavada kızartılır, küp doğranmış sebzeler eklenir ve tereyağında sotelenir.
  • Yumurtalar bir kapa kırılır. Hazırlanan karışım ve bir miktar kaşar peyniri yumurtalara eklenip karıştırılır.
  • Ekmek dilimlerinin içi çıkarılır, kenara alınır. Ekmek dilimleri tereyağlı tavaya alınır. Yumurtalı karışım içine aktarılır.
  • Kenara alınan ekmek içi üstüne kapatılır ve pişirilir. Ekmek ters çevrilir, üzerine rendelenmiş kaşar peyniri koyulur. Peynirler eriyene kadar diğer tarafı pişirilir.
  • Afiyetle ❤️

Karalahana Yemeği Tarifi

 

Karalahana Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • Büyük bağ Kara lahana
  • 1 su bardağı Barbunya
  • 1/2 su bardağı Mısır /bulgur
  • 1 adet Kuru soğan
  • 3 çorba kaşığı Tereyağı
  • 2 çorba kaşığı İç yağ
  • 1 su bardağı Mısır unu
  • Su
  • Tuz
  • Pul biber

Karalahana Yemeği Nasıl Yapılır?

  • 👩‍🍳 Barbunya ve mısır suda haşlanır. Haşlama suyu süzülür. Pişirme yapılacak suya barbunya ve mısır koyulur.
  • Su kaynama noktasına geldiğinde, ince doğranmış kara lahanalar ve ince doğranmış kuru soğan eklenir.
  • Yemeğe lezzetini veren iç yağı tencereye koyulur.  Tuz, pul biber ve tereyağı ilave edilir. Pişen yemeğe mısır unu eklenir ve iyice karıştırılır. Afiyetle ❤️

Edirne Tava Ciğeri Tarifi

 

Edirne Tava Ciğeri Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 200 gr kuzu ciğeri
  • 5 sivri biber
  • 2 kırmızı soğan
  • 1 çorba kaşığı sumak
  • 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
  • 100 gr un
  • Tuz

Kızartmak için

  • Ayçiçeği yağı

Edirne Tava Ciğeri Nasıl Yapılır?

  • Soğanları soyup piyaz şeklinde doğrayın. Sumak, tuz ve maydanozu ilave edip harmanlayın.
  • Ciğerin zarını soyup damar ve sinirlerinden ayırın. Yaprak inceliğinde dilimler kesin. Ciğer dilimlerini una bulayın.
  • Ayçiçeği yağını tavada kızdırıp ciğerleri birer dakika kadar çevirerek kızartın. Tuzla tatlandırıp servis tabağına alın. Garnitür ile birlikte servis yapın.
  • Ciğer tavayı, acılı ezme ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ciğer Tava Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte kullanacağınız ciğerlerin ufak ufak doğranmasına özen gösterin. Bu sayede daha çabuk pişer ve kabuk oluşmaz.
  • Ciğerleri temizledikten sonra, 15 dakika süzgeçte bekleterek süzülmesini sağlayabilirsiniz.
  • Ciğerlerin aromatik bir tadı olması için, poşet içerisine un, mısır unu ve tuz koyun. Ciğerleri de bu poşete koyarak ağzını kapatıp çalkalayın. Bu sayede daha iyi harmanlanır.
  • Kızarttığınız ciğerleri, kağıt havluda bekleterek fazla yağını süzdürün.

1 Porsiyon Ciğer Tava Kaç Kalori?

  • Ciğer tavanın bir porsiyonu, yaklaşık 175 kaloridir. Kolesterolü yükseltebileceği için ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.

Yayla Çorbası Tarifi

 

Yayla Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 su bardağı et suyu
  • 1.5 kahve fincanı un
  • 1 çay bardağı kırık pirinç
  • 4 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 15 gr tereyağı
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Pirinci yıkayıp süzün. Et suyunu tencereye aktarıp bir taşım kaynattıktan sonra pirinci ilave edin. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
  • Derin bir kasede yoğurt, 1 yumurtanın sarısı ve unu çırpın. Kaynamakta olan et suyuna azar azar ekleyerek koyu bir kıvam elde edinceye kadar sürekli karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.
  • Üzeri için tereyağını tavada eritip nane ve toz kırmızı biberi kavurun. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üst kısımlarına tereyağında kavrulmuş baharatı gezdirerek dökün.
  • Yayla çorbasını zeytinyağlı taze fasulye ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Yayla Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarife başlamadan önce pirinçleri bol su ile yıkayın. Bu sayede nişasta miktarını azaltabilirsiniz.
  • Kıvamı tutturabilmek için, süzme yoğurt kullanın.
  • Tavuk veya et suyu kullanmak istemiyorsanız, bir tablet tavuk bulyon ile aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
  • Çorbanın kıvamı koyu olduysa, azar azar su ilave ederek tahta kaşık ile karıştırın.

1 Porsiyon Yayla Çorbası Kaç Kaloridir?

200 gramlık bir kase yayla çorbası, yaklaşık 95 kaloridir.

Ev Yapımı Kumpir Tarifi

 

Ev Yapımı Kumpir Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet orta boy patates (Kişi adedine göre artırabilirsiniz)
  • 1 kase garnitür
  • 5-6  adet kornişon turşu
  • 1 kase haşlanmış mısır
  • Ketçap
  • Mayonez
  • 1 tutam  tuz
  • 2 yemek kaşığı dilim zeytin
  • 2-3 adet kokteyl sosis (Hafif haşlanmış)
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (Oda sıcaklığında)

Ev Yapımı Kumpir Nasıl Yapılır?

  • Fırını 240 derecede ısıtın. Patatesleri  iyice yıkayın  ve ayrı ayrı yağlı kağıda ve alüminyum folyoya sarın. Sıcak fırının tel ızgarası üzerine koyun ve yumuşayana kadar pişirin.
  • Patates  pişerken garnitürü  hazırlayın. Bunun için garnitürün suyunu  süzüp, bir kap içine alın.
  • Konserve mısırları ilave edin. Kornişon turşuları minik doğrayın ve sosisleri dilimleyerek karışıma ekleyip hepsini harmanlayın.
  • Patatesler pişince fırından alın ve ortadan  ikiye  kesip, içlerini kaşık yardımıyla kenarlarında kalacak şekilde çıkararak bir kaba alın.
  • Patatesin iç kısmına tereyağı, bir tutam tuz ve rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip tereyağı ve kaşar peyniri eriyene kadar patatesle birlikte karıştırın.
  • Hazırladığınız garnitür karışımını patatesin ortasına yerleştirin. Mayonez ve ketçap sıkarak sıcak servis edin. Afiyet olsun.

Ev Yapımı Kumpir Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kumpir yapımında büyük boy ve düzgün patatesler seçmeye özen gösterin.
  • Pişirdiğiniz patatesleri vakit kaybetmeden kaşar peyniri ve tereyağı ile ezin. Aksi takdirde soğudukça kıvamı kaybolacaktır.
  • Patateslerin nemli kalması için, fırını fansız programda çalıştırın.
  • Kumpirin içini istediğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.

1 Porsiyon Kumpir Kaç Kalori?

  • Bir adet kumpir, yaklaşık 95 kaloridir. 

Hamburger Köftesi Tarifi

 

Hamburger Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 4 hamburger ekmeği
  • 4 yumurta
  • 2 iri soğan
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

Hamburger Köftesinin İçinde Ne Var?

  • 600 gr kıyma
  • 1 soğan
  • 1 yumurta
  • 2~3 yemek kaşığı galeta unu
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon

Hamburger Köftesi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanları halka şeklinde doğrayın ve zeytinyağı ile birlikte tavaya alın. Orta ateşte pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Bu karışıma tereyağını ekleyerek kısık ateşe alın ve karamelize oluncaya kadar kavurmaya devam edin.
  • Köfte için soğanı rendeleyip suyunu sıktıktan sonra kıymaya karıştırın. Tuz, karabiber, kimyon, galeta unu, kıyılmış maydanoz ve yumurta ekleyip iyice yoğurun.
  • Kıymayı dört eşit parçaya bölerek yassı bir şekilde yuvarlayın. Yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı kızarıncaya kadar pişirin.
  • Yumurtaları farklı bir tavada az tereyağı ile pişirin. Köfteleri hamburger ekmeklerinin içine yerleştirin. Kavrulmuş soğanı ve tereyağında pişirdiğiniz yumurtayı da ilave edin. Karabiberi köftelerin üzerine serpiştirin.
  • İsteğe göre köfteler pişerken üzerine cheddar peyniri koyarak tadını güzelleştirebilirsiniz. Pişen köfteleri acı sos ile süsleyebilirsiniz.
  • Dilerseniz orjinal hamburger köftesini, doğal meyvelerle hazırlanan hoşaf ile birlikte servis edebilirsiniz.

Hamburger Köftesi Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kullanacağınız kıymasının iyi çekilmesine ve az yağlı olmasına dikkat edin.
  • Normal köftelerden farklı olarak hamburger köftesinin baharat ve soğanlarını daha fazla koymalısınız. Böylece aromalı bir tat elde edebilirsiniz.
  • Harcı hazırlarken kıvamı tutuncaya kadar yoğurun. Köfte boyutunun hamburger ekmeğinden büyük olması da kullanabileceğiniz püf noktaları arasında.
  • Tavayı ısıtırken yağ koymayın. Köftelerin daha çabuk pişmesi için orta kısımlarına bastırarak ufak çukurlar oluşturabilirsiniz.
  • Hamburger ekmeklerini fırında ısıtın, böylece daha yumuşak olacaktır.

1 Adet Hamburger Köftesi Kaç Kaloridir?

  • Orta boyutlarda hazırlanan bir porsiyon hamburger köftesi yaklaşık 135 kaloridir.

Kırmızı Orman Meyveli Magnolia Tarifi

 

Kırmızı Orman Meyveli Magnolia Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağından 1 parmak az toz şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket krema
  • 1 paket cici bebe veya kakaolu bisküvi
  • Meyve (çilek, yaban mersini, frambuaz, böğürtlen)

Kırmızı Orman Meyveli Magnolia Nasıl Yapılır?

  • Muhallebi için, süt, yumurta sarısı, toz şeker ve nişastası bir tencereye koyarak pişirin.
  • Karışım kaynamaya başladığında 1 paket kremayı ekleyerek karıştırın.
  • Bu esnada cici bebeyi rondodan geçirerek toz haline getirin.
  • Magnolia kaplarını hafifçe sudan geçirin. Kağıt havlu ile silerek hafif nemli bırakın.
  • Kapların en altına bisküvi, muhallebi ve meyve dilimlerini ekleyin.
  • Üzerine tekrar muhallebi ve bisküvileri ilave edin.
  • En üst kısma ise orman meyvelerini yerleştirin. Dilerseniz, rulo kat ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Orman Meyveli Magnolia Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Magnolia yapımında tüm malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra ocağa alın.
  • Magnolia pişerken, devamlı karıştırın. Topaklanma oluşursa, karışımı blenderdan geçirin.
  • Rondonuz yoksa, bisküvileri poşete koyup ağzını bağlayın. Sert bir cisimle vurarak bisküvileri toz haline getirin.

1 Porsiyon Orman Meyveli Magnolia Kaç Kalori?

  • Meyveli magnolia tarifinin bir porsiyonu, yaklaşık 375 kaloridir.

Beef Wellington Tarifi

 

Beef Wellington Tarifi İçin Malzemeler

  • 300-350 gr Dana Bonfile, Orta Kısım
  • 100 gr Soğan, Fine Brunoise Doğranmış
  • 300 gr Kestane Mantarı, Chop Edilmiş
  • 5 gr Sarımsak, Ezilmiş
  • 50 gr Tereyağı
  • 5 gr Taze Kekik
  • Ayçiçek Yağı
  • Milföy Hamuru
  • Tuz – Karabiber
  • 100 gr Salkım Cherry Domates
  • (Kullanmak isteyenler için 2 dilim bacon ya da kuru et)

Eggwash için:

  • 1 adet Yumurta Sarısı
  • 50 ml Süt

Beef Wellington Nasıl Yapılır?

  • Bonfileyi seasone edin. Ayçiçek yağında tüm yüzeyini karamelize edin.
  • 220 C derece fırında 3-4 dakika pişirin. Pişirme derecesine göre daha fazla da pişirilebilir.
  • Fırından sonra eti oda sıcaklığında minimum 20 dakika dinlendirin.
  • Tereyağında soğanı, mantarı, sarımsağı sırasıyla soteleyin.
  • Kekiği ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Sonrasında pürüzsüz olana kadar blend edin. Soğumaya bırakın.
  • (Bacon kullanılacaksa) Streç film üzerine bacon’ları yüzey oluşturacak şekilde serin.
  • Üzerine mantarı yayın ve eti ortaya yerleştirin. Streç film ile silindir bir hal alacak şekilde sarın. İçerisinde boşluk bırakmamaya özen gösterin. Dondurucuda dinlendirin.
  • Milföy hamurunu un ile inceltin. Dinlenen etin üzerinden streç filmi çıkarın, hamur ile sıkı şekilde kaplayın.
  • Eggwash sürün ve 180 C derecede 20 dakika pişirin.
  • Domatesi ayçiçek yağında tavada karamelize edin, 220 C derece fırında zeytinyağı ve tuz ekleyerek 2 dakika pişirin.
  • Eti dilimleyerek domates ile birlikte servis edin.

Beef Wellington Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Eti ilk aşamada pişirdikten sonra çok iyi dinlendirmek gerekli.
  • Belirtilen adımlara dikkatle uyulması gerekir.
  • Milföyü sarmadan önce mantarın etin üzerine tam yapışması için dondurucuda en az 30 dakika bekletilmeli.
  • Tavada sos yaparken çok az un kullanılmalı.
  • Taze bir etten yapılmalı.
  • Bacon’a opsiyonel olarak pastırma-kuru et gibi seçenekler kullanılabilir.

EVDE MAYA NASIL YAPILIR? MAYANIN PÜF NOKTALARI NE?

 EVDE MAYA NASIL YAPILIR? MAYANIN PÜF NOKTALARI NE?


Eğitmen Şef Arif Akdaş, evde maya yapımını ve tarifin aşamalarını şöyle anlatıyor:

EKŞİ MAYA YAPIM AŞAMALARI VE PÜF NOKTALARI

  • Tercihen çavdar ve tam buğday unu kullanılır.
  • İlk maya kurulumu olduğu için ılık su kullanın. 30-32 derece.
  • Isı değişkenliği olmayan materyaller kullanın. (Plastik veya Ahşap)
  • Musluk suyu kullanmayın. Klor ekşi hamurunuza zarar verecektir.
  • 48 saat sonra mayanızın oluşmaya başladığını göreceksiniz.
  • Mayanızı tam buğday unu ile beslemenizde fayda var
  • Mayanızın kabarmasını istiyorsanız biraz sert besleyin. Örneğin; 20gr maya 35 gr su, 45 gr un.
  • Mayanızı buzdolabında muhafaza ediyorsanız, beslemeden 1 saat önce, 1 saat besledikten sonra dışarıda oda sıcaklığında tutulduktan sonra dolaba atınız.


EKŞİ MAYA HAMURU NASIL BESLENİR?

  • Ekşi hamur 5 birimden oluşur. 2 birim un. 2 birim su, 1 birim ekşi hamur. Örneğin; 100 gr ekşi hamurumuz var. Bunun 40 gramı su 40 gramı un,20 gramı ekşi hamurdur.
  • Ekşi hamurumuzu çoğaltmak istemiyorsak sahip olduğumuz maya miktarını 5 ‘e bölüp tekrar 5’e tamamlamamız gerekmektedir. Örneğin;100 gr ekşi hamurumuz var.5’e böldüğümüzde 20 gr ana mayayı ayırırız. Üzerine 2birim un (40 gr),2 birim su (40 gr) ilave ederiz .Bu şekilde 5 birime tamamlamış oluruz Böylelikle sahip olduğumuz maya miktarı değişmez.
  • Ekşi hamurumuzu çoğaltmak istiyorsak, sahip olduğumuz maya miktarını 5’e tamamlamamız gerek. Örneğin; 100 gr ekşi hamurumuz var ise; 2 birim un (200 gram)2 birim su (200 gr) ilave ettiğimizde 5 birime tamamlamış oluruz. Böylelikle 500 gr mayamız olur.500 gr mayayı da çoğaltmak istersek yine 5’e tamamladığımızda 2500 gr maya elde etmiş oluruz. İhtiyacımız olan maya bize yeterli olacaktır.
  • Ekmek yaparken ihtiyacınız olan maya miktarını 5’e bölüyoruz. Örneğin; 1 kg undan ekmek yapacağız.1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ekşi hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.


ÖN MAYA OLUŞTURDUKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİ NE KADARDIR?

  • Ön maya oluşturduktan 4 saat sonra kullanırsak ekmekten un tadı alırız.
  • Ön maya oluşturduktan 8 saat sonra kullanırsak ekmekten un ve maya tadı alırız.
  • Ön mayayı oluşturduktan 12 saat sonra kullanırsak ekmekten ekşi maya tadı alırız.


UN TİPİNE GÖRE MAYA BESLEME TEKNİKLERİ

  • Ön mayamızı beyaz unla beslersek ekmeğiz tatlı ekşi olur
  • Ön mayamızı Tam buğday ile beslersek ekmeğimiz orta ekşi olur
  • Ön mayamızı Çavdar unu ile beslersek ekmeğimiz ekşi olur
  • Ön mayamıza pekmez koyarsak ekşi tadını azaltabiliriz.

Not; Ana mayamızı kesinlikle Tam buğday unu ile besleyin. Dilerseniz tam buğday ile beyaz unu karıştırabilirsiniz. Maya kahverengi su çıkarıyorsa uzun süre beslenmemiş demektir. Siyah su çıkarmış ise ölmüştür.


EVDE EKŞİ MAYALI EKMEK NASIL YAPILIR?

Peki, evde ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır? Şef Arif Akdaş, ekşi mayalı ekmek yapımı için şu reçeteyi veriyor:

Malzemeler;

1 kg organik un

20 gr tuz

200 gr ekşi maya

700-750 ml su


  • Ön Maya Kurulumu:

Önceden hazırladığımız mayayı beslediğimizde bu ön maya işlemi oluyor. Hazır olan ön mayamızı besleyerek aktif durumuma getirin.6 saat evvel besleyip oda sıcaklığında bekletmeniz yeterli olacaktır.


  • Dinlendirme (Autolyse):

Un ve suyun karıştırılıp bekletilmesiyle oluşur.20 dakika ile2 saat arasında dinlendirilir. Bu aşamada glüten yapısında olgunlaşma ve gelişim olacaktır. Bu aşamada hamura maya girmez. Maya fermantasyonu başlatacağı için asit üretmesi muhtemeldir. Bu da glüteni sıkmaya başlar. Gluten buğday proteinidir. Ekmekte elastik yapı ve olgunlaşmayı sağlar. Ekmeğin kabarmasında önemli rol oynar.


  • İlk Yoğurma:

Dinlendirdiğimiz hamura yapılan işlemdir. Gluten olgunlaşmaya başlamıştır. Yoğurma ile birlikte glüten iyice gelişir. Bu yoğurma işlemi en az 15 dk sürer. Sonrasında tuz ilave edilir. Tuzunu da  yedirdikten sonra en son Ekşi mayasını ilave edip 5 dk da bu şekilde yoğururuz.

Not: Evde mikserimiz yoksa bu işlem biraz daha uzun yapılabilir. Vur katla yöntemiyle yoğurulabilir.


  • İlk Mayalandırma:

İlk mayalandırmada istenilen glüten yapısının gelişmesidir. Hamur minimum %30 maksimum % 50 büyüme sağladığında mayalandırma olmuştur demektir.


  • Katlama Aşamaları:

Önce glüten gelişimi daha sonrada hamurun gelişimi için belirli aralıklarla katlamalar yapılır. Bu katlamalar hamurun gelişimi ve yayılmasını engeller.

Her 30 dk da bir 3 kere katlama yapmak yeterlidir. Fakat hamurunuz eğer ki yayılmaya devam ediyorsa katlamalara devam edebilirsiniz. Eğer ki katlamaları da fazla yaparsanız hamurunuzun iç yapısı sık olacaktır. Bu aşamada gözlem önemlidir.


  • Şekil Verme:

Şekillendirme hamurun en önemli aşamalarından biridir. Hamurun iç dokusunu bozmamak önemlidir. Yuvarlak ekmeklerde  bir spatula yardımıyla hamurlar gramajlara ayrılır. Sonrasında bu spatulalar yardımıyla hamur el teması olmadan nazikçe çevrilir. Bu aşamada yuvarlak ve pürüzsüz bir hamur olması gerekli.

Sonrasında hazırladığımız sepetlerin içlerini unlayıp hamurumuzu sepetlerimize alıyoruz.

24 saat  dolapta +4 derecede soğuk fermantasyona bırakıyoruz.


  • Pişirme:

Ekmek pişirmek için en uygun fırın taş tabanlı fırındır. Pişirme sürecinin başlangıcı boyunca un nişastaları suyu emer ve şişer.

Hazırladığımız ekşi mayalı ekmek hamurlarımızı sepetlerinden ters çevirip  çıkararak pişireceğimiz tepsiye alırız. Jilet yardımıyla ortadan bir çizgi atarız. Önceden ısıttığımız fırınımıza 210 derecede 45 dk da buharlı fonksiyonda pişirmeniz yeterli olacaktır.