Kıymalı Kaşarlı Pide Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için;
- 1 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 su bardağı un
İç malzemesi;
- 200 gram kıyma
- 2 adet orta boy domates
- 2 adet kuru soğan
- Sivri biber
- Çarliston biber
- Kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Karabiber
- Kırmızı toz biber
- Kimyon
- Kaşar peyniri rendesi
- İsteğe bağlı yumurta
Üzeri için;
- Tereyağ
Kıymalı Kaşarlı Pide Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak yoğurma kabına unu alıyoruz. İçine mayayı ekliyoruz ve ortasını açıp ılık suyu ekliyoruz.
- Suyun üzerine tuz ve şekeri ilave ediyoruz hafif ele yapışan bir kıvam olacak şekilde yoğuruyoruz.
- Üzerini örtüp 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
- Mayalanan hamurumuzu 8 bezeye bölüp yuvarlıyoruz unlanmış tezgaha dizip üzerlerini örtüp 5 dk bekletiyoruz.
- Harcın hazırlanması;Kıymayı kabın içine alıyoruz.
- Üzerine küçük küçük doğranan soğanları, biberleri ve küp küp doğradığımız kabukları soyulmuş domatesi ilave ediyoruz.
- Baharat ve tuzunu da ilave edip kenara alalım.
- Pidenin yapımı;Merdane yardımı ile bezelerimizi unlayarak uzun şekilde açıyoruz.
- Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye uzun hamurları diziyoruz.
- Daha önceden hazırlamış olduğumuz kıymalı içi tüm pidelere paylaştırıyoruz.
- Üzerine kaşar rendesi serpip kenarlarını katlayıp pide şeklini veriyoruz.
- Üzerini örtüp 15 dk. Dinlendiriyoruz.
- 200 derece ısıtılmış fırının alt rafında pişiriyoruz.
- Çıkınca tereyağı ile kenarları yağlıyoruz.
- Bir tepsi ile üzerini kapatıp 5 dk kadar bekletiyoruz. Enfes pidelerimiz servise hazır👩🏻🍳
Ispanaklı Peynirli Börek (El Açması Tadında) Tadına Bayılacaksınız Tarifi İçin Malzemeler
- 1 paket hazır yufka
- 1 çay bardağı soda
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 dolu yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı sirke
İç harç için:
- 400 gram kadar ıspanak
- Beyaz peynir (200-250 gram kadar)
- 1 adet büyük kuru soğan
- Tuz
- Karabiber
- Pulbiber
- Kırmızı toz biber
Üzerine:
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Kalan sos
- Susam
- Çörek otu
Ispanaklı Peynirli Börek (El Açması Tadında) Tadına Bayılacaksınız Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ispanakları güzelce yıkayıp suyu süzüldükten sonra ince şekilde doğrayalım. Peynirleri,soğanı,tuz ve baharatları ekleyip iyice karıştıralım.
- Sos için gereken bütün malzemeleri uygu bir kapta pürüzsüz olana kadar çırpalım.
- Yağlı kağıt serili tepsiye 1 adet yufkayı yerleştirelim ve üzerine yeterince sostan sürelim.
- Tekrardan yufka koyup tekrardan sostan sürelim ve ıspanaklı peynirli iç harçtan bolca serpiştirelim.
- Üzerine yufka koyup tekrardan sostan sürelim ve tekrardan yufka koyup tekrardan sostan sürelim ve ıspanaklı peynirli harçtan serpiştirelim.
- Bu işlemi iç harç ve yufka bitene kadar tekrarlayalım.
- Artan sosun içerisine yumurta ve yağı ekleyip çırpalım. Böreğin üzerine sosumuzu dökelim.
- Böreği bıçakla parçalara kesip üzerine susam ve çörek otu serpelim.
- Önceden ısıttığımız fırında 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim.
- Fırından aldıktan sonra üzerlerine temiz bir bez örtelim. Dilimleyip servis edebilirsiniz
Fellah Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı ince bulgur
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 adet yumurta
- 2 su bardağı un
- 1/2 (yarım) yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 (yarım) yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için;
- 3 yemek kaşığı zeytin yağı
- 5 adet domates rendesi
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 diş sarımsak
- 1 adet soğan
- İnce kıyılmış maydanoz
- Tuz
Fellah Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bulguru sıcak su ile ıslatın ve şişmesi için 10 dk bekletin.
- Şişen bulgura un, yumurta, salça ve baharatları ekleyerek yoğurun.
- Bulgurdan küçük küçük parçalar açıp yuvarlayın üzerine serçe parmağınızla bastırarak şekil verin.
- Geniş bir tencerede köfteleri 15- 20 dk haşlayın.
- Haşlanan köfteleri kevgire tencereden alıp başka bir kaba koyun.
- Tencereye zeytinyağını ekleyin.
- Üzerine ince ince kıyılmış soğan ve sarımsağı ekleyin.
- Ardından domates ve baharatları ekleyip güzelce pişirin.
- Sos pişince üzerine haşlanan köfteleri ekleyip, karıştırın.
- Servis tabağına aldıktan sonra maydanoz serpin.
- Dilerseniz sarmısaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.
Ebegümeci Sarması Tarifi İçin Malzemeler
- 1 bağ ebegümeci yaprağı
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 küçük boy kurusoğan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 (yarım) yemek kaşığı salça
- Çeşitli baharatlar
Karabiber
- Pulbiber
- Toz kırmızı biber
- Kimyon
- Kişniş
- İsot
- Sumak
- Kekik
- Nane
- Biberiye
- Tuz
- Sıcak su
Ebegümeci Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ebe gümecinin büyük yapraklarını dibine yakın noktalardan kopartıp ayıralım.
- Ayırdığımız yaprakları güzelce yıkayalım.
- 2. 5 su bardağı sıcak suyu bir kaba alıp içine yaprakları basalım ve yaklaşık 20 dakika bekletelim.
- Sürenin sonunda yapraklarımızı soğuk suyla yıkayalım.
- Bir tencerede soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım.
- Pirinci de yıkayıp ilave edelim.
- Salçayı, baharatları ve tuzu da ekleyip karıştıralım.
- 4-5 dakika birlikte kavurduktan sonra yarım su bardağı sıcak su ekleyip suyunu çekinceye kadar orta ateşle pişirelim.
- Yapraklarımızı sarma yapar gibi açıp hazır olan içimizden 1 çay kaşığı yardımıyla az az koyup saralım.
- Tencereye sarmaları dizelim. Dilerseniz üzerine limon dilimleyebilirsiniz ben erik pestili ekliyorum.
- Tenceremize biraz zeytinyağı ve üzerini geçecek kadar su ekleyelim.
- Suyunu çekene kadar pişince kapatalım ve servis edelim.
Kıvamı Asla Şaşmayan Anne Usulü Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler
- 1.5 litre süt
- 1.5 su bardağı pirinç
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 fiske tuz
Kıvamı Asla Şaşmayan Anne Usulü Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?
- Pirinci yıkayıp tencereye alalım.
- Üzerine 3 su bardağı sıcak su ve tuzu ekleyip kısık ateşte pirinçler tamamen yumuşayana kadar pişirelim
- Suyunu tamamen çeken pirincin üzerine soğuk sütü ilave edelim karıştırarak 15-20 dakika iyice koyulaşana kadar pişirelim.
- Sonrasında toz şekeri ilave edelim 3-4 dakika daha pişirelim.
- Vanilyayı ekleyip 1-2 dakika fokurdayıp ocaktan alalım.
- Kaselere döküp odasına gelince buzdolabına kaldıralım.
- 3-4 saat buzdolabında dinlendirip sonrasında servis edelim.
Şerbetli Hazır Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler
Sulu şerbeti için;
- 350 gr kadayıf
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su (800 ml)
- Birkaç damla limon suyu
Sütlü şerbeti için;
- 250 gr kadayıf
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı süt (600 ml)
Şerbetli Hazır Kadayıf Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hazır kadayıfın şerbeti için uygun bir tencereye toz şeker ve suyu alalım. Karıştırarak yaklaşık 10 dakika boyunca kaynamaya bırakalım.
- Sürenin sonunda kaynayan şerbetin içerisine limon suyunu ilave edelim ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım, şerbeti soğumaya bırakalım.
- Kadayıflarımızı uygun bir borcama veya fırın kabına yerleştirelim. Kullandığınız markaya göre gramajlar değişeceği için paketin arkasına bakarak hazırlayabilirsiniz.
- Kadayıfları ne çok sıkı ne de çok aralıklı olacak şekilde kaba yerleştirdikten sonra önceden 100 °C de ısıttığımız fırında yaklaşık 10 dakika boyunca kadayıflarımızı tekrardan ısıtalım.
- Fırından aldığımız sıcak kadayıflarının üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Dilerseniz kadayıfları ısıtmadan şerbeti sıcak olarak da dökebilirsiniz.
- Tatlımızı şerbetini çekmesi için 1 saat kadar dinlendirelim.
- Dinlenen tatlımızı dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim.
Marzipan (Badem Ezmesi) Tarifi İçin Malzemeler
- 1,5 su bardağı badem unu
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı acı badem aroması
- 1 yumurta akı
- 1 tatlı kaşığı bal
Marzipan (Badem Ezmesi) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bütün malzemeyi rondodan geçirin.
- Elinizle biraz yoğurup streç filme sararak rulo yapın.
- Buzdolabında bir gece beklerse kıvamı daha güzel olur.
- Daha sonra dilimleyebilirsiniz isterseniz benmari usulü erimiş çikolata ile kaplayabilirsiniz. Deneyen arkadaşlarım fotoğraf paylaşırsanız çok sevinirim.
Beşamel Soslu Mantarlı Patatesli Oturtma Tarifi İçin Malzemeler
- 5 adet orta boy patates
- 400 gram kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 400 gram mantar
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay bardağı sıcak su (125 ml)
Beşamel sosu için;
- 2 su bardağı süt (400 ml)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı un
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için;
- Kaşar peyniri
Beşamel Soslu Mantarlı Patatesli Oturtma Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle mantarların kabuklarını soyarak temizleyelim. Ardından iri iri doğrayalım.
- Uygun bir tencereye zeytinyağını alalım. Üzerine yemeklik doğradığımız soğanları ilave ederek kavuralım.
- Soğanlar diriliğini kaybedince kıymayı ilave edelim. Rengi dönene kadar tahta kaşıkla karıştırarak kavurmaya devam edelim.
- Domates salçasını ilave edelim ve bir kaç dakika daha karıştırarak kavuralım.
- Doğradığımız mantarları da ilave edelim. Diriliğini kaybedinceye kadar karıştırarak pişirmeye devam edelim.
- Mantarlar da kavrulduktan sonra üzerine tuz, karabiber ve ince ince kıydığımız maydanozu ekleyerek 1-2 tur daha karıştıralım.
- Son olarak sıcak suyu ilave edelim ve bir kaç dakika daha kavurup ocaktan alalım.
- Kabuklarını soyduğumuz patatesleri ne ince ne de kalın olacak şekilde dilimleyelim.
- Fırın kabını sıvı yağ ile yağlayalım. Dilimlediğimiz patatesleri kenarları üst üste gelecek şekilde dizelim.
- Hazırladığımız mantarlı iç harcı patateslerin üzerine yayalım. Yemeğimizin üzerini alüminyum folyo ya da sar pişir ile kapatarak önceden ısıtılmış 200 °C fırında 40 dakika pişmeye bırakalım.
- Yemeğimizin beşamel sosu için küçük bir sos tenceresine tereyağını alarak eritelim.
- Eriyen yağın üzerine unu ilave edelim ve karıştırarak kavuralım.
- Unun kokusu hafifçe çıkmaya başlayıp rengi de biraz koyulaştıktan sonra içerisine sütü yavaşça ekleyerek sosu güzelce karıştıralım.
- Beşamel sos kaynamaya başladığında içerisine 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiberi ekleyelim. Karıştırarak ocaktan alalım.
- Hazırladığımız beşamel sosu fırından aldığımız yemeğin üzerine gezdirelim ve bir kaşık yardımıyla güzelce yayalım.
- Ardından üzerine rendelenmiş kaşar peynirinden serpelim.
- Üzeri açık olacak şekilde tekrardan fırına verelim ve 10 dakika daha pişirelim.
- Üzerindeki peynirleri güzelce eriyip kızaran beşamel soslu mantarlı patates oturtmamız servise hazır. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.