3 Nisan 2023 Pazartesi

Sebzeli Köfte Sarma Tarifi

 

Sebzeli Köfte Sarma Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Sebzeleri;

  • 4 adet kabak
  • 5 adet patlıcan
  • 3 adet kapya biber

Sosu için;

  • 1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)
  • 1 yemek kaşığı salça

    Sebzeli Köfte Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köftesi için uygun bir karıştırma kabına kıyma, yumurta, rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, galeta unu ve baharatları ekleyerek elimizle yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz kıymayı 20 dakika buzdolabında dinlendirelim.
  • Patlıcanları alacalı soyalım. Ardından uzunlamasına, şeritler halinde doğrayalım.
  • Doğradığımız patlıcanları ayrı bir kaba alalım. Üzerine tuz serpelim ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek 15 dakika acısının çıkması için bekletelim.
  • Kabakları da aynı şekilde uzun ince şeritler halinde doğrayalım.
  • Son olarak kapya biberleri ortadan kesip içini temizleyelim.
  • Uygun bir tavada kızdırdığımız sıvı yağın içerisine doğradığımız kabakları alalım. Arkalı önlü hafifçe kızartalım. Patlıcan ve biberleri de sırasıyla aynı şekilde kızartalım.
  • Yoğurduğumuz köfte harcından küçük küçük köfteler yaparak elimizle şekillendirelim.
  • Kızarttığımız sebzelerin üzerine köftelerden yerleştirerek rulo şeklinde saralım. Tüm sebzeleri aynı şekilde sararak büyük boy yuvarlak borcama alalım.
  • Sosu için sıcak suyun içerisine salçayı ekleyerek çözünmesini sağlayalım.
  • Salçalı sosu hazırladığımız sarmaların üzerine gezdirelim.
  • Sürenin sonunda sebze sarmalarımız servise hazır. Afiyet olsun!

1 Nisan 2023 Cumartesi

Tuzlu Kurabiye Tarifi

 

Tuzlu Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 125 gram yumuşamış margarin
  • Yarım çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 3 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 6 çay bardağı un

Üzerine sürmek için;

  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • 2 tatlı kaşığı su
  • Susam
  • Çörek otu

    Tuzlu Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri uygun bir kaba koyup, yavaş yavaş on ekleyip iyice yoğuralım.
  • Daha sonra merdane yardımıyla çok ince olmayacak şekilde hamuru açalım kurabiye kalıbı ile şekil verdikten sonra tepsiye dizelim hamur bitene kadar bu şekilde yapalım.
  • Daha sonra üzerine pekmez ve suyu karıştırıp, sürelim susam ya da çörekotu serpelim.
  • Önceden ısınmış 200° fırında yaklaşık 15 dakika kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Afiyet olsun 

Kilis Tava Tarifi

 

Kilis Tava Tarifi İçin Malzemeler

Kıyması için;

  • 500 gram kuzu tek çekim yağlı kıyma (dana yahut dana döş de kullanabilirsiniz)
  • 2 adet ince kıyılmış kırmızı ve yeşil biber
  • 1/2 (yarım) demet saplarıyla kıyılmış maydanoz
  • 3 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Karabiber
  • Kaya tuzu

Tavanın altı için;

  • Mevsime göre patlıcan (ya da patates, ben patlıcan kullandım)
  • 1 adet patlıcan
  • Karabiber
  • Tuz
  • 2 kaşık zeytinyağı

Üzerine konan malzemeler;

  • Kırmızı ve yeşil acı biber
  • Domates
  • Soğan
  • 1 baş sarımsak (Tüm malzeme ya da evde ne varsa)

    Kilis Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanı incecik doğrayıp patlıcanı tuzlu sudan geçirilip acısı attık. Sonra suyunu sıkıp bir kaba aldık.
  • Üzerine karabiber tuz ve az zeytinyağı ilave edip tavanın altına serdik.
  • Tüm malzeme baştan bir tepside yoğurulur. Güzelce harmanladıktan sonra tepsiye basılır ki kolaylık olsun.
  • Diğer tepsinin altına patlıcanlar dizilir ve üzerine parça parça koparılarak diğer tepsiden kıyma dizilir. Yaklaştık 1 cm kalınlıkta olacaktır.
  • Tamamı kıyma ile kaplandıktan sonra dilim dilim iz yapılıp etrafına sebzeler dizilir.
  • Dilerseniz fırına girerken üzerine 1 kepçe kadar salçalı su ilave edebilirsiniz ben etmedim.
  • Fırınlarda 220 derecede alta yakın şekilde 30-40 dakika arası pişirilir.
  • Lavaşla, çatal bıçak kullanılmadan elle yenir.
  • Afiyet olsun.

Sahur İçin Kolay Paçanga Böreği (Pastırmasız) Tarifi

 

Sahur İçin Kolay Paçanga Böreği (Pastırmasız) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet hazır yufka
  • Sıvı yağ ve su(yufkayı ıslatmak için)

İç harcı için;

  • 2 adet büyük kapya biber
  • 2 adet büyük yeşil biber
  • 5 orta boy domates
  • Sucuk
  • Kaşar peyniri(böreği sararken koyacağız)
  • Tuz ve istediğiniz baharatlar

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta
  • Galeta unu

    Sahur İçin Kolay Paçanga Böreği (Pastırmasız) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcı hazırlayalım. Doğradığımız biberleri biraz sıvı yağ ile kavurup, sucukları sonrada domatesi ekleyelim biraz kavuralım ve tuz ile baharatları ekleyelim. Altını kapatıp soğumaya bırakın.
  • Resimde göründüğü gibi yufkamızı eşit şekillerde keselim. Bir parça alıp yağ ve su ile ıslatıp, diğer parçayı üzerine serelim, soğuyan iç harçtan bir yemek kaşığı koyup, üzerine kaşar peyniri ekleyin ve resimde göründüğü gibi sarın.
  • Önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp yağlı kağıt sevdiğimiz tepsiye koyalım.
  • Önceden ısıttığımız 250 derece fırında iyice kızarsan kadar pişirelim. Sıcak servis yapabilirsiniz afiyet olsun. ♥️.

Vezir Parmağı Tarifi

 

Vezir Parmağı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 125 gram tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 3,5 su bardağı un

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Bulamak için;

  • İrmik

    Vezir Parmağı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Şeker ve suyu tencereye alıp ocağı açalım içine bir dilim limon atalım kaynamasını bekleyelim.
  • Kaynadıktan sonra altını kısarak 10 dakika daha pişirelim.
  • Daha sonra şerbeti soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için yoğurma kabına yoğurt, yumurta,şeker ve sıvı yağ ekleyip katıştıralım.
  • Daha sonra oda sıcaklığındaki tereyağı, kabartma tozu, vanilya ve yavaş yavaş unu ilave ederek elimizle yoğuralım.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucumuzda yuvarlayarak parmak şeklini verelim.
  • Şekillendirdiğimiz hamurların her tarafını güzelce irmiğe bulayalım.
  • Fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğimiz tatlılarımızı önceden ısıttığımız 170 derece fırında 30-35 dakika arası pişmeye bırakalım.
  • Fırından çıkardığımız sıcak tatlının üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim.
  • 1-2 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Daha sonra istediğimimiz gibi servis edelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun

Arası Çikolata Muslu Kek Tarifi

 

Arası Çikolata Muslu Kek Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 350 gr. şeker
  • 80 gr. çikolata
  • 200 gr tereyağı
  • 300 gr. un
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 120 gram kakao
  • 3 dl süt

Arasına çikokatalı mus;

  • 175  gram çikolata
  • 225 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 200 gr. pudra şekeri
  • 1 dl sıvı krema

Üzerine;

  • Orman meyvesi
  • Snickers çikolata

    Arası Çikolata Muslu Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Keki için; yumurta ve şeker köpük olana kadar çırpılır.
  • Çikolata tereyağı ile beraber küçük tencerede eritilir.
  • Kuru malzemeler beraber karıştırılarak yumurta karışımının içine katılır.
  • Eritilen çikolatada karışımıda eklenir ve en son sütte eklenerek pürüzsüz olana kadar çırpılır.
  • 22 cm eninde yuvarlak kek kalıbın altına kağıt serilir ve kelepçesi kilitlenir. Kağıt ve kalıbın kenarlarına tereyağı sürülerek kek hamuru dökülür ve ortası delinirki, orta kısım fazla kabarmasın.
  • Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında yaklaşık 45 dakika pişirilir.
  • Kek soğuyunca ortadan ikiye bölünür ve üzerindeki fazlalık alınır.
  • Arasına çikolatalı mus için; tereyağı ve pudra şekeri güzelce çırpılır.
  • Çikolata benmari usulü eritilir ve karışıma katılır.
  • Sıvı kremada karışıma katılarak 5-6 dakika köpük olana kadar çırpılır.
  • Çikolatalı musun yarısı pastanın alttaki dilimine sürülür.
  • Diğer kek dilimide musun üzerine konarak kalan mus ile süslenir.
  • Kekin üzerine arzu edilen çikolatalar ve meyveler konur.
  • Afiyet olsun. Hayırlı ramazanlar.

Kıymalı Krep Tarifi

 

Kıymalı Krep Tarifi İçin Malzemeler

️Krep için;

  • ️2 adet yumurta
  • ️2 su bardağı un (220 ml)
  • ️2 su bardağı süt
  • 1 tutam tuz

️Kıyma için;

  • ️400 gram kıyma
  • ️1 adet kuru soğan
  • ️1 yemek kaşığı salça
  • ️2 tatlı kaşığı tuz veya vegeta ve kırmızı biber tozu
  • ️400 g domates sosu
  • 1 tutam kıyılmış maydanoz
  • ️250 gram rendelenmiş peynir

️Üzeri için;

  • 400 g domates sosu

️Dileyene içi ve üzeri için;

  • Beşamel sosu

    Kıymalı Krep Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Krepimiz için yumurta, un, süt ve tuzu bir kaba alıp iyice karıştırın. Bir tavaya bir kepçe dolusu yayın ve kızartın.
  • Harcı için; soğanı kavurup kıymayı ekleyin. 1 yemek kaşığı salçayı, domates sosunu maydanozu ve baharatları ekleyin. Kısık ateşte hafif pişirin.
  • Kreplerin ortalarını harcı ile doldurun. İsterseniz kıymanın üzerine beşamel sos gezdirebilirsiniz. Yanlarını kapatıp yuvarlayın.
  • Bir güveç kabına yan yana dizin ve 400 gram domates sosu ve dileyene beşamel sosu gezdirin.
  • 220 derecede yaklaşık 30 dak. Pişirin. 30 dakika sonra fırından çıkarın ve üzerine rendelenmiş peynir serpin. Tekrar 20 dakika daha fırında pişirin.

Yer Fıstıklı Aşure (Bambaşka, Enfes Bir Tatlı, Favoriniz Olacak) Tarifi

 

Yer Fıstıklı Aşure (Bambaşka, Enfes Bir Tatlı, Favoriniz Olacak) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı çiğ yerfıstığı
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 4 su bardağı şeker
  • 2 tane karanfil
  • Portakal kabuğu
  • Yarım su bardağı fındık

Üzeri için;

  • Nar
  • Tarçın
  • Fındık
  • Kuş üzümü

Bardak ölçüsü:250 ml 

Yer Fıstıklı Aşure (Bambaşka, Enfes Bir Tatlı, Favoriniz Olacak) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Bir gece önceden ıslattığımız aşurelik buğdayın üzerine su ekleyip pişiriyoruz. Haşlanmış fasulye, nohut yer fıstığı ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
  2. Ocaktan almaya 15 dk kala ısladığımız kuru üzüm, şeker, portakal kabuğu ve karanfil ve fındık ekleyip 15 dakika daha pişiriyoruz.
  3. Daha sonra altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Biraz dinlendirdikten sonra kaselere servis yapıyoruz.
  4. Üzerini nar tarçın fındık ve kuş üzümü ile süslüyoruz. Afiyet olsun.