Valide Sultan Çorbası Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler
Köftesi için;- 300 gr kıyma
- 1 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı galeta unu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
Köfteyi kızartmak için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
Diğer malzemeler;
- Yarım çay bardağı bulgur
- Yarım çay bardağı pirinç
- 3 adet havuç
- 3 adet patates
- 1 çay bardağı bezelye
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 8 su bardağı sıcak su (1600 ml)
Terbiyesi için;
- 2 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
Valide Sultan Çorbası Nasıl Yapılır?
- Valide sultan çorbasının köftesi için uygun bir karıştırma kabına kıyma, rendelenmiş veya doğranmış soğan,
karabiber, tuz, pul biber ve galeta ununu alalım. - Elimizle kıymayı güzelce yoğuralım. Ardından hazırladığımız harçtan küçük parçalar kopartarak elimizde yuvarlayalım.
- Köfteleri pişirmek için ocağa aldığımız tavaya tereyağını ekleyelim. Yağ eridikten sonra köfteleri ekleyerek her yeri eşit olacak şekilde pişirelim.
- Köfteler piştikten sonra üzerine naneyi ekleyerek karıştıralım. 1-2 dakika daha bu şekilde pişirelim.
- Patates ve havuçların kabuklarını soyarak küpler halinde doğrayalım.
- Doğradığımız havuçları tencereye alalım. Üzerine bezelyeyi de ekleyerek yumuşayana kadar kaynatalım. 5 dakika kaynatmak yeterli gelecektir.
- 5 Dakika kaynattıktan sonra patatesleri de ekleyelim ve 5 dakika daha kaynatalım.
- Ayrı bir tencereye pirinç, bulgur ve suyu alarak haşlanmaya bırakalım.
- Pirinç ve bulgurlar yumuşadıktan sonra suyunu süzdüğümüz sebzeleri de ekleyelim. Karıştırdıktan sonra kaynatmaya devam edelim.
- Çorbanın terbiyesi için uygun bir karıştırma kabına yoğurt ve unu alarak tel çırpıcı yardımıyla güzelce çırpalım.
- Çorbanın haşlama suyundan 1-2 kepçe kadar alarak yoğurda ekleyelim. Terbiyemizi kesilmemesi için ılıtalım.
- Hazırladığımız terbiyeyi yavaş yavaş tencereye eklerken bir yandan da kaşıkla karıştıralım.
- Çorbamız tekrar fokurdamaya başladığında tuzunu ve misket köftelerini ilave ederek tekrardan karıştıralım.
- 1-2 dakika daha pişirdikten sonra çorbamız servise hazır. Valide Sultan çorbasını deneyecek herkese afiyet olsun!
Püf Noktalarıyla Tane Tane Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
- 2.5 su bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı tuz
Islatmak için
- Pirincin yüksekliğini geçecek kadar sıcak su
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 5 yemek kaşığı arpa şehriye, tel şehriye, yıldız şehriye
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4.5 su bardağı kaynar su
- 1 adet küp şeker
Püf Noktalarıyla Tane Tane Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle 2. 5 su bardağı pirinci uygun bir kaba alalım.
- Ardından 1 tatlı kaşığı tuzu ve pirincin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyelim. Ve pirinçli su karışımını iyice karıştıralım.
- Kullanacağınız su elimizi yakmayacak sıcaklıkta olsun ki bu adıma pirinci ovarken eliniz yanmasın.
- Suyun rengi beyazlaşıp pirinç nişastasını suya bırakana kadar da ovmaya devam edelim ve suyun içerisinde pirinci en az 15 dakika tutup ardından süzelim.
- Süzdüğünüz pirinci de mutlaka en az 15 dakika tüm suyu akana kadar süzgeçte tutmayı unutmayın.
- Daha sonra pilavı yapacağımız tencereye 5 yemek kaşığı kadar sıvı yağı ve 2 tepeleme yemek kaşığı kadar tereyağını alalım.
- Tereyağı eriyene kadar karıştırarak yağı kızdıralım.
- Ardından kızan yağa 5 yemek kaşığı arpa şehriyeyi ekleyip kavurmaya başlayalım.
- Arpa şehriyeyi de ara ara karıştırın ki tüm yüzeyi eşit renk değiştirsin ve şehriye istenilen kahverengi rengini aldıktan sonra süzülmeye bıraktığımız pirinçi de üzerine ekleyelim.
- Pirinci ekler eklemez hızlıca karıştırarak kavurmaya devam edelim. Bu adımda da pirinci ekledikten sonra 2-3 dakika kavurmayı sürdürün.
- Daha sonra 4. 5 su bardağı kaynar suyu yavaş yavaş ekleyelim. Bu adımda dikkate edin. Su çok sıçrayabilir.
- Suyunu eklediğiniz pilavı da birkaç dakika karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Son olarak pilava 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 küp şekeri ekleyin. Ve şeker eriyene kadar karıştırarak suyun birkaç dakika iyice kaynamasını bekleyin.
- Bu adımları yaparken ocağınızın altı da biraz hızlı olsun. Pilavın suyu birkaç dakika kaynamaya başlayınca ve şeker eridiği anda ocağın altını kısın ve tencerenin kapağını kapatarak pilavı pişmeye bırakın. Bu süre ortalama olarak 20 dakika sürecektir. Fakat adımları birebir uygulamak aynı sonucu her zaman vermeyeceği için ara ara pilavın suyunu kontrol edin.
- Pişen pilavın altını kapatır kapatmaz 20 dakika demlenmeye bırakın.
- Son olarak demlenen pilavınızı dilediğiniz yemeğin yanında gönül rahatlığıyla servis edebilirsiniz. Deneyecek olan herkese şimdiden afiyet olsun!.
Ezilmiş Soslu Patates (Smash Potatoes) Tarifi İçin Malzemeler
- 20 adet bebek patates
- 1 tatlı kaşığı tuz (Haşlama suyuna koymak için)
- 3 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı top kekik
Ezilmiş Soslu Patates (Smash Potatoes) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Minik patateslerin kabuklarını soymadan güzelce yıkıyoruz.
- Yıkadığımız patatesleri tencereye alıp, bol tuzlu suda iyice haşıyoruz.
- Haşlanan patateslerin suyunu süzüp, büyük bir kaseye alıyoruz.
- Patateslerin üzerine yağ, tuz, karabiber, sarımsak, kırmızı toz biber gezdirip, karıştırıyoruz.
- Ardından bir tepsiye aralıklı olarak dizip, üzerlerine bardakla bastırıp eziyoruz.
- Kasede kalan sosu fırça yardımıyla ezdiğimiz patateslerin üzerine sürüyoruz.
- 200 derecede fanlı ayarda kızarana kadar pişiriyoruz.
- Fırından çıkarıp, biraz soğutup, ister sade ister yoğurda bana bana afiyetle yiyoruz. Afiyet olsun.
Sebzeli Tavuk Göğsü Tarifi İçin Malzemeler
- 2 parça tavuk göğsü
- 2 adet orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 5-6 adet mantar
- 2 adet orta boy havuç
- Yarım kapya biber
- 5-6 adet çeri domates
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığından az sebze tozu (Çeşni )
- Tuz
- 400 ml su
- 1 tatlı kaşığı dolu nişasta
Sebzeli Tavuk Göğsü Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle tavuk göğüslerini uzunlamasına üç dört parçaya bölün altı yedi parça elde edin.
- Uygun bir tavaya biraz sıvı yağ ekleyip kızdırın.
- Tavuk göğüslerini önlü arkalı hafif kızartıp bir kenara alın.
- Aynı tavanın içine tereyağ ve sıvı yağı ilave edip biraz iri doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyip hafif soteleyin.
- Ardından doğranmış kapya biberi ,yuvarlak doğranmış havuçları ve iri doğranmış mantarları ekleyip soteleyin.
- Salçalarını ekleyip soteleyin.
- Baharatlarını ekleyip karıştırın. Suyunu ilave edip kızartmış olduğunuz tavuk etlerini içine yerleştirip beş dakika kadar kaynayınca çeri domatesleri üzerine ilave edip biraz kaynayınca çeyrek çay bardağı su ile nişastayı karıştırıp üzerine gezdirin. Suyu çok kalın olursa biraz su ekleyin.
- Kapağını kapatıp kısık ateşte on onbeş dakika kaynadıktan sonra altını kapatın. İstediğiniz şekilde pilav yada makarna ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun
Ayranlı Çorba (Elazığ Yöresine Ait) Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım kg kadar yoğurt
- 1 su bardağı aşurelik buğday
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 2 litre su
- Yarım demet taze nane(taze yoksa kurusundan 1 yemek kaşığı yeter)
- 1 kase haşlanmış nohut
Ayranlı Çorba (Elazığ Yöresine Ait) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle tenceremize yoğurdu, yumurta sarısını, yıkanmış aşurelik buğdayı, unu da ekleyip iyice karışana kadar çırpın.
- Saha sonra 2 litre suyu da ekleyip, karıştırıp, ocağa alıp, ocağın altını açın çorbamız kaynayana kadar sürekli karıştırın karıştırmazsanız yoğurdumuz çürüyebilir o yüzden kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.
- Kaynamaya başlayınca kapağını kapatın ocağın altını biraz kısın kısık ateşte buğdaylar pişene kadar kaynasın, suyu azalırsa ekleme yapabilirsiniz.
- Daha sonra buğdaylar pişince nohudu ve ince doğranmış taze naneyi ekleyip, karıştırın. 5 dk kadar kaynadıktan sonra altını kapatın.
- Tuzunu da ekleyin çorbamız hazırdır bu çorbayı ister soğuk ister sıcak bir şekilde tüketebilirsiniz.
Supangle (Pastane Usulü) Tarifi İçin Malzemeler
- 4 su bardağı süt
- 1 paket sıvı krema
- 2 yemek kaşığı un (tepeleme olmasın)
- 2 yemek kaşığı nişasta (tepeleme olmasın)
- 2 yemek kaşığı kakao
- Yarım su bardağı şeker (arttırabilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket vanilya
- 80 gram bitter çikolata
- Yarım su bardağı soğuk su
Üzeri için;
- Kremşanti
- Çikolata
- Yeşil fıstık
- Çilek
Supangle (Pastane Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kuru malzemeleri tencereye alalım iyice bir karıştıralım şekeri ve sütü ekleyelim sıvı kremayıda ekleyip, hiç topak kalmayacak şekilde karıştırdıktan sonra ocağa alalım ve kaynayana kadar devamlı karıştıralım.
- Bir iki göz fokurdayınca ocaktan alalım içerisine çikolata tereyağı ve vanilyayı ekleyip karıştıralım. Daha sonra içerisine yarım su bardağı soğuk suyu ekleyip mikserle çırpalım.
- Kuplara pay edelim üzerini dilediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.
- Ben üzeri için; kremşanti çilek, çikolata ve yeşil fıstık kullandım🤗 Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun
Şam Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler
- 150 gram oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin
- 3 adet yumurta (1 inin sarısı üzeri için)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- Yarım çay kaşığı karbonat
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 5-5,5 su bardağı un (alabildiğince)
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
- İnce ince çekilmiş ceviz içi
Şam Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Yumurta ve şekeri yoğurma kabına alıp çırpalım. Daha sonra yoğurt, sıvı yağ ve portakal kabuğu rendesini ekleyip, tekrar çırpalım.
- Yumuşamış tereyağını ilave edip elimizle güzelce karıştıralım. En son kalan kuru malzemeleri ekleyip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp bir bıçak yardımıyla artı işareti yapalım ve ince ince çekilmiş ceviz içi serpip, önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun
Pratik Ve Lezzetli Boşnak Mantısı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 paket (275 gr) milföy hamuru
İç harcı için;
- 200 gram kıyma
- 1 küçük boy rendelenmiş kuru soğan
- 1 çay kaşığı ucuyla karabiber
- 1 çay kaşığı ucuyla kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için;
- 300 gram yoğurt
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 2 diş sarımsak
Üzerinin sosu için;
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
Pratik Ve Lezzetli Boşnak Mantısı Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk önce iç harcımızı hazırlıyoruz ve kenara alıyoruz. Diğer yandan milföy hamurumuzu açıp merdaneyle üzerinden bir kaç kez geçip, küçük parçalar olarak kesiyoruz. İç harcımızı hamurlarımıza koyup, kapatıyoruz.
- Bu işlemi bitirdikten sonra yoğurdumuzu sarımsak ve tuzla bir kapta hazırlıyoruz.
- Mantılarımızı önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 25-30 dakika üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
- Fırından çıkan mantımızın üzerine yoğurdumuzu gezdiriyoruz. Sıvı yağımızla kırmızı toz biberimizi kızdırıp, yoğurtlu mantımızın üzerinden gezdirip, sıcak şekilde servis yapıyoruz.
Afiyetler olsun.