25 Eylül 2022 Pazar

Nefis Lezzetli Tavuk Haşlama Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo tavuk baget
  • 3-4 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 10 adet arpacık soğan yada bir baş kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 4 su bardağı su

Sosu için;

  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 1 dolu tatlı kaşığı un
  • 1 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bagetleri isteğe bağlı derilerinden ayrıştıralım, iyice yıkayalım.
  • Uygun bir tencerede tavukları mühürleyelim ayrı bir yere alalım.
  • Havucun bir adedini rendeleyelim bir adenini uzun ince doğrayalım.
  • Havuç,soğan,ve sarımsağı soteleyelim.
  • Üzerine tavukları ilave edelim ,patatesleri ilave edelim.
  • Karabiber ve tuzu şerpiştirip suyunu ilave edelim kapağı kapalı pişmeye bırakalım.
  • Ocaktan almaya on dakika kala limon,un suyla marinasını hazırlayıp üzerine ilave edelim on dakika kadar daha kaynatalım.
  • Üzerine maydanoz serpiştirip servise sunalım afiyetle.

Kahvaltıya Şipsak Hazır Kaşarlı Domates Lezzetine Doyum Olmuyor Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet domates
  • 1 kase dilimlenmiş kaşar peyniri
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Domatesleri yuvarlak olacak şekilde doğrayıp tuzlayalım bekletelim.
  • Tereyağını geniş bir tavaya koyalım ve eritelim erdiğinde domatesleri ekleyelim kapağını kapatalım.
  • Domatesler pişince kaşarı ekleyip erimesini bekleyelim.
  • Kaşarlar eridiğinde ocaktan alalım ve sıcak sıcağına tüketelim afiyet olsun

İki Malzemeli Dondurma Muhteşem Lezzet Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet olgunlaşmış muz
  • 1 yemek kaşığı pekmez

    Nasıl Yapılır?

  • 1. 2ad muz olgunlaşmış olsun ince ince doğrayın ve buzdolabı poşeti ne katın bir gün önceden dolaba katılacak.
  • Sabahtan dolaptan çıkarın blenderden geçirin ve 1 kaşık pekmez dahil edin iyice kıvama gelene kadar karışacak ve işlem bittikten sonra plastik bir kaba alın ve düz olacak şekilde buzluğa katın.
  • 6 saat sonra buzluktan çıkarın servis yapın. Süslemesini istediğiniz gibi yapın ben çikolata kullandım ve tane fındık kırarak kullandım şimdiden afiyet olsun.

Zerdeçallı Tavuk Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet küçük tavuk göğsü
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 kahve fincanı tel şehriye
  • 1 yemek kaşığı dolusu un
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  1. Kışın kendini göstermeye başladığı bu günlerde sıcacık bir tavuk çorbası. Özellikle çocuklara içirmenizi tavsiye ederim,.
  2. Zerdeçal müthiş bir bağışıklık güçlendirici ve enfeksiyonu tedavisine yardımcı bir baharat.
  3. Tavuğumuzu, soğan ve sarımsakları küçük küçük küpler şeklinde doğrayıp orta boy bir tenceremize alıyoruz.
  4. Üzerine zeytinyağı, tereyağı, karabiber, zerdeçal ekleyip, kısık ateşte pişiriyoruz.
  5. Pişen tavuğumuzun üzerine 1 yemek kaşığı unumuzu ekleyip, biraz çeviriyoruz.
  6. Üzerine 3 kase soğuk su ilave edip karıştırıyoruz hızlıca, topaklanmaması için.
  7. Son olarak tel şehriyemizi ekleyip, kaynayana kadar ocakta tutuyoruz. Limonla servis edebilirsiniz.

Kayseri Yağlaması Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket intisant maya
  • 1 kiloya yakın un kontrollü eklenecek

İç harcı için;

  • 700 gram kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 çay bardağı domates sosu
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 su bardağı sıcak su

Üzerine;

  • 1 kase yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle derin bir kaba maya ve sıvı malzemeyi alıp karıştıralım, ununu kontrollü ekleyin kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım 20 dk mayalandıralım.
  • Tavaya kıymayı alalım suyunu çekene kadar kavuralım küp küp doğranmış soğanları ilave edelim sırayla salçaları baharatları sıcak suyu koyup bir taşım pişirip ocağın altını kapatalım.
  • Mayalanan hamurdan bezeler yapıp açalım iyice ısıttığımız tavada arkalı önlü pişirelim.
  • Servis tabağına bir yufka bir kıymalı harçtan kat kat olacak şekilde yapalım üzerime yoğurtla servis edelim afiyet olsun efendim bu güzel yöresel tarifi öneriyorum 

Cocostar Çikolata (Kahve Yanı Atıştırmalığı) Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 su bardağı hindistan cevizi
  • 3 tepeleme yemek kaşığı bal
  • 2 dolu yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 200 gram bitter veya sütlü çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • 3 su bardağı hindistan cevizine 3 yemek kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı alınır.
  • İyice yoğurularak bir birine karışması sağlanır. Kıvamı yapışkan kumum su olmalı gerekirse tekrar hindistan cevizi yağı eklenebilir.
  • Yağlı kağıtla kaplanan baton kalıbın içine harç alınarak her yerine eşit şekilde yayılıp kaşıkla iyice bastırılarak düzleştirilip dondurucuda 45 dakika bekletilir.
  • Bekledikten sonra eşit şekilde bıçakla dilediğiniz boyutta kesilip benmari üsülü eritilmiş çikolataya bandırılıp yağlı kağıda yerleştirilir.
  • Üzerini dilediğiniz gibi süsleyip dolapta 1 saat beklettikten sonra kahvenizin yanına tüketebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Güveç Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram kuzu kuşbaşı
  • 2 adet büyük patlıcan
  • 2 adet soğan
  • 3 adet domates
  • 4-5 adet yeşil biber
  • 10 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı karışık salça
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1,5 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Güvecin en altına et, sonra soğan ve sarımsak, biber, sonra patlıcanlar en üste domatesi diziyoruz.
  • Baharatları ilave ediyoruz. (karabiber,kekik,pulbiber,tuz).
  • Salçayı sıcak su ile ezip üzerine döküyoruz ve en üstüne sıvı yağını gezdiriyoruz.
  • Üstünü önce ıslatmış olduğumuz yağlı kağıt ile daha sonra folyoyla dikkatlice kapatıyoruz ve üstüne taş kapağı kapatıyoruz.
  • Küçük ocakta, fırında veya benim yaptığım gibi bir tüp üzerinde kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  • 1,5-2 saatin sonunda pişmiş olacaktır.
  • Arada kontrol edebilirsiniz.

E Harfi Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram margarin veya tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 5 su bardağı kadar un

Üzeri için;

  • 2 çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım çay bardağı süt

Süslemek için;

  • Renkli şekerler

    Nasıl Yapılır?

  • Kurabiye hamuru için margarini eritelim un, (unu kontrollü ilave edelim) vanilya, kabartma tozu, nişasta ve pudra şekerini yoğurma kabına alıp karıştıralım.
  • Yumurta ve sıvı yağ ilave edip elimizle güzelce harmanlayalım, ılık margarini de ekleyip güzelce yoğuralım.
  • Hamurun üzerine streç film yada buzdolabı poşeti koyup merdaneyle 1 cm kalınlığında açalım.
  • 3 parmak eninde, 4 parmak boyunda dikdörtgen şekiller keselim, bıçak yardımıyla “e” harfi şekli verelim hamura çöp şiş yerleştirelim yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altı pembeleşinceye kadar pişirelim.
  • Not;”çöp şişleri kurabiyeler piştikten sonra sıcakken de takabilirsiniz. “.
  • Kurabiyeler tamamen soğuduktan sonra pudra şekeri ve sütü karıştırıp 2-3 dakika bekletip kurabiyenin üzerine kaşıkla döküp yayalım, renkli şekerler ile süsleyelim.🌹 afiyet olsun

Mayasız Sebzeli Poğaça (Lezzet Garantili) Tarifi

 

Malzemeler

  • 125g tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3-4 su bardağı un (dikkatli ekleyelim daha fazla veya az olabilir)
  • 5 dal maydanoz
  • 1 tane kapya biber
  • Beyaz peynir
  • Zeytin
  • Dere otu (ben kurusunu kullandım tazesini de kullanabilirsiniz)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tereyağı, sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzu yoğurma kabında karıştıralım.
  • Kabartma tozu ve unu eleyerek ekleyelim dikkatli ekleyin bardağın büyüklüğüne göre un ölçüsü değişebilir iyice yoğuralım.
  • Yumusak ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  • Diğer malzemeleri de ufak ufak doğrayalım hamura ekleyip yoğuralım.
  • Mandalina büyüklüğünde parçalar koparalım yuvarlayıp tepsiye dizelim.
  • Üzerine yumurta sarısı sürelim ben cörek otu ve susamda serpiştirdim üzerine.
  • Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede kızarana kadar pişirelim.Afiyet olsun.

Tavuk Kıymasından Sulu Köfte Tarifi

 

Malzemeler

Köftesi için

  • Yarım kilo tavuk kıyması (tavuk göğsünden)
  • Yarım su bardağı ince bulgur
  • 1 adet yumurta (yumurta koymak istemeyenler, 2 yemek kaşığı galeta unu kullanabilirler)
  • 1 adet orta boy soğan (rondo dan geçirelim suyunu süzelim)
  • 1 tatlı kaşığı biber ve domates salçası karışık olacak
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber
  • Kimyon
  • Tuz

Sosu

  • 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışık
  • 2 adet orta boy patates (orta büyüklükte küp küp doğranmış)
  • Sıvı yağ
  • 1 adet tavuk bulyon
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Nane
  • Kuru reyhan
  • 1,5 ya da 2 litre sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Köftemiz için bütün malzemeleri karıştırıyoruz yumuşak bir kıvamda olacak, şekil verirken elimizi suya batırarak yuvarlak köfteler hazırlıyoruz.
  • Unlanmış tepsiye köftelerimizi diziyoruz her tarafının una bulanmasını sağlıyoruz.
  • Tencereye sıvı yağımızı alıyoruz, salçamızı güzelce kavuruyoruz.
  • Küp doğranmış patatesleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
  • Baharatları da ilave ettikten sonra sıcak suyu ekliyoruz.
  • Su kaynamaya başladığında köftelerimizi suyun içerisine atıyoruz.
  • Köftelerimizi pişene kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Deneyecek olanlara afiyet olsun.

San Sebastian Cheesecake Tarifi

 

Malzemeler

  • 740 gram yağlı taze peynir
  • 400 ml krema
  • 4 orta boy yumurta
  • 75 gram beyaz şeker
  • 75 gram esmer şeker
  • 1 yemek kaşığı vanilya özü veya 2 paket vanilya şekeri
  • 20 gram un

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bütün malzemeler oda ısısında olsun.
  • Fırını 250° fanlı ayarda ısıtıyoruz.
  • 20 cm lik bir kelepçeli kek kalıbın altına yağlı kağıt sarıyoruz.
  • Kenarlarını yağlıyoruz ve diğer yağlı kağıdını kesip kenarlarından hafif taşacak şekilde yerleştiriyoruz.
  • Krem peyniri derin bir kalıba alıyoruz.
  • Şekeri ve vanilyayı da ekleyip bir çırpıcı ile karıştırıyoruz.
  • Bütün aşamaları el çırpıcıyla ile karıştırıyoruz mikser kullanmıyoruz.
  • Şimdi yumurtaları teker teker yediriyoruz.
  • Unu eleyerek karışma ekliyoruz ve kremayıda ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • Pürüzsüz bir kıvam olsun.
  • Karışımı kalıba aktarıyoruz.
  • Kanada 3-4 defa tezgaha kuvvetlice vurun ki hava kabarcıkları yukarı çıksın.
  • Fırının alttan ikinci gözüne yerleştirip yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz.
  • Fırından çıkartıyoruz, sallanan bir kek oluyor, ama böyle olması gerekiyor.
  • 5 saat beklettikten sonra eritilmiş çikolata ile servis edebilirsiniz

23 Eylül 2022 Cuma

Patlıcanlı Kapya Biberli Meze Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet patlıcan
  • 2 adet kapya biber
  • 1 kase yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

Üzeri için;

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • Maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcan ve biberlerin üzerine bıçak darbeleri atıp yağlı kağıt serili fırın tepsisini koyalım yumuşayana kadar pişirelim.
  • Pişen patlıcan ve biberlerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayalım.
  • Yoğurdun içine sarımsak ve tuz ekleyip karıştıralım daha sonra patlıcan ve biberleri ekleyelim servis tabağına alalım.
  • Zeytin yağını bir tavada eritelim içerisine toz kırmızıbiber ve cevizleri ekleyip biraz soteleyelim, salatamızın üzerine gezdirelim.
  • Son olarak üzerine ince kıyılmış maydanoz serpip servis edelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun

Puf Puf Kabaran Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta ( sarısını üzeri için ayırın)
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 6 su bardağı un

İçi için;

  • Beyaz peynir

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına ılık süt ,su ,şeker ve mayayı alın maya eriyene kadar karıştırın.
  • Ardından sıvı yağ yumurta ve tuzu ekleyin.
  • Karıştırın unu azar azar ekleyip yoğurun.
  • Sert bir hamur olmasın olabildiğince yumuşak tutun hamuru sonra mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanınca bezelere ayırın, ben 16 bezeye ayırdım .
  • Bezeleri tek tek açın yarısını şeritler halinde kesin.
  • Diğer yarısına peyniri ekleyip sarın yarım ay şekli verip fırın tepsisine dizin.
  • Hepsini videoda göründüğü gibi şekil verip tepsiye dizin .
  • Üzerine yumurta sarısını sürüp ,susam gezdirin .
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin, piştikten sonra fırından çıkartın soğumaya bırakın.