30 Haziran 2022 Perşembe

Browni Kek Tarifi

 

Browni Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı beyaz un
  • 1 su bardağı tam buğday unu
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • Üzeri için;

    • 1 paket bitter çikolata (Benmari usulü eritilerek kek piştikten sonra kullanılacak)
    • Ceviz
    • Fındık kırığı

      Browni Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

    • Yumurta ve şeker güzelce çırpılır beyazlayıp, köpük köpük olunca sıvı malzemeler yağ süt su ilave edilip karıştırılır.
    • Kabartma tozu, kakao ve vanilya una ilave edilir kontrollü şekilde düşük devirde çırpılır, arzu edilirse içine ceviz kırığı ya da fındık kırığı konulabilir iki renkli yapılabilir kakaosuz da yapılabilir her haliyle çok güzel oluyor.
    • İster büyük kalıba ister muffin kalıplarına minik silikon kalıplarla yaptım ben kalıpları yağlamıyorsunuz, kalıpları bir parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz.
    • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika fansız pişiriyoruz fırın markaları değişiklik gösterebiliyor kürdan testi uyguluyoruz.
    • Kürdanı keke batırıyoruz temiz çıktığında kekimiz pişmiştir, gerekirse ilave süre verilebilir. Afiyetler olsun.

Kahvaltılık Peynir Topları Tarifi

 

Kahvaltılık Peynir Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 dilim beyaz peynir
  • 1 tutam dereotu
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı

Salatası için;

  • Kıvırcık marol 2 yaprak
  • 1tane salatalık
  • 1 tane kırmızı kapya biber

    Kahvaltılık Peynir Topları Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle peyniri ufalıyoruz. Kekik, pulbiber, kimyon ve dereotunu doğrayıp, ekliyoruz, karıştırıp elimizle toplar yapıyoruz.
  • Salata malzemelerini doğrayıp, tabağımızı hazırlıyoruz.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirip, afiyetle yiyelim. Yapanlara şimdiden afiyet olsun

Damak Çatlatan Lezzetiyle Fırında Biber Dolması Tarifi

 

Damak Çatlatan Lezzetiyle Fırında Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg dolmalık biber
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 küçük çay bardağı sıvı yağ
  • 200 gr orta yağlı kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber,pulbiber ,toz biber ,kekik ,kimyon, bolca kuru nane
  • Yarım demet maydanoz

Pirinci pişirmek için :

  • 1.5 su bardağı sıcak su

Sosu için :

  • 1 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
  • Pulbiber
  • Bir çimdik karabiber
  • 2 su bardağı sıcak su

Üzeri için :

  • 2 adet domates

    Damak Çatlatan Lezzetiyle Fırında Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için kuru soğan yemeklik doğranıp 1 çay bardağı sıvı yağda kavrulur.
  • Sarımsakta eklenip karıştırılır.
  • Kavrulan soğanın içerisine 200 orta yağlı kıyma eklenip kıyma pişene kadar kavrulur .
  • Yıkanıp süzülmüş olan pirinçler, salça, tuz ve baharatlarda eklenip karıştırılır.
  • Sıcak su eklenip kısık ateşte 10 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Maydanozda eklenip karıştırılır.
  • Biberlerin çekirdekleri alınır iç harcının güzel pişmesi için bıçakla biberlerin altına çizikler atılır.
  • Dolma harcından tepeleme olmayacak şekilde biberlerin içine doldurup üzerleri domatesle kapatılıp tepsiye yatay olarak dizilir.
  • Sos hazırlanıp tepsiye dökülür .
  • Yağlı fırın kağıdı suyla ıslatılıp tepsinin üzerine kapatılır.
  • 180 derece fırından 1 saat civarı kontrollü olarak pişirilir .
  • 50 dakika sürenin sonunda fırın kağıdı alınarak 10 dakika biberlerin üzerlerinin yanması beklenir.
  • Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 

Etli Enginar Yemeği (Girit Usulü) Tarifi

 

Etli Enginar Yemeği (Girit Usulü) Tarifi İçin Malzemeler

  • 6-7 Adet taze ayıklanmış enginar
  • 300 gr kuzu kuşbaşı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Taze çekilmiş karabiber
  • Tuz

    Etli Enginar Yemeği (Girit Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Enginarlarımızı ayıklayalım, 2-4 adet sıktığımız bol limonlu suya çanaklar ters gelecek şekilde suya koyalım.
  • Enginarlarınız çok taze ise yaprak iç beyazları elinizle kırarak, saplarını da dış kabuklarını temizleyerek suya ekleyiniz.
  • Kuşbaşı etimiz ½ çay bardağı zeytinyağı ve 2 çay bardağı sıcak su ile çelik tencerenize alın.
  • Önce harlı, daha sonra kısık ateşte etinizi yemeğe hazır hale yakın, yarı yağına bindirinceye kadar pişirin.
  • Etlerinize, yemeklik doğranmış soğanı ekleyerek etle birlikte 1-2 dakika orta hararetteki ateşte kavurun.
  • Daha sonra dörde bölünmüş enginarları ekleyin. Burada enginarları dilediğiniz boyutta dilimleyebilirsiniz.
  • Tencerenizde enginar ve etleri 1-2 dk çevirin. Üzerini kapatacak kadar sıcak suyu ekleyip, tuz ve karabiberini ekleyin.
  • Kısık ateşte,20-25 dk pişirin. Ateşten almaya yakın kalan ½ çay bardağı zeytinyağını ekleyin, 5 dakika daha enginar yemeğinizi pişirin.
  • Tarif 3-4 kişiliktir.

    Not: Girit mutfağına ait bu tarifte; kuzu etinin zeytinyağını yakmadan pişirilmesi, en önemli püf noktası…



Kahve Yanı Kurabiyesi Tarifi

 

Kahve Yanı Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram oda ısısında yumuşamış margarin veya tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı nişasta
  • 3 su bardağı un

Üzerine:

  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı tarçın

    Kahve Yanı Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kahve yanı kurabiyesinin hamuru için yoğurma kabına oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, pudra şekeri ve vanilyayı alarak hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
  • Ardından nişasta ve unu kontrollü bir şekilde yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya devam edelim. Elde ettiğimiz hamurun ele yapışmayan yumuşak bir hamur olması gerekiyor.
  • Hazır olan kurabiye hamurumuzdan küçük küçük parçalara kopartalım ve elimizde yuvarlayarak şekil verelim. Ben toplamda 160 adet kurabiye elde ettim ancak siz dilerseniz daha büyük kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.
  • Şekillendirdiğimiz kurabiyeleri pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye alalım, önceden ısıttığımız 170°C fırında 20-25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen kurabiyeleri fırından alalım ve ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
  • Dışını bulamak için pudra şekeri ve tarçını karıştıralım. Ardından kurabiyelerimizi bu karışma bulayalım ve servis edelim. Afiyet olsun!

Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi

 

Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet tatlı biber
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz

    Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye alınan tereyağı ve sıvı yağ eridikten sonra doğranan kırmızı biber, yeşil biber ve rendelenmiş havucu ekleyerek kavurun.
  • 1 yemek kaşığı salçayı da ilave ederek kavurmaya devam edin.
  • Arpa şehriyeleri de tavaya ilave ederek 1-2 dakika kavurun.
  • Şehriyelerin üzerine sıcak suyu ekleyin ve tuzunu atın.
  • Tencerenin kapağını kapatarak suyunu çekmeye bırakın.
  • Suyunu çeken pilavın altını kapatın ve kapağın altına havlu kağıt yerleştirerek demlenmeye bırakın.
  • Sebzeli arpa şehriye pilavımız servise hazır. 

Terbiyeli Kabak Çorbası Tarifi

 

Terbiyeli Kabak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kabak
  • 1 büyük diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1/2 (yarım) su bardağı tavuk/kemik/et suyu
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 tutam dereotu
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz ( damak lezzetinize göre ayarlayın)

    Terbiyeli Kabak Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Eriyen tereyağı ve sıvı yağında un kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Üzerine ince kıyılmış sarımsağı ekleyin.
  • Üzerine ince rendelenmiş kabağı ekleyin ( kabuğu ile beraber).
  • 10 saniye sonra tavuk suyu ve sıcak suyu ekleyin ve kabaklar pişine kadar pişmeye bırakın.
  • Başka bir kasede yumurta ve yoğurdu iyice çırpın, terbiyemiz hazır.
  • Çorbaya ilave edebilmek için sıcak çorbanın suyundan terbiyeye ekleyin ve terbiyeyi karıştırın.
  • Terbiyeyi çorbaya ekleyin ve kaynaya kadar durmadan karıştırarak yoğurdun kesilmemesini sağlayın :).
  • En son ince kıyılmış dereotu, karabiber ve tuzu ekleyin. Ocağı kapatın. Servise hazır. Afiyet olsun :)

Tavuklu Haşlama Tarifi

 



Tavuklu Haşlama Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet tavuk but
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 2 adet rendelenmiş havuç
  • 1 adet doğranmış soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 adet havuç
  • 5 adet orta boy patates
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber

Terbiyesi için;

  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım limon suyu
  • Yarım çay bardağı soğuk su

    Tavuklu Haşlama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavuk butların derileri sıyrılır ve ayak kısımları kemikleri alınır. Tavuk göğsünü parçalara bölelim. Tencereye sıvı yağ alalım ve tavukları ilave ederek suyunu çekene kadar mühürleyelim daha sonra tencereden alınır.
  • Tencereye yemeklik doğradığımız soğanları alıp, kavuralım. Daha sonra rendelediğimiz havuçlarıda üzerine ilave ederek biraz daha soteleyelim havucu içine rendeliyorum çünkü çok güzel renk veriyor.
  • Ufak küp küp doğradığımız havuçları sarımsağıda ilave ederek 2 dakika kadar karıştıralım. Ardından tavukları ekliyoruz ve üzerini geçecek kadar su döküyoruz bu şekilde 20 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Sonrasında patatesleri tuzu karabiberi de ekliyoruz ve patates yumuşayana kadar pişiriyoruz.
  • Terbiyesi için limon suyunu un ve suyu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım yemeğin suyundan bir kepçe kadar terbiyesine ekleyip, karıştıralım, sebzeleri kontrol edelim.
  • Eğer yumuşamışsa terbiyesini ilave ederek karıştıralım iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan alalım son olarak üzerine maydanoz serperek servis edebilirsiniz. Deneyeceklere afiyet şifa olsun


Buğdaylı Semizotu Salatası Tarifi

 

Buğdaylı Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 demet temizlenip yıkanıp ayıklanmış semizotu
  • Yarım su bardağı buğday
  • 3 diş doğranmış sarımsak
  • Tuz
  • Mayonez
  • Süzme yoğurt
  • Üzeri için:

    • 1 yemek kaşığı tereyağı
    • Yarım su bardağı iri parçalanmış ceviz
    • Toz kırmızı biber

      Buğdaylı Semizotu Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

    • Buğdayı bir tencereye koyun ve haşlayın.
    • Haşlanan buğdayın suyunu süzün.
    • Bir kabın içerisinde buğday, semizotu, sarımsak, süzme yoğurt, tuz ve mayonezi karıştırın.
    • Servis tabağına koyun.
    • Tereyağını bir tavada eritin.
    • Cevizleri ekleyip biraz kavurun.
    • Toz kırmızı biberi ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
    • Servis tabağındaki salatanın üzerine bolca dökün.Servise hazır.Şifa olsun.

Tavuklu Sandal Sefası Tarifi

 

Tavuklu Sandal Sefası Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram tavuk fileto
  • 2 adet domates
  • 2 adet biber
  • 1 ortaboy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 adet kabak

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı süt

Üzerine;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Tavuklu Sandal Sefası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğan biber ve sarımsakları yemeklik doğrayıp 2 kaşık yağ ile kavrulmak üzere tenceremize alıyoruz.
  • Üzerine domateslerimizi minik minik doğrayıp kavurmaya atıyoruz.
  • Daha sonra tavuk filetomuzu julyen doğrayıp kavurduğumuz sebzelerin üzerine atıyoruz.
  • Tavuk kavrulup sulandıktan sonra üzerine sıcak su ekleyip yarım saat pişmeye bırakıyoruz.
  • 3 adet kabağımızı güzelce yıkayıp kabuklarını soyuyoruz kaşık yardımıyla içini oyuyoruz.
  • Kaynayan suda yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.
  • Besamel sosumuz için bir tavada 2 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı tereyağını kavuruyoruz .
  • 1 su bardağı sütümüzü de ekleyip topaklanmaması için karıştırıyoruz içerisine köri karabiber ve tuz ekliyoruz.
  • Yumuşayan kabaklarımızı fırında pişireceğimiz kabın içerisine alıp içine tavukları yerleştiriyoruz.
  • Üzerine beşamel sosu ekleyip fırın kabının içine su koyuyoruz yanmamaları için.
  • Kaşar peyniride ekleyip 5 dakika daha pişiriyoruz.Ve servise hazır.🧿afiyet olsun

Karpuzlata Tarifi

 

Karpuzlata Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 dilim karpuz
  • ️1 şişe sade maden suyu
  • ️Yarım limon
  • ️1 çay bardağı şeker (ben kullanmadım fakat şeker kullanan varsa )
  • ️Nane yaprakları ve limon dilimi (süslemek için)

    Karpuzlata Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Karpuzumuzu dilimleyip blenderdan geçirelim.
  • İçerisine 1 şişe maden suyu ekleyip yarım limon suyunuda ekledikten sonra karıştırıp biraz bekletelim.
  • Daha sonra süzüp nane yaprakları ile servis yapalım.
  • Mutlaka denemelisiniz muhteşem bir lezzet.

Süslü Pastane Kurabiyesi Tarifi

 



Süslü Pastane Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tereyağ veya margarin
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1su bardağı mısır nişastası
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı çekilmiş fındık
  • 1 çay kaşığının ucuyla kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Süsleme için;

  • Topping sos
  • Bitter çikolata
  • Beyaz çikolata

    Süslü Pastane Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Oda ısısındaki tereyağ ile pudra şekeri çırpıcı ile karıştırılır.
  • Sıvıyağ ve diğer malzemeler eklenerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  • Tırtıl kurabiye kalıbı ve duy ile şekillendirilir.
  • 170° alt üst ayarda beyaz kalacak sekilde pişirilir.
  • Kurabiyeler tamamen soğuduğu zaman benmari usulü eritilmiş çikolata, topping soslar ve marmelat ile süslenir. Afiyet olsun