31 Ağustos 2022 Çarşamba

Yoğurtlu Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 adet limon kabuğu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un

Üzeri için;

  • Pudra şekeri 

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurtlu kek tarifi için öncelikle uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak şeker beyazlaşıp köpük köpük oluncaya kadar çırpalım.
  • Ardından yoğurt, sıvı yağ, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek 3-4 dakika kadar çırpalım.
  • Hamurumuza rendelenmiş limon kabuğu ekleyelim. Son kez spatula ile hamurumuzu karıştıralım.
  • Kek kalıbımıza fırça yardımı ile sıvı yağ sürelim. Dilerseniz tereyağı ile de yağlayabilirsiniz.
  • Harcımızı kalıbımıza boşaltalım. Her tarafına eşit yayılmasını sağlayalım.
  • Kekimizi önceden 160°C ısıttığımız fırında yaklaşık 50 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda kürdan testi ile kekin piştiğinden emin olalım. Ardından fırından alarak oda sıcaklığına gelene kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Oda sıcaklığına gelen kekimizi servis tabağına ters çevirelim. Üzerine isteğe bağlı pudra şekeri serperek servis edelim. Afiyet olsun!

Patetesli Karnıyarık Böreği Tarifi

 

Malzemeler

İçi için;

  • 200 gram dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 türk kahve fincanı su
  • 2 adet haşlanmış patates

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta

Böreğin üzerine sürmek için;

  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Böreklerin ortalarına;

  • 1 adet orta boy domates
  • 2 adet çarliston biber
  • 2 adet hazır yufka

    Nasıl Yapılır?

  • Tavaya yağı kıymayı koyalım suyu salıp çekene kadar pişirelim orta ateşte pişirelim sonra küçük yemeklik doğranmış soğanı ilave edelim orta ateşte 10 dk kavuralım, ocağı kapatalım.
  • Suyu ekleyelim tekrar ocağı açalım suyu çekince kıymayı kapatalım soğuması için bir tabağa alalım haşlanmış patatesi soyalım rendeleyelim kıymaya katalım sos malzemeleri derin bir kapta çırpalım.
  • Yufkaya tezgaha yayalım dörde bölelim her bir parçasına sostan sürelim yuvarlak kısmına patatesli kıymalı içten koyalım iki tarafı içeri katlayarak gevşek rulo şekilde saralım yağlı kağıt serili tepsiye koyalım.
  • Börekleri ortasına iyice dibini kesmeden yavaşça keselim elma dilim kestiğimiz domatesten küçük kestiğimiz biberden ortalarına birer adet koyalım. Üzerlerine yağla çırpılmış yumurta sarısı sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereede 30-35dk kontrol ederek pişirelim afiyet olun.

30 Ağustos 2022 Salı

Yoğurtlu Patlıcan Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet orta boy patlıcan
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı katı yoğurt
  • Tuz

Üzeri için;

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 tutam ince doğranmış maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce patlıcan ve biberlerimizi yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim ve üzerine bıçak ile çizikler atıp, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirelim.
  • Soğuduktan sonra kabuklarını soyup bıçakla kıyalım.
  • Sarımsakları güzelce dövelim ya da iyice ezelim, tuz ve yoğurdu ilave edip güzelce karıştıralım ve patlıcan, biber ikilisi ile güzelce harmanlayıp servis tabağına alalım.
  • Bir tavada zeytinyağı, pulbiber ve cevizimizi yakalım ve salatamızın üzerine dökelim.
  • İnce ince kıyılmış maydanozuda üzerine serpip servis edelim.

Mahluta Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 8 su bardağı sıcak su

Terbiyesi için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt

Sosu için;

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Düdüklü tencereye kırmızı mercimek, bulgur, pirinç, rendelenmiş havuç, doğranmış soğan, tuz ve sıcak suyu alarak karıştıralım.
  • Düdüklü tencerenin kapağını kapatarak kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika pişirelim.
  • Terbiyesi için yumurta sarısı ve yoğurdu bir kaba alarak karıştıralım.
  • Pişen çorbamızı blender ile hafif dişe gelecek şekilde ezelim.
  • Çorbanın suyundan 2-3 kepçe kadar alarak terbiyeye katıp çırpalım ardından çorbaya ilave ederek karıştıralım. ,sosu için tavaya sıvı yağ ve salçayı alarak kavuralım.
  • Nar ekşisi, kimyon, nane ve pul biber ekleyerek karıştıralım ocaktan alalım.
  • Hazırladığımız sosu çorbaya ilave ederek güzelce karıştırdıktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Cantık Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 -5,5 su bardağı un (kontrollü olarak koyun her un farklı olabilir)

İç harcı için;

  • 300 gram kıyma
  • 3 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 3 adet sivri biber
  • 1 adet kapya biber
  • Tuz,kekik,pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için malzemeleri karıştırma kabına koyup güzelce yoğuruyoruz, yumuşak bir hamur elde ediyoruz,mayalanmaya bırakıyoruz.
  • İç harcı için sebzeleri robottan geçirip kıyma ile karıştırıyoruz.
  • Baharatlarını ekliyoruz, mayalanan hamuru 11-12 bezeye ayırıyoruz (büyüklüğünü isteğe göre ayarlayın).
  • Hamuru elimizle ortasına bastırıp açıyoruz, kıymalı harcımızdan ortasına koyup hafifçe bastırarak tamamlıyoruz.
  • 220 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz, çıkınca kenarlarına tereyağ sürüyoruz ( isteğe göre fırına vermeden önce yumurta sarısı sürebilirsiniz )
  • Sıcak servis edip afiyetle yiyebilirsiniz, 

Düdüklüde Pratik Tavuklu Keşkek Tarifi

 




 Malzemeler

  • 2 su bardağı buğday
  • 1 avuç nohut
  • 1 adet tavuk budu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 litre + 2-2,5 su bardağı su

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça

    Nasıl Yapılır?

  • Buğday ve nohutu bir gece önceden ıslıyoruz.
  • Ertesi gün düdüklüye koyup üzerine tavuğu yerleştiriyoruz. Tuzunu da ekleyip suyunu koyuyoruz.
  • Düdüklünün kapağını kapatıp 45 dakika pişiriyoruz.
  • Daha sonra tavuğu içinden alıp didikliyoruz ve tencereye ekliyoruz. Bu sırada tekrar sıcak su ilavesi yapıyoruz.
  • Tahta bir kaşıkla taneleri ve tavuğu eze eze iyice karıştırıyoruz.
  • Tavuklar keşkeğin içinde iyice eriyip kıvam alana kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Ayrı bir tavada salçayı kokusu çıkana kadar yağda kavuruyoruz.
  • Servis sırasında keşkeği tabağa alıp yayıyoruz.
  • Üzerine de salçalı sostan gezdirip sıcak servis ediyoruz. Afiyet olsun.


Karamelize Şerbetli Etimek Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket etimek

Muhallebi için;

  • 1 litre süt
  • 6 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 7 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Şerbeti için;

  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Üzeri için;

  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • Hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Ben karamelize şerbet hazırladım. Siz isterseniz düz şerbete de çevirebilirsiniz.
  • Uygun bir tencereye şeker alınır ve orta ateşte şeker eriyene kadar beklenir (Dikkat edin yanmasın)
  • Eriyen şekere suyu ilave edilir. Bu sırada şeker katılaşacaktır korkmayın. Karıştırdıkça ve kaynadıkça eriyecek.  Tamamen eriyince altı kapatılır, 10 dk soğumaya bırakılır.
  • Bu sırada muhallebi hazırlanır. Vanilya ve tereyağ hariç tüm malzemeler tencereye eklenir, çırpılır, tencere ocağa alınır. Kaynayıp kıvam alana kadar karıştırmaya devam edilir. Altını kapatınca vanilya ve tereyağ eklenir.
  • İlk sıcaklığını atan şerbet borcama dizilmiş etimeklerin üzerine gezdirilir. Ardından hazırlanan muhallebi etimekleri kaplayacak şekilde dökülür, soğumaya bırakılır.
  • İyice soğuyan tatlının kremşantisi hazırlanıp, üzerine yayılır ve hindistan cevizi serpilip dolaba kaldırılır. Servis edilmeden en az 3-4 saat tatlı dolapta dinlendirilmelidir.

Biber Turşusu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kiloya yakın biber
  • 2 baş sarımsak
  • Beyaz sirke (Kavanoz başına 1 çay bardağı)
  • Kaya tuzu (Kavanoz başına 1 yemek kaşığı)
  • Şeker (Kavanoz başına 1 tatlı kaşığı)
  • Limon tuzu (Kavanoz başına 2-3adet)
  • 1 tutam maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Biberi iyice bol suyun altında yıkayalım. Ben sap kısımlarını koparmadım siz isterseniz koparabilirsiniz.
  • Sarımsakları sıcak su konulmuş kasenin içine koyalım 5dk bekletelim. Ardından doğrayalım.
  • Orta boy kavanozun içine biraz sarımsak koyalım. Üzerine bir miktar biber koyalım. Tekrar sarımsak ve biber koyup üzerine 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 tatlı kaşığı şekeri, 2-3 tane limon tuzunu ve 1 çay bardağı sirke koyalım.
  • En sonundada bir miktar maydanoz ve sıcak su koyup temiz kullanılmamış kapak ile kavanozu kapatalım. Kavanozu iyice çalkalayalım. Serin bir yerde bekletelim.
  • 10 gün sonra dilerseniz tüketebilirsiniz.

Etsiz Soğansız İç Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kg basmati pirinç
  • 3 ölçü sıcak su (1 ölçüsü yağsız kemik suyu)
  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Üzeri için;

  • File badem

    Nasıl Yapılır?

  • Pirinçler 2-3 kere sıcak su ile yıkandıktan sonra 1 saat kadar tuzlu sıcak suda bekletilir, suyu süzülüp tam berrak su akıncaya kadar soğuk suda yıkanır.
  • Tencereye tereyağ alınır, tam erimesini beklemeden pirinçler, tuz ve şeker ilave edilir. Tencerenin tabanına uygun bir ocak üzerinde kısık ateşte 10 dakika kadar karıştırılarak kavrulur.
  • Daha sonra kuş üzümü, karabiber ve tarçın eklenir,1-2 dakika da böyle kavrulur.
  • Pirinçler şeffaf bir görüntüye ulaştığında sıcak su eklenir, kısaca karıştırılıp ağzı kapatılır.
  • İlk 5 dakika harlı ateşte pirinçlerin uzaması sağlanır.
  • Daha sonra su seviyesi pirinçlerin üzerine denk geldiğinde ocak orta dereceye alınır, yaklaşık 5 dakika da böyle pişirilir.
  • Su pirinçlerin altında görünür seviyeye geldiğinde ocağın altı kısılır. Bu seviye pirinçlerin arasındaki küçük deliklerden gözlemlenebilir. (fotoğraflarda paylaştım).
  • 2-3 dakika kısık ateşte demlenen pilavın altını kapatma zamanın geldiğini kontrol etmek için tahta kaşıkla kenara yakın bir yerden küçük bir hat açıp kontrol edebilirsiniz, hiç su kalmamışsa 1 dakika sonra altı kapatılabilir.
  • Kapak ile tencere arasına varsa müslin bir bez yoksa kağıt havlu sıkıştırılarak yarım saat dinlendirilir.
  • Yarım saatin sonunda pilav delikli bir kepçe ile taranır ve ağzı kapatılıp 5-10 dakika daha bekletilir (pilav bu aşamaya kadar hiç karıştırılmamalı).
  • Servis tabağına alınca az yağda kavrulmuş bademler üzerine serpiştirilir.
  • Yanına etli bir fırın yemeği çok yakışacak 😉.
  • Not: pirinç içerikli pilavların dinlenme süresi yeterli olmalı, bu yüzden pişirme süresini 50 dakika olarak belirtmek istedim. 15-20 dakika pişirme, en az 30 dakika dinlendirme olarak ayarlanmalı. Dinlendirirken soğumasından endişe ediyorsanız bir sofra bezi ile sarabilirsiniz. ✨.

Çok Pratik Ton Balıklı Sandviç Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 adet sandviç ekmeği
  • 2 küçük kutu ton balığı
  • 4-5 yaprak iceberg
  • 1/2 (yarım) mor soğan ( ben kullanmadım )
  • 1-2 adet kornişon turşu
  • 2 yemek kaşığı mısır

Sosu için;

  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 limon suyu ( yarım da olur)
  • 1 fiske tuz, karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Sandviçin sos malzemelerini bir kasede karıştırın.
  • Ton balığını süzgeçte süzdürün.
  • Sebzeleri istediğiniz şekilde doğrayın.
  • Sandviç ekmeğini ikiye bölüp kapak kısımlarının içlerine sostan sürün.
  • Malzemeleri ekmeğin arasına yerleştirip servis yapın. Afiyet olsun

Saksı Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet bostan patlıcan
  • 300-400 gram dana kuşbaşı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı salça

Kızartmak için;

  • Sıvıyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları sap kısmından 1 parmak kalınlık kalacak şekilde kesip alacalı soyuyoruz.
  • Tuzlu suda bekletip acılığını alıyoruz.
  • Kuşbaşı etleri iyice kızmış yapışmaz bir tencereye alıp güzelce soteliyoruz.
  • 2 su bardağı sıcak su ekleyip yumuşayana kadar kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  • Et suyunu çekince yemeklik doğradığımız soğan ve biberi bir miktar zeytinyağıyla birlikte etlerin üzerine ilave ediyoruz.
  • Biraz soteleyip doğranmış domates ve sarımsağı ilave ediyoruz.
  • Domates biraz yumuşamaya başlayınca baharatları ekleyip 5 dk kadar kapağı kapalı pişiriyoruz.
  • Ayrı bir yerde yıkayıp kuruladığımız patlıcanları kızgın yağda hafif renk alana kadar kızartıyoruz.
  • Fazla yağını kağıt havluyla alıp içlerini etli harçla dolduruyoruz.
  • 1 tatlı kaşığı salçayı 1 su bardağı sıcak suda açıp üzerine gezdiriyoruz.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dk kadar pişiriyoruz.