18 Nisan 2022 Pazartesi

Patates Yatağında Kașarlı Et Sote Tarifi

 

Patates Yatağında Kașarlı Et Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 adet patates
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Çok az muskat rendesi
  • 3 yemek kaşığı süt

Et sote için malzemeler

  • 500 gram dana eti kușbașı doğranmış
  • 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet çarliston biber
  • Yarım adet sarı dolmalık biber (varsa)
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası veya biber
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz, karabiber, kekik, pul biber (Damak tadınıza göre)

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı su
  • 1 fiske tuz

    Patates Yatağında Kașarlı Et Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patateslerin kabuklarını soyup yıkayalım ister bütün ister doğrayıp hașlayalım.
  • Bir taraftan et sote için tavaya sıvı yağı ekleyip kușbașı doğranmış etlerimizi rengi dönene kadar kavuralım.
  • Ardından yemeklik doğranmış kuru soğanı bir diş sarımsağı ekleyip karıştırarak kavuralım.
  • İnce ince doğranmış biberleri ve kușbașı doğranmış domatesleri ilave edip biraz yumușayana kadar pişirelim.
  • Bir yemek kaşığı domates salçasını ,baharatlarını, tuzunu ekleyip salça kokusunu verene kadar karıştırarak pişirelim.
  • Son olarak baharatlarını tuzunu bir çay bardağı suyu ilave edip 3,4 dakika daha pişirip ocaktan alalım.
  • Hașlanmış patateslerin üzerine çok az muskat rendesi, tuz ,süt ,karabiber ekleyip çatalla iyice ezelim.
  • Elma büyüklüğünde toplar yapıp borcama veya fırına dayanıklı bir kaba dizelim ortasını kaşıkla veya çay bardağının tabanıyla çukur açalım.
  • İçlerine pișen et soteden ekleyelim.
  • Son olarak üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpelim.
  • Salçalı sosunu yapıp fırın kabına kenarından dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında kaşarlar eriyip hafif kızarana kadar pişirelim. Sıcak sıcak servis edilir.

Adana Böreği Tarifi

 

Adana Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 16 adet baklavalık yufka
  • 2 adet yufka
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 200 gr tereyağı
  • 500 gr kaşar peyniri
  • 200 gr çeçil peyniri

    Adana Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Adana böreği için öncelikle tabanı için kullanacağımız baklavalık yufkaları tezgaha alalım.
  • Hazırlayacağımız tepsiyi üzerine yerleştirelim, tepsi boyutunda olması için kenarlarda kalan fazlalıkları keserek ayıralım.
  • 8 kat yufkamızı kestikten sonra böreğin üstünde kullanacağımız diğer 8 katını da keserek bir kenarda bekletelim.
  • Yufkaların arasına süreceğimiz tereyağını uygun bir tavaya alalım ve eritelim.
  • Tepsimizi alalım, tabanını ve kenarlarını erittiğimiz tereyağı ile güzelce yağlayalım.
  • Ardından kestiğimiz 8 adet baklavalık yufkaların her birini sırasıyla tepsiye yerleştirelim. Her yufkanın arasına eritilmiş tereyağı sürelim.
  • 8 kat yufkayı aralarına tereyağı sürerek yerleştirdikten sonra kare dilimler halinde keselim. Ben bu tepsiyi 15 dilim olacak şekilde kestim siz kullanacağınız tepsinin büyüklüğüne göre dilimlerini ayarlayabilirsiniz.
  • Tepsimizi kenara alalım, sosu için uygun bir kaba  yumurta ve sütü alarak güzelce çırpalım.
  • 1 adet böreklik yufkayı parçalar halinde koparalım.
  • Hazırladığımız sosa batırarak tepsiye yerleştirelim. Tüm parçalar bitinceye kadar aynı şekilde sosa batırıp süzerek tepsiye yerleştirmeye devam edelim. Bu aşamada dilerseniz su böreği yufkası da kullanabilirsiniz.
  • Kaşar peynirini rendeleyelim ve  tepsiyi kaplayacak şekilde peynirimizi serpiştirelim.
  • Üzerine çeçil peynirini yerleştirelim. Dilerseniz eriyen farklı bir peynir de kullanabilirsiniz.
  • Tekrar 1 adet böreklik yufkayı yine parçalara ayırıp yumurtalı sütlü karışıma batırarak peynirin üzerine kapatacak şekilde tepsiye yerleştirelim.
  • Son böreğimizin üzerine kapatmak için önceden yine tepsi boyutunda kestiğimiz 8 adet baklavalık yufkayı tepsiye tek tek, aralarına eritilmiş tereyağı sürerek yerleştirelim.
  • Son katın üzerine de tereyağı sürdükten sonra böreğimizi pişirmek için ocağımızı kısık ateşte açalım. Bu aşamada ocağın mutlaka kısık ateşte olması gerekmektedir. Ben dikdörtgen bir tepsi kullandığım için ocağın İki gözünü kullanacağım. Bu şekilde tepsiyi ocağa yerleşelim, pişirmeye başlayalım.
  • Tepsiyi ara ara hareket ettirerek her tarafının olabildiğince eşit kızarmasına dikkat edelim.
  • Alt kısmının piştiğinden emin olduktan sonra tepsimizi çevirmek için aynı boyuttaki başka bir tepsiyi tereyağı ile güzelce yağlayalım.
  • Ardından böreğin kolayca ters çevrilmesi için kenar kısımlarını bir bıçak yardımıyla ayrıştıralım.
  • Ocağı kapatalım ve yağladığımız tepsiye böreğin üzerine yerleştirerek dikkatli bir şekilde ters çevirelim.
  • Ocağın tekrar açarak böreğimizin bu kısmını da kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Altı ve üstü güzelce kızaran böreğimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Patlıcan Söğürme (Söğülme) Yemeği Tarifi

 

Patlıcan Söğürme (Söğülme) Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet patlıcan
  • 4 adet biber (kırmızı/yeşil)
  • 2 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, pulbiber
  • 3-4 dal maydanoz

    Patlıcan Söğürme (Söğülme) Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanlar bıçak ile birkaç yerinden delinerek yağlı kağıt serili fırın tepsisine konulup 200 derece fırında közlenir.
  • Tavaya zeytinyağı konulur.
  • Üzerine küp küp doğranmış soğan, biberler ve ince kıyılmış sarımsak eklenerek biraz kavrulur.
  • Daha sonra üzerine doğranmış domatesler ile baharatlar eklenerek pişmeye bırakılır.
  • Közlenen patlıcanlar soyulup doğranır.
  • Doğranan köz patlıcanlar, tavadaki sebzeler ile birlikte biraz daha pişirildikten sonra ocaktan alınır.
  • Servis edilirken üzerine biraz doğranmış maydanoz serpilir.Afiyet olsun.

16 Nisan 2022 Cumartesi

Nefis lezzetiyle Tavuklu Patates Karnıyarık Tarifi

 

Nefis lezzetiyle Tavuklu Patates Karnıyarık Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-8 adet patates
  • 300 gram tavuk göğsü
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4.5 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1.5 su bardağı sıcak su

Üzeri için

  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

    Nefis lezzetiyle Tavuklu Patates Karnıyarık Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri yıkayıp kabuklarını soyuyoruz ortasını bir tatlı kaşığı yardımıyla yuvarlak olarak oyuyoruz.
  • Bir tavada bir çay bardağı sıvı yağ kızdırıp patatesleri arkalı önlü kızartıyoruz.
  • Tavuğu küçük küpler halinde doğruyoruz
  • 3- 4 yemek kaşığı sıvı yağda soteliyoruz.
  • İçine yemeklik doğranmış soğanı havucu küçük küp olarak doğranmış havuçu ve biberleri ilave ederek hepsini soteliyoruz.
  • Daha sonra patateslerin orta kısımlarına tavuklu harcı iki yemek kaşığı kadar hepsine eşit paylaştırıyoruz.
  • 1 yemek kaşığı salça ve 1. 5 su bardağı suyu çırpıp hepsinin üzerine gezdirerek ilave ediyoruz.
  • 180 derece fırında yağlı kağıdla üzerini kapatıp pişmeye bırakıyoruz
  • Üzerine arzuya göre fırından almaya yakın bir su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirip hafif eriyince fırından alıyoruz. Afiyetle.
  • Not: patateslerin çıkan iç kısımlarını haşlayıp salata yapabiliriz püre olarak hazırlayabiliriz.

Mangal Tadında Sulu Sulu Puf Puf Sodalı Köfte Tarifi

 

Mangal Tadında Sulu Sulu Puf Puf Sodalı Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 500 gram kıyma
  • 1 çay bardağı ekmek içi veya galete unu
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı maden suyu
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı köfte baharatı
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 4-5 adet biber
  • 3-4 adet domates
  • Sıvı yağ

    Mangal Tadında Sulu Sulu Puf Puf Sodalı Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kıymaya 1 adet rendelenmiş fazla suyu sıkılmış soğan, ekmek içi veya galete unu(ekmek içiyle daha lezzetli oluyor) baharatlar, kabartma tozu, maden suyu eklenir.
  • İyi bir şekilde yoğurulur en az 2 saat zaman varsa 1 gece dolapta dinlendirilir.
  • Cevizden büyük parçalar alınır şekillendirilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınır.
  • Yanına biber domates bırakılır ve sebzelerin üzerine çok az yağ sürülür.
  • 200 derece fırında bir yüzü kızarınca köfteler çevirilir ve kızarıncaya kadar pişirilir.

Parmak Yedirten Pırasa Salatası Tarifi

 

Parmak Yedirten Pırasa Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 300-400gr pırasa
  • Yarım konserve garnitür
  • 2 adet köz biber
  • Yarım su bardağı mısır
  • Tuz

Üzeri için;

  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

    Parmak Yedirten Pırasa Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pırasayı ince ince doğrayıp yağda kavuruyoruz altını kapatıyoruz.
  • Soğuyunca üzerine garnitür, mısır ve ince doğranmış köz biber ekliyoruz.
  • Tuz ekleyerek karıştırıyoruz ve servis tabağına alıyoruz.
  • Yoğurt, ince doğranmış sarımsak ve tuzu karıştırıp salatanın üzerine yayıyoruz.
  • Yağda kırmızı biber yakarak salatamızın üzerine gezdiriyoruz.

Jalapeno Kuru Cacık Tarifi

 

Jalapeno Kuru Cacık Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük kase jalapeno turşu (reçel kasesi)
  • 1 kase süzme yoğurt
  • Yarın demet roka veya marul
  • Bir tutam taze nane
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

Üzeri için

  • Kekik
  • Biberiye
  • Acısız kırmızı pul biber
  • Zeytinyağı

    Jalapeno Kuru Cacık Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Genişçe bir kasede yoğurt, sarımsak ve tuzu karıştırdım.
  • Üzerine jalapeno biberini, iri iri doğradığım rokayı ekleyip iyice harmanladım.
  • Servis tabağına alıp üzerine kekik, biberiye, acısız pul biber ekleyip ,en son zeytinyağı dökerek tamamladım.
  • Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun ✍
  • Baharat miktarını damak tadınıza göre uyarlayabilirsiniz (sevdiğiniz baharatları kullanarak çeşitlendirebilirsiniz)

Patlıcan Ezme Tarifi

 

Patlıcan Ezme Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet patlıcan
  • 1 büyük kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 talı kaşığı salça
  • 1 kase ceviz

    Patlıcan Ezme Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanların üzerine bıçak yardımıyla delikler açıp fırında közlüyoruz,.
  • Közlendiysen sonra kabuklarını soyup ince bir şekilde doğruyoruz, tuzunu ilave ediyoruz.
  • Sarımsaklı yoğurtla karıştırıp servis tabağına alıyoruz.
  • Üzeri için tavada tereyağ ve zeytinyağ karıştırıp eritiyoruz.
  • Üzerine pul biber salça ve ceviz ilave edip kavuruyoruz (3-4 dk kadar)kavrulduktan sonra yoğurtlu patlıcanların üzerine döküyoruz.
  • Her yemeğin yanına yakışan harika bir meze, afiyet olsun

Nohutlu Marullu Makarna Salatası Enfess Lezzet Tarifi

 

Nohutlu Marullu Makarna Salatası Enfess Lezzet Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı klasik makarna (haşlanmış)
  • 3_4 yaprak marul
  • 6_7 dal maydanoz
  • Dereotu

Yoğurt sosu için;

  • 6_7 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Nohutlu harcı için;

  • 3_4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı nohut (haşlanmış)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon

    Nohutlu Marullu Makarna Salatası Enfess Lezzet Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Makarnayı haşlayın süzün.
  • Derin bir kaseye alın üzerine marulları ince ince kıyın yıkayıp yeşil suyunu süzün.
  • Makarnanın üzerine ekleyin.
  • Maydanoz ve dereotu ince ince doğrayın ekleyip karıştırın.
  • Ayrı bir kasede sarımsaklı yoğurdu hazırlayıp makarnanın üzerine döküp iyice karıştırın.
  • Servis tabağına yayarak alın.
  • Nohutlu harcı için tavaya sıvı yağ koyup soğanı ince ince doğrayın ekleyip kavurun.
  • Üzerine salça ilave edip karıştırın.
  • Haşlanmış nohutları ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Son olarak tuz ve baharatları ekleyip karıştırın ocaktan alın ılımaya bırakın.
  • Ilıyan harcı makarnalı harcın üzerine dökün kıyılmış maydanoz serpip servis yapın afiyet olsun.

Muhallebili Muska Tatlısı (Çok Hafif Çok Lezzetli) Tarifi

 

Muhallebili Muska Tatlısı (Çok Hafif Çok Lezzetli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka (45 adet)

Arasına sürmek için;

  • 125 gram tereyağı

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 bardağı su

Muhallebisi için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 1 limon kabuğu rendesi

    Muhallebili Muska Tatlısı (Çok Hafif Çok Lezzetli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tencereye şekeri ve suyu koyup, ocağa alın, karıştırın kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynatarak ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Muhallebisi için; tencereye nişasta, pirinç unu, un ve sütü ekleyerek karıştırın ve tencereyi ocağa alın.
  • Koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Muhallebi kaynamaya başlayınca ocaktan alın.
  • Tereyağını ve limon kabuğu rendesini ekleyin, tereyağı eriyene kadar karıştırın. Daha sonra soğumaya bırakın.
  • Yufkaların arasına sürmek için tereyağını eritin. Yufkaları düz bir zemine alin ve aralarına tereyağı sürerek 5 adet yufkayı üst üste yerleştirin. Daha sonra 4 parmak kalınlığında şeritler halinde kesin, uç kısımlarına hazırladığınız soğumuş muhallebiden koyarak muska şeklinde sarın. Yufkalarınız bitene kadar bu işleme devam edin.
  • Tatlılarınızı borcama dizin ve üzerlerine kalan tereyağından sürerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar yaklaşık pişirin.
  • Tatlınızın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuyan şerbeti üzerine gezdirin. Üzerine toz fıstık ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun

Antep Usulü Cevizli Basma Kadayıf Tatlısı Tarifi

 

Antep Usulü Cevizli Basma Kadayıf Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram çiğ tel kadayıf
  • 400 gram tereyağı
  • 400 gram ceviz
  • 40 gram pekmez (2 yemek kaşığı)

Şurup için

  • 3.5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • Tabanı için tereyağının 1/4 (çeyrek) ü ve pekmez

    Antep Usulü Cevizli Basma Kadayıf Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle 400 gram tereyağını küp küp doğrayın ve uygun bir tencereye alıp eritin.
  • Tereyağı tam anlamıyla eriyip kızınca tencereyi ocaktan alın.
  • Sıradaki adıma 40 gram pekmezi yani yaklaşık 2 yemek kaşığı pekmezi bir kaseye alın.
  • Üzerine erittiğiniz tereyağın dan çok az ekleyin. Bu adımda 2-3 yemek kaşığı kadar erimiş tereyağı yeterli gelecektir ve hemen pekmez yağ karışımı çırpın.
  • Hemen ardından 800 gramlık demir baklava tepsisine pekmez yağ karışımını dökün ve fırçayla tepsinin tüm tabanına dağıtarak sürün.
  • Bu adımda büyük boy borcam ya da büyük boy borcam boyutunda tabanı düz bir tepsi kullanabilirsiniz.
  • Sıradaki adımda 400 gramlık çiğ tel kadayıfın yarısını elinizle didikleyerek tepsisinin tabanına serpip dağıtın. Bu adımda dikkat etmeniz gereken nokta kadayıfı çok iyi didiklemiş olmanız.
  • Uzun uzun kadayıf parçalarını mümkün olduğunca koparıp küçük parçalar elde ederek tepsiye dağıtın ki hem dilimlemeniz hem de tatlının kızarması daha kolay ve güzel olsun.
  • 400 gramlık tel kadayıfın yarısını tepsiye az önceki anlattığım adımlara göre dağıttıktan sonra kadayıfın üzerine elinizle bastırın.
  • Kadayıf mümkün olduğunca sıkılaşıp incelsin.
  • Ardından 400 gram iri çekim ceviz içini kadayıfın üzerine eşit olacak şekilde dökün.
  • Son adım olarak kalan kadayıfı da ilk katı yaptığınız gibi didikleyerek cevizin üzerine serpiştirin.
  • Kadayıfın üst katmanını yaparken de mümkün olduğunca kadayıf parçalarını küçültmeye çalışın.
  • Uzun uzun kalan kadayıf telleri hem dilimlemekte zorluk yaşatacak hem de son adımda ekleyeceğimiz tereyağının eşit dağılmasını engelleyecektir.
  • Kalan tüm kadayıfı da tepsiye dağıttıktan sonra elinizle kadayıfı inceleşinceye kadar ezin.
  • Son olarak kalan tereyağını bir kaşık yardımıyla kadayıfın üzerine eşit şekilde dökün.
  • Basma kadayıf tatlısını önceden ısıtılmış 190°lik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
  • Pişme süresinin fırından fırına değişebilir olduğunu göz önünde bulundurarak kontrollü olarak pişirin.
  • Şerbeti için; 4 su bardağı suyu ve 3. 5 su bardağı toz şekeri uygun bir tencereye alıp çırpın.
  • Şeker erimeye başlayana kadar çırpmaya devam edin.
  • Şerbetin rengi açılıp berraklaştıktan sonra küçük bir limonun yarısının suyunu şerbete ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  • Limon suyunu bu adımda 12-15 damla da ekleyebilirsiniz.
  • Önemli olan limon suyu eklemeniz. Çünkü şerbeti pişirirken toz şeker kristalize olarak şerbetin istenmeyen durumlara gelmesine sebep olacaktır.
  • Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 4-5 dakika daha ocaktan bekletin.
  • 4-5 dakika sonra şerbeti hemen ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Pişen kadayıfı fırından alıp üzerine daha büyük bir tepsi yerleştirin ve hemen tepsiyi ters çevirin.
  • Eğer kadayıf çıkmazsa biraz soğuması için bekletin.
  • Son olarak kadayıfı bu şekilde oda sıcaklığında 15 dakika bekletin. Tatlı şerbetle buluşmadan önce ılıklaşmalı.
  • Aynı şekilde şerbette oda sıcaklığında bekleyerek ılıklaşmalı.
  • Bu detayları göz önünde bulundurarak şerbeti tatlının üzerine eşitçe dökün.
  • Tatlıyı şerbetini çekene kadar yaklaşık 30 dakika dinlendirin.
  • Son olarakda tatlıyı ortadan uzunlamasına kesin.
  • Diğer dilimleri de bu kesiğe paralel olacak şekilde kesin.
  • Dikdörtgen parçalar halinde basma kadayıf tatlısı elde edin.
  • İsterseniz bu şekilde kesmek yerine istediğiniz şekilde de dilimleyebilirisiniz.Deneyecek olanlara da şimdiden afiyet olsun.