1 Nisan 2023 Cumartesi

Zeytinyağlı Taze Bezelye Yemeği Tarifi

 

Zeytinyağlı Taze Bezelye Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ayıklanmış taze bezelye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 tatlı kaşığı biber ve domates karışık salçası
  • 2 çay kaşığı kaya tuzu
  • 1 türk kahve fincanı zeytinyağı
  • 2 su bardağı su
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz tatlı biber, toz şeker

    Zeytinyağlı Taze Bezelye Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yıkadığımız bezelyeleri 15 dk haşlayıp süzelim.
  • Diğer tarafta tencereye yağı koyalım küçük yemeklik doğranmış soğan koyalım bir dk kavuralım, salçaları ilave edelim karıştıralım.
  • Soyup, küçük küp doğranmış havucu patatesi ekleyelim, çekirdeği çıkarıp, küçük doğranmış biberleri de ekleyelim bir iki dk kavuralım.
  • Sonra oda sıcaklığında suyu verelim tuz, baharat serpelim karıştıralım, fokurdayınca tencereye bezelyeleri dökelim bir kere karıştıralım.
  • Yine fokurdayınca ocağın altını kısalım kısık ateşte havuçları patatesler pişene kontrol ederek pişirelim. Afiyet olsun.
  • Servis tabağına alınca üzerine ince kıyılmış maydanoz serpelim.

Tava Böreği Tarifi

 

Tava Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka

İç Sosu için;

  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta

İçi için;

  • Kaşar peyniri
  • Beyaz peynir

    Tava Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavamıza bir bütün yufkayı seriyoruz. Diğer yufkadan parçalar koparıp, ortasına yerleştiriyoruz.
  • Çırptığımız sütlü sostan üzerine sürüyoruz. Yine gelişi güzel yufkalardan parçalayıp seriyoruz. Sostan ve dilimlediğimiz peynirden ekliyoruz. En son katına da sosu sürüp, kenarlara sarkan yufkaları büzüp, kapatıyoruz.
  • Ocağın en kısık ateşinde kapağı kapalı pişiriyoruz. Arada alt kısmına bakalım yeterince kızardığında bir tabak ya da tepsi yardımıyla tersyüz edelim ve pişirmeye devam edelim.
  • Diğer yüzü de kızarınca böreğimiz hazır dilimleyip servis edelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı Tarifi

 

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kemalpaşa tatlısı
  • 3,5 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • Çeyrek limon

Muhallebisi için

  • 1 litre süt
  • Yarım su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için

  • 1 kase hindistan cevizi

    Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce şeker ve suyu derin bir tencereye alalım.
  • Kemalpaşaları şekerli su kaynamaya başlayınca tencereye önce yarısını sonra diğer yarısını şeklinde bırakalım.
  • Ocağın altını kısıp ara ara karıştırarak şişip şerbetini çekinceye kadar pişirelim.
  • Borcama yada herhangi bir kaba alalım. Soğumasını bekleyelim.
  • Diğer yandan muhallebi için sütü tencereye alalım.
  • İçerisine un,şeker ve nişastayı ekleyelim.
  • Sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirelim.
  • Ocaktan almadan vanilya ve tereyağını ilave edip ocağı kapatalım. Tekrar güzelce karıştıralım.
  • Kemalpaşaları silikon kek kalıplarına tek tek yerleştirelim. (sizler direk borcama yada turta kabına da hazırlayabilirsiniz) üzerlerine muhallebiden dökelim ve buzdolabında 2-3 saat bekletelim.
  • Soğuyan tatlıyı kalıptan çıkarıp hindistan cevizine bulayalım ve borcama dizelim üzerini dilediğimiz gibi süsleyip servis edelim.

Büyük Borcamda Trileçe Tarifi

 

Büyük Borcamda Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

Keki İçin;

  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı ılık su (60 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin;

  • 1 paket krema (200 ml)
  • 1 litre süt
  • Yarım su bardağı toz şeker

Karamel Sosu İçin;

  • 1 paket krema (200 ml)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri İçin;

  • 1 paket krem şanti (75 g)
  • 1 su bardağı soğuk süt (200 ml)

    Büyük Borcamda Trileçe Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Büyük borcamda trileçenin karamel sosu için öncelikle ocağa aldığımız tencereye toz şekeri alalım. Şeker eriyip karamel rengini alana kadar kısık ateşte ısıtalım. Beklerken tencerenizi ara ara sallayabilirsiniz.
  • Şeker eridikten sonra içerisine tereyağını ekleyerek yağ eriyene kadar karıştıralım.
  • Ardından kremayı da karışıma yavaşça ekleyelim ve sosumuz kıvam alana kadar hızlıca karıştıralım.
  • Kıvam alan karamelimizi hızlı bir şekilde soğuması için ısıya dayanıklı bir kaba aktararak kenara alalım.
  • Trileçenin keki için uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve toz şekeri bir kaba alarak mikserle çırpalım.
  • Ardından sıvı yağ, ılık su, un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Büyük boy dikdörtgen borcamın içerisine pişirme kağıdını yerleştirelim.
  • Hazır olan kek hamurumuzu bir borcama boşaltalım ve spatula ile her yerine eşit olacak şekilde yayalım.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında alt üst fansız ayarda 35 dakika pişirelim.
  • Şerbeti için uygun bir kaba süt, krema ve toz şekeri alarak şeker eriyene kadar karıştıralım. Ardından bir kenara alalım.
  • Üzeri için toz krem şanti ve soğuk sütü uygun bir kap içerisinde kıvam alana kadar çırpalım. Bu aşamada sütünüz soğuk olursa krem şantiniz daha güzel köpürecektir.
  • Hazırladığımız krem şantiden 1 kaşık kadarını üzerini süslemek için ayıralım.
  • Pişen keki fırından alalım. 1-2 dakika ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
  • Ardından keki borcama ters çevirerek pişirme kağıdını dikkatli bir şekilde çıkartalım.
  • Şerbetini daha iyi çekmesi için kürdan yardımıyla kekin üzerine delikler açalım.
  • Hazırladığımız şerbeti kekin üzerine gezdirelim. Kek sütü tamamen çekip soğuyana kadar bekletelim.
  • Dinlenen kekin üzerine hazırladığımız krem şantiyi kaşık yardımıyla paylaştıralım. Spatula yardımıyla kekin her yerine sürelim.
  • Güzelce soğuyan karamel sosu da krem şantinin üzerine dökerek her yerine yayalım.
  • Karamel sosu da yaydıktan sonra ayırdığımız krem şantiyi sıkma torbasına alalım.
  • Birbirine paralel olacak şekilde tatlımızın üzerine çizgiler çizelim.
  • Kürdan ile çizdiğimiz çizgilere zıt çizgiler atarak pastamızın süslemesini tamamlayalım ve 2 saat buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Karamelli trileçemiz servise hazır. Afiyet olsun!

Airfryer Revani Tarifi

 

Airfryer Revani Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı mavi haşhaş tohumu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 adet limon kabuğu rendesi

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı su (500 ml)
  • 2 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon suyu

    Airfryer Revani Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Revaninin şerbeti için şeker ve suyu uygun bir tencereye alarak kaynatalım.
  • 10 dakika kadar kaynayan şerbete limon suyunu ekleyelim. 3-4 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Keki için karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak güzelce çırpalım.
  • Üzerine sıvı yağ, yoğurt, un, irmik, mavi haşhaş, kabartma tozu, vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Airfryer haznesine sıvı yağ dökerek fırça yardımıyla her yerini yağlayalım.
  • Ardından hazırladığımız kek harcını hazneye boşaltalım.
  • Üzerini düzelterek hazneyi yerleştirelim ve kekimizi 170°C de 25 dakika pişirelim.
  • Pişen ve ilk sıcaklığı çıkan kekimizi bir bıçak yardımıyla dilimleyelim. Üzerine soğuyan şerbeti gezdirerek şerbetini çekmesi için dinlenmeye bırakalım.
  • Şerbetini güzelce çeken revani tatlımızı servis tabaklarına alalım. Üzerini dilediğimiz gibi süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

31 Mart 2023 Cuma

Sıvı Yağla Kat Kat Sade Katmer Tarifi

 

Sıvı Yağla Kat Kat Sade Katmer Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo un
  • 3 su bardağı su (200 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Mayalanması için,

  • 2 yemek kaşığı toz maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı ılık su

Yufkalara sürmek için;

  • 2 su bardağı sıvı yağ varsa zeytin yağıyla karışık

    Sıvı Yağla Kat Kat Sade Katmer Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ilık suya mayayı ve toz şekeri koyup 10 dakika kadar ilk mayalandırmayı yapalım.
  • Diğer tarafta mayayı ve diğer malzemeleri una katıp orta yumuşaklıkta bir hamur yapıp yarım saat kadar dinlendirelim.
  • Hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayıralım. Benim on bezem çıktı.
  • Bezeleride on dakika daha dinlendirin.
  • Merdaneyle ve oklavayla büyüterek bıçak sırtı kalınlığında açıp yufkanın her tarafını iyice yağlayalım.
  • Yufkanın karşılıklı iki tarafını ortaya katlayıp tekrar yağlayalım.
  • Tekrar kalan kenarları ortada birleştirip merdaney le çok bastırmadan hafif açalım.
  • Teflon tavamızı ocağa koyalım.
  • Yağsız altı iyice kızınca yaptığımız katmeri tavaya koyup arkalı önlü iyice kızartalım.
  • Diğer bezeleri de bu şekilde yapalım.
  • Sıvı yağlı katmerimiz hazır mümkünse sıcak servis yapıp sade olduğu için peynirle nefis gider.

    Arzu eden yufkayı açıp yağladıktan sonra içine tahin toz şere veya haş haş koyup katlayıp pişirebilir. Öylede güzel olur).

    Afiyet sıhhat olsun 

Bulgurlu Taze Fasulye Diblesi Tarifi

 

Bulgurlu Taze Fasulye Diblesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı doğranmış taze fasulye
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 2 adet domates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım yemek kaşı tereyağı
  • Tuz ve toz kırmızı biber
  • 1 su bardağı bulgur için 2 su bardağı sıcak su ( dört su bardağı su )

Bardak ölçülü 200 ml          

Bulgurlu Taze Fasulye Diblesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Taze fasulyeyi tencereye koyup üzerini geçene kadar su koyup on dakika haşlayalım.
  2. Soğanı yemeklik doğrayalım ,yapışmaz tencereye koyalım.
  3. Yağımızı da koyup soğanlar yumuşayıncaya kadar kavuralım.
  4. Küçük doğradığımız kapya biberleri de koyup bir iki dakika kavuralım.
  5. Haşladığımız fasulyeyi ilave edelim ,yarım tatlı kaşığı toz kırmızı biber ilave edelim ,tuzu kendi damak zevkinize göre atın .
  6. Kabukları soyulmuş küp küp doğradığımız domatesleri de koyup bir iki dakika karıştıralım.
  7. Yıkadığımız bulguru da koyup güzel kavuralım.
  8. 4 su bardağı sıcak suyumuzu da koyup karıştıralım.
  9. Tenceremizin kapağı kapalı şekilde kısık ateşte suyunu çekince ocağı kapatalım dinlendirip servis edelim.

Etli Kuru Dolma Tarifi

 

Etli Kuru Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım dizi kuru patlıcan
  • Yarım dizi kuru biber
  • 2 tane iri soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 250 gram kıyma
  • 1 kaşık biber salçası
  • 1 kaşık domates salçası
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 1 kaşık tereyağ
  • 1 büyük çay bardağı zeytinyağ (göz kararı)
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber, pul biber, kimyon
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • Tuz
  • 500 gr pirzola (kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz)

    Etli Kuru Dolma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları önce haşlıyoruz, biberleri yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.
  • Sonra içini hazırlayalım, pirinçi yıkayıp geniş bir kaba alıyoruz içine kıymayı, incecik kıydığımız doğanı, sarımsağı, salçayı, baharatları, yağını, ekliyoruz güzelce karıştırıyoruz.
  • Bütün malzemeleri iyice karıştırıyoruz tencerenin dibine pirzolalari diziyoruz tuz ekliyoruz.
  • Patlıcanları doldurup pirzolaların üzerine diziyoruz .
  • Sonra biberleri doldurup onuda diziyoruz.
  • Tencereyi ocağa koyup etler kızarıncaya kadar suyunu koymuyoruz (etler kızarınca cızır cızır ses çıkarıyor. )
  • Suyunu koyup orta ateşte pişiriyoruz.
  • Uygun bir fırın kabına ters çeviriyoruz eğer etler istediğimiz gibi kızarmadıysa fırının kızartma ayarında üst rafta etleri kızartın. Afiyet olsun.