26 Ocak 2023 Perşembe

Susamlı Fıstık Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram yer fıstığı
  • 200 gram şeker (1 su bardağından biraz fazla)
  • 1/2 (yarım) su bardağı su
  • 1/2 (yarım) su bardağı susam
  • 2 çay kaşığı tarçın

Su bardağı ölçüm 200 ml. 

Nasıl Yapılır?

  1. Orta boy bir tavaya şekeri koyun. Üzerine su ve tarçını ilave edin. Ocağı orta ısıya alın ve kaynamaya bırakın. 2-3 dakika kaynayıp karışım koyulaşmaya başlayınca kabuklarını soyduğunuz fıstıkları ve susamı ilave edin.
  2. Ocağı kısın ve karıştırmaya başlayın. 2-3 dakika sonra şerbetimsi karışım katılaşmaya ve beyazlaşmaya başlayacak. Sonunda tavada sıvı kalmayacak ve fıstıkların üzerini susam ve şeker kaplayacak.
  3. Fıstıkları yakmadan biraz daha kavurup ocağı kapatın ve sıcağa dayanıklı bir zemine fıstıkları dökün.
  4. Gerekirse elinizle büyük parçaları ayırın. İyice soğuduktan sonra taze kalmaları için bir kutuya veya kavanoza alın.

Kıtır Kadayıflı Sağlıklı Muhallebi Tarifi

 

Malzemeler

Muhallebisi için;

  • 5 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 su bardağı şeker (ben kahverengi şeker kullandım)
  • 1 paket vanilya

Kıtır kadayıf için;

  • 400 gram tel kadayıf
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı kırılmış ceviz içi

    Nasıl Yapılır?

  • Tel kadayıflar küçük şekilde kesilir.
  • Tereyağını tavada eritip tel kadayıfları ilave ederek kavurma işlemine geçiyoruz.
  • Şekeri ve cevizi ekliyoruz karıştırıyoruz kavrulduktan sonra soğumaya alıyoruz.
  • Diğer yandan muhallebi yapımına geçiyoruz.
  • Öncelikle tencereye kuru malzemeleri alıp karıştırıyoruz sütünü yavaş yavaş ilave ediyoruz diğer yanda karıştırıyoruz.
  • Piştikten sonra 2-3 dakikada bir çırpma teliyle karıştırıyoruz ki kabuk bağlamasın.
  • Borcama ilk kıtır kadayıfı yerleştirelim daha sonra üstüne kaşık ile muhallebiyi yayalım.
  • Muhallebinin üstüne tekrar kıtır kadayıfımızdan serpelim muhallebi kapanacak şekilde. Bir gece buzdolabında bekleteli.

Soğan Kebabı Doğal Antibiyotik Geldi Tarifi

 

Malzemeler

  • 15 tane soğan
  • 500 gram yağlı kıyma
  • Çay kaşığı ucuyla karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz
  • Yarım çay bardağından az sıvı yağ

Sosu için;

  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet domates
  • 3 tane yeşil biber

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanların üst kabuğunu çıkartalım. İki ucunu kesip, ortadan kesik atalım. Suya 5 dakika ıslayıp, süzdürelim. Kıymaya tuz, karabiber, pul biber ekleyip 2 dakika yoğuralım. Soğanların içine elimizle sıkıp koyalım.
  • Tepsiye dizip kenarlarına domates ve biber koyup üzerine sıvı yağı gezdirip folyoyla kapatıp, 250 derecede pişirelim.
  • Sosu bir kasede karıştırıp 45 dakika sonra üzerine döküp, 15 dakika üzeri açık pişirelim (soğanlarınızı hafif içi pembe olandan alırsanız daha iyi olur)

Patatesli Milföy Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 tane orta boy patates
  • Kişi sayısına göre milföy (1 tane kare milföyden 2 tane börek çıkıyor)
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Çeyrek demet maydanoz

Üzeri İçin;

  • 1 yumurta sarısı
  • Susam/çörekotu

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesler haşlanır ve kabukları soyularak rendelenir.
  • Soğan sotelik doğranır ve uygun bir tavada zeytinyağında kavrulur.
  • Patates eklenir ve kavrulmaya devam edilir.
  • Üzerine baharatları ve dilenirse maydanoz da eklenerek ocak kapatılır ve karıştırılır.
  • Yumuşamış olan milföylerin ortasından bir bıçakla geçilir ve ayrılır.
  • Ardından milföylere patatesli harç yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır.
  • Ortadan 2’ye kesilerek kat yeri aşağıya gelecek şekilde pişirme kağıdı serili tepsiye yerleştirilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür ve susam, çörek otu serpilir.
  • 180 derecede üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirilir. (ben bir süre 150 de pişirdim içi iyi pişsin diye)
  • Üzerleri güzelce kızaran patatesli börekler servise hazır. Afiyet olsun!

Çikolatalı Rulo Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 100 gram toz şeker (1/2 (yarım) su bardağı)
  • 1/2 (yarım) poşet vanilya
  • 30 gram un (1/4 (çeyrek) su bardağı)
  • 30 gram kakao (1/4 (çeyrek) su bardağı)
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tutam tuz

Krema için;

  • 1 poşet kremşanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt

Fıstıklı karamel sos;

  • • 1 su bardağı şeker (200 ml. lik su bardağıyla)
  • • 1 poşet sıvı krema (200 ml.)
  • • 50 gram tereyağı 100 gram yer fıstığı

Çikolatalı kaplama;

  • • 120 gram bitter çikolata
  • • 40 gram bitter çikolata (üzerini kaplamak için)

Su bardağı ölçüm 250 ml. 

Nasıl Yapılır?

  1. İlk önce yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Yumurta beyazlarına bir tutam tuz atıp tıraş köpüğü görünümü elde edene kadar iyice çırpın.
  2. Başka bir karıştırma kabına yumurta sarılarını ve şekeri koyup onları da mayonez kıvamına gelene kadar çırpın.
  3. Üzerine bir kaba elediğiniz un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ilave edin. Yumurta beyazı karışımını 3 partide ekleyerek alttan yukarı katlayarak karıştırın.
  4. Yumurta beyazı görünmeyene kadar karıştırmanız yeterli. Fazla karıştırırsanız istediğimiz yumuşaklıkta bir pandispanya elde edemeyiz.
  5. Orta boy bir dikdörtgen tepsiye pişirme kağıdı açın. Tepsiye kek harcınızı boşaltın ve tezgaha hafifçe vurarak harcın eşit yayılmasını sağlayın.
  6. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10 – 12 dakika pişirin (çok pişirmeyin, aksi taktirde rulo şekli vermek zor olur) kürdan temiz çıktığında fırından alın. Keki fırının kapağını açıp 10 dakika bekletin.
  7. Ardından temiz bir kumaşa ters çevirin. Üstteki pişirme kağıdını sıyırıp alın. Kumaşı dikkatlice ve gevşek bir şekilde rulo yapın. 1 saat bu şekilde bekletin.
  8. Bu arada karameli hazırlamak için bir sos tavasına toz şekeri koyun. Kısık ateşte şekeri açık kahverengi olana kadar pişirin. Hızlı davranarak içine 50 gram tereyağı ekleyip kaynatın.
  9. Ocağın altını iyice kısıp bu kez kremayı ilave edin. Şeker eriyinceye kadar karışımı kısık ateşte kaynatın. Ocağı kapatıp karameli süzün. Yer fıstıklarını ekleyip karıştırın ve bir kenara alın.
  10. Pastanın üzerindeki yongaları yapmak için dikdörtgen bir yağlı kağıda benmari olarak erittiğiniz bitter çikolatayı döküp spatula ile yayın. Sonra kağıdı çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapın. Soğuyup, donması için buzdolabına kaldırın.
  11. Kremşanti için; buzdolabından çıkardığınız 1 çay bardağı soğuk süt ile 1 poşet toz kremşantiyi kabarıncaya kadar iyice çırpın. Kullanıncaya kadar tekrar buzdolabına koyun.
  12. Rulo kekinizi kumaşı ile birlikte yavaşça açın. Kekin içine fıstıklı karamelini gezdirip yayın. Soğuyunca çırptığınız kremşantiyi karamelin üzerine dikkatlice sürün.
  13. Ruloyu uzun tarafından rulo yapın. Streç folyoya sarıp, açılmaması için kenarlarını sıkıca bağlayın. Bu şekilde buzdolabına kaldırıp 40 -50 dakika bekletin.
  14. Servis yapmadan önce keki dolaptan çıkarıp servis tabağına alın. 40 gram çikolatayı benmari olarak eritin. Buzdolabından pişirme kağıdına sardığınız çikolatayı çıkarın ve ruloyu açın.  Açarken çikolatalar kırılacak ve ince uzun çikolatalar oluşacak.
  15. Bu ince uzun çikolata parçalarını, benmaride erittiğiniz çikolatadan alt kısımlarına sürerek rulo keke yapıştırın. Dilerseniz en son üzerine pudra şekeri serpin. Dilimleyerek servis yapın.

Unlu Sirkeli Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 adet yufka

Sosu için;

  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı sirke

İç harcı için;

  • 350 gr peynir
  • Çeyrek demet maydanoz

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Unlu sirkeli böreğimizin sosu için karıştırma kabına sıvı yağ, un ve sirkeyi alarak güzelce karıştıralım.
  • İç harcı için kasede ezdiğimiz peynir ve ince doğradığımız maydanozu karıştıralım. Bu aşamada peynirinize göre tuz ekleyebilirsiniz.
  • Tezgaha yufkalardan bir tanesini alalım, yarısına unlu sirkeli sostan sürelim.
  • Diğer yarısını soslu kısmın üzerine kapatalım ve üzerini tekrar soslayalım.
  • 2 Katlı yufkamızı 6 üçgen parça olacak şekilde keselim.
  • Üçgenlerin geniş kısmına hazırladığımız peynirli iç harcından koyalım. Kenarlardan içe doğru katlayalım ve hafif sıkı olacak şekilde saralım. Diğer parçaları da aynı şekilde sarara rulo haline getirelim.
  • Kalan yufkalara da sırasıyla aynı işlemleri uygulayalım.
  • Hazırladığımız böreklerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
  • Üzerlerine bir fırça yardımıyla bolca yumurta sarısı sürelim.
  • Son olarak böreklerimizin üzerine çörekotu serpelim ve önceden ısıtılmış 180°C fırında, alt üst fansız ayarda yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda güzelce pişen ve ilk sıcaklığı çıkan çıtır böreklerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Kıymalı Beşamelli Patates Oturtma Çok Lezzetli Mutlaka Deneyin Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet patates
  • Tuz
  • Sıvı yağ

Kıymalı harç için;

  • 350 gr kıyma
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça (yarısı biber, yarısı domates)
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Kekik

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber

Üzerine;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyup, dilimleyin büyük boy yuvarlak borcama dizin üzerine tuz serpip, 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirin. 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin.
  • Bu arada kıymalı harcı hazırlayın. Bunun için tavaya kıymayı koyup suyunu çekene kadar kavurun. Sıvı yağ ekleyip karıştırın.
  • Soğanı ince ince doğrayın ekleyip kavurun. Sarımsakları da rendeleyip ekleyin. Biberleri de doğrayıp ekleyin kavurmaya devam edin. Küp küp doğranmış domatesleri ekleyip suyunu salana kadar pişirin.
  • Salçasını ekleyip karıştırın son olarak sıcak suyu, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Pişen patatesleri fırından çıkarıp üzerine kıymalı harcı döküp yayın.
  • Beşamel sos için; tereyağı uygun bir tencereye alın eriyince üzerine un ekleyip biraz kavurun. Sütü azar azar ilave edip sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Tuz ve karabiber ekleyip karıştırın ocaktan alın.  Kıymalı harcın üzerine döküp yayın.
  • Son olarak üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip, 180 derece fırında kaşar peyniri eriyene kadar pişirin. Fırından çıkarıp 10 dakika dinlendirin dilimleyip servis yapın.

25 Ocak 2023 Çarşamba

Patatesli Kek (Börek Tadında Nefis) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 200 ml sıvı yağ (1 su bardağı)
  • 200 ml yoğurt (1 su bardağı)
  • 100 gram beyaz peynir
  • 180 gram un (2 su bardağından 1 parmak eksik)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 adet orta boy patates
  • 1 küçük soğan
  • 1 tutam dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz (Silme)
  • 1çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
  • Yarım tatlı kaşığı pulbiber

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri ve soğanı küçük küçük doğrayalım.
  • Yumurtaları derin bir kasede çırpalım.
  • Sıvıyağ ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Patatesleri, soğanı, peyniri, baharatları ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip iyice karıştıralım.
  • Kabartma tozunu ve unu ekleyip karıştıralım. Hafif koyu kıvamlı bir harç oluyor.
  • Yağlanmış ya da yağlı kağıt serili kalıba karışımı aktaralım ve her tarafı eşit olacak şekilde yaydıralım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece alt üst ayar fırında yaklaşık 35 dakika pişirelim.
  • Ilık veya soğuk servis edebilirsiniz. Yoğurt ve saatayla yanına çok yakışıyor.

Kereviz Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 büyük kereviz
  • 1 adet havuç
  • 1 tutam kadar dereotu
  • 1 kase yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 6 adet ceviz içi
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kerevizi soyup rendeliyoruz.
  • Daha sonra havucu da soyup rendeleyin ikisini de karıştırma kabına alın.
  • Dereotunu ince doğrayıp onu da ekleyin .
  • Cevizi de bıçakla biraz ufaltıp ekleyin.
  • Yoğurt,mayonez ve tuzunu da ekleyip karıştırın salatamız hazırdır deneyecek olanlara afiyet olsun.

Portakallı Zeytinyağlı Nefiss Pırasa Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

(Ölçüler 5 kişilik porsiyon için )

  • 5 adet büyükçe iri ve uzun pırasa
  • 1 su bardağı 250 ml taze sıkılmış portakal suyu
  • 10 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet irice mor soğan (evde yoksa kuru soğanda olur)
  • 2-3 adet iri havuç
  • 2 adet kapya biberi
  • 2 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 silme yemek kaşığı şeker
  • 4 yemek kaşığı pirinç
  • Yarım limon suyu
  • Karabiber
  • Kaynar su

    Nasıl Yapılır?

  • Tenceremize zeytinyağımızı ekleyelim piyazlık şekilde doğradığımız soğanı ve ince dilimlediğimiz havuçları 5 dakika karıştırarak yüksek ateşte kavuralım.
  • Yıkanmış kalın verev şekilde doğranmış pırasaları ekleyip 5 dakika daha hep beraberce kavurmaya devam edelim.
  • Sonra üzerine; 1 su bardağı portakal suyunu ekleyelim.
  • Yemeğimizin üzerini çok azcık kapatacak şekilde kaynar su ilave edelim.
  • Fokurdamaya başladığında ince jülyen doğranmış kapya biberini ekleyelim.
  • Kısık ateşte ağzı kapalı şekilde 10 dakika pişirelim.
  • Sonra yıkanıp süzülmüş pirinçi, tuz ve şekerini, limon suyu ve karabiberini ilave edelim 1-2 karıştırıp kısık ateşte ağzı yarım kapalıca sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.
  • Ocaktan alıp ılımaya bırakalım.
  • Soğumaya yakın servis tabağına aktarabiliriz (Soğuk yada sıcak tüketebilirsiniz) Serviste ek Limon suyu ilave edebilirsiniz.