19 Nisan 2023 Çarşamba

Mantarlı Soğan Mezesi Tarifi

 

Mantarlı Soğan Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

Mantar için;

  • 300-400 gram mantar
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Karabiber

Soğan için;

  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Sıvı yağ

    Mantarlı Soğan Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mantarları güzelce yıkıyoruz.
  • Daha sonra çok ince olmayacak şekilde doğruyoruz.
  • Tavamızı ocağa alıp, içerisine sıvı yağ koyup mantarları pişirelim.
  • Suyunu çekip pişen mantarların üzerine 1 yemek kaşığı unumuzu ekleyip kokusu çıkana kadar karıştıralım.
  • Üzerine 1 su bardağı sütü ekleyelim ve 1 yemek kaşığı tereyağıda koyalım.
  • Tuzu ve karabiberi ekleyelim. Kıvam alınca altını kapatalım.
  • Üzerinin soğanı için soğanları doğrayıp tavaya alıp pişirelim (bu işlemi mantarları pişirirken yaparsak güzel olur)
  • İçerisine çok az bir tuz ekleyelim. Kırmızı toz biberimize koyalım.
  • Pişen mantarları servis tabağına alalım.
  • Üzerine pişirdiğimiz soğanlarıda koyalım. Servise hazır 

Kozalak Mantı Tarifi

 

Kozalak Mantı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 200-300gr dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet domates
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • Karabiber
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için;

  • Süzme yoğurt

    Kozalak Mantı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yufkalarımızı küçük üçgenler halinde kesiyoruz. Pipet yardımıyla sarıyoruz.
  • Daha sonra soğanları sıvı yağda birkaç dakika kavurup kıymayı ekliyoruz. Rengi dönene kadar kavurup minik minik doğranmış sivri biberleri ekliyoruz. Bir iki tur döndürüp salçasını ve domatesini ekliyoruz.
  • Baharatlar da eklendikten sonra altını kısıp güzelce kavrulmasını bekliyoruz. Arada bir karıştıralım. Suyunu çekince hazırdır.
  • Servis tabağına kızarmış yufkaları diziyoruz üzerine çırpılmış süzme yoğurt koyup en üzerine de kıymayı ekliyoruz. 

Düğün Çorbası Tarifi

 

Düğün Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kemikli kuzu eti
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 adet soğan
  • 3 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 8 su bardağı su

Terbiyesi için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 adet limon suyu

Servis için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber 

    Düğün Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Çorbamız için; kemikli etimizi yıkayıp düdüklü tencereye koyalım. Üzerine 1 adet kuru soğan, 2 adet defne yaprağı, tuz ve 1 lt. Suyu ilave edip kapağını kapatalım. Kaynama başlayınca altını kısıp 45 dakika pişirelim.
  • Pişen etimizi kemikten ayırıp küçük parça halinde didikleyelim. Tencereye unu ve sıvı yağ koyalım. Ben zeytinyağı tercih ettim. 3-5 dakika kavuralım.
  • Daha sonra 3 su bardağı soğuk su koyup unu ezelim. Blendırla iyice açılmasını sağlayalım. Daha sonra. Haşladığımız et suyundan 5 bardak ilave edelim.
  • Kaynamaya başlayınca etleri ilave edelim. 15 dakika pişmeye bırakalım.
  • Biz bu arada terbiyesi için büyük kaseye yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyunu koyup iyice çırpalım. Kaynayan çorbanın suyundan 1 kepçe alıp terbiyeye bir çırpıcı ile hızla karıştırarak ilave edip ılıştıralım.
  • Sonra tenceredeki çorbayı karıştırarak yavaş yavaş terbiyeyi dökelim. 5-10 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatalım. Kıvamı koyu gelirse sıcak su ilave edebilirsiniz.
  • Tavada tereyağını eritelim. Altını kapatıp pulbiber veya kırmızı toz biber koyalım. Çorbadan kaselere koyup üzerine biberli tereyağı gezdirelim. Deneyeceklere afiyet olsun. Hayırlı iftarlar dilerim

Hazır Yufkalı Pırasa Böreği Tarifi

 

Hazır Yufkalı Pırasa Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet yufka

İç malzeme için;

  • 1 kg pırasa
  • 1 adet patates
  • 300 gram lor
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 adet yumurtanın akı

Sos malzemesi içi;

  • 1 şişe içme sodası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt, suyundan da ekleyebilirsiniz
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 tutam tuz

    Hazır Yufkalı Pırasa Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pırasalar yıkanıp, incecik doğranır. Yağlı tavaya konur orta kıvamda pişirilir. Üzerine rendelenmiş patates eklenir birkaç dk kavrulur.
  • Pul biber, kırmızı toz biber karabiber ve tuz eklenip, karıştırılır soğumaya bırakılır. Soğuyan iç harcına lor eklenip iyice karıştırılır iç harç hazır olur.
  • Bir adet yufkadan 4 parça çıkıyor.
  • Yufkalar üst üste koyulup. Artı şeklinde kesilir. Üçgen parçalar çıkarılır.
  • Her parçaya 2′ şer kaşık sostan döküp her yerine sürülür.
  • İç malzemesinden geniş kısmına koyup, kenarları içe doğru katlanır gevşek şekilde sarılır, tepsiye sıralanır.
  • Küçük bir kapta ayırdığımız yumurtanın sarısına 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir iyice çırpılır. Üzerlerine sürülür.
  • 200 derecede alt üst kontrollü pişirilir.
  • Not:İç harç isteğe bağlı ıspanak lor, patates kıyma, lor maydanoz, patlıcan kıyma, patlıcan biber domatesli bu iç harçlarını hazırlayıpta sarabilirsiniz afiyet olsunnn. Toplam 24 adet çıkıyor

Püre Yatağında Et Sote Tarifi

 

Püre Yatağında Et Sote Tarifi İçin Malzemeler

Püre için

  • 6 adet orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı rende kasar peynir
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

-et sote için

  • 500 gram yağsız kuşbaşı et
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı bezelye
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 1 adet kapya kırmızı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı köri
  • yarım çay kaşığı karabiber

-üzeri için

  • 1 çay bardağı rende kasar

    Püre Yatağında Et Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patates püresi için öncelikle patateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım uygun bir tencereye alalım haslıyalım.
  • Haşlamış olduğumuz patateslerin suyunu süzelim uygun bir kaba alalım.
  • Üzerine tereyağı kaşar rendesi tuz karabiberi ilave edip püre haline getirelim ardından püremizi 8 eşit parçaya bölelim.
  • Elimizle top haline getirelim fırın tepsisine dizelim bir bardak yardımıyla pürelerin ortalarına çukur açalım.
  • Sotemiz için uygun bir tavaya sıvı yağ kuşbaşı eti alalım etler suyunu salıp çekene kadar pişirelim.
  • Sırasıyla ince doğramış olduğumuz kuru soğanı yeşil biber kapya biberi ilave edip kavurmaya devam edelim.
  • Domates salçası baharatları haşlanmış bezelyeyi de ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Yarım çay bardağı sıcak suyuda ilave edip 2-3 dakika daha pişirelim.
  • Tepside ortasını çukurlaştırdığımız pürelere et sotemizi paylaştıralım son olarak üzerine kaşar rendesi ekleyerek fırının üst izgara ayarında 200°ç 15 dakika pişirelim.
  • Piştikten sonra servis edelim yapıcak olanlara şimdiden 

Karnabahar Köfte Tarifi

 

Karnabahar Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük boy karnabahar
  • 1 adet kuru soğan
  • Un (Yarım su bardağı veya bir su bardağı kıvamına bakarak)
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı bayat ekmek içi
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karbonat

Kızartmak için;

  • Sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • Galeta unu

    Karnabahar Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Karnabaharları çiçeklerine ayırıp yıkayın ve kuruyunca rondodan iyice ufalana kadar çekin.
  • Rendelenmiş soğan,yumurta,kıyılmış maydanoz,baharatlar ve unu (kontrollü olarak) ekleyip yoğurun.
  • Islak bir kıvam olacak. 1-2 saat buzdolabında bekletirseniz daha iyi olur.
  • Tavaya sıvı yağ ekleyip önce yumurtaya sonrada galeta ununa bulayarak kızartın.

Fırında Sütlaç Tarifi

 

Fırında Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 lt +1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı su

    Fırında Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir çay bardağı pirinci 2 su bardağı su ile haşlayalım.
  • Pirinçler suyunu çekince 1 litre +1 su bardağı sütü ekleyip karıştıralım ve kaynamaya bırakalım.
  • Daha sonra şekeri ekleyelim bir kasede 2 yemek kaşığı nişastayı yarım su bardağı süt ile açalım ve kaynayan süte ekleyelim.
  • İnmeye yakın 1 paket vanilyayi ekleyip. 5 dakika daha pişirelim.
  • Küçük güveçlere paylaştıralım ve su koyduğumuz tepsiye dizerek üzerleri yanana kadar bekletelim.

Kadayıf Dolması Tarifi

 

Kadayıf Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram çiğ kadayıf
  • Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı süt

Kızartmak için

  • 1 su bardağı sıvı yağı

Şerbeti için

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım limon
  • 1 paket vanilya

    Kadayıf Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle su, şeker ve limonu bir tencereye koyup ocağa alın 10 dakika kaynatın.
  • Ocaktan alın vanilyayı ilave edip soğumaya bırakın.
  • Diğer taraftan kadayıf parçalar koparıp arasına birer tatlı kaşığı ceviz koyup sarın.
  • Yumurta ve süt karışımına bulayıp kızgın yağda kızartıp hemen soğumuş şerbete koyun.
  • Şerbet de 3 dakika bekletip servis tabağına alın.

Sebze Çorbası Tarifi

 

Sebze Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet büyük boy patates
  • 1 adet prasa
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • 1 dolu yemek kaşığı un
  • 1 litre sebze suyu (tavuk/et suyu da olur)
  • 300 ml su
  • 200 ml krema veya süt
  • 2 dilim cheddar tost peyniri (varsa mutlaka ekleyin)
  • Tuz
  • Karabiber

    Sebze Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Selam arkadaslar. Bugün menüde sebze çorbası var ve bu güzel tarifi sizlerle paylaşmak istedim. İftara ve davet yemeklerine çok uygun bir tarif.
  • Tencereyi orta ateşe getirelim ve tereyağını eritelim. Unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavuralım. Kabaca küp küp doğradığımız soğanı ilave edip 1-2 dakika kavuralım.
  • Ardından soyup iyice temizlediğimiz ve kabaca doğradığımız diğer sebzeleri de ilave edelim ve iki üç kez çevirelim. Sebze ( veya tavuk/et ) suyunu ve suyu ilave edip karıştıralım.
  • Son olarak kremayı ve baharatları ekleyip kısaca karıştıralım ve tencerenin kapağı kapalı bir şekilde orta/kısık ateşte 25-30 dakika (amc tenceresinde 10 dakika ) pişirelim.
  • Pişen çorbayı blend edelim. Servis esnasında dilerseniz tekrar biberli tereyağı yakıp üzerine gezdirip servis edebilirsiniz. Ben sadece frenk soğan (maydanoz/dereotu da olur) serptim.