Enginarlı Pilav Tarifi İçin Malzemeler
- 4 adet çanak enginar
- 1 türk kahvesi fincanı zeytin yağ
- 3 su bardağı pirinç
- 1 demet dere otu
- 3 adet kuru soğan
- Yeteri kadar tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 adet limon suyu
Enginarlı Pilav Tarifi Nasıl Yapılır?
- Pirincimizi normal pilav yapar gibi su da bekletip iyice yıkayıp kenarda bekletelim.
- Temizleyip limonlu suda beklettiğimiz enginarlarımızı küp küp doğrayarak kaynar suyun içinde çok az haşlayalım.
- Ardından soğanlarımızı kıyıp pembe beyaz soteleyelim.
- Haşladığımız enginarları soğanlara ekleyip 2 tur çevirelim. Ayrıca bir kaba alalım pirincinizi de aynı tencereye alarak kavurma işlemimize başlayalım.
- Pirincimiz kavrulurken tuz şeker ve limon ilavemizi yapalım.
- Ardından kavurup kenara aldığımız enginarları pirince ekleyip bir iki tur çevirelim.
- Sonrasında üzerine çıkacak kaynar su ilavesiyle kısık ateşte pişmeye bırakalım.
- Pişmeye yakın ince ince kıydığımız dere otlarını ilave ederek demlenmeye bırakalım .
- Demlenen pilavımız servise hazırdır.
- Enginara ilave olarak tane bakla bezelye ve havuçta ilave edebilirsiniz ancak ben tat olarak sadece enginar tadı almak istediğim için başka bir sebze eklemedim. Afiyetler dilerim
Etlerin Yanına Yakışacak Soğan Mezesi Tarifi İçin Malzemeler
- 1 adet havuç(küçükse 2 adet)
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet büyük boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 6-7 kaşık yoğurt
- Tuz
- Sıvı yağ
Etlerin Yanına Yakışacak Soğan Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Havuçları rendeliyoruz. Biberleri küçük küçük doğruyoruz. Soğanları jülyen doğruyoruz. Sarımsakları ikiye bölüyoruz.
- Az miktar sıvı yağ eklediğimiz tavaya hepsini ekleyip diriliklerini kaybedene kadar orta ateşte pişiriyoruz.
- Sürekli olmadan karıştırmalıyız ki yanmasın, dibi tutmasın. Tuzu da ekledikten sonra 5 dk kadar daha pişirip altını kapatıyoruz.
- Soğumaya bırakıyoruz.
- Derince bir kaseye yoğurdu ekliyoruz.
- Üzerine soğuyan sebzeleri de koyup güzelce karıştırıyoruz.
- Servis tabağına döküp üzerini manuel süslüyoruz.Tarifimi deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.
Muhteşem Köfteli Patlıcan Sarma Tarifim İçin Malzemeler
Köftesi İçin;
- 500 gram dana kıyma
- 3 dolu yemek kaşığı galeta unu
- 3 yemek kaşığı dolusu beyaz un
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 3 diş rendelenmiş sarımsak
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı dağ kekiği
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı dolusu karabiber
- 1 çay kaşığı dolusu köri
- 1 çay kaşığı acı pul biber
- 1,5 tatlı kaşığı tuz kullandım
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu İçin;
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 1.5 su bardağı soğuk su (320 ml)
- Yarım çay kaşığı tuz kullandım
Muhteşem Köfteli Patlıcan Sarma Tarifim Nasıl Yapılır?
- Soğan ve sarımsağı mutfak robotu ile püre şeklinde kıyıyoruz.
- Kıyma, unlar, baharatlar ve tüm yazılı olan malzemeyi yoğurma kabında birleştirip el ile güzelce kıymayı 2-3 dk yoğuruyoruz. Katı kıvamda bir harç olmuyor buda lezzetine lezzet katan bir faktör oluyor.
- Etin, ağzını kapatıp buzdolabına kaldırıyoruz.
- Patlıcanların sap ve uç kısımlarını kesip, ilk baştan incecik kabuğunu tek dilim halde soyuyoruz.
- Boydan uzunlamasına ince şeritler halinde bütün patlıcanları dilimliyoruz.
- Geniş tava içerisine bolca sıvı yağ ekleyip, en yüksek ateşte kızdırıyoruz.
- Patlıcanları arkalı önlü olarak hafifçe kızartıp bitiriyoruz (kızarıklık olmayacak) patlıcanları kesme tahtası üzerine sığdığı kadarıyla yan yana dizip, kalın kısım taraflarına uçlardan biraz boşluk bırakarak, kıymamızdan parmak şeklinde uzun rulolar yuvarlayıp içlerine koyuyoruz.
- Patlıcanın ucundan tutarak köfte üzerine sarıp rulo şeklinde kıvırıyoruz.
- Tepsiye yan yana dizip aralara domates biberle dekor veriyoruz.
- Salçaları, su ve tuzuyla iyice çırpıp tepsiye eşitçe yayarak döküyoruz.
- Önceden ısınmış alt üst ayar fansız fırında 200° alttan ikinci rafta, 30-35 dakika pişiriyor.
- Daha sonra fırından alıp üzerlerine biraz kaşar rendesi serpip tepsiyi orta rafa çıkarıp 10 dakika daha pişiriyoruz.
- Servis aşamasında köftelerin üzerine tepsideki sosundan kaşıkla bolca gezdirip ikram ediyoruz. Afiyet şifa olsun.
Aşçıbaşı Çorbası (Bir Kase Asla Yetmez) Tarifi İçin Malzemeler
- 200g tavuk eti (but, göğüs ikiside olur)
- 1 çay bardağı kırmızı mercimek
- Yarım çay bardağı tel şehriye
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 40g tereyağı (1 yemek kaşığı)
- 1 tatlı kaşığı un (tepeleme)
- 1 tane kuru soğan
- 3 kaşık domates konserve (veya1 tane domates minik doğranmış)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1,5 litre tavuk suyu
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pul biber
- Tuz sizin ölçünüz
Üzeri için;
- İnce kıyılmış maydanoz
Aşçıbaşı Çorbası (Bir Kase Asla Yetmez) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tavuk etini bol suda haşlayıp didikliyoruz suyunuda çorbada kullanıyoruz.
- Çorba tenceresine yağları koyup unu da içine ilave edip, unun kukusu çıkıp, rengi dönene kadar kavuruyoruz.
- Yemeklik doğranmış soğanı ilave edip, 2 dk kavuruyoruz.
- Yıkanmış suyu süzülmüş mercimeği de ekliyoruz, 2-3 tur karıştırıp, salçayı ilave ediyoruz.
- Biraz daha kavurup, baharatları da ilave edip,üzerine haşladığımız tavuk suyunu döküyoruz.
- Mercimek yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
- Yumuşayan mercimekleri blenderden pürüzsüz olana kadar çekiyoruz.
- Daha sonra tel şehriye, didiklenmiş tavuk ve domates sos ekliyoruz.
- Şehriye yumuşayana kadar pişirilmeye devam ediyoruz.
- Kıvamı koyu gelirse kaynar su ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun
Meyveli Yoğurt Bar (Sıcak Günlerde İçinizi Ferahlatacak) Tarifi İçin Malzemeler
- 4 yemek kaşığı yoğurt (Susuz yerinden)
- 1 yemek kaşığı bal (Daha tatlı seviyorsanız arttırılabilir)
Üzeri için;
- Çilek
- Kivi
- (Tercihe bağlı farklı meyveler de eklenebilir)
Meyveli Yoğurt Bar (Sıcak Günlerde İçinizi Ferahlatacak) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Yoğurt ve balı bir kasede karıştırın. Kullanacağınız meyveleri küçük küçük doğrayın. Ben çilek ve kivi kullandım.
- Yoğurtlu karışımı kağıt veya silikon muffin kaplarına paylaştırıp üzerine doğranmış meyveleri yerleştirin. Ben mini muffin kağıtlarında 9 adet elde ettim.
- Dondurucuya alarak 2,5-3 saat bekletin. Çıkardıktan sonra 2-3 dakika kadar oda sıcaklığında bekletip, servis edin.
- Tüketmeyeceklerinizi ise dondurucuda saklamaya devam edebilirsiniz. Belki küçük çocuklarınızı dondurma olduğuna bile inandırabilirsiniz 😉 Deneyeceklere afiyet olsun.
Limonata Tarifi İçin Malzemeler
- 3 tane limon
- 1 tane portakal
- 100 gr şeker (İsteğe göre değişir)
- 2 litre su
Limonata Tarifi Nasıl Yapılır?
- Limon ve portakalı küp küp keselim ve buzluğa koyalım 1 gün bekletelim.
- Limon portakal karışımını buzluktan çıkaralım 7-8 dk hafif eriyene kadar bekleyelim, rondoya koyalım.
- Üzerine şekeride dökelim püre olana kadar rondodan geçirelim.
- Büyük bir sürahiye karışımı koyalım üzerine 2 litre suyu dökelim güzel karıştıralım sonra süzgeçten geçirelim.
- 2 saat buzdolabına koyalım limonatamız hazır bol bol tüketelim.
Böğürtlenli Kek Tarifi İçin Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 2,5 su bardağı un kontrollü ekleyin
Üzeri için;
- 1,5 su bardağı dondurulmuş böğürtlen
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri
Üst katmanı için;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3,5 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Böğürtlenli Kek Tarifi Nasıl Yapılır?
- Derin bir kabın içine yumurtayı, toz şekeri alıp, mikserle çırpalım ardından sıvı yağı yoğurdu ekleyip tekrar karıştıralım. Unu, kabartma tozunu ekleyip, tekrar karıştıralım. Önceden yağlanmış kelepçeli kalıba kekimizi dökelim.
- Dondurulmuş böğürtlenleri pudra şekeri ile karıştırıp, kekin üzerine eşit bir şekilde yerleştirelim.
- Başka bir kapta tereyağını unu pudra şekerini karıştırıp kırıntı bir hamur elde edelim. Bu karışımı kekin üzerine serpiştirelim.
- Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20-25 dk kızarana kadar pişirelim kontrollü bir şekilde.
Kıtır Ekmekli Yoğurtlu Pazı Kavurması Tarifi İçin Malzemeler
- 4-5 dilim ekmek
- 1 demet pazı
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- Sıvıyağ
- Pulbiber
- Tuz
- 1 kase sarımsaklı yoğurt
Kıtır Ekmekli Yoğurtlu Pazı Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle ekmekleri minik minik küplere doğrayalım. Fırında kızartalım.
- Pazıyı doğrayıp, haşlayalım süzelim.
- Soğanı piyazlık doğrayalım sıvı yağ da kavuralım içerisine salça koyup kavurmaya devam edelim.
- Tuz ve pulbiber ekleyelim sonrasında pazıları ekleyip kavuralım.
- Kızaran ekmekleri servis tabağına alalım.
- Üzerine sarımsaklı yoğurt döküp pazı kavurmasını en ğste koyalım ve servis edelim. Doyurucu lezzetli bir tarif oluyor deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun
Van İlimizin Yöresel Yemeği Sengeser Tarifi İçin Malzemeler
- 300 gram kıyma
- 3 diş ezilmiş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı karışık salça
- 2 tane kuru soğan
- 600 gram yoğurt
- 2,5 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 su bardağı su
Van İlimizin Yöresel Yemeği Sengeser Tarifi Nasıl Yapılır?
- Yemeklik doğranan kuru soğanı tencereye alalım ve zeytinyağı ile kavuralım.
- Kendini salan soğanlar üzerine kıymayı ekleyelim ve eze eze kavurma işlemine devam edelim.
- Kıymaların kendini daha kolay salması ve topak kalmaması için bir kahve fincanı kadar su ekleyebilirsiniz.
- Kıymaların rengi dönünce baharatları tencereye alalım ve ardından haşlanan mercimeği ekleyip, suyunu verelim.
- 3-4 dakika piştikten sonra ocaktan alalım ve yemeğin suyunu yoğurt ile karıştıralım.
- Yoğurtlu karışımı azar azar tencereye dökelim ve karıştırmaya devam edelim.
- Karışıma sarımsak ekleyelim ve servis tabağına alıp, yağda kavrulan salçayı yemeğin üzerine gezdirelim. Afiyet olsun.
Nefis Soslu Erişte Makarna Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım kg kadar erişte
- 1 yemek tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Sıcak su
- Tuz
Sosu için;
- Yemek kaşığı salça
- Sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
Nefis Soslu Erişte Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?
- Arkadaşlar eriştemizi haşlama usulü değilde pilav gibi pişireceğiz. Bunun için önce sıcak suyu ısıtıyoruz.
- Uygun bir pilav tavasında yağımızı ısıtıp, eriştemizi yağda kavuruyoruz.
- Suyunu üzerini geçecek şekilde ilave edip, tereyeğını, tuzunu katıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
- Ayrı bir tavada sosumuzu hazırlıyoruz.
- Tavada yağı biraz ısıtıp 2 yemek kaşığı salçayı ve baharatları ilave edip, biraz kavurup, salçayı yarım bardak suyla açıyoruz.
- Pişen eriştelerimizi servis tabağına alıp, üzerine salçalı sosu yayıp, yoğurt eşliğinde servis ediyoruz. Afiyet olsun.
Beşamel Soslu Krepli Tavuk Sarma Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram tavuk eti
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet soğan
- 2 adet domates
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- Sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Tuz
- Rendelenmiş kaşar
Krep için;
- 2 adet yumurta
- 1,5 su bardağı un
- 2 su bardağı süt
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
- Tuz
Beşamel sos için;
- 3 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 4 su bardağı süt
- Tuz
Beşamel Soslu Krepli Tavuk Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle tarifimize krep ile başlayalım. Krep için bütün malzemelerimizi bir kaba alıp pürüzsüz bir hal alana kadar karıştıralım. Krep tavamızı hafif yağlayıp karışımdan birer kepçe koyarak pişirelim.
- Tavaya yağ alıp kızdıralım. Üzerine tavuğu ekleyip, suyunu salıp, çekinceye kadar pişirelim. Tereyağını, doğradığımız soğan ve biberleri ekleyerek kavuralım. Domates, tuz ve baharatları da ilave edip, 5 dk kadar pişirelim ve ocaktan alalım.
- Beşamel sosumuz için tereyağını tencereye alıp üzerine un ilave ederek kokusu çıkana kadar kavuralım ve yavaş yavaş sütü ilave ederek kıvam alana kadar pişirip, ocaktan alalım.
- Bir tabağa krebimizi koyup, üzerine tavuk harcı, beşamel sos ve kaşar rendesi ilave ederek rulo şeklinde saralım. Malzemeler bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım.
- Tepsimize alıp üzerine beşamel sos ve kaşar rendesi ekleyip önceden ısıttığımız 200 derecelik fırınımızda üzerleri kızarana kadar pişirelim. Enfes yemeğimiz servise hazır