23 Ocak 2023 Pazartesi

Çin Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı bezelye
  • 3 adet havuç
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 8-10 dal dereotu
  • 3-4 dal taze soğan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet köy biberi
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • 8-10 adet kornişon turşu
  • 1 çay kaşığı tuz (tavuk haşlama suyuna)
  • Yarım limon suyu

Pilavı için;

  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su (600 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir kap içerisine aldığımız pirince tuz ekleyelim.
  • Üzerini geçecek kadar ılık suyu ilave ederek yaklaşık 20 dakika beklemeye bırakalım.
  • Köy biberini veya Çarliston biberi küçük küçük doğrayalım.
  • Kırmızı biberi de yine küçük küçük doğrayarak bir kenara alalım.
  • Kabuklarını soyduğumuz havucu küp küp doğrayalım.
  • Küçük bir tencereye aldığımız havuçların üzerine su ekleyerek haşlayalım. Aynı şekilde bezelyeyi de güzelce haşlayalım.
  • Sebzelerimiz haşlanırken diğer taraftan uygun bir tencereye zeytinyağını alalım.
  • Üzerine güzelce yıkadığımız pirinçleri ekleyerek kavuralım.
  • Kavrulup şeffaflaşan pirinçlerin üzerine tuz ve sıcak su ilave edelim. Karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım.
  • Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte pilavımız suyunu çekinceye kadar pişirelim.
  • Ocağı kapattıktan sonra pilavı yaklaşık 10-15 dakika dinlendirelim. Daha sonra nazikçe karıştıralım.
  • Pilavımızı büyükçe bir karıştırma kabına aktaralım.
  • Üzerine haşlayıp didiklediğimiz tavuk göğsü, havuç, bezelye, kırmızı biber, doğranmış kornişon turşu, köy biberi, konserve mısır, doğranmış taze soğan, ince kıyılmış dereotunu ekleyelim.
  • Limonun suyunu tüm malzemenin üzerine gezdirerek güzelce karıştıralım. Dilediğimiz şekilde servis edelim. Afiyet olsun!

Karnabahar Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet küçük boy karnabahar
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • 3 adet yeşil soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım su bardağı un (benim karnabaharım bi tık büyüktü bu yüzden 1 su bardağı un kullandım, siz elinizdeki karnabahara göre ayarlayın)
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı nane
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay bardağı pulbiber

    Nasıl Yapılır?

  • Karnabaharı suda haşlayıp iyice süzün. Püre haline getirip uygun bir kaba alın.
  • Sarımsak, yeşil soğan ve maydanozu robottan çekin. Bu karışımı ve diğer bütün malzemeleri karnabaharın üzerine dökün.
  • Hamuru yoğurup 15 dakika bekletin. Biraz cıvık bir hamur oluyor ama şekil vermesi kolay, ele yapışmıyor.
  • Köfte formuna getirip yağda arkalı önlü kızartın. Yemeğimiz hazır izlerseniz üzerine yoğurt sosu yapabilirsiniz. Deneyeceklere afiyet olsun

Nefis Kış Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 orta boy patates
  • 1 orta boy havuç
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 lt su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kuru nane
  • 1 bardak et suyu ya da tavuk suyu

Terbiyesi için;

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • Çeyrek limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye zeytinyağı ve tereyağı konup eritilir.
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp tencereye konup kavrulur.
  • Rendelenmiş havuç ve patates eklenip birkaç dakika kavrulur.
  • 1 lt su konur. Tavuk ya da et suyu eklenir.
  • Patates ve havuç yumuşayana kadar pişirilir.
  • Daha sonra blendırdan geçirilir.
  • Terbiyesi için malzemeler bir kasede çırpılır.
  • Kaynayan tenceredeki çorbadan birkaç kepçe terbiyeye ilave edilip çırpılır.
  • Kasedeki terbiye tencereye dökülüp karıştırılır.
  • Kaynadıktan sonra suyu yavaş yavaş ekleyip pişirin.
  • Kıvamını istediğiniz yoğunlukta yapabilirsiniz.
  • Tencereyi ocaktan indirmeden baharatları konup karıştırılır. Servise hazır afiyet olsun. 

Hazır Kekten 10 Dakikada Hazır Pasta

 

Malzemeler

  • 1 paket hazır pasta keki

Kreması için;

  • 3 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 poşet krem şanti
  • İsteğe bağlı çikolata ve krema

Üzerine;

  • 1 poşet krem şanti
  • Yarım su bardağı süt

Süslemek için;

  • Rulo gofret
  • Çikolata
  • Bonibon
  • Şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Önce kremasını hazırlayalım.Tencereye sütü, şekeri ,unu ,nişastayı, kakaoyu ve yumurta sarısı ekleyip karıştırın.
  • Ocağa alıp koyulaşmaya bırakın.
  • Koyulaşınca vanilya ve tereyağını ekleyip karıştırın.
  • Ocaktan alıp isteğe bağlı çikolata da kullanabilirsiniz.
  • Soğumaya bırakın üzerini kapatıp buzdolabında 2 saat bekletin.
  • Sonra krem santi ekleyip mikserle çırpın.
  • İsteğe bağlı süt veya krema kullanabilirsiniz.
  • Kıvamına göre ben katı kıvamlı olsun diye eklemedim kremamız hazır.
  • Hazır pasta kekini servis tabağına alıp üzerine kremayı sürün, üzerine damla çikolata ekleyip devam edin kat kat bir pasta oldu.
  • En son üzerine kalan kremayı sürüp 1 gece buzdolabında bekletin.
  • Ertesi gün pastanın etrafı için krem santi hazırlayıp pastanın etrafına sürün ve rulo bisküvileri dizin üzerine çikolata parçaları serpin.
  • Şeker ve bonibomlar serpin süsleme bitince pastamız hazır afiyetle yiyin.

Fırında Kabak Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo civarı kabak
  • 1 su bardağından biraz fazla şeker
  • Yarım çay bardağı su (geceden şekerlerseniz gerek yok)
  • Tahin
  • Ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Kabakları uygun boyutta doğruyoruz.
  • Borcama dizip üzerine şeker ve suyu ekliyoruz.
  • Geceden şekerler ve bekletirseniz suya ihtiyaç olmayacak.
  • Borcamın üzerini ıslattığımız yağlı kağıt ile kaplıyoruz.
  • Önceden ısıtılmış fırında kabaklar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Yumuşadıktan sonra yağlı kağıdı alıp fırının ızgara bölümünü açıp birazda o şekilde pişiriyoruz.
  • Servise sunarken tahin ve ceviz eklemesi yapabilirsiniz afiyet şeker olsun

Beşamel Soslu Sebzeli Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket tavuk kalça
  • 2 büyük boy patates
  • 3 adet havuç
  • 1 kase konserve bezelye
  • Tuz
  • Karabiber

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Tavukları haşlayın ve didikleyin.
  • Patatesleri, havuçları küp küp doğrayıp haşlayın.
  • Bezelyeyi eğer doğal bahçe bezelyesi kullanacaksanız onları da haşlayın :) uygun borcama didiklediğiniz tavukları yayın.
  • Üstüne biraz karabiber-tuz serpiştirin.
  • Ardından haşladığınız patatesleri yayın ve tekrar tuz-karabiber serpiştirin.
  • Sonra havuçları ve bezelyeyi yayın.
  • Beşamel sos için tencereye tereyağını alıp eritin ardından unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Sonra haşlanmış tavuğun suyundan 1 su bardağı ekleyip sürekli karıştırın.
  • Kıvam aldıktan sonra bu kez sütünü ekleyin tuz ve karabiberini ekleyin ve tekrar karıştırarak kıvam almasını sağlayın.
  • Bu işlemleri kısık ateşte yaparsanız dibine yapışmaz :)
  • Hazırladığınız beşamel sosu yemeğin üstüne eşit şekilde gezdirin.
  • Son olarak pulbiber serpiştirin ve önceden ısınmış 200 derece fırında pişirin. Afiyet olsun 🤤.
  • Not: beşamel sos üstüne dilerseniz rendelenmiş kaşar peyniri de serpiştirebilirsiniz ben tercih etmedim.

Mor Lahana Turşusu Tarifi

 

Malzemeler

  • Orta boy mor lahana ( yarısını kullandım)
  • 1 çay bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1,5 limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Mor lahanayı yıkayıp ortadan ikiyiye bölelim.
  • Geniş bir kabın içerisine çok ince olmayacak şekilde doğrayalım.
  • Üzerine tuz, şeker ve sirkeyi ekleyip güzelce ovalayalım.
  • Limon suyunu ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Yumuşayan lahanaları saklama kavanozuna aktarıp ağzını kapatalım.
  • Servis ederken üzerine zeytinyağı gezdirelim.
  • Aynı gün kullanmaya başlayabilirsiniz. Afiyet olsun ☺️.

Kayseri Yağlaması (Tam Ölçülü) Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1.5 su bardağı ılık su
  • Yarım yemek kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3.5 su bardağı un

Üzeri için;

  • 400 gram orta yağlı kıyma
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 büyük köy biberi
  • 1 küçük demet maydanoz
  • 3 tane domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur için ılık su,instant maya, şeker ve tuzu çırpalım.
  • Unu yavaşça ekleyerek hamuru pürüzsüz olana kadar yoğuralım.
  • Hamuru 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • Soğanı ve biberi robotta çekelim.
  • Bir tavaya zeytinyağını alıp soğan ve biberi kavuralım.
  • Üzerine kıymayı ve biber salçasını ilave edelim.
  • Bir kaç dakika kavurmaya devam edelim.
  • Domatesleri ve maydanozu robotta çekelim ve ilave edelim.
  • Karabiber pul biber ve tuzunu ilave edelim.
  • 1 çay bardağı sıcak suyu ekleyelim.Kapağını kapatıp pişirelim.Sos biraz sulu olmalı.
  • Hamurdan yumurta kadar bezeler yapalım. İncecik açalım.
  • Tavada önlü arkalı pişirelim.
  • Üzerlerine temiz bir bez örtelim. Hem soğumasın hem de kurumasın.
  • Tamamı bittiğinde sıcak olan kıymalı sosu lavaşlar üzerine yayalım.
  • Kat kat sıralayalım ve 4 e bölelim.
  • Soğutmadan sıcak sıcak tüketelim.
  • Sarımsaklı yoğurt ve acı pul biber çok yakışıyor. Afiyet olsun 

Etimek Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

Tabanı için;

  • 1 paket tuzsuz etimek

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su

Muhallebisi için;

  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 6 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı margarin

Üzeri için;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt

    Nasıl Yapılır?

  • 2 su bardağı şekeri bir tavaya alarak karamelize olacak şekilde eritiyoruz.
  • Eriyen şekerin üzerine 2,5 su bardağı suyu yavaş yavaş karıştırarak döküyoruz.
  • Katılaşabilir karıştırmaya devam ettikçe eriyecektir. Su ne kadar yavaş eklenirse o kadar az katılaşır.
  • Borcama dizdiğimiz etimeklerin her yeri ıslanacak şekilde şerbetini döküyoruz.Çekmesi için bekletiyoruz.
  • Muhallebisi için bir tencereye 1 lt süt, 1 su bardağı şeker ve 6 yemek kaşığı unu koyarak ocağa alıyoruz ve sürekli karıştırıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra vanilya ve margarini koyup ocağın altını kapatıyoruz.
  • Muhallebimizi etimeklerin üzerine döküp soğuması için buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Derin bir kabın içersinde 1 su bardağı soğuk süt ile krem şantiyi koyu bir kıvam alıncaya kadar çırpıyoruz.
  • Muhallebinin üzerine döküyoruz ve istediğimiz meyve ile süslüyoruz.
    Afiyet olsun 

Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı sürülebilir çikolata
  • 125 gr margarin yada tereyağı oda ısında olacak
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı ince çekilmiş fındık
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Yarım su bardağı nişasta
  • Yeteri kadar un

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle karıştırma kabına margarini, fındığı,pudra şekerini,yumurtayı, kabartma tozu, vanilya,nişasta,ve sürülebilir çikolatayı ekleyip güzelce yoğuruyoruz.
  • Sonra unu azar azar ilave ederek yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak şekilde yoğuruyoruz .
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucumuzun içerisinde yuvarlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Aralarına boşluk bırakmayı unutmayın .
  • 180 dereceli fırında altı hafif kızarana kadar pişirin .
  • Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis yapın deneyecek olanlara afiyet olsun.