23 Ocak 2023 Pazartesi

Ispanaklı Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un
  • 250 gram ıspanak (1 su bardağı ıspanak püresi)

Kreması için;

  • 2,5 su bardağı süt (500 ml)
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt (200 ml)

    Nasıl Yapılır?

  • Ispanaklı pasta tarifi için öncelikle yıkadığımız ıspanakları tencereye alalım.
  • Üzerine sıcak su ekleyerek ıspanaklar diriliğini kaybedinceye kadar 1-2 dakika haşlayalım.
  • Haşlanan ıspanakları hızlıca soğumaları için soğuk sudan geçirerek süzdürelim ve rondodan geçirelim.
  • Uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve toz şekeri alarak mikserle köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine süt, sıvı yağ ve püre haline getirdiğimiz ıspanakları ekleyelim.
  • Un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave ederek malzemeler güzelce karışana kadar çırpalım.
  • Hazır olan harcımızı tabanına pişirme kağıdı serdiğimiz kelepçeli kalıba boşaltalım. Ben 23cm çapında kelepçeli kalıp kullandım.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında 40 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen keki fırından alalım ve ılıması için bekletelim. Bizde bu sırada pastanın kremasını hazırlayalım.
  • Kreması için süt, şeker ve unu uygun bir tencereye alarak tel çırpıcı ile karıştıralım ve pişmeye bırakalım. Bu aşamada sürekli karıştıralım.
  •  Kremamız koyulaşıp kaynamaya başladığında ocağı kapatalım ve içerisine tereyağı ve vanilya ekleyerek tereyağı eriyene kadar karıştıralım.
  • Soğuması için kremamızı bir kenara alalım. Ara ara karıştırmayı unutmayalım.
  • Soğuyan keki kalıptan çıkartalım ve üzerindeki kabarık kısmı bıçak yardımı ile keselim ve düzeltelim.
  • Ardından kekimizi dikkatli bir şekilde ortadan iki keselim.
  • Kestiğimiz kekin alt tabanını servis tabağına aktaralım.
  • Üzerine soğuyan kremayı boşaltalım. Bir spatula veya pasta sıvama aparatı yardımıyla kremayı yayarak olabildiğince eşitleyelim.
  • Son olarak pastanın her tarafını soğuk sütle çırptığımız krem şanti ile güzelce kaplayalım.
  • Dilerseniz pastanın üzerini elinizde ufaladığınız kek parçaları ile kaplayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Patatesli Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 tane orta boy patates
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağından az sıvı yağ
  • 5 yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 150 gram beyaz peynir
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyup yuvarlak keselim.
  • Maydonozları doğrayalım.
  • Üzerine diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım.
  • Fırın tepsisine yayalım.
  • İsteğe göre üzerine çörek otu susam serpebilirsiniz.
  • 180 derecede fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Airfryer Karnabahar Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle karnabaharın yeşil kısmını keselim ve çiçeklerine ayıralım. Daha sonra güzelce yıkayalım.
  • Sosu için uygun bir karıştırma kabına yumurta, yoğurt, mısır unu, kırmızı toz biber, karabiber, tuz ve zerdeçalı alarak karıştıralım.
  • Karnabaharların her yerini hazırladığımız harca bulayalım.
  • Ardından airfryer haznemize yerleştirelim. Manuel ayarda 190°C de 15 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda karnabaharlarımız servise hazır. Dilerseniz sarımsaklı dilerseniz sarımsaksız yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Pizza Tadında Kaşık Dökmesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik un
  • Tuz, karabiber
  • 1 adet kapya biber
  • 1-2 adet yeşil sivri biber
  • 1 su bardağı dilimlenmiş sucuk
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kap içerisine yumurta, sıvı yağ ve yoğurdu çırpalım.
  • Ardından unu, kabartma tozu tuz ve karabiberi ekleyip karıştıralım.
  • En son ince doğranmış biberler, sucuk ve kasar peyniri kabın içerisine ekleyerek tekrar karıştıralım.
  • Hafif yağlanmış yapışmaz tabanlı bir tavaya bir kasık yardımıyla harcımızdan dökelim.
  • Orta ateşe arkalı önlü pişirip sıcak sıcak servis edelim. Afiyet olsun 

22 Ocak 2023 Pazar

Semizotu Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 avuç ceviz
  • 1 avuç yaban mersini
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 cay kaşığı tuz
  • 1 adet limon
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 bağ semizotu
  • 6- 7 adet çilek

    Nasıl Yapılır?

  • Semizotu ve meyveleri güzelce yıkayıp kurutalım.
  • Salata kasesine aktaralım.
  • Üzerine ceviz,zeytinyağ, tuz, limon ve nar ekşisini dökelim. Bu kadar basit afiyet olsun🌿Semizotu ve meyveleri yıkayıp doğrayalım.
  • Salata kasesine koyalım.
  • Üzerine sosları dökelim.Afıyet olsun

Kat Kat Yumuşacık Haşhaşlı Lokum Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta akı (sarısı dışına)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kuru veya yaş maya
  • 5 buçuk 6 su bardağı un (lütfen kontrollü ekleyin)

İçi için malzemeler;

  • 200 gr haşhaş
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sıvı malzemeleri koyuyoruz ve mayayı ilave edip 10 dakika hamurun aktif hale gelmesini bekliyoruz.
  • Hamur mayalanırken haşhaşı uygun bir kaba alıp üzerine sıvı yağ ekliyoruz ve haşhaşı ezerek açıyoruz güzel bir kıvam alana kadar karıştırıyoruz.
  • Hamur aktif hale gelince unu yavaş yavaş döküp hamuru toparlıyoruz ve mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Mayalanan hamurun altına un serperek tezgaha alıyoruz ve 4 eşit parcaya bölünür.
  • Hepsi yuvarlak yapılır ve kenara alınır ilk yuvarlak yaptığımız hamurdan başlayarak merdane yardımıyla hamuru kare olacak şekilde açıyoruz.
  • Açtığımız hamurun kenarlarına çok gelmeyecek şekilde haşhaş sürülür ve hamurun her yerine yaydırılır.
  • En uzun kısımdan rula halinde sarılır ve kenarları düzeltilir.
  • 3 parmak genişliğinde kesilir yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Tepsiye yerleştirirken boşluk bırakarak yerleştirelim videoda da nasıl olduğunu gösterdim.Oradan bakarak yapabilirsiniz.
  • Tepsinin üzerini temiz bir bezle kapatıp tepsi mayası yapılır yaklaşık yarım saat 45 dakika yeterli gelecektir.
  • Hamur dinlendikçe güzelleşir✅.
  • Tepsi mayası olduktan sonra üzeri açılır ve yavaşça yumurta sarısı sürülür bastırmaya özen gösterin ki mayalı olan hamur sönmesin.
  • 180 derece fırında 30 dakika pişirilir.
  • Piştikten sonra tekrar üzerini bir bezle kapatıp soğumaya bırakılır.

Zeytinyağlı Kereviz Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet orta boy kereviz
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet havuç
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet limon suyu
  • Yarım portakal suyu
  • 2 adet kesme şeker (veya 1 tatlı kaşığı toz şeker)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 750 ml su
  • 1 tutam dereotu

    Nasıl Yapılır?

  • Soğan yemeklik küp şekilde doğranıp zeytinyağında kavrulmaya başlanır. Üzerine yuvarlak şekilde doğranmış havuç ve sarımsak eklenir, kavurmaya devam edilir.
  • Sırasıyla küp doğranmış patates, kereviz ve bezelye eklenir. (kereviz doğranınca limonlu suda bekletilir kararmaması için)
  • Üzerine 1 limon suyu ilave edilir şeker, tuz, karabiber eklenip biraz daha kavrulur, suyu verilir orta ateşte kapadığı kapatılarak pişmeye bırakılır.
  • Suyunu çekince yemek pişmiştir, altı kapatılır yarım portakal suyu eklenip karıştırılır. Biraz soğuyunca kıyılmış dereotu eklenir, servis tabağına alınır.

Kıymalı Düğün Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 100 gram kıyma
  • 1,5 su bardağı koyu kıvamlı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı şehriye
  • 1 diş sarımsak
  • 1 su bardağı su
  • 1 atlı kaşığı tuz

Üzeri için sos;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım tatlı kaşığı toz biber

Bardak ölçü (250 ml) 

Nasıl Yapılır?

  1. Uygun bir tencere kıymayı alalım. Suyunu çekene kadar kavuralım. Zeytin yağ ve sarımsağı ekleyip tekrar kavuralım. Üzene suyu ilave edip 10 dakika kaynatalım.
  2. Bir kapta yoğurdu ,unu ve yumurta sarısını ,limon suyunu ekleyip güzelce çırpalım. Çorbamızın suyundan alıp karışıma bir kepçe kadar ekleyip çırpalım. Şehriyeyi ekleyip karıştıralım ve kısık ateşte kaynamaya bırakalım.
  3. Şehriye piştiği zaman tuzu atıp ocaktan alalım. Önceden eklerseniz çorbanız kesilebilir.
  4. Çorbayı kaselere koyduktan sonra tavada erittiğimiz tereyağına toz biberi ekleyip karıştıralım. Çorbaların üzerine gezdirelim. Afiyet olsun.

Not:Çorba koyulursa kaynar su ekleyip kıvamını ayarlıya bilirsiniz.

Evde Orjinal Tantuni Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 tavuk göğsü
  • Yarım su bardağından 1-2 parmak fazla sıvı yağ (bol yağlı lezzetli oluyor)
  • Pulbiber
  • Tuz
  • Köri
  • Kimyon

Arası için;

  • Doğranmış domates
  • Piyazlık doğranmış soğan ve maydanoz
  • Sumak
  • Lavaş yada küçük ekmekler

     Nasıl Yapılır?

  • Tavuklarımızı iyice yıkayıp, olabildiğince küçük doğruyoruz. Biraz dondurursanız dondurucuda çok kolay doğranır.
  • Sonra bir tencereye alıp üzerine yarım çay bardağı kadar su koyup, kaynamaya bırakıyoruz. Birazda tuz koyalım.
  • Tavuklar pişerken genisçe bir tava yada tencerede tavuklar pişerken genişçe bir tava yada tencerede yapışmaz olmalı yağı koyalım.
  • Üzerine bol pul biber koyup karıştıralım ve pişen tavukları kevgir yardımıyla alıp tavaya koyalım baharatlarıda koyup, karıştıralım.
  • Biraz pişince tavuğu pişirdiğimiz tavuk suyundan 1 çay bardağı koyalım ve 15 dakika pişirelim. Ekmeğimizi yağına batırıp tavuklardan koyalım ve doğranmış domates ve piyazdan arasına koyalım. Tursuda koyabilirsiniz. Afiyet olsun.

Şehriye Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı tel şehriye (280 gr)
  • 1,5 su bardağı su, ölçtüğünüz bardağı kullanın
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Közlenmiş kırmızı biber
  • 1 küçük havuç rendelenmiş
  • 4 adet kornişon turşu
  • 1 kutu konserve mısır
  • Maydanoz ince doğranmış
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı sumak

Sos için;

  • Yarım limon suyu
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Şehriyeleri sıvı yağda orta ateşte güzelce kavuralım dikkat edelim yanmasın.
  • Kavrulunca üzerine sıcak suyu, tuzu ekleyip orta ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Pişince 10 dakika dinlendirelim.
  • Karıştırma kabına tüm malzemeleri alıp güzelce karıştıralım. Salatamız servise hazırdır. Afiyet olsun

Burgu Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 150 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta (sarısı üstüne)
  • Yarım bay bardağı süt (50 ml)
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un

Üzerine;

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemelerimizi yoğurma kabına alıyoruz.
  • Öncelikle çırpma teliyle bir güzel karıştırıyoruz.
  • Unumuzu yavaş yavaş ilave ediyoruz.
  • Hamur toparlanmaya başladığında un eklemeyi bırakalım.
  • Yumusak ele yapışmayan bir kıvamı olmalı.
  • İstediğiniz şekli verebilirsiniz.
  • Ben küçük bir pipetle, resimlerde gördüğünüz gibi burgu şekli verdim.
  • Üzerine yumurta sarısı ve susam serpiyoruz.
  • 170 derecede 25 dakika kadar kontrollü şekilde pişiriyoruz.
  • Sıcakken dağılabilir, bu sebeple soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Portakallı Kek Tarifi

 

Malzemeler

Kek için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım portakal suyu
  • Portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Un

Krema için;

  • 3 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Soğuduktan sonra;

  • Yarım paket kremşanti

Portakal sos için;

  • 2 çay bardağı portakal suyu
  • 1 çay bardağı su
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta

Keki ıslatmak için;

  • Süt

    Nasıl Yapılır?

  • Kek için yumurta ve şeker beyazlaşana kadar çırpılır. Sıvıyağ, portakal suyu ve süt eklenip biraz daha çırpıldıktan sonra kuru malzemeler ve portakal kabuğu eklenir.
  • Yağlayıp unladığımız kalıba döküldükten sonra 170 derecede pişirilir.
  • Krema için; tereyağ ve vanilya hariç diğer malzemeler koyulaşana kadar pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra tereyağı ve vanilya eklendikten sonra soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra krem şanti eklenip 5 dakika mikserle çırpılır.
  • Ilıyan kek yaklaşık 1 su bardağı sütle ıslatılıp portakal sos dökülür. Sos donduktan sonra kremayla süsleyebiliriz. Afiyet olsun