28 Mart 2023 Salı

Ali Nazik Tarifi

 

Ali Nazik Tarifi İçin Malzemeler

  • 550 gram az yağlı dana eti
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz (çok doldurmadım)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım bardak su (100 ml)
  • 3 orta boy patlıcan
  • 5-6 kaşık süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Biraz tuz (yarım çay kaşığı attım, yoğurdunuza göre fark edebilir)

    Ali Nazik Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanlara kesik atıp önceden 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dk pişirin.Arada çevirmeyi unutmayın.
  • Soğuyan patlıcanları soyun ve küçük doğrayın.
  • Üzerine rendelenmiş sarımsak, yoğurt ve tuzu ekleyip karıştırın.
  • Etlerinizi kuşbaşı doğrayın.
  • Tencereye biraz sıvı yağ dökün ve etlerinizi kavurun.
  • Rengi dönünce üzerine geçecek şekilde su ekleyin.
  • Kolaylık olsun diye düdüklü tencerede yaklaşık 25 dk pişirdim, bu şekilde yumuşacık oluyor. Normal tencerede olur, pişme süresi etinize göre değişebilir.
  • Ayrı bir tavaya 3 yemek kaşığı sıvı yağ dökün ve etlerinizi ekleyin.
  • Ardından tereyağı, baharatları ve salçayı ekleyip karıştırın.
  • Son olarak suyuda ilave edip kapağı kapalı şekilde yaklaşık 10 dk kısık ateşte pişirin.
  • Patlıcan sosla birlikte servis edin.
  • Deneyenlere afiyet olsun 

Kabak Dolması Tarifi

 

Kabak Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kabak
  • 1 tane kuru soğan
  • 200 gram kıyma
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Karabiber,pulbiber
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • Bir tutam dereotu
  • Domates

    Kabak Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kabaklarımızın büyüklüğüne göre 3 yada 4’e keselim.
  • Çatal ile üzerlerini çizerek şekil verelim.
  • Kabakların ortasını oyarak çıkaralım.
  • Bir kasenin içerisine zeytinyağını dökelim.
  • İnce doğradığımız soğanları,kıymayı,pirinçi,tuzu,salçayı ve baharatlarını katıp karıştıralım.
  • En son doğradığımız dereotunuda katıp karıştıralım.
  • Kabaklarımızın içerisine harcımızdan dolduralım.
  • Üzerlerini domates ile kapatalım.
  • Salçalı su yaparak üzerlerini geçmeyecek şekilde dökelim.
  • Kısık ateşte kabaklar pişene kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Az Malzemeli Mayasız Poğaça Tarifi

 

Az Malzemeli Mayasız Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı ev yoğurdu
  • 2 adet yumurta akı ( sarılar üzerine kullanılacak)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un ( 5 su bardağı kullanıldı)

Arası için ;

  • Parmak şeklinde kesilmiş kaşar peyniri

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

    Az Malzemeli Mayasız Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kabartma tozu ve hariç hamur malzemelerin tamamını yoğurma kabına ekliyoruz.
  • Kabartma tozunu ve kontrollü olarak unu ekleyip yoğuruyoruz.
  • Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam ediyoruz.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler oluşturup her birinin ortasına birer kaşar koyup hamuru kapatıyoruz.
  • Kapatılan kısım üstte olacak şekilde tepsiye diziyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarsana kadar pişiriyoruz.
  • Kaşar donduğu için sıcak tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Not: 13 adet poğaça elde edildi. Ben boyutlarını büyük tuttum. Normalde 20 ye yakın poğaça elde ediliyor.

    Deneyecek olanlara kolay gelsin. Şimdiden afiyet olsun

Tepsi Kebabı (Ramazan Sofralarına Çok Yakışacak) Tarifi

 

Tepsi Kebabı (Ramazan Sofralarına Çok Yakışacak) Tarifi İçin Malzemeler

  • 750 gram orta yağlı kıyma
  • 2 adet çarliston biber
  • 2 adet kapya biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz

Tepsinin tabanı için:

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça

Kebabın üstü için:

  • 3 adet domates
  • 3-4 adet sivri biber
  • 1 dolu yemek kaşığı salça
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıcak su

    Tepsi Kebabı (Ramazan Sofralarına Çok Yakışacak) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kapya biberi, çarliston biberi, maydanozu ve soğanı iri doğrayın ve mutfak robotunda püre haline gelene kadar çekin.
  • Büyük bir kaba, püre haline getirilmiş sebzeleri, rendelenmiş sarımsağı, baharatları ve kıymayı koyun ve homojen olana dek iyice karıştırın. (eğer güzelce karıştırmazsanız tepsi kebabınız dağılabilir. ).
  • 32 çaplarında yuvarlak bir tepsinin tabanına 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı salçayı sürün.
  • Kıymalı harcı tepsiye yayın.
  • Kıymayı yayarken tepsinin kenarlarından biraz daha yükseğe doğru yayın ki, kebap piştiğinde küçüleceğinden kenarlar fazla açık kalmasın.
  • Harcın her yerini çatal ucuyla delin.
  • Üzerini domates dilimleri ve sivri biber ile süsleyin.
  • Ayrı bir kapta 1 yemek kaşığı salça ile 1/2 su bardağı sıcak suyu iyice karıştırın ve domates ile biberlerin üstüne gelmeyecek şekilde harcın üzerine dökün.
  • 200° fırında 40-45 dakika pişirin.
  • Afiyet olsun😊.

Tavuk Baget Tarifi

 

Tavuk Baget Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet tavuk but
  • 1 adet büyük boy patates
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı mısır unu
  • Tuz, karabiber, kırmızı toz biber (isteğe bağlı köri veya kimyon eklenebilir)

Pane için;

  • Un
  • Yumurta sarısı
  • Galeta unu

    Tavuk Baget Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavukları haşlıyoruz. Butları kemiklerinden ayırıp etlerini küçük küçük doğruyoruz. Kemikleri atmayıp kenarda bekletiyoruz.
  • Patatesi haşlayıp soyuyoruz ve ezecekle eziyoruz.
  • Doğradığımız etin içine peynir, mısır unu, patates ve baharatları ekleyerek hafifçe yoğurur gibi karıştırıyoruz.
  • Karışımı 6 parçaya ayırıp her birini yuvarlıyoruz. Kemiği alıp ortalayarak karışıma saplayıp elimizle şekillendiriyoruz. Biraz buzlukta bekleterek dinlendiriyoruz.
  • Her bir butu sırasıyla una, sonra yumurta sarısına ,sonra galeta ununa bulayarak derin yağda kızartıyoruz.
  • Afiyet olsun.

Matzo Ball Tarifi

 

Matzo Ball Tarifi İçin Malzemeler

Suyu için;

  • 1 adet tavuk but
  • 4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 6 su bardağı sıcak su
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 dal taze kekik
  • 2 diş sarımsak

Köftesi için;

  • ½ demet maydanoz
  • 2 dal yeşil soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çorba kasesi kırılmış eti form (matzo krakeri bulamayanlar eti form yada kekikli, biberiyeli bir kraker kullanabilir)
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 2 adet kurutulmuş domates

    Matzo Ball Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tenceremizi ocağa alıyoruz ve altını açıyoruz.
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağında tuz ve karabiber ile baharatladığımız tavuğumuzu önlü arkalı mühürlüyoruz.
  • Mühürlemeyi yaparken taze kekik ve bir diş sarımsak kullanıyoruz.
  • Sarımsak ve kekiği aromasını verdikten sonra tencereden alıyoruz.
  • İçerisine sıcak su, 1 adet tüm havuç ve yarım soğan doğramadan ekliyoruz.
  • Tavuğumuz kaynamaya bırakıyoruz ve köfteleri hazırlamaya başlıyoruz.
  • İrice parçalanmış krakerlerimiz soğuk suda ıslatıyoruz.
  • Tava içerisine çok küçük doğranmış soğanları alıyoruz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağında kavuruyoruz.
  • Üzerine ıslayıp suyunu süzdüğümüz krakerleri ekliyoruz.
  • Suyunu çekip helva kıvamına gelene kadar pişirmeye devam ediyoruz.
  • Sonrasında soğutup büyük bir kaseye alıyoruz.
  • İçerisine kıyılmış taze soğan, maydanoz, yumurta, tuz, karabiber, rendelenmiş sarımsak, yarım su bardağı galeta unu ve tereyağı eleyerek iyice yoğuruyoruz.
  • Cevizden biraz daha küçük toplar yapıyoruz ve galeta unu ile unluyoruz.
  • Buz dolabında yaklaşık yarım saat bekletiyoruz.
  • Haşlanan tavuğumuzun suyunu süzüyoruz.
  • İçerisine sadece haşlanan havuçları küçük küçük doğrayarak ekliyoruz.
  • Haşlanan soğanı kullanmıyoruz.
  • Tavuk etini didikleyip içerisine atıyoruz. Tekrar kaynamaya bırakıyoruz.
  • Kaynara çıkınca içerisine hazırladığımız topları atıyoruz.
  • Pişen toplar suyun yüzeyine çıkıyor.Toplar yüzeye çıkınca altını kapatıyoruz.
  • Kurutulmuş domatesleri sıcak suda ıslatıyoruz, küçük parçalar halinde kıyıyoruz.
  • Az yağda soteleyip çorbamızın içerisine ekliyoruz.
  • Üzerine kıyılmış maydanoz ve taze soğanla servis ediyoruz….

Creme Brulee Tarifi

 

Creme Brulee Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 paket krema
  • ½ su bardağı süt
  • 5 adet yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • ½ çay bardağı toz şeker (üzeri için)

    Creme Brulee Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Süt ve kremayı karıştırıp ocağa alıyoruz, kaynamaya bırakıyoruz.
  • Yumurta sarıları, vanilya, şeker mikser yardımıyla iyice karıştırılır.
  • Karışımın içinde hiçbir pürüz kalmayana kadar işlem devam eder ve iki defa tel süzgeçten geçirilir.
  • Süzülen karışım dinlendirilir.
  • Üzerinde kalan köpükler kaşık yardımıyla alınır ve fırın kaplarına pay edilir.
  • Fırın kapları yarısına kadar sıcak su dolu olan tepsiye yerleştirilir.
  • 125 derecelik fırında 40 dakika pişirilir.
  • Sonrasında oda sıcaklığına getirilen tatlılar buz dolabında en az iki saat dinlendirilir.
  • Üzeri için; şeker tavaya alınır ve ocakta eritilip ince bir tabaka halinde tatlının üzerine dökülür.
  • Karamelin her tarafa eşit şekilde yayılması sağlanır.
  • Karamel kısmı sertleşen tatlımız servise hazır.
  • Biz ayrıca kase üzerine ince bir tabaka halinde şeker döküp pürmüz ile erittik. Her ikisi de çok güzel oldu. Afiyet olsun…

Borani Tarifi

 

Borani Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 kg pancar (pazı)
  • 250 gr orta yağlı iri kıyma
  • ½ su bardağı börülce
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber

    Borani Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğanı ince ince doğrayalım.
  • Pancarları yıkayıp süzelim ve ince ince doğrayalım.
  • Lolazı haşlayalım, yumuşayınca suyunu süzelim ve tekrar sıcak su içerisinde bekletelim.
  • Kıymayı kendi yağında kavuralım.
  • Kıyma suyunu çekince 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyelim ve ince olarak doğradığımız soğanı ekleyelim.
  • Soğanlar yumuşayınca tuz, karabiber ve pancarları ekleyelim.
  • Son olarak lolazı ve bir su bardağı sıcak su ekleyerek ağzını kapatalım ve pişmeye bırakalım.
  • Yaklaşık 15 dk kısık ateşte biten yemeğimiz servise hazır.
  • Servis yaparken üzerine tereyağda kızdırdığımız kırmızı toz biber ekleyelim. Afiyet olsun.