Patatesli Gözleme (Mayasız) Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için;
- 2 su bardağı ılık su
- Tuz
- 5-6 bardak su
İç harcı için;
- 6 tane haşlanmış orta boy patates
- 1 adet soğan
- Tağ
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
Üzeri için;
- Zeytinyağ
Patatesli Gözleme (Mayasız) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kabımıza unu ve tuzu ekleyelim ortasını çukur yapıp suyu dökelim yavaşça yoğurup 10 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
- Haşlanmış olan patatesleri ezelim.
- Tencereye yağımızı koyup, üzerine ince kıydığımız soğanları ekleyerek kavuralım.
- Üzerine baharatları ekleyelim ve patatesimizi döküp karıştıralım.
- Ocağın altını kapatıp, soğuması için bu kaba alalım.
- Hamurlarımızdan küçük bezeler alalım unladığımız tezgaha koyalım.
- Hamurumuzu oklava ile açıp iç harçtan bir kısmına yayalım.
- Tavaya koyup orta ateşte pişirelim üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürelim (Sıvıyağla zeytinyağı karışık olarak sürebiliriz).
- Gözleme hafif kabarmaya başlayınca ters çevirip diğer tarafından yağınızdan sürelim ve ara ara vererek pişmesini kontrol edelim kızarınca bezin üzerine çıkaralım.
- Pişen gözlemeleri soğuyana kadar üst üste gelemeyecek şekilde koyalım sıcakken üst üste gelirse hamur olur. Afiyet olsun.
Fırında Sebzeli Marineli Tavuk Baget Tarifi İçin Malzemeler
Sebzeler için;
- 4-5 adet patates
- 5 adet köy biberi
- 2-3 adet kuru soğan
- 4-5 adet küçük domates
Üzerine;
- Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
- 1 er çay kaşığı tuz ve toz kırmızı biber
Tavuk matine sosu için;
- Yarım çay bardağı süt
- Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
- 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
- 5-6 diş ezilmiş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı köri
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı kekik
Fırında Sebzeli Marineli Tavuk Baget Tarifi Nasıl Yapılır?
- Yapılışı.
- Tavukları temizleyip etli kısımlarına bıçakla çizikler atılır.
- Sos için tüm malzemeler karıştırılır tavuklar sosa bulanır. En az 2-3 saat buzdolabında bekletilir.
- Sebzeler irili ufaklı doğranır. Patates ve soğanlara çeyrek çay bardağı sıvı yağ tuz ve kırmızı toz biber eklenir harmanlanır diğer sebzeler eklenir.
- Tavuklar ve sebzeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Tavukların artan sosu üzerlerine gezdirilir.
- Alt üst ayarda 200 derecede 1 buçuk saat pişirilir. Tavuklar arada çevrilir iki tarafıda iyice kızarınca fırından alınır ve servis edilir. Afiyet olsun
10 Dakika Böreği (Sodalı Börek) Tarifi İçin Malzemeler
Sosu için;
- 1 su bardağı süt (200ml)
- 1 adet yumurta
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
İç harcı için;
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
- Kalan sos
- 1 yarım şişe maden suyu
10 Dakika Böreği (Sodalı Börek) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Geniş bir kapta sosumuzun malzemelerini güzelce hazırlayalım.
- Borcam tepsimizin altını yağlayalım ve üzerine bir adet yufkayı serelim, kalan kısımları dışarda kalsın.
- Yufkamızın üzerine yarım kepçe kadar sos gezdirelim ve üzerine elimizle böldüğümüz yufkaları tekrar serelim.
- Sadece peynirli kısma sos sürmeyelim ve bu şekilde son kata kadar devam edelim.
- Son katında sosunu döktükten sonra, kenarlardaki yufkayı üzerine güzelce yerleştirelim.
- Böreğimizi fırına sürmeden keselim. Üzerine kalan sosun içerisine yumurta sarısı kırıp sürelim.
- Daha sonra yarım şişe maden suyunu böreğimizin üzerine gezdirelim.
- 200 derece önceden ısınmış fırında 20 25 dakika kadar pişirelim. Böreğimiz pişerken nasıl kabardığını kızardığını göreceksiniz. Enfes bir börek oldu deneyeceklere afiyet olsun
Soğan Baharı Tarifi İçin Malzemeler
- 3-4 soğan (Yarım ay şeklinde çok ince doğranmış)
- 2 şişe sade maden suyu (Soğuk olacak)
- 2.5 bardak un
- Tuz
- 1 paket hamur kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı pulbiber
- Yarım çay kaşığı karabiber
Pişirmek için;
- 2 bardak kadar zeytinyağı
Soğan Baharı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Soğanları yarım ay şeklinde ince doğruyoruz.
- Kabartma tozu, tuz, karabiber be pulbiber derin bir kaseye alıyoruz.
- Soğuk sodayı döküyoruz.
- İçine unu koyup, homojen olacak şekilde karıştırıyoruz.
- Soğanları ilave ederek karıştırıyoruz.
- Tavaya yağı alıp, yağı ısıtıyoruz.
- İyice ısınan yağa kaşık ile mücver gibi koyuyoruz.
- Kızarınca diğer tarafına çevirerek diğer tarafını da kızartıyoruz.
- Peçeteye çıkarız fazla yağını alıyoruz.
- Malzeme bitene kadar devam ediyoruz. Nefis bir tat. Denemenizi öneririm. Afiyet olsun
Sebzeli Krep Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı süt
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağından biraz az un
- 1 adet havuç
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 1 adet yeşil biber
- 2-3 tane mantar
- 1 tutam maydanoz
- Tuz
- Sıvıyağ
Sebzeli Krep Tarifi Nasıl Yapılır?
- Süt, yumurta ve unu bir karıştırma kabına ekleyerek iyice karıştıralım. Tuzunu ekleyelim.
- Havucu rendenin küçük tarafıyla rendeleyelim.
- Biberleri incecik doğrayalım. Mantarları da küçük küçük doğradıktan sonra krep hamurunun içine hepsini ekleyelim. Bir tutam da yeşillik ilave edelim. İyice karıştıralım.
- Krep tavasını yağlayalım ve karışımdan bir kepçe dökerek arkalı önlü pişirelim.
- İçerisine peynir koyup, yemenizi tavsiye ederim efsane oluyor
5 Dakikada Bana Bana Yiyeceğiniz Acuka Tarifi İçin Malzemeler
- 3 yemek kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı galeta unu (Ekmek içide olur)
- 3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- Tuz
5 Dakikada Bana Bana Yiyeceğiniz Acuka Tarifi Nasıl Yapılır?
- Gerekli olan bütün malzemeleri bir kaba alarak güzelce karıştırarak servis edelim.
- Kahvaltıda bana bana yiyeceğiniz bir tarif afiyet olsun. Uzun süre dayanıklıdır.
İzmir, Buca Ve İstanbul Pastanelerinin En Çok Satan Tatlılarından Kardelen Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Kek için;
- 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 140 gr şeker (3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı )
- 130 gr un (1 bardak+çeyrek bardak 200 ml bardakla)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
Islatmak için;
- 500 ml süt
- 1 paket kremaKrema için;
- 40 gr nişasta (1/2 (yarım) su bardağı)
- 55 gr un (1/2su bardağı)
- 125 gr şeker (3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı )
- 1 litre süt
- 1 çay bardağı beyaz çikolata sosu ( ya da 80 gr beyaz çikolata )
- 1 paket vanilin
- 1 kutu kremaKekin arası ve üzeri için ;
- Antep fıstığı veya fındıkta konulabilir tercihen
- veya çikolata
- Hindistan cevizi
İzmir, Buca Ve İstanbul Pastanelerinin En Çok Satan Tatlılarından Kardelen Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kekim için 4 adet oda sıcaklığındaki yumurtalarım ile 140 gram şekeri mayonez kıvamına gelene kadar çırptım.
- Ardından diğer kuru malzemelerimi ekledim.
- 130 gram un ve kabartma tozu ve vanilin ekleyip (unu eleyin lütfen)spatula yardımı ile alttan,üstten söndürmeden yağlı kağıt sermiş olduğum kare borcama (28,7cm borcam kullandım) döküp 175 c fırında üzeri kızarana kadar kontrollü olarak pişirdim.
- Kekim pişerken krema ve sütümü karıştırıp buzdolabında dinlendirdim.
- Pişen kekimi kürdan yardımıyla kontrol edip soğuması için dinlendirdim.
- Kremam için un,şeker ve nişastayı uygun bir kapta harmanladım.
- Harmalamış olduğum malzemelerimi tencereye alıp 1 litre süt ekleyip (azar azar ekleyin topaklanmasın)altını açıp kıvam alana kadar kaynattım. (ben içine beyaz çikolata koymadım. Orjinalinde beyaz çikolata kullanılıyor. Sizin tercihinize kalmış)
- Kaynayan muhallebime beyaz çikolata sosu ekleyip,altını kapayıp soğumaya bıraktım. Ara sıra karıştırın topaklanmasın diye.
- Oda sıcaklığına gelince 1 paket krema ekleyip bekletin.
- Soğuyan keki ikiye bölüp dolapta bekleyen sütlü karışımın yarısını üzerine dökün.
- Ardından kremanın az bir kısmını en üst kısmına ayırıp,kalanı araya döküp eşit bir şekilde üzerine yayıp,üzerine antep fıstığı serpiştirip diğer keki üzerine koyup,süt ile ıslatıp kremasını döküp,bol hindistan cevizi serpiştirip en az 3-4 saat buzdolabında dinlendirip servis yapın. Afiyet olsun.
Girit Böreği (Soğan Böreği) Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz yarım paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un (200ml)
İç harcı için;
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 adet orta boy soğan
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 avuç kıyılmış maydanoz
Üzeri için;
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 2 yemek kaşığı susam
Girit Böreği (Soğan Böreği) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hamur için; gerekli malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur yoğuralım. Üzerini kapatıp 10-15 dakika dinlendiriyoruz.
- İç harcı için; kuru soğan yarım ay şeklinde doğrayıp sıvı yağda yumuşayana kadar soteliyoruz. Baharatları ve tuzunu ekleyip karıştırdıktan sonra ocağı kapatıp, soğumaya bırakıyoruz.
- Hamuru 2 eşit bezeye bölüyoruz. İlk bezeyi yağlanmış tepsinin üzerinde elimizle yaklaşık 25 cm çapında acıyoruz (Yani borcamın en küçük boyutu)
- Üzerine iç harcı yayıp ve üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirip diğer kalan bezeyi de açıp üzerine kapatıyoruz.
- Yumurta sarısını sürüp, bıçakla dilimliyoruz.
- En sonunda bolca susam serpip, öncede ısıtılmış 200 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz (Alttan kontrol edin) afiyet olsun
Sosuyla Pişen Sütlü Domatesli Makarna Tarifi İçin Malzemeler
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 adet domates püresi
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı süt
- 2.5 su bardağı su
- Yarım paket makarna
- Sarımsak yada sarımsak tozu
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
Sosuyla Pişen Sütlü Domatesli Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tencereye sıvı yağ domates püresi salça ve tereyağını alıp ,3-4 dakika pişiriyoruz.
- Üzerine sütü ekleyip 1-2 dakik daha pişiriyoruz.
- Makarna tuz, sarımsak ve baharatları ekleyip, karıştırıyoruz.
- Üzerine suyunu ilave edip, kapağı kapalı kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Kremalı Sarımsaklı Tavuk Tarifi Tavuğu Bu Sosla Pişirin İçin Malzemeler
- 2 parça tavuk göğsü
- 1 orta boy soğan
- 6-7 diş sarımsak
- 1 tutam maydanoz
- 1 çay kaşığı kuru kekik
- Yarım limon
- Yarım su bardağı tavuk suyu
- Yarım su bardağı krema
- 2 fiske tuz
- 2 fiske karabiber
Kremalı Sarımsaklı Tavuk Tarifi Tavuğu Bu Sosla Pişirin Nasıl Yapılır?
- İlk olarak kullanacağımız tavukları doğramakla başlayalım. Ufak parçalardan ziyade kalın, ağza gelen parçalara ayıralım.Not: ben bu videoda tavuğun göğüs kısmını kullandım fakat diğer bölgeleriyle de bu yemeği yapabilirsiniz.
- Tavuklardan sonra soğanı, sarımsağı ve maydanozu doğrayalım. Doğrayabildiğiniz kadar ufak doğrayın arkadaşlar.Not: kullandığım sarımsaklar ufak olduğu için gözünüze çok gelebilir. Kullanacağınız sarımsaklar ortalama bir boyutta ise 5-6 diş yetecektir.
- Sarımsaklardan 2 veya 3 tanesini soyup bırakalım onları tüm olarak kullanacağız.
- Pişireceğimiz tavaya 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağını dökelim ve sarımsakları da dahil edelim.
- Sarımsağın kokusunu ve lezzetini salması açısından 1 dakika kadar bu şekilde kavuralım.
- Tavuk parçalarını ekleyelim ve pişirmeye başlayalım. Bu kısımda tavukları tam anlamıyla pişirmeyeceğiz arkadaşlar sadece bir ön pişirme yapıyoruz.
- Tuz ve karabiber ekleyip karıştırmaya devam edelim. Tavuklar suyunu salmaya başladığında ocaktan alalım. Not: her işlemi tek tavada yapacağımız için ateşi hiç kapatmayalım. En kısığa alıp işlerimize devam edelim.
- Soğanı ekleyelim ve 1-2 tur karıştırdıktan sonra sarımsağı da ilave edelim. Soğanı ve sarımsağı pişirmekten ziyade karamelize edelim.
- Videoda gösterdiğim rengi aldıklarında tavuk suyunu ekleyip 1 dakika kadar karıştıralım ve yarım limonun suyunu sıkalım.
- Doğradığımız maydanoz ve kuru kekiği de ekleyelim. Not: bu kısım önemli arkadaşlar, orijinal tavuk suyu yerine bulyon kullanacaksanız bu kısımda tuz atmayın diğer türlü aşırı tuzlu olacaktır.
- Son olarak kremayı da ekleyip kaynayana kadar karıştıralım. Kaynadıktan sonra tavukları ekleyelim ve 1-2 tur karıştırdıktan sonra ateşin altını en kısığa alıp kapağı kapatalım. 5 dakika hiç açmıyoruz arkadaşlar.
- 5 dakika geçtikten sonra kapağı açalım ve ateşin altını açalım. Buradaki amaç tüm sosu tavuklara yedirmek arkadaşlar.
- Bunu yapabilmek için sürekli karıştırmamız gerekiyor. Karıştırmazsak sosun içerisinde krema olduğu için yağ salacaktır. Bu işlem ortalama 3-4 dakika sürecektir. Afiyet olsun :)
Gendime Çorbası (Erzincan Usulü) Tarifi İçin Malzemeler
- 350 gram aşurelik buğday (haşlanmamış)
- 300 gram kuru fasulye (haşlanmamış)
- 300 gram nohut (haşlanmamış)
- 550 gram yoğurt
- 1 adet yumurta
- 40 gram un
- 1,5 yemek kaşığı tuz (az tuz seviyorsanız 1 yemek kaşığı yeterlidir)
- 2 litre su
Üzeri için:
- 50 gram tereyağı
- 4 yemek kaşığı sıvı yağı
- 1 yemek kaşığı nane
Gendime Çorbası (Erzincan Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk başta tencereye yoğurt, yumurta ve un ilave edip iyice karıştırın. Pürüzsüz olmalı.
- Daha sonra suyu ilave edin ve orta ateşte kaynayana kadar karıştırın.Not:Ben haşlanmış malzemeleri bu aşamada ilave etmedim. Böyle karıştırması daha rahat ve kolay oluyor ve yumuşamıyor.
- Kaynadıktan sonra haşlanmış buğdayı, nohutu ve fasulyeyi ilave edip tam 15 dakika daha kaynamaya devam bırakın. Bu sırada devam karıştırın ve sonradan ocağın altını kapatın.
- Not:Buğday, nohutu ve fasulyeyi bir akşam öncesi ıslatıp ve ertesi gün kaynatın.
- Küçük bir tencerede tereyağı, sıvı yağını ve nane ilave edikten sonra çorbanın üzerine dökün.
- En son olarak tuz ilave edip tekrar karıştırın. Helal hoş olsun.