13 Mayıs 2021 Perşembe

Tahinli Muska Baklava Tarifi

 

Tahinli Muska Baklava Tarifi İçin Malzemeler

Büyük Boy Dikdörtgen Borcam İçin

  • 12 yaprak hazır baklava yufkası
  • 1 su bardağı tahin (250ml)
  • 1,5 su bardağı orta irilikte ceviz içi

Şerbeti İçin

  • 2,5 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker

Üzeri İçin

  • 4 yemek kaşığı dolusu tuzsuz tereyağı

    Tahinli Muska Baklava Tarifi Yapılışı

  • Şerbeti için bütün malzemeleri karıştırın ocağa alın. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 15 dakika kaynatın.
  • Ocaktan indirmeden 2 dakika önce 3-4 damla limon suyu sıkın. Ilınması için kenara alalım.
  • Baklavalık yufkanın bir tanesini tezgahımıza alalım. Yaklaşık 2-2, 5 yemek kaşığı tahini üzerine gezdirelim.
  • Tekrar bir kat daha yufka serelim yine tahin gezdirelim. Kısa olan kenarından uzunlamasına 5 eşit şeride bölelim.
  • Bir ucuna ceviz koyup muska şeklinde katlayalım. Bütün yufkalar bitene kadar aynı işlemi sürdürelim.
  • Erittiğimiz tereyağının üzerine çıkan köpükleri ve altında oluşan tortusunu almamaya özen göstererek tatlımızı üzerine yemek kaşığı yardımıyla tereyağını gezdirelim.
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırında ağır ağır iyice kızaracak şekilde kızartalım. Cam borcamlarda tatlının altı biraz geç kızaracağından borcamı fırın zeminine oturtup alt kısmında güzelce kızarmasını sağlayalım.
  • Tatlımız ve şerbetimiz ılık olacak şekilde şerbetleyelim. Çabucak çekecektir şerbetini. Tatlınızın yumuşamaması için güzelce kızarması şart👍🏼 Afiyet bal olsun 🌼.

Karnıyarık Yemeğim Fırında Tarifi

 

Karnıyarık Yemeğim Fırında Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • 1 tane soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz ve isteğe bağlı baharatlar
  • 7-8 tane patlıcan

Üzerine

  • Domates
  • Biber

    Karnıyarık Yemeğim Fırında Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak patlıcanları çizgili soyuyoruz tuzlu suda yıkayıp kurulayın kızgın yağda kızartın bir tabağa alın yağını çekmesi için kağıt havlu serelim altına.
  • Daha sonra kıymayı soğanı sarımsağı iyice kavurun üzerine salçasını tuzunu ve baharatını ekleyip biraz su ekleyip pişirin.
  • Soğuyan patlıcanların ortasını açıp kıymalı harçtan koyalım üzerine domates ve biber koyalım borcama dizelim.
  • Salçalı su yapıp üzerine gezdirelim fırında kontrollü olarak pişirin deneyeceklere afiyet olsun inşallah 🌹.

Çıtır Midye Tatlısı Tarifi

 

Çıtır Midye Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 1 bir çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Şerbeti için

  • 2 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1-2 damla limonsuyu

Arasına sürmek için

  • 1 su bardağı nişasta

İçi için

  • 1 su bardağı ceviz

Üzeri için

  • Yarım paket margarin

    Çıtır Midye Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle süt yoğurt yumurta sıvı yağ sirke ve kabartma tozunu bir kaba alıp karıştırıyoruz.
  • Azar azar unumuzu ilave ediyoruz unu kontrollü ekleyelim kulak memesi kıvamında hamur yoğuruyoruz.
  • Hamuru 15-20 dakika dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen hamuru 12 eşit parçaya bölüp beze yapıyoruz.
  • Yaptığımız bezeleri arasına nişasta koyarak pasta tabağı büyüklüğünde açıp 12 tanesini üst üste koyuyoruz ve merdane ile kare olacak şekilde açıyoruz.
  • Açtığımız hamuru rulo olacak şekilde sarıyoruz.
  • Sardığımız hamuru birer parmak olacak şekilde kesiyoruz.
  • Kestiğimiz hamurları merdane ile hafif bastırarak açıyoruz.
  • Arasına ceviz koyup uç kısımlarından bastırarak kapatıyoruz.
  • Üzerine erittiğimiz margarini sürüyoruz 160 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.

Kivili Magnolia Tarifi

 

Kivili Magnolia Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 3 dolu yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 200 ml krema
  • 1,5 paket lotus bisküvi
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) adet kivi

    Kivili Magnolia Tarifi Yapılışı

  • Lotus bisküvilerimi rondodan çekip toz haline getirelim.
  • Tenceremize krema ve vanilya hariç bütün malzemeleri alıp kaynayana muhallebi kıvamını alana kadar karıştıralım.
  • Kaynadıktan sonra ocaktan alıp biraz sıcaklığı gidince krema ve vanilya ekleyip güzelce karıştıralım.
  • Kivilerimizi doğrayıp bisküvilerimizle beraber kuplarımıza paylaştıralım. 🥝afiyet olsun🥝.

Kolaymı Kolay Tatar Yemeği Tarifi

 

Kolaymı Kolay Tatar Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket makarna
  • Yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 5 orta boy patates
  • Sıvı yağ
  • Kırmızı toz biber
  • Tuz

    Kolaymı Kolay Tatar Yemeği Tarifi Yapılışı

  • Patatesleri küp küp doğrayıp sıvı yağda kızartıyoruz. Bir yandan da makarnayı haşlıyoruz.
  • Pişen makarnaların üzerine kızarmış patatesleri ekliyoruz.
  • Sonrasında üzerine sarımsaklı yoğurt ekliyoruz.
  • Küçük bir tava da kırmızı toz biberi biraz kavurup yemeğimizin üzerine döküyoruz yemeğimiz hazır. Afiyet olsun.

Geleneksel Cevizli Bayram Kömbesi Tarifi

 

Geleneksel Cevizli Bayram Kömbesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı zeytin yağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı kömbe baharatı
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi(isteğe bağlı)
  • 1 vanilya şekeri
  • 1 kabartma tozu
  • 1 kg un
  • 1 su bardağı ince dövülmüş ceviz

Dışı için:

  • 1 kase susam
  • Kömbe kalıbı

    Geleneksel Cevizli Bayram Kömbesi Tarifi Yapılışı

  • Hamuru için un hariç diğer tüm malzemeler karıştırılır.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Hamurdan parçalar koparıp susama batırıp kalıpta şekil verilir, ardından tepsiye dizilir.
  • 170 derece önceden ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirilir.
  • Tamamen soğuduğunda cam kavanoza doldurulur ve kapağı sıkıca kapatılır.
  • Ne zaman kapağı açsanız, ilk yaptığınız andaki gibi mis kokular saracak mutfağınızı.

    Ben bir kısmının içine hurma koyarak yaptım. Yapmak isterseniz ezilmiş hurmadan 1 tatlı kaşığı koyarak yapabilirsiniz, tadı harika oluyor.

    Bu kurabiyeler oldukça da bereketli. Umarım dener, beğenirsiniz.

    Deneyeceklere şimdiden afiyetler olsun 🤗.

Enfes Zerdeçallı Portakallı Kereviz Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet havuç
  • 2 adet orta boyutta kereviz
  • 1 tutam kereviz yaprağı
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 adet soğan
  • 5 adet sarımsak
  • 2 su bardağı portakal suyu
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı

    Yapılışı

  • İlk olarak sarımsak ve havucu doğrayalım. Kerevizi doğrayalım ve su dolu bir kaba koyalım kararmaması için. Soğanı piyazlık olacak şeklide doğrayalım.
  • Portakal suyunu sıkalım tam iki bardak olmalı ve tatlı portakalı olmalı (Portakalınız ekşi ise 3 yemek kaşığı şeker atabilirsiniz)
  • zeytinyağını tavaya alalım ısınınca soğanları atıp soteleyelim. Havuçları da atalım ve ağzını kapatıp 5 dk pişirelim. Sarımsağı ekleyelim kavuralım. Şimdi kereviz de ekleyelim karıştıralım.
  • Tuz karabiber bezelye kereviz yaprağını ekleyip portakal suyunu ve suyu ekleyip pişmeye bırakalım. Yaklaşık 30 dakika pişiyor. Mutlu kalın

Pastane Şekerparesi (Tam Kıvamında) Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
  • 2 adet yumurta (1 tam, diğerinin akı)
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • Yarım su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı kadar un

Şerbeti İçin;

  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu

Üzeri İçin;

  • Toz Antep fıstığı, çekilmiş fındık, ceviz veya Hindistan cevizi

    Yapılışı

  • Şerbeti için; bir tencereye su ve şekeri alıp, 10 dakika kadar kaynatıp limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
  • Hamuru için; yoğurma kabına yumurtaları, oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı veya margarini, sıvı yağı, irmiği ve pudra şekerini alıp karıştırın.
  • Azar azar unu ilave edip, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve oval şekli verin. Oval şekli vermek için, ceviz büyüklüğünde kopardığınız hamuru elinizle yuvarlayın ve üzerine hafif bastırıp, yassılaştırın. Uçlarını hafif sivrilttiğinizde, oval şeklini alacaktır.
  • Şekillendirdiğiniz tatlılarımızı pişirme kağıdı serili ya da yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin.
  • Üzerine ayrılan yumurta sarısını sürün ve çatalla boydan boya çizikler atın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.
  • Pişen şekerpareleri, tepsiden almadan sıcakken üzerine ılık şerbeti dökün. Eğer pişirme kağıdı kullandıysanız tatlılarınızı fırından aldıktan sonra başka bir kaba dizmeli ve ondan sonra üzerine şerbeti dökmelisiniz.
  • Tepsinin üzerini başka bir tepsiyle kapatıp, birkaç saat dinlenmesini bekleyin.
  • Üzerlerine toz Antep fıstığı, çekilmiş fındık, ceviz veya Hindistan ceviziyle süsleyip servis edebilirsiniz.

Kadayıflı Fıstıklı Burma Tatlı Tarifi

 

Kadayıflı Fıstıklı Burma Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 tane hazır baklava yufkası
  • 1 su bardağı fıstık içi
  • Yarım su bardağı hindistan cevizi
  • 150 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su (250ml) bardak
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 dilim limon

    Kadayıflı Fıstıklı Burma Tatlı Tarifi Yapılışı

  • Şerbet için bütün malzemeleri karıştırıp 15 dakika kaynatıp ılımaya bırakın.
  • Tereyağını eritip ince bir süzgeçten geçirin içine sıvı yağı dökün.
  • Tereyağın beyaz kısımlarını kullanmayın.
  • Yufkalarınızın üzerlerini bezle örtün kurumasınlar.
  • Tek tek her yufkaya bir buçuk yemek kaşığı yağ sürün bir buçuk yemek kaşığı fıstık içi.
  • Bir tatlı kaşığı hindistan cevizi serpip ince bir oklava ile rulo yapıp sağ ve sol taraftan elinizle ortaya büzüştürün sonra tepsiye dizin.
  • Bütün yufkaları aynı yapınca üzerine kalan yağdan gezdirip 180 derece ısınmış fırının alttan ikinci rafında üzeri kızarana kadar pişirin alt üst ayarda pişecek.
  • Fırından çıkınca hemen ışık şerbeti üzerine dökün şerbeti çekince üzerini fıstık ile süsleyip kesin afiyet olsun.

Kazandibi Tarifi

 

Kazandibi Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 4 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı tozşeker
  • 2 çorba  kaşığı mısır nişastası
  • 2 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 2 çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 paket vanilya
  • 15 gr margarin
  • 1 çay bardağı file badem

Tepsi için

  • 15 gr margarin
  • 3 çorba kaşığı tozşeker

Kazandibi Nasıl Yapılır?

  • Mısır ve buğday nişastaları, pirinç unu ve vanilyayı bir kapta harmanlayın. 1.5 su bardağı süt ekleyip çırpma teli ile karıştırın.
  • Kalan süt ve tozşekeri tencereye alın. Kısık ateşte karıştırarak ısıtın. Pirinç unlu karışımı azar azar ekleyin.
  • Muhallebi kıvamını alınca  1 kaşık margarin ve file bademi ilave edin. İyice karıştırıp ocaktan alın.
  • Yuvarlak bir tepsiyi 1 kaşık margarinle yağlayıp 3 kaşık şekeri tepsinin dibini kaplayacak şekilde serpiştirin.
  • Hazırladığınız muhallebiyi tepsiye dökün. Tepsiyi sık sık çevirerek  orta ateşte  15 dakika pişirin. Soğuyunca servis tabağına ters çevirip kare  şeklinde dilimleyin. Servis yapın. Afiyet olsun.

Aromatik Pilav Tarifi

 

Aromatik Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı basmati pirinç
  • 3.5 su bardağı su
  • 225 gr mantar
  • 1.5 çay fincanı ayçiçek yağı
  • 1 çay kaşığı Karya kişniş
  • 1 çay kaşığı Karya toz tarçın
  • 8 diş Karya karanfil
  • 2 Karya defne yaprağı
  • 1 tutam Karya karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Aromatik Pilav Nasıl Yapılır?

Pirinci bol suda bir kaç kez yıkayıp süzün. Tane tane olması için bir tepsiye yayarak kuruyuncaya kadar bekletin. Mantarları temizleyip ince ince dilimleyin.
Geniş bir tencerede yağı ısıtıp mantarları ilave edin. Hafif sote edip tüm baharatları ve defne yapraklarını ekleyin. Pirinç, 1 çay kaşığı tuz ve 3.5 su bardağı suyu ilave ederek tencereyi hızlı ateşe alın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve suyunu çekinceye kadar pişirin.
Tencereyi ocaktan alıp pilavın üzerini kağıt havluyla örtün ve kapağını kapatın. 10-15 dakika demlenmeye bırakın. Tahta kaşıkla harmanlayıp sıcak olarak servis yapın.

Şehriyeli Kuzu Güveç Tarifi

 

Şehriyeli Kuzu Güveç Tarifi İçin Malzemeler

  • 750 gr dana kuşbaşı
  • 2 çay bardağı arpa şehriye
  • 1.5 su bardağı su
  • 4 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 3 domates
  • 3 sivri biber
  • 5-6 dal taze soğan
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • Karabiber

Şehriyeli Kuzu Güveç Nasıl Yapılır?

  • Soğan ve domatesleri soyup küp şeklinde doğrayın. Biberleri iri iri doğrayın. 2 çorba kaşığı sıvıyağı bir tencerede kızdırıp eti kavurun.
  • Soğan ve biberleri ekleyip kısık ateşte kavurmaya devam edin.
  • Et suyunu çekince domates, tuz, biber, tozşeker ve üzerini örtecek kadar su ilave edip etler hafif yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Bir tencerede kalan yağı ısıtın. Şehriyeyi ekleyip kavurun. 1.5 bardak su ve tuz ekleyip şehriye suyun yarısını çekene kadar kısık ateşte pişirin.
  • Şehriyeyi geniş tabanlı bir güvece alın. Ortasına etli malzemeyi ekleyin. Güvecin ağzını alüminyum folyo ile kapatın.
  • Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında 40 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Kremalı Sebze Çorbası Tarifi

 

Kremalı Sebze Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • 25 gr tereyağı
  • Yarım havuç
  • 1 kırmızı biber
  • 1 kabak
  • 100 gr brokoli
  • 100 ml krema
  • Tuz

Kremalı Sebze Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Tereyağını eritip unu kavurun. Su, süt ve kremayı ekleyip iyice karıştırın. Gerekirse su ilavesi yapın.
  • Kaynamaya başlayınca rendelenmiş havuç, rendelenmiş kabak, küp doğranmış biber, brokoliyi ilave edip karıştırın.
  • Tuz ile tatlandırıp, sebzeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
  • Kremalı sebze çorbasını, etli güveç ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.