5 Haziran 2022 Pazar

Zeytinyağlı Taze Bakla Tarifi

 

Zeytinyağlı Taze Bakla Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg yeşil taze bakla
  • 1/2 (yarım) demet dere otu
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşık un (yemek için)
  • 1 yemek kaşık un (suyu için)
  • 1 adet limon
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı

    Zeytinyağlı Taze Bakla Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 2 litre suya 1 kaşık un atıyoruz. Limonun yarısını suya sıkıyoruz.
  • Baklaları temizliyoruz ve hazırladığımız suyun içine bırakıyoruz, bu sayede baklalarımız kararmayacak.
  • 2 adet soğanı küçük küçük doğruyoruz.
  • Dere otunu da ince ince kıyıyoruz, bir kabın içine alıyoruz.
  • Soğanı ve dereotunu doğradıktan sonra tencereyi ocağa koyalım ve içine ½ çay bardağı zeytinyağını dökelim.
  • Soğanları da tencereye koyduktan sonra hafif pembeleşene kadar kavuruyoruz.
  • Soğanları yeterince kavurduktan sonra baklaları tencereye alıyoruz ve soğanlarla beraber kavurmaya devam ediyoruz.
  • Yemeğin kıvamının daha güzel olması için ayrı bir kabın içine 1 kaşık un ve bir miktar su koyarak güzelce çırpıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken unların topak topak kalmamasıdır.
  • Güzelce çırparak unu eritiyor ve hazırlamış olduğumuz karışımı tencereye ekliyoruz.
  • Ardından tuz ve karabiberi de ekleyerek yemeğimizi güzelce karıştırıyoruz.
  • Tüm malzemeler karıştıktan sonra tencereye yaklaşık 2 su bardağı kadar sıcak su ekleyerek yemeğimizi pişmeye bırakıyoruz.
  • 20 dakika pişen yemeğimizi ocaktan almadan 5 dakika önce ince ince kıydığımız dere otlarını tencereye ekleyerek 5 dakika daha pişiriyoruz.
  • Ege usulü zeytinyağlı taze bakla yemeğimiz artık hazır.
  • Servis için tabağa aldığımız baklayı dilerseniz sarımsaklı yoğurtla da servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.

Barbunya Pilaki Tarifi

 

Barbunya Pilaki Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg barbunya
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet patates
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 su bardağı su

    Barbunya Pilaki Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğan domates ve yeşil biber zeytinyağın da kavrulur.
  • Salça eklenir biraz daha kavrulur.
  • Patatesler eklenip birazcık daha kavrulduktan sonra barbunyalar eklenir ve 2 su bardağı su dökülerek pişmeye bırakılır.

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1/2 (yarım) su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 su bardağı su
  • Karabiber, tuz, pul biber

Üzeri için

  • 1 adet kırmızı soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı silme toz kırmızı biber
  • 1 adet kesme şeker

    Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yeşil mercimeği üzerini geçecek kadar su ile haşlayın ( hafif diri kalmalı)
  • Tereyağını pilav tenceresine alın. Eriyince yıkadığınız pilavlık bulguru ekleyip kavurun.
  • Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Baharatları ekleyip tekrar karıştırın.
  • Ardından haşladığınız yeşil mercimeği de ilave edip bir iki kez karıştırın.
  • Üzerine 2 bardak sıcak suyu ekleyin kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Suyu çekince ocaktan alıp demlenmeye bırakın.
  • Üzeri için sıvı yağda piyazlık doğranmış kırmızı soğanı kavurun.
  • Toz biber ve şekeri ekleyin.
  • Kısık ateşte karamelize olana dek kavurun.
  • Servis tabağına aldığınız pilavı üzerine karamelize soğan ilave edip sunabilirsiniz.Afiyet olsun 

Kahveli Teremyağlı Ekmek Tarifi

 

Kahveli Teremyağlı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı maya
  • Yarım yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Çeyrek su bardağı su aldığı kadar un
  • 2 tatlı kaşığı teremyağı
  • 5 çay kaşığı teremyağ

Üst sos için;

  • 1 tatlı kaşığı teremyağ
  • 2 tatlı kaşığı kahve
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 3 tatlı kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı su
  • Yarım yumurta

    Kahveli Teremyağlı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle süt maya su. Şeker, tuz, yumurta bir kaba alalım.
  • Un ilave edip yoğuralım ele yapılmayacak kıvamda yoğurun 20 dk dinlendir ardından iki tatlı kaşığı yağ ekle tekrar yoğur 20dk dinlendir ardından 5 eşit parcaya böl ve ortasına birer çay kaşığı yağ ekle yuvarla tepsiye al ardından sos hazırlayalım.
  • Kahve pudra şekeri un su çırpılır.
  • Terem yağ eklenir karıştırılır buzluk poşeti içerisine koyalım uç kısmını delelim ekmeklerin üzerini sıkalım.
  • 180 derecede 20 dk pişirelim artık servise hazır afiyet olsun.

Meyveli Kare Sarma Pasta Tarifi

 

Meyveli Kare Sarma Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Muhallebisi için

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un
  • 50 gram tereyağı

Arası için

  • 1 paket sade krem şanti ( yarım su bardağı süt )
  • 2 tane portakal
  • Damla çikolata

Tabanı için

  • 2 paket kakolu petibör
  • 200 gram tereyağı

    Meyveli Kare Sarma Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Petibörlerimizi robottan geçirip geniş bir kaba koyalım.
  • 200 gram tereyağını eritelim eriyen tereyağını petibörlerin üzerine döküp karıştıralım.
  • Daha sonra yapacağımız tepsiye güzel bir şekilde yayıp su bardağı yardımıyla düzeltelim.
  • Muhallebimiz için gerekli malzemeleri tencereye alalım tereyağı ve vanilya hariç.
  • Kısık ateşte muhallebimiz koyulaşana kadar karıştıralım.
  • Olan muhallebiyi ocaktan indirip 5 dk sonra tereyağı ve vanilya ekleyip karıştıralım 10 dk daha soğutalım.
  • O arada yarım su bardağı süt ve krem şantiyi karıştıralım.
  • Daha sonra portakallarımızı soyup küçük dilimler haline getirelim.
  • Soğuyan muhallebiyi hazırladığımız tepsiye eşit bir şekilde yayalım.
  • Kare dilimlere ayırıp üzerine üçer sıra olacak şekilde karenin yarısını dolduralım.
  • Üzerine portakal ve damla çikolata koyup boş olan katını üzerine verelim.
  • Servis tabağına alıp damla çikolata ile süsleyip servis edelim.Afıyet olsun. :)

Süt Yoğurt Yok Kaynar Suyla Muhteşem Bir Kek Tarifi

 

Süt Yoğurt Yok Kaynar Suyla Muhteşem Bir Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kaynar su
  • 1 su bardağın dan biraz fazla şeker az şekerli seven 1 bardak kulansın
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 adet yumurta
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya
  • 1 çay kaşığı karbonat üzerine bir kaç damla limon suyu
  • 3 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tepeli kakao
  • Yarım çay bardağı kadar su

Ben büyük boy bardak kulandım 250 ml 

Süt Yoğurt Yok Kaynar Suyla Muhteşem Bir Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kaynar suyumuzun içine şekeri ilave edelim şekeri eritelim sonra yağını ilave edelim karıştıralım ki ılısın yumurtalarımızı pişirmesin sonra yumurtaları kıralım, çırpalım.
  2. Ununu ilave edelim sonra kabartma tozu vanilya ve karbonat ilave edelim çırpıcıyla çırpalım, yağlı kağıt serili tepsiye dökelim kakaolu kısmı için biraz ayıralım, kakaoyu ilave edelim.
  3. Az suyla koyuluğunu açalım ve tepsiye gelişi güzel dökelim, kaşıkla dilediğimiz gibi şekil verelim.
  4. 170 derce fırında 50 dk kadar pişirelim hepsi bu muhteşem bir kek hazır deneyecek olanlara afiyet olsun.

Patatesli Gül Böreği Tarifi

 

Patatesli Gül Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet orta boy patates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber
  • Sıvı yağ

Sosu için;

  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta akı
  • Tuz
  • Üzeri için;

    • 1 adet yumurta sarısı
    • Susam

      Patatesli Gül Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle patatesleri soyup, küp küp doğrayın, ardından tencereye alarak üzerini aşacak kadar su koyup, haşlayıp, süzün. Ezici yardımıyla ezerek tencereye sıvı yağ, tuz ve baharatları ekleyip, 5 dakika kavurup, altını kapatın.
    • Tezgah üzerine yufkanın birini açıp, dörde keselim sos için bir su bardağı sütü, sıvı yağı, tuzu ve yumurta akını bir kasede karıştırarak sosumuzu hazır edelim.
    • Hazırladığımız sosu fırça yardımıyla yufkalara sürelim burada dikkat edeceğimiz şey patates koyacağımız bölüme sostan sürmeyeceğiz.
    • Ardından börek içimizden bir miktar alarak geniş tarafına serelim rulo şeklinde bükelim ve gül böreği şeklini verelim.
    • Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayalım yağlı kağıt serili fırın tepsimize dizelim. Artan sostan üzerlerine gezdirerek en son yumurta sarısını sürüp, susam serpelim.
    • 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim mis gibi böreğimiz hazır afiyet olsun

Tatlı Tuzlu Kurabiye (Hem Tatlı Hemde Tuzlu Tadındaki Nefis Lezzet) Tarifi

 

Tatlı Tuzlu Kurabiye (Hem Tatlı Hemde Tuzlu Tadındaki Nefis Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram tereyağ yada margarin (Oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı (Akı üzeri için)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un (Kontrollü ekleyelim)

Üzeri için;

  • Susam ve yumurta akı

    Tatlı Tuzlu Kurabiye (Hem Tatlı Hemde Tuzlu Tadındaki Nefis Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri yoğuralım. Unu azar azar ekleyelim.
  • Kulak memesi yumuşaklığına gelince bezelere ayırıp rulo yapıp inceltelim.
  • Resimdeki gibi keselim. Şekil verip, yumurta akına ve susama batırıp, yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında alt üst kızarana kadar pişirelim.
  • Ağzı kapalı bir kapta 2-3 gün tazeliğini koruyor. Fazlasını buzlukta saklayabilirsiniz.

Mısır Unlu Sucuklu Pizza Tarifi

 

Mısır Unlu Sucuklu Pizza Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı kurumaya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 3 buçuk su bardağı un
  • 1 su bardağı mısır unu
  • Kaşar, sucuk, mısır vb ketçap

    Mısır Unlu Sucuklu Pizza Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Maya şeker ve ılık suyu yoğurma kabına alalım. Maya eriyene kadar karıştıralım 10 dakika mayanın aktifleşmesi bekleyelim.
  • Ardından sıvı yağı ekleyip, karıştıralım. Yavaş yavaş un ekleyelim tuzunu da ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Unun tamamını ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim. Üzerini örtelim 45 dk mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan hamurun havasını alalım. 4 eşit parçaya bölelim bezelere ayıralım.
  • Zemine bol mısır unu serpelim ve üzerine ayırdığımız bezeleri tek tek parmak videodaki gibi açalım. Ortalarına ketçap sürelim. Sucuk kaşar ve mısır la süsleyelim.
  • 200 derece fırında kızarana kadar pişirelim.

Çilekli Parfe Tarifi

 

Çilekli Parfe Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 poşet kremşanti (Paketin içinden çıkan iki poşet)
  • 2 su bardağı süt (Soğuk)
  • Yarım kg çilek
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 200 gram petitbör bisküvi
  • 1 paket vanilin
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri

Üzeri için;

  • İsteğe bağlı 1 paket çikolata

    Çilekli Parfe Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle çileklerin yarısını pudra şekeri ile blenderden geçirip, püre haline getirelim.
  • Kalan çilekleri küçük küpler halinde doğrayalım.
  • Kremşanti ve soğuk sütü sertleşene kadar çırpalım.
  • Şantinin üzerine çilek püresini ilave edip karışana kadar çırpalım.
  • Üzerine ufalanmış bisküvileri, damla çikolatayı, doğranmış çilekleri ve vanilin ekleyip, güzelce karıştıralım.
  • Varsa silikon kalıba yoksa herhangi bir kalıbın içine streç yerleştirip harcımızı koyalım ve üzerine biraz bastırıp (Kalıbın şeklini alması için)streçle kapatalım.
  • Derin dondurucuda en az 5-6 saat dinlendirip, servis tabağına ters çevirelim. Üzerini benmari eritilmiş çikolata ile süsleyerek servis edelim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 

Pürüzsüz Ölçülü Mercimek Köftesi Tarifi

 

Pürüzsüz Ölçülü Mercimek Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı simit (Köftelik ince bulgur)
  • 1 dolu dolu çay kaşığı domates salçası
  • 1 dolu dolu çay kaşığı biber salçası
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet taze soğan
  • 1/4 (çeyrek) demet maydanoz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber

Servis için;

  • Limon
  • Kıvırcık

    Pürüzsüz Ölçülü Mercimek Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kırmızı mercimeği 3 su bardağı sıcak su ekleyip bir tencerede en az 30 en fazla 45 dakika pişmeye bırakın.
  • Kuru soğanı ince ince yemeklik doğrayıp zeytinyağında kısık ateşte yakmadan kavurun.
  • Pişen mercimeğe bulguru (Simidi) ekleyin. Kapağını kapatıp 5-10 dakika dinlenmeye bırakın. Rengi dönen soğana salçaları ekleyip 2 dakika daha kavurun.
  • Kavurma işlemi biten soğanı mercimeğe ekleyin. Kaşık yardımıyla karıştırın. Baharatlarını ekleyip, elinizi yakamayacak sıcaklıkta ise yoğurma işlemine başlayın.
  • Yoğururken kuruma olabildiği için yanınızda oda sıcaklığın 1 bardağı su bulundurun. Suyun hepsini eklemeden azar azar ekleyerek yoğurun. Suyun hepsini eklemek zorunda değilsiniz, köftenin kıvamına göre daha fazla su veya hiç su eklemenize gerek kalmayabilir.
  • Yoğurup kıvama gelen köfteye ince doğranmış taze soğan ve maydanozu ekleyip ezmeden karıştırın.
  • Mercimek köftesi artık servis için hazır sıkımlayıp, kıvırcık serili tabaklara servis edin. Afiyet olsun.

4 Haziran 2022 Cumartesi

Mantar Çorbası Tarifi

 

Mantar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram mantar(tepeleri kullanılacak)
  • Yarım limon
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Orta boy soğan
  • 2 buçuk yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Mantar Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak bir kaba yeteri su alınır ve limon suyu(çekirdeksiz) eklenir.
  • Mantarlar ince ince doğranır (tercihen boyutları değiştirilebilir)ve direk limonlu suya atılır(bu mantarın kararmasını önleyecektir).
  • Daha sonra uygun bir tencereye sıvı yağ eklenir üzerine soğan soyulup rendelenir.
  • Kavrulan soğanların üzerine mantar limonlu suyu sadece süzülerek(tekrar yıkanmadan) eklenir.
  • Tencerenin ağzı kapatılır ve mantarın suyunu salıp çekmesi beklenir.
  • Pişen mantarların üzerine un eklenir ve 3-4 dk sürekli karıştırılarak kavrulur(kıvamı katılaşacak normaldir).
  • Üzerine kaynar su karıştırılarak azar azar eklenir.
  • Çorba kaynamaya başlayınca üzerine süt karabiber ve tuz eklenir. Kaynayana kadar karıştırılır.
  • Tekrar kaynayınca altı kısılır ara ara karıştırılarak 10 dk pişirilir.
  • Üzerine tereyağ ve pul biber ile sos yapılır(isteğe göre).Afiyet olsun.