3 Mayıs 2023 Çarşamba

Beşamelli Patlıcanlı Kıymalı Patates Enfes Lezzet Tarifi

 

Beşamelli Patlıcanlı Kıymalı Patates Enfes Lezzet Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet patlıcan
  • 5 adet patates
  • Tuz
  • Sıvı yağ

Kıymalı harcı için;

  • 400 gr kıyma
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet domates veya domates sosu
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Kimyon
  • Kekik
  • Yarım su bardağından biraz fazla su

Başamel sos için;

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Beşamelli Patlıcanlı Kıymalı Patates Enfes Lezzet Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce patlıcanları alacalı soyup dilim doğrayıp tuzlu suda bekletin yıkayıp süzün. İyice kurulayıp kızgın yağda kızartın havlu kağıt serili tabağa alın.
  • Patatesleri soyup yıkayın dilimleyin. Büyük dikdörtgen borcama boşluk kalmayacak şekilde dizin. Üzerine sıvı yağ gezdirip tuz serpin. 180 derece fırında 30 dakika pişirin.
  • Bu arada kıymalı harcı hazırlayın. Bunun için kıymayı tavaya alıp suyunu çekene kadar pişirin üzerine sıvı yağ ekleyip, ince doğranmış soğanı ekleyip kavurun. Üzerine biberleri de ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Sarımsak ve domatesleri küp küp doğrayıp ekleyin karıştırın. Salçaları, tuz ve baharatları ilave edin suyunu da ekleyip, karıştırın. Kapağı kapatıp 5-10 dakika pişirin.
  • Ocaktan alın pişen patateslerin üzerine döküp yayın. Kıymalı harcın üzerine kızarmış patlıcanları dizin.
  • Beşamel sos için; tereyağını eritip, üzerine un ekleyip biraz kavurun üzerine sütü azar azar ilave edip, sürekli karıştırarak pişirin, koyulaşınca tuz ve karabiber ekleyip karıştırın patlıcanların üzerine döküp, yayın.
  • Son olarak rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip, 180 derece fırında 30 dakika kaşar peyniri eriyip, kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp 10 dakika dinlendirin dilimleyip, servis yapın.

Salatalık Mezesi (Çok Lezzetli) Tarifi

 

Salatalık Mezesi (Çok Lezzetli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet orta boy salatalık
  • 1 kase yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 4-5 dal dereotu
  • Tuz

Üzeri için

  • Zeytinyağı
  • Kuru nane

    Salatalık Mezesi (Çok Lezzetli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Salatalıkları yarım ay şeklinde ince ince doğruyoruz.
  • Yoğurt,dereotu, sarımsak ve tuzu iyice karıştırdıktan sonra, salatalığı ekliyoruz.
  • Servis tabağına alıyoruz.
  • Üzerine kuru nane serpip zeytinyağı gezdiriyoruz.

Airfryer Damla Çikolatalı Muffin Tarifi

 

Airfryer Damla Çikolatalı Muffin Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • Yarım çay bardağı süt (60 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı un

Üzeri için;

  • Damla çikolata

    Airfryer Damla Çikolatalı Muffin Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak mikserle beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine süt, sıvı yağ, un, kabartma tozu ve vanilyayı alarak çırpmaya devam edelim. Malzemeleri dilediğiniz miktarda arttırıp azaltarak muffin keklerinizi kişi sayınıza göre ayarlayabilirsiniz.
  • Hazır olan kek harcını muffin kalıplarına eşit bir şekilde boşaltalım.
  • Ardından her birinin üzerine damla çikolata serpiştirelim.
  • Damla çikolatalı muffinlerimizi 180 °C de 15 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen muffin keklerimiz servise hazır. 

Müceddere Pilavı Tarifi

 

Müceddere Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su

Karamelize soğan için;

  • 1 adet piyazlık doğranmış kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kadar tuz

    Müceddere Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak mercimeği haşlayıp, süzelim.
  • Soğanı ince ince doğrayalım tencereye ilave edelim, yağını ekleyip kavuralım. Salça ve baharatlarını ilave edelim, kavuralım.
  • Yıkanmış bulguru ve mercimeği ilave edip karıştıralım.
  • Üzerini geçecek kadar su ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakalım.
  • Karamelize soğan için tavaya yağ, soğan ve tuzu ilave edip kapağı kapalı şekilde arada karıştırarak pişirelim. Pişince altını kapatalım.
  • Hazır olan pilavı servis edelim. Üzerine karamelize soğan koyup, afiyetle tüketelim

Girit Usulü Kabak Tarifi

 

Girit Usulü Kabak Tarifi İçin Malzemeler

  • 2-3 adet kabak
  • 1 adet küçük boy soğan
  • Bir tutam dereotu
  • 1 adet limon
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • İsteğe göre yoğurt

    Girit Usulü Kabak Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kabaklarımızı çizgili şekilde soyuyoruz.
  • Daha sonra sebze soyacağı ile çekirdekli kısmına gelene kadar ince ince dilimliyoruz.
  • Tavaya koyduğumuz zeytinyağına yemeklik doğradığımız soğanları ekleyip az bişey kavuruyoruz.
  • Soğanı kavurduktan sonra incecik kabaklarımızı da ilave edip bi iki tur çeviriyoruz.
    Kabaklar kavrulduktan sonra üzerlerine 1/2 limon sıkıp, tuz ve biraz da şu ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
  • 10-15 dakika kadar pistikten ve suyunu çektikten sonra ince kıyılmış dereotlarını ve 1/2 limonu da ekleyip ocağı kapatıyoruz.
  • Ben servis sırasında altına yoğurt koydum, hoş duruyor tatları da uyumlu. Tavsiye ederim:).

Buğu Kebabı, Tadına Bayılacaksınız Tarifi

 

Buğu Kebabı, Tadına Bayılacaksınız Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kemiksiz pirzola tavuk
  • 3_4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı domates sosu
  • 1 adet konserve garnitür
  • 1 su bardağı su ( sıcak)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

Basamel sos için;

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Buğu Kebabı, Tadına Bayılacaksınız Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Garnitur kullanmayacaksaniz ilk önce sebzeleri küp küp doğrayın ve haşlayın.
  • Bunun için 2 patates 1 havuç 1 kase bezelye yeterli. Haşlayıp suyunu süzün.
  • Uygun bir tencereye sıvı yağ alıp ince ince doğranmış soğanı ekleyip kavurun. Kuşbaşı doğranmış tavuk etini ekleyip rengi dönene kadar pişirin.
  • Üzerine doğranmış biberleri ve salçalari ekleyin karıştırın.
  • Domates puresini de ilave edin. Garniturun suyunu süzüp onuda ilave edin.
  • Daha sonra tuzu, baharatları ve sıcak suyu ilave edip karıştırın. Bu şekilde 5 dakika kadar pişirin.
  • Ocaktan alın ve dikdörtgen borcama döküp yayın. Basamel sos için tereyağı tencereye alıp eritin üzerini unu ekleyip bir kaç dakika kavurun.
  • Sütü yavaş yavaş karıştırarak ekleyin kaynayıp koyulasan sosu ocaktan alın tuzunu ve karabiber ekleyin.
  • Borcamdaki tavuğun üzerine sosu gezdirelim üzerini düzeltelim.
  • Üzerine bolca rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip 190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp 5 dakika dinlendirdigimiz yemeği dilimleyip servis edelim.

Yoğurtlu Şehriyeli Tarhana Çorbası Tarifi

 

Yoğurtlu Şehriyeli Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 4 çorba kaşığı tarhana
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 8 su bardağı su (Varsa 1 su bardağı et suyu yoksa sorun değil)

    Yoğurtlu Şehriyeli Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir tencereye resimdeki gibi yoğurt ve tarhanayı iyice çırpalım.
  • Tereyağını ezilmiş sarımsak sıvı yağını ekliyelim suyunu da ekleyip iyice çırpıp ateşe alalım ve kaynayana kadar karıştıralım.
  • Kaynamaya yakın şehriyesini ekliyelim. Su oranını kendinize göre kıvamını ayarlayın ateşini orta ateşe getirip 10 dakika daha pişirip ateşten alın servise hazır.
  • Not isterseniz yağları bir sos tavasına alıp kızdırıp nane yakıpda çorba piştikten sonrada üstüne gezdirebilirsiniz ben tarhananın içinde yeterince baharar olduğu içün ben herşeyi içine ekleyip pişirdim tercih sizin.

San Sebastian Tarifi

 

San Sebastian Tarifi İçin Malzemeler

  • 950 gram pınar labne peyniri
  • 250 gram toz şekeri
  • 600 gram sıvı krema
  • 7 adet yumurta ( m boy )
  • 42 gram nişasta
  • Yarım limon suyu
  • 2 paket vanilya

Servis ederken:

  • Eritilebilen sütlü çikolata

    San Sebastian Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tatlıyı yapmaya başlarken fırını 240 derece ye alıp fanlı fırını çalıştıralım.
  • 24 santim kelepçeli kalıbı pişirme kağıdı ile kaplayıp hazır edelim kenarlarından sarkabilir.
  • Bütün malzemeler oda ısısında olucak ben hepsini geceden çıkartıyorum.
  • Uygun derin bir kaba peynir ve toz şekeri alıp çırpma teli ile güzelce çırpalım.
  • Nişastayı eleyerek ekleyip güzelce topak kalmayacak şekilce çırpalım .
  • Diğer kaptaki yumurtaları güzelce çırpıp 2-3 seferde peynirli karışıma ekleyelim.
  • Kalan diğer malzeleride peş peşe ekleyip güzelce karıştırıp hazırladığımız kelepçeli kalıba döküp tezgaha 2-3 sefer vurup fırının orta ızgarasına koyup 30-35 dk civarında pişirelim.
  • Ortası sallanan tatlımız hazır oda sıcaklığına geldiğinde dolaba kaldıralım .
  • En az 5-6 saat dinlendirin ,ben bir gece dinlendirdim.
  • Dilimlediğim tatlının üzerine benmari usulü erittiğim çikolata ile servis yaptım, yapacak olanlara afiyet olsun.

Portakallı Enginar Tarifi

 

Portakallı Enginar Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet minik portakal
  • 5 adet enginar (Ben konserve kullandım)
  • 7 adet minik soğan
  • 1 çay bardağı portakal suyu
  • Dereotu
  • Zeytinyağ

    Portakallı Enginar Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir tencereye zeytinyağ ilave ediyoruz.
  • Soğanlarımızı da ilave edip zeytinyağda kızartıyoruz.
  • Enginarları da 4 eşit parçaya bölerek üzerine ilave ediyoruz.
  • Enginarları da kızartıyoruz.
  • Üzerine bir çay bardağı portakal suyu ilave ediyoruz.
  • Üzerine portakal dilimleri de ekleyip pişmesini bekliyoruz. 15. Dakika da hazır bir meze. Tadı enfes 

Muhammara Tarifi

 

Muhammara Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram közlenmiş biber
  • 2 – 3 diş sarımsak
  • 75 gram ceviz içi (1 çay bardağı)
  • 100 gram zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı toz kimyon
  • 1 tatlı kaşığı toz tatlı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çay bardağı galeta unu yada ekmek içi (40g)

    Muhammara Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına tüm malzemeleri alıp püre haline gelene kadar doğranır.
  • Üzerine kırılmış ceviz maydanoz ve zeytinyağ ekleyip servis edilir.