Enfes Lezzeti İle Köfteli Beyti Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
Lavaşı için;
- 1 su bardağı + çeyrek su bardağı daha, ılık su
- 1 su bardağı +çeyrek su bardağı daha, ılık süt
- 1 paket instant maya (7 gram)
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 2 dolu tatlı kaşığı tuz
- 7 su bardağı + 2 dolu yemek kaşığı daha un, kullandım.
- Su bardağı ölçüm 220 ml.
Köftesi için;
- 1 kilo kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 4 adet çarliston biber
- Kıyılmış maydanoz
- 1 dolu yemek kaşığı salça
- 2 dolu tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı kırmızı toz biber
- Kimyon
- Karabiber
- Acı pul biber
Üzeri için sos;
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Acı pul biber
- Yeterince kaynar su
- Sıvıyağ
Üzerine gezdirmek için;
- 100 gram kızdırılmış tereyağ
Enfes Lezzeti İle Köfteli Beyti Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?
- İşe ilk önce tazecik yumuşacık lavaşlarımızı yapmakla başlıyoruz. Yoğurma kabına; su, süt, şeker ve mayayı alıp karıştırıyoruz. Sıvıyağını ekleyip, tuzunuda katıyoruz. Karıştırıp, azar azar un ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
- Yumuşacık ve biraz ele yapışacak kıvamda cıvık bir hamur elde edip 5-6 dk iyice yoğurup 1 saatliğine mayaya bırakıyoruz.
- Kabaran hamuru hafiften un serpilmiş tezgaha boşaltıp üzerinede hafifçe un serpeleyip 20 eşit beze yapıyoruz.
- Bolca un serpilmiş bir tepsi içine aralıkla bezeleri dizip, üzerinede un serpip, bir poşet içine koyup, 40 dk hamurları kabarmaları için bekletiyoruz.
- Ardına tavamızı en yüksek ateşte açıp ısıtıyoruz. Bolca un serperek hamuru incecik açıyoruz.
- Açılan hamurun tüm ununu elle silkeleyip unsuz bıraktıktan sonra tavada evir çevir pişiriyoruz.
- Havlu serilmiş bir tepsi içinde tüm pişen lavaşları üst üste biriktirip üstlerinide havlu ile kapalı tutuyoruz.
- Köftesi için; karıştırma kabı içerisine, mutfak robotundan sulandırmadan minikçe çektirdiğimiz soğan ve biberleri ekliyoruz.
- Kıymasını tüm baharatları ve kıyılmış maydanozu ilave edip iyice yoğuruyoruz. Acı katmayı ihmal etmeyiniz çok lezzet veriyor.
- Tadı tuzu acısı tam ayarında olan kıymamızı poşetleyip buzdolabına 1-2 saatliğine dinlenmeye kaldırıyoruz.
- Dinlenen kıymamızdan 20 eşit top yapıyoruz. Hafifçe yağladığımız ellerimiz ile tezgahta ileri geri iterek orta kalınlıkta uzun rulolar elde ediyoruz (Resimlerine bakabilirsiniz)
- Tavamızı iyice kızdırıp içine 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip, ortadan azıcık yükseğe getirip, köfteleri tavaya dizip evir çevir heryerini iyice kızartıyoruz.
- Daha sonra minik bir tavada tereyağ eritip kızdırıyoruz. Salçamızı biraz yağda kavurup sıcak su ile orta ayarda sıvılaştırıp kaynatıyor ocaktan alıyoruz.
- Lavaşlarımız içine fırça ile bolca salçalı sos sürüp köftelerimizden yan yana diziyoruz. Rulo şeklinde sıkıca lavaşı köfteye sarıp işlemi tamamlıyoruz.
- Bıçakla dilimlere kesip servis tabaklarımıza pay ediyoruz. Üzerlerine önce salçalı sostan sonrada kızdırılmış tereyağ döküyoruz. Yoğurt ve salata eşliğinde servis edebiliriz. Afiyet şifa olsun.