11 Şubat 2021 Perşembe

Türkmen Pilavı Tarifi

 

Türkmen Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram kuşbaşı et
  • 3 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Türkmen Pilavı Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak etleri tencerede veya düdüklüde kavurun.
  • Soğan ve havuçları ince ince dilimleyin. Etlerin üzerine soğanı ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Birkaç dakika sonra havuçları da ekleyerek karıştırın. 
  • Kavurma işleminin ardından 1 buçuk su bardağı su ekleyin. Etler suyunu çekene kadar pişirin.
  • Pirinçleri su ile yıkayın ve suyunu süzün. Mümkünse pirinçleri 20 dakika suyun içerisinde bekletin. Bu sayede nişastaları akacaktır.
  • Ardından pirinçleri pilav tenceresine alın ve üzerine tuz ekleyerek yayın.
  • Pirinçleri güzelce karıştırdıktan sonra üzerine 2 cm geçecek şekilde su ekleyin. Pirinci üst kısımdan hafifçe karıştırın ve pişmeye bırakın.
  • Pirinçler suyunu çektiğinde yumuşaklığını kontrol edin. Eğer dirilik kaldıysa bir miktar daha su ekleyebilirsiniz.
  • Pilav hazır olduğunda ocağın altını kısarak 10 dakika demlenmeye bırakın.
  • Daha sonra ocağın altını kapatın ve 10 dakika daha dinlendirin.
  • Hazırladığınız pilavı servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine etli karışımı ekleyin ve servis edin. Afiyet olsun.

Mercan Kebabı Tarifi

 

Mercan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram tavuk kıyması
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 100 gram kuyruk yağı (çekilmiş)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • Kekik
  • Kimyon
  • Toz biber
  • Karabiber
  • Tuz

Kızartmak için:

  • Sıvıyağ

Mercan Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğan ve kapya biberi orta büyüklükte doğrayın. Ardından rondodan geçirin.
  • Büyük bir kap içerisine önce tavuk kıymasını ardından soğan ve biberi ekleyerek yoğurun.
  • Daha sonra sıvıyağ dışındaki tüm malzemeleri ekleyerek elinizle yoğurun.
  • Güzel bir kıvam elde etmek için, en az 10 dakika boyunca yoğurun.
  • Harcınız kıvam aldığında ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak köfte şekli verin.
  • Geniş bir tavaya sıvıyağ ekleyerek ısıtın. Yağ ısındığında köfteleri içerisine alarak önlü arkalı olacak şekilde kızartın.
  • Kızaran köfteleri kağıt havlu üzerinde bekletin. Bu sayede fazla yağını süzebilirsiniz. 
  • Mercan kebabını yeşillikler eşliğinde sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Mercan Kebabı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kebabın harcında kuyruk yağı kullanmayabilirsiniz.
  • Harcın kıvamı çok yumuşak olduysa, bir miktar daha galeta unu ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz.
  • Tarifteki baharatları kendi damak zevkinize göre ayarlayın.
  • Harcın elinize yapışmasını önlemek için, avuç içinizi hafifçe ıslatın.

Hardaliye Tarifi

 

Hardaliye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilogram siyah üzüm
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı siyah hardal tohumu
  • 1 tatlı kaşığı şeker

Hardaliye Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak üzümleri bol suyla güzelce yıkayın.
  • Yıkama işleminin ardından üzümleri mutfak robotundan geçirin.
  • Elde ettiğiniz karışımın suyunu süzerek bir kavanoza alın.
  • Hardal tohumunu sahanda döverek toz haline getirin.
  • Dövdüğünüz tohumları kavanozdaki üzüm suyunun içerisine ekleyin.
  • Daha sonra tuz ve şekerini ekleyerek karıştırın.
  • Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın.
  • Kavanozun dış kısmını kağıt ile sardıktan sonra siyah bir poşetin içerisine koyun.
  • Kavanozu poşetle birlikte serin ve karanlık bir ortama yerleştirin. Burada 10 gün bekletin.
  • 10 günün sonunda ev yapımı hardaliyeyi afiyetle içebilirsiniz.

Manda Yoğurdu Tarifi

 

Manda Yoğurdu Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 kg manda sütü
  • Bir tutam tuz
  • 1-2 yemek kaşığı manda yoğurdu (ev yapımı)
  • Bakır tencere

Manda Yoğurdu Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sütü bakır tencereye alın ve orta ateşte kaynatın.
  • Süt kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve yaklaşık 1 parmak eksilene kadar pişirmeye devam edin.
  • Eksilme işlemi tamamlandığında ocağın altını kapatın ve kepçe yardımıyla sütün içindeki suyun buharlaşmasını bekleyin.
  • Eğer manda sütüne su eklenmediğinden eminseniz, bu işlemi uygulamayabilirsiniz.
  • Kaynattığınız sütün kendi kendine soğumasını bekleyin.
  • Süt ılımaya başladığında ısı testi uygulayarak sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.
  • Ilıyan süte manda yoğurdu ve tuz ekleyerek tencerenin kapağını kapatın.
  • Tencereyi yorgan, polar veya kalın bir battaniye ile sararak evin ılık bir yerine yerleştirin.
  • Yoğurdu 1 gece beklettikten sonra, manda yoğurdunuz hazır demektir. Afiyet olsun.

Manda Yoğurdu Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Sütü kaynattıktan sonra ılıması için soğuk bir yere koymayın. Ocağın üstünde soğumasını bekleyin.
  • Isı testi; Süt ılımaya başladığında parmağınızı süte batırın ve 10'a kadar sayın. Eğer parmağınızı bu süre boyunca yanmıyorsa, süt ılımış demektir.
  • Eğer süt çok sıcak olursa, yoğurt sulu bir kıvamda olur.
  • Eğer süt çok soğuk olursa, mayası tutmaz.
  • Sütün mayalanması için endişeleniyorsanız, tuz yerine şeker de ekleyebilirsiniz.

Sebzeli Makarna Pastası Tarifi

 

Sebzeli Makarna Pastası Tarifi İçin Malzemeler

  • 750 gram rigatoni makarna
  • 1 su bardağı eski kaşar (rendelenmiş)
  • Tuz
  • Su

İç harcı için:

  • 400 gram kıyma
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 2 avuç baby ıspanak
  • 2 diş sarımsak
  • 6 adet domates (küp küp doğranmış)
  • Karabiber
  • Tuz

Üzeri için:

  • Kaşar peyniri (rendelenmiş)

Sebzeli Makarna Pastası Nasıl Yapılır?

  • Makarnayı haşlamak için bir tencereye su doldurun ve içerisine tuz atarak kaynatın.
  • Su kaynamaya başladığında makarnaları içerisine atın. Makarna paketinin üzerinde yazan haşlama süresinden 2 dakika önce ocağın altını kapatın.
  • Pişen makarnaların suyunu süzün ve geniş bir kaba alın.
  • Makarnanın üzerine rendelenmiş eski kaşar peyniri ekleyerek güzelce karıştırın ve ılıması için kenarda bekletin.
  • İç harcı için; Havucu rendenin büyük tarafıyla rendeleyin.
  • Ispanağı ince ince, soğan ve sarımsağı ise küçük küçük doğrayın.
  • Ocağa yapışmaz yüzeyli tava alın ve içerisine zeytinyağı ekleyin.
  • Yağ ısınmaya başladığında soğanı ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Soğan renk değiştirdiğinde kıymayı ilave ederek karıştırmaya devam edin.
  • Daha sonra havuç ve sarımsağı da ekleyerek kavurun.
  • Ardından domatesleri ekleyin, tuz ve karabiberle tatlandırın.
  • Domatesler hafifçe suyunu çekene kadar pişirin. Pişirme işleminin son aşamasında doğradığınız ıspanakları ekleyin ve ocağın altını kapatın.
  • Kelepçeli kek kalıbının altına yağlı kağıt serin ve kilidini kapatın.
  • Haşladığınız makarnaları yatay veya dikey olacak şekilde kalıbın içerisine yerleştirin.
  • Makarnaların üzerine kıymalı harcı dökün ve her tarafına yayın.
  • En üst kıyma kalan makarnaları da ekleyin ve kaşar peyniri serpiştirin.
  • Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında peynir eriyene kadar pişirin.
  • Makarna piştikten sonra fırından çıkartın. 15 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.
  • Hazırladığınız sebzeli makarna pastasını dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun.

Oreolu Magnolia Tarifi

 

Oreolu Magnolia Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1.5 paket oreo
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket krema (200 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağından biraz eksik toz şeker

Üzeri için: (isteğe göre)

  • Antep fıstığı
  • Fındık parçaları
  • Ceviz

Oreolu Magnolia Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tencerenin içerisine yumurta sarısı, nişasta, süt, toz şeker ve unu alın.
  • Tüm malzemeleri topaklanma kalmayacak şekilde karıştırın.
  • Ardından ocağın altını yakın ve vanilyayı ilave edin.
  • Tatlıyı göz göz olana kadar karıştırarak pişirin. Ardından 5 dakika dinlenmesi için kenarda bekletin.
  • Dinlendirme işleminin ardından tatlının içerisine kremayı ekleyin ve mikserle çırpın.
  • Oreoları rondodan geçirerek küçük parçalar haline getirin.
  • Kasenin içerisine ilk olarak hazırladığınız muhallebiyi ekleyin. Orta kısmına oreo ve ceviz parçalarını ekleyin.
  • Tekrardan muhallebi ve oreo ekleyerek bu işleme devam edin.
  • Son olarak üzerine kalan muhallebiyi dökün. Fındık ve antep fıstığı ile süsleyerek soğuması için buzdolabında bekletin.
  • Ardından magnolianızı servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Oreolu Magnolia Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Malzemeleri topaklanma kalmayana dek karıştırın. Bu süreçte ocağın altını yakmayın.
  • Oreoları temiz bir poşetin içine koyup ve bardak altı ile vurarak toz haline getirebilirsiniz.
  • Magnolia'nın topak topak olmaması için, mutlaka mikserden geçirin.
  • Dilerseniz, şeftali, muz, çilek gibi meyvelerle lezzetini arttırabilirsiniz.

1 Porsiyon Oreolu Magnolia Kaç Kalori?

  • Oreolu magnolianın bir porsiyonu, yaklaşık 160 kaloridir. Bir porsiyon, 100 gramdan oluşmaktadır.

Kapuska Yemeği Tarifi

 

Kapuska Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kuru soğan
  • 1/4 adet orta boy lahana
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber

Kapuska Yemeği Nasıl Yapılır?

  • Orta boy lahanaları sudan geçirin ve ardından ince ince doğrayın.
  • Bu esnada soğanı da doğrayın ve bir kabın içerisine alın.
  • Tencereye ilk olarak tereyağı ve zeytinyağını ekleyin. tereyağı erimeye başladığında içerisine doğranmış soğanları ekleyin pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Daha sonra bir kaşık domates salçasını da soğanlara ilave edin ve 1-2 dakika daha kavurun.
  • Karışımın içerisine doğradığınız lahanaları ve 1 bardak sıcak suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatın.
  • Tencerenin içindeki su azaldığında ve lahanalar yumuşamaya başladığında üzerine bir bardak daha sıcak su ekleyin. 
  • Ardından tuz, karabiber ve toz biberi ekleyip kapağını kapatın. Lahanalar suyunu çekinceye kadar pişirebilirsiniz.
  • Pişirme işleminin ardından yoğurt ve toz biber ile karıştırıp sunuma hazırlayın.
  • Kapuska yemeğini, kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kapuska Yemeği Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarife başlamadan önce lahanaları tuzla ovun ve 10 dakika bekletin. Ardından bol su ile durulayın.
  • Soğanların diri kalmasını önlemek için, tarife başlarken kabuğunu soyup rendeleyebilirsiniz.
  • Yemeği pişirirken içerisine birkaç damla limon sıkın.
  • Kıymalı kapuska yemeği yapmak için, lahanaları pişirmeden önce orta yağlı kıymayı soğanlarla birlikte kavurun. Daha sonra lahanaları ekleyerek pişirebilirsiniz.
  • Kapuskanın hızlı pişmesini sağlamak için, mutlaka sıcak su kullanın.

Kapuska Yemeği Kaç Kalori?

  • Kapuska yemeğinin bir porsiyonu, yaklaşık 120 kaloridir.

Gelin Pastası Tarifi

 

Gelin Pastası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Keki ıslatmak için:

  • 1,5 su bardağı soğuk süt

Muhallebisi için:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2,5 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket krem şanti

Üzeri için:

  • 3-4 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 50 gram fındık içi

Gelin Pastası Nasıl Yapılır?

  • Tatlınızın kekini hazırlamak için derin ve geniş bir kaba yumurtaları ve toz şekeri ekleyin. Mikser yardımıyla köpük kıvamına gelene kadar 5-6 dakika boyunca çırpın.
  • Daha sonra karışıma un, kabartma tozu ve toz vanilini de ilave ederek mikserle birkaç dakika daha çırpın.
  • Hazırladığınız kek harcını, dibini yağladığınız kare bir borcama dökün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dakika pişirin.
  • Pişirme sırasında ara ara bıçak yardımıyla kontrol ederek pişip pişmediğini kontrol edin. Kekiniz piştikten sonra fırından çıkararak bir kenara soğuması için bırakın.
  • Kekin tamamen soğudundan emin olduktan sonra üzerine eşit miktarda sütü gezdirin.
  • Gezdirdiğiniz sütün çekmesi için 15-20 dakika bekleyerek kekinizin yumuşamasını sağlayın.
  • Kek, sütü çekerken bir kenarda muhallebiyi hazırlamak için süt, şeker, un ve nişastayı bir tencereye koyun.
  • Tel çırpıcı yardımıyla malzemeleri çırparak topak topak olmasını önleyin. Daha sonra tencereyi ocağa koyun ve ocağın altını açın.
  • Sürekli karıştırdığınız ve kaynayana kadar pişirdiğiniz muhallebi, yoğun bir kıvam aldığında altını kapatın.
  • Muhallebi ılıklaştığında içine toz krem şantiyi ekleyerek mikser yardımı ile 3-4 dakika boyunca çırpın.
  • Sütü çekmiş olan kekin üzerine muhallebiyi güzelce yayarak üzerini streç film yardımıyla kapatın.
  • Buzdolabında bir gece bekleterek iyice dinlenmesini sağlayın. Ertesi gün üzerini bolca hindistan cevizi ile kaplayarak dilimlere ayırın.
  • Servis ederken fındık parçaları ya da kiraz şekeriyle süsleyerek tabaklara koyun. Afiyet olsun :)

Gelin Pastası Tarifi Püf Noktalar

  • Kekinizin iyice kabarması için yumurta ve şekeri kar gibi olana kadar çırpmak oldukça önemlidir.
  • Ayrıca kekin her yerinin eşit kabarması için kalıbın kenarlarını yağlamamanız gerekir.
  • Kek kalıbınızın kenarlarını yağladığınızda, kekiniz kenarlara tutunamayacağı için ortası kabarırken kenarları basık kalabilir.
  • Kenarlarını yağlamadığınızda ise kek harcı kabarırken kenarlara tutunarak daha eşit şekilde kabarmasına yardımcı olur. 

Fava Tarifi

 

Fava Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr kuru bakla
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 1.5 demet dereotu
  • 1 limonun suyu
  • 5~6 dal maydanoz
  • Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Tuz

Fava Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kuru baklayı bol suyla ıslatın ve tencerede bekletin. Ertesi gün bol suda yıkayıp süzün.
  • Kullanacağınız soğanı temizleyin ve ince ince kıyın. Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın.
  • Soğanı tavaya ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine baklaları ilave edin. 3-4 su bardağı su ekleyip baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Dereotunu temizleyip kıydıktan sonra, tencereye ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Robotla püre haline getirin.
  • Limon suyunu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Favayı kıyılmış maydanoz ve kırmızı biberle süsleyebilirsiniz.
  • Sofraların vazgeçilmezi haline gelen fava mezesini, balık köftesinin yanında servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Tam Ölçülü Fava Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Favayı yaparken dikkat edilecek en önemli nokta sudur. İlk olarak az miktarda su ile pişirin. Su çekilmiş yine de baklalar yumuşamamışsa, yavaş yavaş su ekleyebilirsiniz.
  • Baklalar yumuşadığında tencere içinde bir miktar su bırakmaya dikkat edin. Bu sayede püre haline getirmeniz kolaylaşacaktır.
  • Favayı soğutmadan servis etmeniz gerekir. Baklalar soğudukça sertleşmeye ve koyulaşmaya başlayacaktır.
  • Favayı robottan geçirirken büyük parçalar kalmamasına özen gösterin. Böylece pürenin tadı daha lezzetli olacaktır.

1 Porsiyon Fava Kaç Kaloridir?

  • Bakla ile hazırlanan favanın bir porsiyonu, yaklaşık 115 kaloridir. 

Cizleme Tarifi

 

Cizleme Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı aktif kuru maya
  • 1 adet yumurta

Cizleme Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına ılık su ve kuru mayayı alın. Biraz karıştırdıktan sonra mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekleyin.
  • Ardından süt ve yumurtayı ekleyerek güzelce çırpın.
  • Karışımın üzerine unu yavaş yavaş ekleyin ve bu esnada karıştırmaya devam edin.
  • Unu tamamen ekledikten sonra yavaşça karıştırın.
  • Karışım homojen bir hal aldığında üzerini kapatarak 30 dakika ılık bir yerde dinlendirin.
  • Dinlenen harcı tekrar çırpın ve yapışmaz tavaya kepçe yardımıyla dökün.
  • Cizlemenin bir kısmı göz göz olup kuruduktan sonra spatula yardımıyla diğer tarafını çevirin.
  • Her cizleme de toplam 2 dakika pişirmek yeterlidir.
  • Tüm harç bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız cizlemelerin üzerine tereyağı sürerek servis edebilirsiniz.
  • Cizlemeyi taze incir reçeli ile birlikte sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Cizleme Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte kullanılan maya 5-6 gramdır. Kuru maya yerine 10 gram yaş maya veya 3 gram instant maya kullanabilirsiniz.
  • Unu çok fazla koyarsanız, harcın tavada yayılması zorlaşır. Bu yüzden tarif ölçülerini değiştirmeden uygulamanızı öneririz.
  • Tarif ölçülerinden ortalama 10 adet cizleme yapılmaktadır.
  • Un oranı sıvı olursa cizlemeler ince, katı olursa kalın olacaktır.

Tencerede Sufle Tarifi

 

Tencerede Sufle Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 8 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 8 dilim bitter çikolata
  • Pudra şeker

Tencerede Sufle Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir kabın içerisinde yumurta ve toz şekeri karıştırın.
  • Şeker tamamen eridiğinde içerisine sıvıyağ, süt, kakao, kabartma tozu, vanilya ve unu ekleyerek mikserle çırpın.
  • Bu esnada geniş bir tencerenin içerisine su doldurun. Sufleyi pişirmek için ısıya dayanıklı sufle kalıpları kullanabilirsiniz.
  • Tencereye doldurduğunuz su, sufle kalıplarının yarısına gelmelidir.
  • Sufle kalıplarının her birine 1 dilim çikolata yerleştirin.
  • Hazırladığınız karışımı sufle kaplarına doldurun. Kapların üzerinde 1 parmak kalınlığında boşluk bırakın.
  • Kalan çikolata dilimlerini, karışımın ortasına batırın.
  • Sufle kalıplarını tenceredeki sıcak suyun içerisine dikkatli bir şekilde yerleştirin.
  • Su kaynayana kadar, yaklaşık 1 dakika, yüksek ateşte pişirin.
  • Su kaynamaya başladığında ocağı kısık ateşe alın, tencerenin kapağını kapatın ve 6 dakika kontrollü bir şekilde pişirin.
  • Pişen sufleleri oda sıcaklığında bekletin. Ardından elenmiş pudra şekeri serpiştirerek servis edin. Afiyet olsun.

Tencerede Sufle Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Sufle kalıbınız yoksa, ısıya dayanıklı fincanlar da kullanabilirsiniz.
  • Bitter çikolata yerine sütlü veya beyaz çikolata da kullanabilirsiniz.
  • Verilen ölçülerden ortalama 4-6 kişilik sufle hazırlanmaktadır.
  • Sufleyi pişirirken içerisine su kaçmamasına dikkat edin. 
  • Tencerenin kapağını kapattıktan sonra üzerine bir bez yerleştirin. Bu sayede daha kolay pişecektir.
  • Sufleyi pişirme süresi maksimum 6 dakika olmalıdır. Ara sıra kontrol edin. Üzeri kek görünümüne gelmeye başladığında altını kapatın.

Köri Soslu Tavuk Tarifi

 

Köri Soslu Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

Körili tavuk tarifi malzemeleri belirtilen ölçülerde kullanıldığında eşsiz bir lezzetle buluşabilirsiniz. Gün arasında, akşam yemeklerinde ve özel davetlerde tercih edebileceğiniz bu yemeğin yapımı da oldukça kolaydır. Malzemeler de her evde bulunabilecek ürünler olduğundan dolayı aklınıza geldiği an hemen yapabilirsiniz. Köri soslu tavuk yemeği yapmak için gerekli malzeme listesi şöyledir;

  • 100 ml sıvı krema (yarım kutu kadar)
  • 1 parça orta boy tavuk göğsü
  • 1 avuç içi kadar arpacık soğan
  • 1 çorba kaşığı parmesan peyniri (arzu etmezseniz kullanmayabilirsiniz)
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı köri sosu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber (toz)
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığından az karabiber

Köri Soslu Tavuk Nasıl Yapılır?

Köri soslu tavuk yapımına başlarken öncelikle eti hazırlamakla başlayın. Tavuğun taze olmasına dikkat etmeniz önerilir. Etinizi jülyen olarak (parmak gibi) doğrayın. Bir kap içerisine koyarak zeytinyağını gezdirin. Kırmızı biber, karabiber ve kekik ilave edip güzelce karıştırın. Üzerini streç film ya da alüminyum folyo ile sarıp birkaç saat dinlendirin. Ancak vaktiniz yoksa bekletmeden yapabilirsiniz. Aynı lezzeti o şekilde de alabilirsiniz. 

Köri Soslu Tavuk Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir kızartma tavasını ocakta kızdırın. Az miktarda yağ koyabilirsiniz. Tavuğu hazırlarken koyduğunuz yağ yeterli olur.
  • Tavukları suyunu salmadan pişirin. Etlerin üst üste olmaması tavsiye edilir. Yağa temas etmeyen etler sulanır. Bu şekilde de tavuklar kuru kalabilir.
  • Tavukları alt üst olarak çevirip iyice pişirin. Birkaç dakika sonra arpacık soğanlarını ilave edin.
  • Tavuklar iyice pişip altın rengini aldığı zaman köri sosuyla beraber kremayı ekleyin. Tuzu da ilave etmeyi unutmayın. 2 3 dakika boyunca karıştırarak pişirin.
  • Son olarak yemeğe hoş bir kıvam vermesi için parmesan ilave edebilirsiniz. Arzu etmezseniz kullanmayabilirsiniz. Sıcağıyla servis edebilirsiniz.
  • Tarif az kişilik porsiyonlara uygundur. Kalabalık misafirlerde malzeme ölçülerini artırarak aynı lezzeti yakalayabilirsiniz.
  • Körili tavuk yanına pirinç pilavı ya da patates köftesi yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
  • Kalori bakımından oldukça düşük olan körili tavuğu rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Kuruyemişli Tart Tarifi

 

Kuruyemişli Tart Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için:

  • 1 paket margarin
  • 180 gr pudra şekeri
  • 140 gr yoğurt
  • 140 gr sıvı yağ
  • Bir yumurta sarısı
  • Bir paket kabartma tozu
  • Şekerli vanilin
  • Aldığı kadar un

İç harcı için:

  • 50 gr Kuru incir
  • 50 gr Kuru kayısı
  • 2 adet Elma rendesi
  • Tarçın
  • 5 kaşık şeker

Dışı için:

  • Yumurta akı
  • Fındık
  • Pekmez

Kuruyemişli Tart Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tart hamurunu hazırlıyoruz. Un hariç; homojen olacak şekilde bütün malzemelerimizi ekliyoruz.
  • Tereyağı, pudra şekeri, yoğurt, şekerli vanilya, kabartma tozu, bir miktar ayçiçek yağı ve yumurtanın sadece sarısını ekliyoruz. Malzemelerimizi karıştırıyoruz.
  • Karışımımız hazır olunca azar azar unumuzu ekliyoruz. Temkinli gidiyoruz, önce unun yarısını ekliyoruz, sonra azar azar un eklemeye devam ediyoruz.
  • Hamur tam kıvamını almazsa unundan biraz daha ekliyoruz.
  • Hamurumuz ele yapışmayacak bir kıvamda olacak.
  • Tart kalıbımızı tereyağı ile yağlıyoruz.
  • Hamuru alt taban ve üst taban için bölüyoruz. Şekil verip hamurumuzu tart kalıbı içine yayıyoruz. Daha düz olması için bir bardak altından yardım alıyoruz.
  • Hamurumuz hazır olunca dinlenmesi için dolaba koyuyoruz. (Bölme aşaması için videomuza bakabilirsiniz)
  • İç harcımız için iki tane elma rendeliyoruz, bir miktar şeker, 4-5 adet kuru incir ve 4 adet 5 adet kuru kayısı kullanıyoruz. Damak zevkinize göre içine tarçın ekleyebilirsiniz.
  • Rendelenmiş elmaları tavaya alıp sularını çekene kadar pişiriyoruz. Bu sırada şeker ekliyoruz. Şeker yerine bal gibi tatlandırıcılar da kullanabilirsiniz.
  • Elmalar pişerken kuruyemişleri ince ince doğruyoruz.
  • Elmalar hazır olunca kayısımızı, kuruyemişimizi ekliyoruz. Karışım hazır olunca tarçın ekleyip oda sıcaklığında soğumaya alıyoruz.
  • Odada dinlenen hamurumuzu alıyoruz. Karışımımızı tart kalıbındaki hamurumuzun üzerine ekliyoruz, üzerine fındıkları serpiyoruz.
  • Kalan hamurumuzdan yıldız şekilleri çıkartıp tartın üzerine kapak gibi koyuyoruz.
  • Hamurun bir arada kalması için ayırdığımız yumurta akını sürüyoruz, kalan fındıklarla açık olan kısmı komple kapatıyoruz.
  • Tartımızı 180 derecede 20-25 dakika pişmesi için fırına götürüyoruz.
  • Fırından çıkarttıktan sonra soğumasını bekleyelim. İsterseniz dondurma, pekmez gibi ürünlerle servis edebilirsiniz.

Kuruyemişli Tart Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kuruyemişli tart yaparken nelere dikkat edilmeli? Tarifin bazı püf noktaları şöyle:
  • Elma rendesi suyunu salmadan kuru meyveleri eklememeliyiz.
  • Kuru meyvelerin çok fazla kavrulmaması gerekiyor.
  • Makine kullanmayanlar için tereyağının yumuşak olması gerekiyor.