13 Nisan 2021 Salı

Mor Lahana Turşusu Tarifi

 

Mor Lahana Turşusu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane orta boy mor lahana
  • 3-4 diş sarımsak
  • Bir tutam maydanoz
  • 1,5 su bardağı elma sirkesi
  • 1,5 su bardağı kaynayıp soğutulmuş su
  • 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 tane büyük boy limon suyu

    Mor Lahana Turşusu Tarifi Yapılışı

  • Mor lahanayı yıkayıp istediğimiz boyutta doğrayalım.
  • Üzerine tuzu ilave edip elimizle yavaş yavaş ovalayalım ve 15 dakika kadar bekletip yumuşamasını sağlayalım.
  • Sürenin sonunda limon suyu, sirke ve suyu lahananın üzerine döküp 2-3 dakika kadar kaşıkla karıştıralım.
  • Uygun bir kavanoza suyu ile birlikte dolduralım, benim kullandığım kavanoz.
  • Üzerine ikiye bölünmüş sarımsak ve maydanoz koyalım, kavanozumuzun kapağını kapatmadan temiz bir naylon yerleştirelim, ( ben buzdolabı poşetini ikiye katlayıp koydum ) hava almayacak şekilde kapatalım.
  • Kavanozu 3-4 dakika iyice sallayalım, serin ve karanlık ortamda 10 gün bekletip turşumuzu servise hazırlayalım.
  • 🌹afiyet olsun. 🌹.

Ramazan Pidesi Tarifi

 

Ramazan Pidesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 normal un
  • 40 gram buğday unu
  • 300 gram oda sıcaklığında su
  • 100 gram aktif ekşi maya
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

Üzerine sürmek ı̇çı̇n;

  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • 1 tutam tuz

    Ramazan Pidesi Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle ana mayadan 20 gram alıp 40 ar gram un ve su ekleyip üzerini bir bezle veya sadece üzerine kapak koyarak ön mayamızı hazırlayalım ve aktifleşmesini bekleyelim.
  • Ön maya 2 katına çıktımı aktifleşmiş demektir ve pide hamurumuzu yoğurabiliriz.
  • Derin bir kapta unlarımızı suyumuzu ve yağımızı ekleyip sadece kaşık yardımıyla karıştıralım.
  • Bu aşama yoğurma yapmaya gerek yok.
  • Hamuru karıştırdıktan sonra 1 saat üzerini kapatıp dinlendirelim.
  • 1 saat sonunda tuzunu ve mayayı ekleyip iyice yoğuralım.
  • Ardından 1 er saat arayla 3- 4 kez katlama yapalım.
  • Katlama yaparken elimizi ıslatalım.
  • En son katlamadan sonra kapağını kapatıp dolapta soğuk mayalamaya bırakalım.
  • Yaklaşık 18 saat dolapta mayalandıralım.
  • Dolaptan çıkardığımızda pişireceğimiz tepsiye buğday unu yada kepekli un serpelim hamurumuzu tepsiye alalım üzerini nemli bir bezle kapatalım 4- 5 saat dışarda oda sıcaklığında bekletelim.
  • Bu süreçte hamura elimizle şekil vermeye çalışmayalım.
  • Hamur dışarda beklediği sürece kendi yayılıp formunu alacaktır.
  • Üzerine sürmek için gerekli malzemeleri karıştıralım.
  • Hamuru fırına vereceğimiz zaman üzerine yumurtalı karışımımızı döküp pide şekli verelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Fırına su koymayı unutmayalım.
  • Pidemizi fırından çıkarınca beze sarıp 15 dk dinlendirelim. Servise hazırdır.
  • Afı̇yet olsun.

Pastane Usulü Profiterol Tarifi

 

Pastane Usulü Profiterol Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram tereyağı
  • 1,5 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı un
  • 4 adet orta boy yumurta (oda sıcaklığında)

Kreması için:

  • 2 su bardağı süt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için:

  • 1 paket hazır çikolatalı sos
  • 2,5 su bardağı süt
  • Yeşil toz fıstık

    Pastane Usulü Profiterol Tarifi Yapılışı

  • Pastane usulü profiterolün çikolata sosu için 1 paket hazır çikolata sosunu derin bir tencere içine koyun.
  • Üzerine 2, 5 su bardağı sütü dökün.
  • Sürekli karıştırarak, pişirin.
  • Pişen çikolata sosunun üzerinin kabuk bağlamaması için ara ara karıştırarak, soğumaya bırakın.
  • Derin bir tencere içine 1, 5 su bardağı su ve 150 gram tereyağını koyun.
  • Tencereyi ocak üzerine alın.
  • Ara ara karıştırarak, kaynamaya bırakın.
  • Kaynayan yağlı suyumuza 1 buçuk su bardağı un ekleyip, hızlı bir şekilde iyice karıştırın.
  • Karışım kendini yavaş yavaş toparlayacak.
  • Hamur haline gelen karışımı ocakta 3 -4 dakika kadar sürekli karıştırarak, pişirin.
  • Pişen hamuru ocaktan alın. Ara ara karıştırarak, ılımaya bırakın.
  • Ilıyan hamurun üzerine 4 adet yumurtayı tek tek kırıp, mikser ile karıştırın. Birini iyice yedirmeden diğer yumurtayı kırmayın.
  • Yumurtaları hamura iyice yedirdikten sonra yumuşak ve yapışkan bir hamur elde etmiş olacaksınız.
  • Hazırladığınız profiterol hamurunu duy takılı krema sıkma torbasına koyun.
  • Hamuru yağlı kağıt serili fırın tepsisi içine 3 cm kadar aralıklarla toplar oluşturacak şekilde sıkın.
  • Eğer krema torbanız yoksa tatlı kaşığı yardımı ile de yapabilirsiniz.
  • Hamur yapışkan olduğu için kaşığı hafifçe ıslatıp, tersi ile topların üzerini hafifçe düzeltin. Bu işlemi parmağınız ile de yapabilirsiniz.
  • Profiterol toplarını önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin.
  • Yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin.
  • Hamur pişince sakın fırının kapağını açmayın.
  • Piştikten sonra fırın kapalı olarak içinde 10-15 dakika kadar bekletin. Eğer hemen dışarı çıkarırsanız toplarınız çöker.
  • Diğer yandan profiterolün iç kreması için derin bir tencere içine 2 su bardağı sütü dökün.
  • Üzerine 2 çay bardağı toz şeker, 1 çay bardağı un, 1 yemek kaşığı nişasta ve 2 adet yumurta sarısını ekleyip, iyice çırpın. Ocak üzerine alıp, koyu bir kıvam alana kadar pişirin.
  • Ardından yarım yemek kaşığı tereyağı ve 1 paket vanilyayı koyun. Son bir kez karıştırıp, soğumaya bırakın.
  • Fırının içinde bir süre beklettikten sonra profiterol toplarını fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan profiterol toplarını yan kısımlardan bıçak yardımı ile kesin.
  • Kremayı, sıkma torbası ya da tatlı kaşığı ile iç kısımlarına doldurun.
  • İçlerini doldurduğunuz profiterol toplarını yanyana dizin üzerlerine çikolatalı sosu gezdirin.
  • Pastane usulü profiterol sunumu için çikolatalı sosun üzerine yeşil toz fıstık ya da file fıstık serpiştirip, servis edebilirsiniz afiyet olsun.

Nohut Yemeği Tarifi

 

Nohut Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 250g kuşbaşı et
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı nohut
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz

    Nohut Yemeği Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak etimizi uygun bir tencereye alalım, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave ederek yaklaşık 20-25 dakika kaynamaya bırakalım. Etler haşlanırken üzerinde biriken kahve rengi köpükleri kaşık yardımı ile alalım.
  • Sürenin sonunda etlerimizi kontrol edelim ve kevgir yardımı ile etlerimizi alarak suyunu bir kenarda bekletelim.
  • Ayrı bir tencereye sıvı yağ ve yemeklik doğranmış soğanı alarak soğanlar pembeleşene kadar 1-2 dakika kavuralım.
  • Daha sonra yeşil biber ve kırmızı biberi ekleyerek kavurmaya devam edelim. Biberlerin çok kavrulup erimesini istemediğim için bu aşamada çok uzun kavurmadım.
  • Yemeğimize salçaları da ilave edip 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra haşlanmış nohutları ekleyelim. Ben bu tarifte kullanmak için 2 su bardağı kadar nohutu sıcak suda 3-4 saat kadar beklettim, ardından düdüklü tencerede 15 dakika pişirdim. Pişme süresi nohutun cinsine göre değişecektir, kontrollü olmakta fayda var.
  • Ardından etlerimizi tenceremize ekleyelim, karıştıralım.
  • Kırmızı toz biber, karabiber ve tuzu ilave edip son olarak 4-5 dakika karıştıralım ve yemeğin suyunu ekleyelim. ben bu aşamada 1 su bardağı et suyu, 3 su bardağı sıcak su kullandım. Siz dilerseniz hiç et suyu kullanmadan ya da sadece et suyu ile de hazırlayabilirsiniz.
  • Yemeğimizi şöyle bir karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatarak 15-20 dakika kadar kısık ateşte pişmeye bırakalım. Eğer yemeğinizi etsiz yapmak isterseniz eti ekleme kısmını atlayarak diğer aşamaları uygulayabilirsiniz.
  • Nohut yemeği servise hazır, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
  • Bakliyat yemekleri arasında en sevilenlerden birisi de nohut yemeğidir. Nohut yemeği oldukça lezzetli olmakla birlikte bir o kadar da kolay ve pratik bir yemek tarifidir.

    Nohut yemeği yanında pilav ile ayran ile servis edilebilir. Oldukça bereketli ve ekonomik bir tarif olduğu için kalabalık misafirleriniz için de uygun bir yemek tarifidir.

    Öneri: Dilerseniz 2 bardaktan fazla nohut haşlayarak bir kısmını buzdolabı poşeti ile derin dondurucuda muhafaza edebilir pilav, çorba ve yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Çilek Dolgulu Fit Cocostar Tarifi

 

Çilek Dolgulu Fit Cocostar Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı hindistan cevizi (200 ml)
  • 2 yemek kaşığı dolusu labne
  • 2 yemek kaşığı bal

Çilekli dolgu için;

  • 7-8 çilek
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 kahve fincanı su

Kaplaması için;

  • 2 paket çikolata (120 gr)
  • Sütlü – bitter çikolata

    Çilek Dolgulu Fit Cocostar Tarifi Yapılışı

  • Hindistan cevizi bal ve labne karıştırılır, yoğrulur.
  • Kıvam alınca ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve yuvarlanır.
  • Yassılaştırılıp buzlukta dondurulur.
  • Çilekler robottan geçirilir.
  • Uygun bir tencereye alınıp üzerine şeker eklenir.
  • 1-2 taşım kaynatılır.
  • Sonra suda çözdürülen nişasta eklenir ve sürekli karıştırılır.
  • Fokurdayınca ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
  • Başka bir kaba alıp 10 dk buzluğa atın.
  • Koyulaşınca hindistan cevizi toplarının üzerine birer tatlı kaşığı eklenir ve tekrar buzlukta dondurulur.
  • Çikolatalar benmari usulü eritilir.
  • Oda ısında soğumaya bırakılır.
  • Çilekli hindistan cevizi topları çikolatayla kaplanır.
  • Buzdolabında dinlendikten sonra servis yapılır. Afiyet olsun 🌸.

Un Kurabiyesi (90 Lı Yılların Pastane Kurabiyesi) Tarifi

 

Un Kurabiyesi (90 Lı Yılların Pastane Kurabiyesi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 325 gram tereyağ ( suyunu alacağız )
  • 1 su br pudra şekeri
  • Vanilya
  • 3 yemek kaşığı nişasta tepeleme
  • Un ( kontrollü koyalım )

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

    Un Kurabiyesi (90 Lı Yılların Pastane Kurabiyesi) Tarifi Yapılışı

  • İlk önce tereyağını kısık ateşte yakmadan eritelim ve cam bir kaseye alıp buzdolabına kaldıralım .
  • Donduktan sonra tereyağını üstten kaşık kaşık alalım zaten bu esnada komple kalkıyor tam da burada altında biriken suyu alıp dökelim ve kalan tereyağını yoğurma kabına alalım.
  • Un dışındaki malzemeleri katalım iyice birbirine yedirdikten sonra şekil verebileceğimiz kıvama gelene kadar un ekleyelim.
  • Ölçü vermek doğru olmaz siz elinize alıp dağılmadan yuvarlanıyorsa olmuştur.
  • Sonrasında ben kalın rulo yaparak çatalla üstünden geçtim ve dikkatlice tepsiye dizdim.
  • Önceden ısıtılmış 150° fırında beyaz kalacak şekilde ( en az 30 dk sürdü benim fırında ) pişirelim.
  • Tepsiyi hiç oynatmayalım fırın kapağını tamamen açık bırakıp ılınsın pudra şekeri serpelim ve soğuduktan sonra tepsiden alıp servis yapalım. Afiyet olsun 🤗.

12 Nisan 2021 Pazartesi

Mantarlı Ispanaklı Tavuk Rulo Tarifi

 

Mantarlı Ispanaklı Tavuk Rulo Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 parça tavuk göğsü
  • 2 tane soğan
  • 400gram taze mantar
  • 400 gram ıspanak
  • 2 kaşık tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz karabiber
  • 2 kaşık sıvı yağ yağ

Sosu için:

  • 250 gram süt
  • 250 gram krema
  • 3,4 tane mantar
  • 1, 5yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz karabiber
  • 2 kaşık tereyağı

    Mantarlı Ispanaklı Tavuk Rulo Tarifi Yapılışı

  • Soğanlarımızı doğrayalım tavaya alalım güzelcene pembeleşinceye kadar kavuralım .
  • Sonra kıydığımız mantarımızı ekleyelim, baharatımızı ekleyelim ve ıspanağımızı ekleyelim bir iki çevirip altını kapatalım.
  • Tavuk göğsümüzü inçe uzun üçe dörde bölelim sonra içine harcımızdan koyalım ve rulo şeklinde saralım, ister kürdanla ister kürdansız sarıp ters çevirip tepsiye dizin.
  • Mantarlı tavuk sosumuz için sütümüzü kremamızı ve baharatlarımızı tereyağımızı 3-4 adet kıyılmış mantarımızı bir tencerenin içine ilave edelim kaynayıncaya kadar karıştıralım.
  • Sonra bu sosumuzu tavuk rulomuzun üstüne ilave edelim üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyelim .
  • 180 derece fırında peynirlerimiz kızarana kadar bekletelim.
  • Afiyet olsun arkadaşlar 🥰.

San Sebastian Cheesecake (Yanık Cheesecake) Tarifi

 

San Sebastian Cheesecake (Yanık Cheesecake) Tarifi İçin Malzemeler

  • 36 gram (4 yemek kaşığı) un
  • 1/2 (yarım) paket vanilya
  • 500 ml (2 su bardağı) krema (oda sıcaklığında)
  • 1000g beyaz krem peynir (oda sıcaklığında)
  • 6 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 300g (1.5 su bardağı) toz şeker

Üzeri için (arzuya göre);

  • Çeşitli meyveler
  • Meyve sosları vb.

    San Sebastian Cheesecake (Yanık Cheesecake) Tarifi Yapılışı

  • Şeker ve krem peyniri iyice karışana dek 1-2 dakika çırpın. (kesinlikle mikser kullanmayın aksi halde çatlamalar olacaktır).
  • Daha sonra yumurtaları teker teker ekleyerek çırpın. (her yumurta ilavesinde karışana dek çırpmanız yeterlidir).
  • Vanilyayı da ilave ederek biraz daha karıştırın.
  • Kremayı da ilave ederek harmanlanana dek (ez fazla 1 dk) karıştırın.
  • Son olarak unu da her bir yemek kaşığı ilavesinden sonra çırpacak şekilde ekleyip karıştırın.
  • Kelepçeli kalıbınızın (ben 24 cm’lik kullandım) içini ve kenarlarını yumuşamış tereyağ veya margarinle güzelce yağlayın.
  • Kalıptan dışarı biraz taşacak şekilde yağlı kağıdınızı hafif kesin ve içine oturtun.
  • Tekrar yumuşak yağ ile kenarlarını ve içini yağlayın.
  • Karışımı kalıbınıza dökün ve 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 50-55 dakika pişirin. (üzerindeki yanıklık durumuna göre artırıp azaltabilirsiniz).
  • En önemli nokta: piştiğine emin olduktan sonra fırının kapağı kapalı kalsın ve 30 dakika içinde bekletin. Sonra fırın kapağını yarım açın ve 30 dakika da bu şekilde bekletin.
  • En son fırından çıkartın ve oda sıcaklığında soğuyana dek bekleyip buzdolabına koyun.
  • Tercihen bir gün sonra kalıptan ve yağlı kağıttan çıkartarak tadına varabilirsiniz.
  • Üzerine dilediğiniz bir sos, meyve ile veya sade şekilde servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Manisa Kebabı Tarifi

 

Manisa Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo kadar kuşbaşı et
  • 1 adet soğan
  • 3 adet havuç (benimkiler çok küçüktü 4 adet kullandım)
  • 4- 5 adet yeşil tatlı biber
  • 1 adet kapya biber
  • 3 -4 adet orta boy patates
  • 1 kase haşlanmış bezelye
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2- 3 yemek kaşığı domates sosu (ben konserve kullandım siz isterseniz 3 adet domates kullanabilirsiniz)
  • İstediğiniz baharatlar ,pulbiber, karabiber kimyon vs.

Krep hamuru;

  • 1 buçuk su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 8 yemek kaşığı un
  • Tuz

Beşamel sos;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı silme un
  • 2 su bardağı süt
  • Tuz

    Manisa Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kuşbaşı etlerimizi 1 çay bardağı su ile kısık ateşte 20 dakika boyunca pişmesi için düdüklüye alalım.
  • Bir yandan soğanları havuçları biberleri kavuralım. 10 dakika sonra küp küp doğranmış patatesleri ekleyelim.
  • Haşlanmış etleri ve bezelyeleri ilave edelim.
  • Salçasını ,domates sosunu, baharatlarını ve tuzunu ilave ettikten sonra ağzını kapatıp pişmeye bırakalım(ben hiç su kullanmadım).
  • Krep malzemelerimizin hepsini birleştirin.
  • Az yağ koyduğumuz krep tavasında 1 rer kepçe koyarak tüm hamurumuz bitene kadar tek tek pişiriyoruz.
  • Beşamel sos; Tereyağını eritip içerisine 2 yemek kaşığı unumuzu ekleyelim.
  • Üzerine sütümüzü ilave edip karıştırarak pişirelim.
  • Bir kase ortasına krep alalım pişirdiğimiz iç harcından krepin ortasına koyalım ve uçlarını kapatıp borcamın içerisine ters çevirelim.
  • Bütün kreplere aynı işlemi uygulayalım. Hepsinin üzerine beşamel sosumuzu yayalım ve kaşarı serpelim.
  • 200 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim. Servise hazır.
  • Afiyet olsun.

Tavuklu Şehriye Pilavı Tarifi

 

Tavuklu Şehriye Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tavuk butu
  • 2 bardak şehriye
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 bardak tavuksuyu (220ml bardak ölçüsü)
  • 1 yemek kaşığı  tuz

    Tavuklu Şehriye Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Tavuk bacaklarını suda kaynatıyorsunuz.
  • Piştikten sonra etini kemiğinden ayırıyorsunuz ve tavuk suyunu bir kâseye boşaltıyorsunuz.
  • Ayrı büyük bir tencerede önce tereyağını eritip ardından 2 bardak şehriyeyi ekleyip kavuruyorsunuz.
  • Tavuk parçalarını ekleyip hepsini kızartıyorsunuz.
  • 2 bardak şehriyeye 4 bardak tavuk suyu ekliyorsunuz.
  • Tuzu ilave edip, kısık ateşte 12 dakika pişiriyorsunuz.