Ekler Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru İçin
- 100 gram tereyağ veya margarin
- 1,5 su bardağı su
- 1,5 su bardağı un
- 1 çimdik tuz
- 4 yumurta
Kreması İçin
- 500 ml süt
- 1,5 yemek kaşığı tepeleme un
- 2 yemek kaşığı tepeleme nişasta
- 5 yemek kaşığı şeker
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 paket kremşanti
Üzeri İçin
- Benmari eritilmiş çikolata
Ekler Tarifi Yapılışı
- Yağı ve suyu tencereye alıp kaynamaya başlayınca tuz ve unu ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırıyoruz.
- Topaklanma düzelecek karıştırmaya devam edin. Hazır olan hamurunuzu ılımaya bırakıyoruz. Yumurta pişmeyecek sıcaklığa gelince yumurtaları tek tek ekliyoruz.
- Önce kaşıkla 3 cü yumurtadan sonra mikser ile çırpıyoruz. Sıkma torbası ile uzun şeritler halinde tepsiye diziyoruz.
- Parmağımızı su ile hafif ıslatarak kenarlarını düzeltelim. 170 derece önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
- Kreması için kremşanti tereyağ hariç tüm malzemeleri karıştırıp muhallebiyi pişiriyoruz tereyağını ekleyip kapatıyoruz. Soğuyan muhallebiye şantiyi ekleyip mikserden çekiyoruz.
- Pişen ekleri bıçak ile iki ayırıyoruz. Sıkma torbasına aldığımız krema içine doldururuz. Kapaklarını çikolataya batırıp kapatıyoruz. Afiyet olsun.
Soğuk Baklava (Tadına Doyamayacaksınız) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 paket hazır baklavalık yufka(475 gr)
- 200 gram tereyağ
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı çekilmiş ceviz
Şerbeti için;
- 2 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su
- 1 .5 su bardağı süt
- 1 paket vanilya
Üzeri için;
- 100 gram bitter çikolata
- 2 tatlı kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
Süslemek için;
- Antep fıstığı
Soğuk Baklava (Tadına Doyamayacaksınız) Tarifi Yapılışı
- İlk olarak tereyağımızı eritelim. Üzerindeki köpükleri alalım 1 çay bardağı sıvı yağı ekleyip karıştıralım.
- Baklava yufkamızın üzerine yuvarlak borcamımızı koyalım yuvarlak keselim.
- Borcamımızın altına iki adet yufka serelim. Yağımız ile yağlayalım. Tekrar 2 adet yufka serelim yağlayalım. 20 adet alta her iki yufkada bir yağlayalım. Son yufkayı serince her yerine cevizi serpelim.
- Tekrar 2 adet yufka serelim yağlayalım. 20 adette üst kata yufka kullanıcaz. 2 yufkada bir yağlayalım. (ben parça yufkaları aralara kullandım) son yufkayı da güzelce serelim kenarlarını içe çevirelim.
- Kalan yağımızı baklavanın üzerine dökelim. 5 dakika bekleyip dilimleyelim.
- 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
- Şerbeti için şekeri ve suyu tencereye alalım ocakta kaynamaya başlayınca altını kapatalım sütü ve vanilyayı ekleyerek karıştıralım ve soğuması için kenarda bekletelim.
- Fırından çıkan baklavamızın ilk sıcaklığı çıkınca üzerine soğuk şerbeti dökelim. (şerbeti 1 saatte çekiyor).
- Şerbeti çekince üzerine kakao ve pudra şekerini karıştırıp küçük bir elekle her yerine gelecek şekilde eleyelim. Üzerine rendelenmiş çikolata serpelim antep fıstığıyla süsleyip 4-5 saat dolapta dinlendirelim.
Terbiyeli Yeşil Mercimek Çorbası (Erişteli) Tarifi İçin Malzemeler
- 2 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 çay bardağı erişte
- 3 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Nane
- Tuz
- Karabiber
Terbiyeli Yeşil Mercimek Çorbası (Erişteli) Tarifi Yapılışı
- Öncelikle yeşil mercimekleri ayrı bir yerde haşlayın dursun.
- Sonra tencereye yoğurdu ,yumurtayı ,unu alıp iyice çırpıp karıştırın.
- Üzerine 5 su bardağı sıcak su döküp ocağın altını yakın yavaşça karıştırın topaklanma olmasın .
- Kaynamaya başladıktan sonra erişteyi içine atıp yumuşayana kadar pişirin.
- Pişen eriştelerin ardından haşlanmış yeşil mercimeği içine ekleyin öylece bi 10 dk kaynasın karıştırın ki dibine tutmasın malum erişte yoğurt un olduğu için karışmazsa dibine yapılabilir.
- Kaynayan çorbaya karabiber tuz ekleyin .
- Bir kenarda tereyağ eritip naneyi kavurup çorbayla birleştirin dinlenen çorbayı servis edebilirsiniz afiyet olsun 🥰.
Kırmızı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet havuç
- Yarım yemek kaşığı biber ya da domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 2 litre sıcak su
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Kırmızı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır? Yapılışı
- Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
- Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.
- Üzerine su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Çorbamız kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
- Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir. Eğer blenderiniz yoksa süzgeçten de geçirebilirsiniz.
- Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir ve karıştırılır. 5 dakika daha pişirelerek ocaktan alınır.
- Kıvamı koyu gelirse size, bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
- Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.
- Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.
Baklava Yufkasından Peynirli Börek Tarifi İçin Malzemeler
Sosu İçin;
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta (sarısı üzerine)
İçi İçin;
- Peynir, maydanoz, pulbiber
Üzeri İçin;
- Yumurta sarısı
- Susam, Çörekotu
Baklava Yufkasından Peynirli Börek Tarifi Yapılışı
- Önce sosu için yumurta sarısı hariç bütün malzemeler karıştırılır.
- Peynirli iç hazırlanır önce iki yufka serilir üzerine sosdan sürülür tekrar iki yufka serilir tekrar sos sürülür ve iki yufka daha konur bu şekilde toplam 6 yufka olur tekrar sos sürülür ve peynirli içten uzunlamasına konur ve rulo halinde sıkıca sarılır.
- Diğer yufkalarda aynı şekilde yapılarak dörde veya beşe bölünür tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susam dökülerek 180°fırında altı üzeri kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN. 👌😋
Pratik Tavada Kaşarlı Mantar Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram mantar
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- Tereyağı
- Tuz
- Kırmızı toz biber
Pratik Tavada Kaşarlı Mantar Tarifi Yapılışı
- Mantarların sap kısımlarını kopararak, güzelce yıkayalım. Dileyen kabuklarını soyabilir, ben soymayı tercih etmiyorum.
- Tavaya yıkanan mantarları güzelce dizelim.
- Her birinin içine, azar azar tuz koyalım.
- Ardından yine her birinin içine, tereyağı koyarak tavanın kapağını kapatıp, orta ateşte pişmeye bırakalım.
- Ocaktan almaya yakın, üzerlerine kaşar peyniri ve toz biber serpip, yine kapağını kapatalım.
- Peynir eriyince servise hazır.
Afiyet olsun.
Fırında Yumuşacık Tavuk Şiş Tarifi İçin Malzemeler
- 600 gram tavuk göğsü (küp küp doğranmış)
Marinesi için;
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı salça
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 diş sarımsak
- Tuz karabiber kekik
- Domates
- Yeşil biber
Fırında Yumuşacık Tavuk Şiş Tarifi Yapılışı
- Öncelikle tavuk göğsü kuşbaşı şeklinde doğranır.
- Marinesi için sarımsaklar rendelenir ve bütün malzemeler karıştırılır.
- Sonra tavuklar bu sosa eklenir 2 saat buzdolabında dinlendirilir zaman yoksa hemen hazırlayabilirsiniz.
- Daha sonra domatesler ve biberler resimdeki gibi doğranır.
- Marine olan tavuklar çıkarıp şişlere dizmeye başlanır bir domates.
- Bir biber ve 4-5 tane tavuk dizilir sonradan yine domates biber yine tavuk bu sırayla tüm tavuklar şişlere dizilir.
- Yağlı kağıt serili tepsiye hepsi koyulur.
- Üzerine ıslatılmış yağlı kağıt kapatılır.
- Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında önce 25 dakika üstü kapalı pişirilir daha sonra 20 dk üstünün kızarması için açık pişirilir.
- Piştikten sonra çıkarılır sıcak servis yapılır. Afiyet olsun 👌👌👌😍😍😍.
Puf Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için
- 3 su bardağı un
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Kızartmak için sıvı yağ
İç harcı için
- 1 demet maydanoz
- Çökelek peyniri
Puf Böreği Tarifi Yapılışı
- Hamuru için tüm malzemeleri kaba alalım.
- Sonra yoğurmaya başlayalım( ama suyu azar azar ekliyoruz) hamuru yarım saat kadar dinlendiriyoruz
- Sonra hamuru büyükçe açıyoruz.
- İnce olması gerekiyor(yarım santim kadar) iç harcı için maydanozları ince ince doğrayalım.
- İçerisine çökelek peyniri ekleyelim.
- Açtığımız hamurdan daireler keselim ve yarısına harcı koyalım.
- Üzerini kapatalım d şeklinde olması gerekiyor kenarlarını kıvıralım bol yağda kızartıp servis yapalım. Herkese afiyet olsun 🌼🌼.
Şalgamlı Kuskus Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı kuskus
- 3 su bardağı şalgam
- 1 tutam dereotu
- 1 tutam maydanoz
- 5 adet kornişon turşu
- 1 kase haşlanmış konserve mısır
- İsteğe bağlı yeşil soğan
- Zeytinyağı
- Tuz
- Yarım limon suyu
- 1 yemek kaşığı narsuyu
Şalgamlı Kuskus Salatası Tarifi Yapılışı
- Kuskus ve şalgamı bir tencereye ekleyin orta ateşte pişirelim. Yumuşak ve şişene kadar pişirelim.
- Sonra süzelim ve soğumasını bekliyelim. O ara ayrı bir kaba maydanoz, dereotunu ,kornişon turşuyu doğrayalım.
- Haşlanmış mısırı ekleyin.
- Soğuyan kuşkusu içine ekleyip limon suyunu sıkın zeytinyağı, tuz, narşuyunu ekleyin ve karıştırın.
- Biraz buzdolabında kaldıktan sonra servis edebilirsiniz 😍.
Kolay Yaş Pasta Sadece 10 Dakika Tarifi İçin Malzemeler
Islatmak için
- 1 su bardağı süt
- 1 paket pasta kreması (kremayı hazırlamak için)
- 1.5 su bardağı süt (Çok soğuk olmalı)
Arası için
Üzerine rendelemek için
- Çikolata kenarları süslemek için doping çikolata sosu
Kolay Yaş Pasta Sadece 10 Dakika Tarifi Yapılışı
- Soğutulmuş süt ile kremayı çırpalım 2. 3 dk.
- Keklerden birini servis tabağına alıp süt ıslatalım.
- Üzerine krema sürelim damla çikolata ve meyve ekleyelim.
- Kalan diğer keki elimize alıp ıslatalım ve kremanın üzerine ekleyelim.
- Tekrar kremadan heryerini kaplayacak şekilde sürelim.
- Pastanın kenarlarına çikolata sosundan dikip akıtalım.
- Kalan kremayı sıkma torbasına alıp üzerini şekillendirelim ve çikolata rendeleyip pastamızı tamamlayalım.
Aydın Usulü Börülce Taratoru (Börülce Teltoru) Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım kilogram taze börülce
- 3 adet orta boy domates
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 kahve fincanı nar ekşisi (Ev yapımı)
- Yarım su bardağından bir parmak fazla ceviz içi ( Dövülmüş olarak yarım bardak)
- 6-7 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz (İsteğe göre artıp azaltılabilir)
- 1,5 litre sıcak su
Aydın Usulü Börülce Taratoru (Börülce Teltoru) Tarifi Yapılışı
- Börülceleri ve domatesleri yıkıyoruz.
- Börülceleri başlarından ve varsa kılçıklarından kurtarıp 5-6 cm uzunluğunda kesiyoruz.
- Bir tencereye kesilmiş börülceleri ve bütün halde domatesleri yerleştiriyoruz.
- Üzerine basacak kadar sıcak su ilave ediyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz.
- Suyu kaynayınca ateşi kısıp, börülceler sararıp yumuşayana kadar kaynatma işlemine devam ediyoruz. Bu süreçte domatesler kabuklarından ayrılıyor, börülceler kolay bölünebilir hal alıyor. Benim börülcelerim için 25 dk. Yeterli oldu. Ardından soğumaya bırakıyoruz.
- Börülcelerimi kaynatma sürecinde bir yandan cevizleri robottan geçiriyoruz. Tamamen ezilmemeli, hafif dişe gelecek kıvamda olmalı.
- Ardından sarımsakları, sarımsak ezeceği ile ezip ekliyoruz. (sarımsaklarımın diri kalmasını istemediğim, tamamen ezilsinler istediğim için robot tercih etmedim. ) bu karışıma nar ekşisi ve yağı da ekliyoruz.
- Domateslerimiz soğuyunca kabuklarını soyuyoruz ve bıçak yardımıyla doğruyoruz.
- Cevizli, nar eksili karışıma ekliyoruz.
- Börülcelerimizin kaynamış suyunu dökmüyoruz.
- Bir kaba süzüyoruz ve kepçe yardımıyla cevizli karışıma yeteri kadar ekliyoruz. (börülce suyunun hepsini eklemiyoruz, benim 2 su bardağı kadar arttı. ).
- Tuzumuzu da bu sosa ilave diyoruz.
- Börülcelerimizi; cevizli, nar ekşili. Yağlı, sarımsaklı, domatesli mükemmel sos ile buluşturuyoruz.
- 3-4 saat kadar ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletiyoruz.
- Sosun lezzetinin börülcelerimize geçmesi için bu bekleme işlemi gerekli. Hatta bir gün önceden yapıldığında mükemmel oluyor.Afiyet olsun :).
Lezzeti Büyüleyici Çerez Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler
- 1 yemek kaşığı tereyağı tepeli (Oda ısısında)
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tane yumurta
- 1 yemek kaşığı susam
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı tuz
- 8 10 damla limon
- 3’te 1 paket kabartma tozu
- 1,5 su bardağı un
Lezzeti Büyüleyici Çerez Kurabiye Tarifi Yapılışı
- Uygun bir kapta un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeleri iyice karıştırıp daha sonra unu ve kabartma tozunu da ilave edip kurabiye hamurumuzu yoğuruyoruz.
- Kurabiye hamurumuzdan misketten biraz büyük parçalar kopartıp avuç içimizde yuvarlayıp fırın tepsisine yağlamadan kurabiyelerimizi rastgele bırakıyoruz.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika kontrollü pişiriyoruz.
- Deneyeceklere afiyet olsun. Not vaktiniz varsa susamı kavurup kurabiyenizi öyle yapmanızı tavsiye ederim benim vaktim kısıtlıydı kavurmadan yapmak zorunda kaldım.
Sufle Kabında Fırında Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım su bardağı pirinç
- 2 su bardağı su
- 1 litre süt
- 1 paket vanilin
- 1 su bardağı şeker
- Yarım su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı buğday nişastası
Sufle Kabında Fırında Sütlaç Tarifi Yapılışı
- Pirinçlerimizi iyice yıkıyalım.
- Tencereye alıp 2 su bardağı su ile haşlayalım.
- Tamamen suyunu çekmemişken 1 litre sütü ve vanilini ekleyelim ve kaynamaya başlayınca 1 su bardağı şeker ve yarım su bardağı sütü ekleyelim.
- Sonra buğday nişastasını ekleyelim ve 10-15 dakika karıştırarak kaynamasını devam ettirelim.
- Sonra altını kapatalım.
- Tepsimize fırın kaplarınızın yarısına gelecek şekilde soğuk su ile dolduralım.
- Ve sütlacımızı fırın kaplarınıza bölüştürelim.
- Fırının en üst gözüne yerleştirelim. 180 derecede üzeri kızarana kadar bekleyelim. Kızarınca çıkaralım ve dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.