Malzemeler
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- Maya
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 su bardağı un ( markaya göre değişir)
Nasıl Yapılır?
- 2 su bardağı süt 1 su bardağı su ılık maya üstüne 2 yemek kaşığı şeker ekleyip biraz mayalandıralım.
- Daha sonra 1 su bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı yada çorba kaşığı ucu kadar tuz ,2 yumurta akları ekleyelim ele yapışmıcak olucak kadar un ekleyelim ben yaklaşık 5 su bardağı ekledim.
- Daha sonra mayalanmaya bırakalım 1 saat içinde mayalandırdım.
- Daha sonra şekil verip yarım saat kadar yada fırın ısınına kadar tepside mayalandıralım.
- Yumurta sarısını sürüp 180 derece kızarana kadar pişirelim.Afiyet olsun.
Malzemeler
- 3 su bardağı süt
- 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
Vişneli kısım için;
- 3 su bardağı vişne suyu
- 1 paket vanilyalı puding
Nasıl Yapılır?
- Tencereye beyaz muhallebisi için vanilya hariç verilen malzemeleri ekleyip tel çırpıcıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpıyoruz.
- Diğer bir tencereye de vişne suyu ve bir paket pudingi döküp karıştırıyoruz.
- İki tencereyi de ocağa alıp aynı anda karıştırarak pişiriyoruz.
- Beyaz olan muhallebiye vanilyayı da ekliyoruz.
- Kalıbımızı hafif ıslatıp suyunu süzüyoruz.
- Bir kepçe beyaz olan muhallebiden döküyoruz. Hemen üzerine vişneliden döküp sırasıyla muhallebiler bitene kadar aynı işleme devam ediyoruz.
- Son olarak üzerine isteğe bağlı hindistan cevizi serpiyoruz.
- Buzdolabında en az 3 saat bekletip ters çevirerek servis ediyoruz.
- Bir gece önceden yaparsanız çok daha lezzetli olacaktır.Vişneli olan kısmı dilediğiniz meyva suları ile de hazırlayabilirsiniz.Afiyet olsun.
Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay sıvı yağ
- 1 limon kabuğu rendesi
- Yarım limon suyu
- 2 su bardağı un
- 2 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Şerbeti İçin;
- 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- Yarım limon suyu
Nasıl Yapılır?
- Yoğurt tatlısının keki için öncelikle karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
- Üzerine yoğurt, sıvı yağ, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu ekleyerek tekrar çırpalım.
- Son olarak un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edelim.
- Hazırladığımız hamuru 25×35 cm çapındaki fırın kabına boşaltalım ve tatlımızı önceden ısıttığımız 170°C fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
- Şerbeti için tencereye su ve şekeri alarak karıştıralım. Ardından yüksek ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatalım.
- Şerbet kaynamaya başlayınca yarım limon suyu ekleyelim ve 20 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım.
- Sürenin sonunda şerbeti ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
- Pişen tatlımızı da fırından aldıktan sonra ılımaya bırakalım.
- Ilıyan şerbeti ılıyan tatlımızın üzerine gezdirelim. Tatlımızın şerbetini çekebilmesi için bir kaç saat dinlenmeye bırakalım.
- Dinlenen ve şerbetini güzelce çeken tatlımızı kareler halinde dilimleyelim ve üzerini dilediğimiz şekilde süsleyerek servise edelim. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 2 su bardağı buğday
- 1 avuç nohut
- 1 adet tavuk budu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 litre + 2-2,5 su bardağı su
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça
Nasıl Yapılır?
- Buğday ve nohutu bir gece önceden ıslıyoruz.
- Ertesi gün düdüklüye koyup üzerine tavuğu yerleştiriyoruz. Tuzunu da ekleyip suyunu koyuyoruz.
- Düdüklünün kapağını kapatıp 45 dakika pişiriyoruz.
- Daha sonra tavuğu içinden alıp didikliyoruz ve tencereye ekliyoruz. Bu sırada tekrar sıcak su ilavesi yapıyoruz.
- Tahta bir kaşıkla taneleri ve tavuğu eze eze iyice karıştırıyoruz.
- Tavuklar keşkeğin içinde iyice eriyip kıvam alana kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
- Ayrı bir tavada salçayı kokusu çıkana kadar yağda kavuruyoruz.
- Servis sırasında keşkeği tabağa alıp yayıyoruz.
- Üzerine de salçalı sostan gezdirip sıcak servis ediyoruz. Afiyet olsun.
Malzemeler
Hamuru için
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt (200 ml)
- 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
- 1 tatlı kaşığı gıda amonyağı
- 6,5 – 7 su bardağı un
Muhallebisi için;
- 1,5 litre süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için;
- Fındık kırığı
Nasıl Yapılır?
- Amonyaklı yaş pasta için öncelikle uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri alarak şeker beyazlaşıp köpük köpük olana kadar tel çırpıcı ile çırpalım.
- Üzerine sıvı yağ, süt ve amonyağı ekleyerek tekrar çırpalım.
- Ardından yavaş yavaş unu ekleyelim ve hamurumuzu yavaş yavaş yoğuralım. Elde ettiğimiz hamurun kulak memesinden biraz daha sert bir kıvamda olması gerekiyor.
- Kıvam alan hamurumuzu toparladıktan sonra un serptiğimiz tezgaha alalım ve toparlayalım.
- Ardından hamurumuzu 6 eşit parçaya bölelim. Her parçayı da elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim.
- Hazırladığımız bezelerden bir tanesini alalım ve oklava veya merdane ile 1-2 mm kalınlığında açalım.
- Hamuru açtıktan sonra üzerine bir kalıp veya tencere kapağı koyarak bastıralım. Kenarlarda kalan fazlalıkları alalım. Tüm bezelerin kenarlarından artan fazlalıkları birleştirerek 1 beze daha elde etmiş oluyoruz. Böylelikle pastamızı 7 bezeden hazırlıyoruz.
- Daha sonra hafif unlayalım ve oklava ile pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım. Yapışmaz tepsiniz varsa pişirme kağıdı kullanmadan da pişirebilirsiniz.
- Önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 8 dakika pişirelim. Üzerinin hafif pembeleşmesi yeterli olacaktır.
- Kalan hamurları da aynı şekilde açarak teker teker pişirelim.
- Pişirdiğimiz hamurların daha hızlı soğuması için fırın teli üzerine alalım.
- Tüm bezeleri pişirdikten sonra pastamızın muhallebisi için uygun bir tencereye şeker, un, kakao ve sütü alarak karıştıralım.
- Ardından yumurta sarısı ekleyip güzelce karıştırdıktan sonra muhallebimizi pişmesi için ocağa alalım.
- Muhallebimizi kaynayıp koyulaşıncaya kadar pişirelim.
- Kaynamaya başladıktan sonra içerisine tereyağı ekleyelim ve eriyene kadar güzelce karıştıralım. Kıvamını alan muhallebimiz hazır.
- Pişirdiğimiz keklerden bir tanesini servis tabağına yerleştirelim ve üzerine 1-2 kepçe kadar sıcak muhallebiden dökerek spatula veya pasta sıvama aparatı ile yayalım.
- Üzerine bir kat daha kek yerleştirelim ve tekrar muhallebiden dökelim. Bu şekilde 7 katı hazırlayalım.
- Tüm katları çıktıktan sonra kalan muhallebiyi pastamızın üzerine dökelim ve kenarlarını da tamamen kapatacak şekilde her yerini kaplayalım.
- Pastamızın üzerini fındık kırıkları ile süsleyerek dinlenmesi için dolaba kaldıralım. Mümkünse 1 gece kadar pastamızı dolapta dinlendirelim.
- Güzelce dinlenen amonyaklı pastamız servise hazır. Dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı ayçiçek yağı (200 ml)
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 su bardağı un
Üzeri için:
- 2 adet şeftali
- Fındık kırığı
Nasıl Yapılır?
- Uygun bir karıştırma kabına ayçiçek yağını, toz şekeri, yoğurdu, vanilyayı alarak mikser yardımı ile güzelce çırpalım.
- Hazırladığımız sostan 1 su bardağı kadarını ayırarak dolaba kaldıralım.
- Kalan harca yumurtaları ekleyerek tekrar mikserle çırpalım.
- Ardından un ve kabartma tozunu ekleyerek son kez çırpalım.
- 24cm çapındaki tabanına pişirme kağıdı yerleştirdiğimiz kek kalıbımıza hazırladığımız harcı boşaltalım.
- Üzerine şeftali dilimlerini yerleştirelim.
- Son olarak üzerine bolca fındık kırığı serpiştirelim ve önceden ısıtılmış 170°C fırında yaklaşık 45 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda pişen keki fırından alalım, ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
- İlk sıcaklığı çıkan kekimizin üzerine ayırdığımız sosu gezdirelim ve 2 saat kadar dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 2 su bardağı arpa şehriye
- 50 gr tereyağı
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet yeşil biber
- 1 kutu konserve mısır (220 gr)
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 3 su bardağı sıcak su (600 ml)
Nasıl Yapılır?
- Uygun bir tencereye tereyağı ve zeytinyağını alalım.
- Tereyağı eridikten sonra yemeklik doğranmış kuru soğan, doğranmış biberi ekleyerek biraz kavuralım.
- Üzerine arpa şehriyeyi ekleyerek karıştıralım ve kavuralım.
- Haşlanmış nohutu da ekleyerek karıştıralım.
- Konserve mısır ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Sıcak suyu ekleyerek tencerenin kapağını kapatalım, pişmeye bırakalım.
- Suyunu çeken ve pişen arpa şehriye pilavımızın altını kapatalım, kapağın altına kağıt havlu yerleştirerek demlenmeye bırakalım.
- Dinlenen arpa şehriye pilavımız servise hazır. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 2 adet salatalık
- 1 kase yoğurt
- Tuz
- 2-3 diş sarımsak
- Zeytinyağı
- Nane
Nasıl Yapılır?
- Salatalıklarımızın kabuğunu tamamen soyuyoruz. Minik minik doğruyoruz.
- Karıştırma kabımıza alıyoruz. İçerisine sarımsakları ezip, tuz atıyoruz.
- Yoğun bir yoğurt ekleyip, hiç su eklemiyoruz.
- Sunum tabağımıza alıp üzerine zeytinyağı gezdirip, nane atıyoruz. Afiyet olsun.
Malzemeler
- 1 adet küçük soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet küçük patates
- Çeyrek kabak
- 7-8 adet haşlanmış mantar
- Çeyrek kırmızı biber
- 3-4 yemek kaşığı mısır
- 2 yemek kaşığı tepeleme un
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 6 su bardağı su
- 1 adet tavuk bulyon
- 2 su bardağı süt
- Tuz
- Karabiber
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle soğanı küp küp yemeklik doğruyoruz. Yağları tencereye alıp eritiyoruz.
- Havucu da doğrayabildiğimiz kadar minik küpler halinde doğrayıp soğanlarla beraber kavurmaya başlıyoruz.
- Biberi de aynı şekilde çok minik doğrayıp ilave ediyoruz.
- İyice yumuşadıklarında haşlanmış mantarı doğrayıp ekliyoruz.
- Kabak ve patatesi çok minik küpler halinde doğrayıp ilave ettikten sonra bir iki dakika daha kavuruyoruz.
- Dolu dolu tepeleme iki yemek kaşığı un koyup iyice karıştırdıktan sonra soğuk suyumuzu koyuyoruz. Bu aşamada devamlı karıştıralım ki un topak olmasın.
- Ben çorbamda tavuk suyu bulyon kullandım. Lezzetini çok yakıştırıyorum. Size de tavsiye ederim.
- Çorbamızı devamlı karıştırarak pişirmeye başlıyoruz. Kaynamaya başlayınca on dakika daha karıştırarak pişirdikten sonra mısırı ekliyoruz.
- İki bardak sütümüzü de koyduktan sonra bir taşım daha kaynatıp tuz ve karabiberini ekliyoruz. Sıcacık nefis çorbamız hazır. Afiyet şifa olsun 👌
Malzemeler
- 3 adet bostan patlıcan
- 500 gr. kuşbaşı dana eti
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan
- 2 büyük diş sarımsak
- 2 adet domates
- 1 adet kapya biber
- 2-3 adet yeşil biber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 2 çay kaşığı kekik
Nasıl Yapılır?
- Patlıcanları alacalı soydum, başından ve ucundan hafif düz kestim dik durabilmeleri için.
- Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdim fırçayla her taraflarını zeytinyağı ile yağladım hafifçe tuz serptim 200°C ısınmış fırına 1 saat pişmek üzere koydum.
- Bu arada yemeğin sosunu hazırladım.
- Önce soğanı yemeklik doğradım sarımsakları ezip ince ince doğradım.
- Tencereye tereyağını ve zeytinyağını ekledim.
- Ardından küçük küçük doğradığım etleri ekledim karıştırdım.
- Biberleri hafif büyükçe fotoğraftaki gibi doğradım.
- Domatesleri soyup biberlerle aynı boyda doğradım.
- Ara ara karıştırdığım et suyunu salıp çekmeye başladığında soğan ve sarımsakları ekledim ve biraz pembeleştirdim.
- Sonrasında biberleri ekledim, bir iki defa karıştırdım.
- Salçaları ve domatesi ekledim ve hepsini biraz daha kavurup, iki bardak kaynar su ekledim. 5 dk. harlı ateşte kaynattım, sonra kısık ateşe aldım ve 45 dk. etler yumuşayıncaya kadar pişirdim.
- Bir saat fırında közlenen patlıcanları aldım.
- Ortalarını çatalla ezip, çukur açtım ve çekirdeği olanları içinden aldım.
- Diğer tarafta pişen etli sosa baharatları ve tuzu ekleyip ocağı kapattım.
- Patlıcanların oyuklarına sostan pay ederek doldurdum, suyunu da üzerine ekledim.
- Tekrardan 200 derece fırında 15. dk daha pişirdim ♨️.
- Hafif dinlendirip servis yaptım.
Malzemeler
- 2 kg şeftali
- 2 su bardağı toz şeker
- Yarım limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Nasıl Yapılır?
- Seftalileri kabuklarını soyup küp küp doğrayıp tencereye alın.
- Üzerine toz şekeri döküp 1 saat kadar dinlendirin şeker sulanır suyunu salacaktır.
- Ocağa alalım ara ara nazikçe karıştıralım. Pişmeye başlayınca köpürecektir o esnada tereyağını ilave edip tekrar pişirmeye devam edelim.
- Kapatmaya yakın limon suyunu da ekleyin iyice kıvam alan reçeli sıcakken kavanozlara koyup kapakları kapatalım.
- Ters çevirerek bir gece bekletip sonrasında serin güneş görmeyen bir yerde muhafaza edelim afiyetler olsun.