17 Ocak 2023 Salı

Muhallebili Mozaik Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 100 gram tereyağ
  • 2,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 paket sade petibör bisküvi
  • 3 yemek kaşığı kakao

Muhallebi için;

  • 4 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzerindeki ganaj için (üzerine meyve sosuda yapabilirsiniz)

  • 100 ml krema
  • 100gram çikolata (sütlü veya bitter)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle derin bir tencerede tereyağı eritilir. Üzerine süt, şeker ve kakao eklenip pişirilir. Kaynamaya başlayınca ocaktan alınıp ılıması için bekletilir.
  • Ilıyan sütlü harcımıza elimizle parçaladığımız büskiviler eklenir ve karıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba veya orta boy borcama bisküvili karışım konulur üzeri düzleştirilir.
  • Daha sonra muhallebi malzemeleri pişirilir. En son tereyağ eklenip ocak kapatılır. Mikserle 1-2 dk çırpılır. Kelepçeli kalıptaki buisküvilerin üzerine muhallebi dökülür.
  • Sonra çikolata sos için krema kaynama noktasına gelene kadar ısıtılır daha sonra çikolata eklenip eriyene kadar karıştırılır. Muhallebinin üzerine de en son bu sos dökülür ve buzdolabında dinlendikten sonra afiyetle tüketilir.
  • Misafirlerinize 1 gün önceden de hazırlayabilirsiniz.
  • Soğuduktan sonra üzerini streçle kapatıp buzdolabında saklayabilirsiniz. Afiyet şifa olsun🙏🏼

Un Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 dolu yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 dolu yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı et veya tavuk suyu
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı tel şehriye

    Nasıl Yapılır?

  • Sıvıyağ ile tereyağını eritip içine ununu koyup koşusu çıkana kadar kavurdum. Salçayı koyup karıştırdım. İçine suyunu ve et suyunu koyup, kaynattım.
  • Kaynayan çorbaya kekik, karabiber, tuzunu kırmızı toz biber ve pul biberini koyup karıştırdım.
  • En son içine tel şehriyesini koyup 5 dk kadar kaynattım ve çorbamız hazır. Yapanlara yiyenlere afiyet olsun

Mozaik (Mermer) Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta (büyükse 3 tane)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 portakal kabuğu rendesi
  • Un

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kullanacağımız kek kalıbını tereyağı veya margarin ile güzelce yağlayım, yağlanan kalıba un gezdirelim her yerine denk gelsin sonra kalıbı ters çevirip bir iki defa vuralım ve fazla unu almış olalım.
  • Daha sonra kalıbı buzdolabına koyalım. Kek harcımız hazır olana kadar dolapta bekleyecek.
  • Yumurta ve şekeri şekerler eriyip yumurtaların rengi değişene kadar güzelce çırpıyoruz.
  • Sıvıyağ, süt ve portakal kabuğu rendesini ekleyip tekrardan çırpalım. Sonrasında unu eleyerek ilave edelim ve spatula ile karıştıralım. Unu kontrollü ekleyelim.
  • En son olarak kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip, karıştıralım. Kabartma tozunu ekledikten sonra harcı çok karıştırmıyoruz. Harcımızı ikiye bölelim.
  • Birine 3 yemek kaşığı kakao ve 3-4 kaşık süt ekleyip karıştıralım.
  • Kalıbımıza biraz sade harç, sade harcın tam ortasına gelecek şekilde biraz kakao harç gelecek şekilde harç dökelim. Tüm kek harcı bitene kadar biraz sade biraz kakaolu olarak devam edelim.
  • Önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında pişirelim. Fırının kapağını sürekli açmayın özellikle ilk yarım saat kesinlikle açmayın. Sonrasında kekin durumuna göre kürdan testi yaparak pişirelim.
  • Pişip soğuyan kekin üzerine ben ganaj gezdirdim. Siz dilerseniz ganaj, çikolata sos, puding yapabilirsiniz ya da sade olarak tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun 

Peynirli Maydanozlu Pratik Fırın Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı sıvı yağ (makarna haşlama suyuna)
  • 1 çay kaşığı tuz (makarna haşlama suyuna)
  • Yarım paket kelebek makarna
  • 2 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 2 avuç doğranmış maydanoz
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (1 yemek kaşığı üzeri için)
  • 200 gram lor peyniri veya az yağlı beyaz peynir
  • Yarım tatlı kaşığı kekik
  • 200 gram kaşar peyniri rendesi

    Nasıl Yapılır?

  • Makarna suyunu tencereye alın ve ocağı açın.
  • Kaynadıktan sonra, tuz ve yağ ilavesini yapın ve makarnaları ekleyin.
  • Makarnaları tam paketin üzerinde yazan dakikası kadar haşlayın ve suyunu süzerek, bir kere durulayın ve beklemeye alın.
  • Maydanozları yıkayın ve orta büyüklükte doğrayın.
  • Tereyağının bir kaşıklık kısmını, küçük bir tavada çok kızdırmadan eritin.
  • Ayrı bir kapta; yumurtaları çırpın ve süt, kekik, peynir, maydanoz ve tuz ilavesini de yaparak karıştırın.
  • Karışıma makarnaları ve erimiş tereyağını da ekleyin ve hepsini birlikte güzelce harmanlayın.
  • Uygun büyüklükteki fırın kabınıza makarnayı aktarın. (Ben küçük boy oval borcam kullandım. 21x28cm boyutlarında farklı bir fırın kabı da kullanabilirsiniz.)
  • İkinci kaşık tereyağını da, makarnanın üstüne farklı noktalara 3-5 küçük parça halinde koyun.
  • Son olarak; üzerini tamamen ve her tarafı mümkün olduğunca eşit miktarda olacak şekilde, kaşar peyniri rendesi ile kaplayın ve fırına verin.
  • Kaşar peynirleri kızarana kadar, 190 derecede kontrollü pişirin. (Yaklaşık 30 dakika sürüyor. Aynı zamanda bu süreçte sosunu da çekmiş olacaktır.)
  • Pişen ve nar gibi kızaran, nefis peynirli fırın makarnamız servise hazırdır. 

Bal Peteği Pastası Tarifi

 

Malzemeler

Pandispanya için;

  • 4 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilya
  • 1 su bardağı tepeleme + 2 yemek kaşığı un
  • 1 fiske tuz

Kreması için;

  • 4 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı bardak şeker
  • 1 su bardağı nişasta
  • 6 su bardağı süt
  • 100 gram beyaz çikolata
  • 1 paket kremşanti
  • 3 yemek kaşığı tereyağı

Bal peteği için;

  • 500 gram beyaz çikolata
  • 3 yemek kaşığı sarı gıda boyası
  • Yarım bardak süt (pandispanyayı ıslatmak için)

    Nasıl Yapılır?

  • Pandispanya hazırlanışı için; karıştırma kabına yumurta sarısı ve toz şekeri beyazlaşana kadar çırpıyoruz. Yarım çay bardağı ılık suyu da ekleyip çırpalım. Elenmiş kabartma tozu, vanilya ve unu ilave edip spatula ile dıştan içe doğru karıştıralım.
  • Ayrı bir kapta yumurta akı ve tuzu köpüğü söndürmeden dıştan içe doğru karıştıralım. Pişirme kağıdı serili 22 cm çapındaki kelepçeli kalıba dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yanında ısıya dayanıklı küçük bir kap ile su koyarak 35 dk pişiriyoruz.
  • Kremanın hazırlanışı için; yumurta sarısı, un, şeker, nişastayı karıştırarak sütü yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya devam edelim.
  • Kısık ateşte pişirelim mümkünse pişirmeden süzgeçten geçirelim ipeksi bir kıvam olması için.
  • Piştikten sonra 100 gram beyaz çikolata ve vanilya ekleyerek 1 dakika mikser ile çırpalım.
  • Streç filmi kremanın üstüne serelim kabuk bağlamasın. 4/5 saat buzdolabında dinlendirelim.
  • 3 kaşık tereyağı ve 1 paket çırpılmış kremşantiyi ekleyelim ve çırpalım. Mikser ile yaklaşık 3-4 dakika çırpıyoruz.
  • Buzdolabında 2-3 saat dinlendikten sonra kullanabiliriz.
  • Bal peteği hazırlanışı için; 500 gram beyaz çikolata benmari usulü eritilir, sarı gıda boyası eklenir. 80 cm lik pat pat folyonun üstüne döküyoruz. Soğuk bir yerde 45 dakika bekletiyoruz.
  • Hazırladığımız bal peteğini pastanın kenarlarını kapatıyoruz.

Çin Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı bezelye
  • 3 adet havuç
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 8-10 dal dereotu
  • 3-4 dal taze soğan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet köy biberi
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • 8-10 adet kornişon turşu
  • 1 çay kaşığı tuz (tavuk haşlama suyuna)
  • Yarım limon suyu

Pilavı için;

  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su (600 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir kap içerisine aldığımız pirince tuz ekleyelim.
  • Üzerini geçecek kadar ılık suyu ilave ederek yaklaşık 20 dakika beklemeye bırakalım.
  • Köy biberini veya Çarliston biberi küçük küçük doğrayalım.
  • Kırmızı biberi de yine küçük küçük doğrayarak bir kenara alalım.
  • Kabuklarını soyduğumuz havucu küp küp doğrayalım.
  • Küçük bir tencereye aldığımız havuçların üzerine su ekleyerek haşlayalım. Aynı şekilde bezelyeyi de güzelce haşlayalım.
  • Sebzelerimiz haşlanırken diğer taraftan uygun bir tencereye zeytinyağını alalım.
  • Üzerine güzelce yıkadığımız pirinçleri ekleyerek kavuralım.
  • Kavrulup şeffaflaşan pirinçlerin üzerine tuz ve sıcak su ilave edelim. Karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım.
  • Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte pilavımız suyunu çekinceye kadar pişirelim.
  • Ocağı kapattıktan sonra pilavı yaklaşık 10-15 dakika dinlendirelim. Daha sonra nazikçe karıştıralım.
  • Pilavımızı büyükçe bir karıştırma kabına aktaralım.
  • Üzerine haşlayıp didiklediğimiz tavuk göğsü, havuç, bezelye, kırmızı biber, doğranmış kornişon turşu, köy biberi, konserve mısır, doğranmış taze soğan, ince kıyılmış dereotunu ekleyelim.
  • Limonun suyunu tüm malzemenin üzerine gezdirerek güzelce karıştıralım. Dilediğimiz şekilde servis edelim. Afiyet olsun!

Acılı Ekmek (Muhteşem Lezzet) Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağ (sıvı yağ)
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un yaklaşık 5 su bardağı kadar dikkatli ekleyin, ele çok yapışmayan ama yumuşak bir hamur olmalı

Üst harcı için;

  • 2 orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 adet domates rendesi
  • 1 fincan zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, pul biber
  • Tercihe göre acı biber salçası kullanabilirsiniz
  • Acı sevme oranınıza göre acı oranını artırabilirsiniz

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; süt, su, maya ve şekeri bir kaba alın iyice karıştırın ve on dakika bekletin.
  • Süre sonunda yağını ve tuzunu ekleyin ununu dikkatli ekleyip iyice yoğurun.
  • Ağzını streçleyip mayalanması için 45 dakika kadar bekletin.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alın iyice yoğurun ki maya kokusu çıksın,ve ceviz büyüklüğünde minik bezeler alın tepsiye dizin.
  • Elinizle yassılaştırın,ve üzerine bolca iç harcından sürün 10 dakika tepsi mayası gelmesi için bekletin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika kızarana kadar pişirin.
  • Afiyet olsun.

16 Ocak 2023 Pazartesi

Beyaz Peynirli Muffinler Tarifi

 

Beyaz Peynirli Muffinler Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler yaklaşık 15 muffin için

  • ️200 gr beyaz peyniri
  • ️2 yumurta
  • ️1 avuç maydanoz
  • ️Yarım kırmızı kapya biberi (Küçük doğranmış)
  • ️1 çay bardağı sıvı yağ (110 ml)
  • ️1 su bardağı süt (220 ml)
  • ️2 su bardağı un (440 ml)
  • ️1 paket kabartma tozu
  • ️1 tatlı kaşığı tuz

️Üzerine serpmek için

  • Susam

    Beyaz Peynirli Muffinler Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurtaları ve yağı bir kaseye alın ve çırpma teli ile karıştırın.
  • Sütü, kabartma tozunu ve tuzu ekleyip tekrar karıştırın. Unu ekleyin ve homojen bir kütle elde edene kadar karıştırın.
  • Beyaz peyniri ufalayıp içine koyun ve maydanozu,biberi içine katıp tekrar karıştırın.
  • Hamuru muffin kalıplarına eşit şekilde dağıtın.
  • 220 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin.

Portakallı Kurabiye Tarifi

 

Portakallı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 portakalın suyu
  • 3-3,5 su bardağı un (kontrollü olarak koyun her un farklı olabilir)

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

    Portakallı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için malzemeleri karıştırma kabına alıp güzelce yoğuruyoruz.
  • Yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz, tepsiye yerleştiriyoruz.
  • 180 derede fırında 20-25 dk kadar kontrollü şekilde pişiriyoruz.
  • Çıkınca ilk sıcağı çıktığında üzerine pudra şekeri serpiştirip servis edebilirsiniz, deneyeceklere afiyet olsun 

Kaşarlı Simit (Simit Sarayı Tarifiyle)

 

Kaşarlı Simit (Simit Sarayı Tarifiyle) İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 50 gr oda sıcaklığında margarin
  • 1 paket instant maya
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yaklaşık 6 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 çorba kaşığı pekmez
  • 1 çay bardağı su
  • Susam

İçine koymak için ;

  • Kaşar parçaları (dilerseniz beyaz peynir,sucuk veya sosiste kullanabilirsiniz )

    Kaşarlı Simit (Simit Sarayı Tarifiyle) Nasıl Yapılır?

  • Su, süt,şeker ve mayayı uygun bir kapta 10 dk bekletelim.
  • Ardından margarin, sıvı yağı ve tuzu ekleyelim.
  • Kontrollü olarak unu ilave ederek yoğuralım ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuralım.
  • Hamurumuzu 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Limon büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle açalım ve içine kaşar peynir koyup kapatalım.
  • Şekil verdiğimiz hamurları 1 çay bardağı su ve 1 çorba kaşığı pekmezle hazırladığımız karışıma batırıp ardından susama bulayalım ve yağlanmış tepsiye dizip üzerine bıçakla derin olmayan çizikler atalım.
  • 15 dk kadar tepsi mayasına bıraktığımız simitlerimizi 200°fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin sevgiyle kalın efenim