Malzemeler
- 1 kilo tavuk baget
- 3-4 adet patates
- 2 adet havuç
- 10 adet arpacık soğan yada bir baş kuru soğan
- 4 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
- 4 su bardağı su
Sosu için;
- 1/2 (yarım) limon suyu
- 1 dolu tatlı kaşığı un
- 1 su bardağı su
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle bagetleri isteğe bağlı derilerinden ayrıştıralım, iyice yıkayalım.
- Uygun bir tencerede tavukları mühürleyelim ayrı bir yere alalım.
- Havucun bir adedini rendeleyelim bir adenini uzun ince doğrayalım.
- Havuç,soğan,ve sarımsağı soteleyelim.
- Üzerine tavukları ilave edelim ,patatesleri ilave edelim.
- Karabiber ve tuzu şerpiştirip suyunu ilave edelim kapağı kapalı pişmeye bırakalım.
- Ocaktan almaya on dakika kala limon,un suyla marinasını hazırlayıp üzerine ilave edelim on dakika kadar daha kaynatalım.
- Üzerine maydanoz serpiştirip servise sunalım afiyetle.
Malzemeler
- 2 adet domates
- 1 kase dilimlenmiş kaşar peyniri
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- Tuz
Nasıl Yapılır?
- Domatesleri yuvarlak olacak şekilde doğrayıp tuzlayalım bekletelim.
- Tereyağını geniş bir tavaya koyalım ve eritelim erdiğinde domatesleri ekleyelim kapağını kapatalım.
- Domatesler pişince kaşarı ekleyip erimesini bekleyelim.
- Kaşarlar eridiğinde ocaktan alalım ve sıcak sıcağına tüketelim afiyet olsun
Malzemeler
- 2 adet olgunlaşmış muz
- 1 yemek kaşığı pekmez
Nasıl Yapılır?
- 1. 2ad muz olgunlaşmış olsun ince ince doğrayın ve buzdolabı poşeti ne katın bir gün önceden dolaba katılacak.
- Sabahtan dolaptan çıkarın blenderden geçirin ve 1 kaşık pekmez dahil edin iyice kıvama gelene kadar karışacak ve işlem bittikten sonra plastik bir kaba alın ve düz olacak şekilde buzluğa katın.
- 6 saat sonra buzluktan çıkarın servis yapın. Süslemesini istediğiniz gibi yapın ben çikolata kullandım ve tane fındık kırarak kullandım şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler
- 1 adet küçük tavuk göğsü
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 diş sarımsak
- Yarım çay kaşığı zerdeçal
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım yemek kaşığı tereyağı
- Yarım kahve fincanı zeytinyağı
- 1 kahve fincanı tel şehriye
- 1 yemek kaşığı dolusu un
- Tuz
Nasıl Yapılır?
- Kışın kendini göstermeye başladığı bu günlerde sıcacık bir tavuk çorbası. Özellikle çocuklara içirmenizi tavsiye ederim,.
- Zerdeçal müthiş bir bağışıklık güçlendirici ve enfeksiyonu tedavisine yardımcı bir baharat.
- Tavuğumuzu, soğan ve sarımsakları küçük küçük küpler şeklinde doğrayıp orta boy bir tenceremize alıyoruz.
- Üzerine zeytinyağı, tereyağı, karabiber, zerdeçal ekleyip, kısık ateşte pişiriyoruz.
- Pişen tavuğumuzun üzerine 1 yemek kaşığı unumuzu ekleyip, biraz çeviriyoruz.
- Üzerine 3 kase soğuk su ilave edip karıştırıyoruz hızlıca, topaklanmaması için.
- Son olarak tel şehriyemizi ekleyip, kaynayana kadar ocakta tutuyoruz. Limonla servis edebilirsiniz.
Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket intisant maya
- 1 kiloya yakın un kontrollü eklenecek
İç harcı için;
- 700 gram kıyma
- 1 orta boy soğan
- 1 çay bardağı domates sosu
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 su bardağı sıcak su
Üzerine;
- 1 kase yoğurt
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle derin bir kaba maya ve sıvı malzemeyi alıp karıştıralım, ununu kontrollü ekleyin kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım 20 dk mayalandıralım.
- Tavaya kıymayı alalım suyunu çekene kadar kavuralım küp küp doğranmış soğanları ilave edelim sırayla salçaları baharatları sıcak suyu koyup bir taşım pişirip ocağın altını kapatalım.
- Mayalanan hamurdan bezeler yapıp açalım iyice ısıttığımız tavada arkalı önlü pişirelim.
- Servis tabağına bir yufka bir kıymalı harçtan kat kat olacak şekilde yapalım üzerime yoğurtla servis edelim afiyet olsun efendim bu güzel yöresel tarifi öneriyorum
Malzemeler
- 3 su bardağı hindistan cevizi
- 3 tepeleme yemek kaşığı bal
- 2 dolu yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
- 200 gram bitter veya sütlü çikolata
Nasıl Yapılır?
- 3 su bardağı hindistan cevizine 3 yemek kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı alınır.
- İyice yoğurularak bir birine karışması sağlanır. Kıvamı yapışkan kumum su olmalı gerekirse tekrar hindistan cevizi yağı eklenebilir.
- Yağlı kağıtla kaplanan baton kalıbın içine harç alınarak her yerine eşit şekilde yayılıp kaşıkla iyice bastırılarak düzleştirilip dondurucuda 45 dakika bekletilir.
- Bekledikten sonra eşit şekilde bıçakla dilediğiniz boyutta kesilip benmari üsülü eritilmiş çikolataya bandırılıp yağlı kağıda yerleştirilir.
- Üzerini dilediğiniz gibi süsleyip dolapta 1 saat beklettikten sonra kahvenizin yanına tüketebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun
Malzemeler
- 500 gram kuzu kuşbaşı
- 2 adet büyük patlıcan
- 2 adet soğan
- 3 adet domates
- 4-5 adet yeşil biber
- 10 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı karışık salça
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1,5 su bardağı sıcak su
Nasıl Yapılır?
- Güvecin en altına et, sonra soğan ve sarımsak, biber, sonra patlıcanlar en üste domatesi diziyoruz.
- Baharatları ilave ediyoruz. (karabiber,kekik,pulbiber,tuz).
- Salçayı sıcak su ile ezip üzerine döküyoruz ve en üstüne sıvı yağını gezdiriyoruz.
- Üstünü önce ıslatmış olduğumuz yağlı kağıt ile daha sonra folyoyla dikkatlice kapatıyoruz ve üstüne taş kapağı kapatıyoruz.
- Küçük ocakta, fırında veya benim yaptığım gibi bir tüp üzerinde kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
- 1,5-2 saatin sonunda pişmiş olacaktır.
- Arada kontrol edebilirsiniz.
Malzemeler
- 250 gram margarin veya tereyağı
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağı pudra şekeri
- 4 yemek kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 5 su bardağı kadar un
Üzeri için;
- 2 çay bardağı pudra şekeri
- Yarım çay bardağı süt
Süslemek için;
- Renkli şekerler
Nasıl Yapılır?
- Kurabiye hamuru için margarini eritelim un, (unu kontrollü ilave edelim) vanilya, kabartma tozu, nişasta ve pudra şekerini yoğurma kabına alıp karıştıralım.
- Yumurta ve sıvı yağ ilave edip elimizle güzelce harmanlayalım, ılık margarini de ekleyip güzelce yoğuralım.
- Hamurun üzerine streç film yada buzdolabı poşeti koyup merdaneyle 1 cm kalınlığında açalım.
- 3 parmak eninde, 4 parmak boyunda dikdörtgen şekiller keselim, bıçak yardımıyla “e” harfi şekli verelim hamura çöp şiş yerleştirelim yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altı pembeleşinceye kadar pişirelim.
- Not;”çöp şişleri kurabiyeler piştikten sonra sıcakken de takabilirsiniz. “.
- Kurabiyeler tamamen soğuduktan sonra pudra şekeri ve sütü karıştırıp 2-3 dakika bekletip kurabiyenin üzerine kaşıkla döküp yayalım, renkli şekerler ile süsleyelim.🌹 afiyet olsun
Malzemeler
- 125g tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 3-4 su bardağı un (dikkatli ekleyelim daha fazla veya az olabilir)
- 5 dal maydanoz
- 1 tane kapya biber
- Beyaz peynir
- Zeytin
- Dere otu (ben kurusunu kullandım tazesini de kullanabilirsiniz)
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle tereyağı, sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzu yoğurma kabında karıştıralım.
- Kabartma tozu ve unu eleyerek ekleyelim dikkatli ekleyin bardağın büyüklüğüne göre un ölçüsü değişebilir iyice yoğuralım.
- Yumusak ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
- Diğer malzemeleri de ufak ufak doğrayalım hamura ekleyip yoğuralım.
- Mandalina büyüklüğünde parçalar koparalım yuvarlayıp tepsiye dizelim.
- Üzerine yumurta sarısı sürelim ben cörek otu ve susamda serpiştirdim üzerine.
- Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede kızarana kadar pişirelim.Afiyet olsun.
Malzemeler
Köftesi için
- Yarım kilo tavuk kıyması (tavuk göğsünden)
- Yarım su bardağı ince bulgur
- 1 adet yumurta (yumurta koymak istemeyenler, 2 yemek kaşığı galeta unu kullanabilirler)
- 1 adet orta boy soğan (rondo dan geçirelim suyunu süzelim)
- 1 tatlı kaşığı biber ve domates salçası karışık olacak
- Pul biber
- Karabiber
- Toz kırmızı biber
- Kimyon
- Tuz
Sosu
- 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışık
- 2 adet orta boy patates (orta büyüklükte küp küp doğranmış)
- Sıvı yağ
- 1 adet tavuk bulyon
- Pul biber
- Karabiber
- Nane
- Kuru reyhan
- 1,5 ya da 2 litre sıcak su
Nasıl Yapılır?
- Köftemiz için bütün malzemeleri karıştırıyoruz yumuşak bir kıvamda olacak, şekil verirken elimizi suya batırarak yuvarlak köfteler hazırlıyoruz.
- Unlanmış tepsiye köftelerimizi diziyoruz her tarafının una bulanmasını sağlıyoruz.
- Tencereye sıvı yağımızı alıyoruz, salçamızı güzelce kavuruyoruz.
- Küp doğranmış patatesleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
- Baharatları da ilave ettikten sonra sıcak suyu ekliyoruz.
- Su kaynamaya başladığında köftelerimizi suyun içerisine atıyoruz.
- Köftelerimizi pişene kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Deneyecek olanlara afiyet olsun.
Malzemeler
- 740 gram yağlı taze peynir
- 400 ml krema
- 4 orta boy yumurta
- 75 gram beyaz şeker
- 75 gram esmer şeker
- 1 yemek kaşığı vanilya özü veya 2 paket vanilya şekeri
- 20 gram un
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle bütün malzemeler oda ısısında olsun.
- Fırını 250° fanlı ayarda ısıtıyoruz.
- 20 cm lik bir kelepçeli kek kalıbın altına yağlı kağıt sarıyoruz.
- Kenarlarını yağlıyoruz ve diğer yağlı kağıdını kesip kenarlarından hafif taşacak şekilde yerleştiriyoruz.
- Krem peyniri derin bir kalıba alıyoruz.
- Şekeri ve vanilyayı da ekleyip bir çırpıcı ile karıştırıyoruz.
- Bütün aşamaları el çırpıcıyla ile karıştırıyoruz mikser kullanmıyoruz.
- Şimdi yumurtaları teker teker yediriyoruz.
- Unu eleyerek karışma ekliyoruz ve kremayıda ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
- Pürüzsüz bir kıvam olsun.
- Karışımı kalıba aktarıyoruz.
- Kanada 3-4 defa tezgaha kuvvetlice vurun ki hava kabarcıkları yukarı çıksın.
- Fırının alttan ikinci gözüne yerleştirip yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz.
- Fırından çıkartıyoruz, sallanan bir kek oluyor, ama böyle olması gerekiyor.
- 5 saat beklettikten sonra eritilmiş çikolata ile servis edebilirsiniz
Malzemeler
- 3 adet patlıcan
- 2 adet kapya biber
- 1 kase yoğurt
- 1 diş sarımsak
- Tuz
Üzeri için;
- 3 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- Maydanoz
Nasıl Yapılır?
- Patlıcan ve biberlerin üzerine bıçak darbeleri atıp yağlı kağıt serili fırın tepsisini koyalım yumuşayana kadar pişirelim.
- Pişen patlıcan ve biberlerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayalım.
- Yoğurdun içine sarımsak ve tuz ekleyip karıştıralım daha sonra patlıcan ve biberleri ekleyelim servis tabağına alalım.
- Zeytin yağını bir tavada eritelim içerisine toz kırmızıbiber ve cevizleri ekleyip biraz soteleyelim, salatamızın üzerine gezdirelim.
- Son olarak üzerine ince kıyılmış maydanoz serpip servis edelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun
Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta ( sarısını üzeri için ayırın)
- 1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 6 su bardağı un
İçi için;
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
- Çörek otu
Nasıl Yapılır?
- Yoğurma kabına ılık süt ,su ,şeker ve mayayı alın maya eriyene kadar karıştırın.
- Ardından sıvı yağ yumurta ve tuzu ekleyin.
- Karıştırın unu azar azar ekleyip yoğurun.
- Sert bir hamur olmasın olabildiğince yumuşak tutun hamuru sonra mayalanmaya bırakın.
- Mayalanınca bezelere ayırın, ben 16 bezeye ayırdım .
- Bezeleri tek tek açın yarısını şeritler halinde kesin.
- Diğer yarısına peyniri ekleyip sarın yarım ay şekli verip fırın tepsisine dizin.
- Hepsini videoda göründüğü gibi şekil verip tepsiye dizin .
- Üzerine yumurta sarısını sürüp ,susam gezdirin .
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin, piştikten sonra fırından çıkartın soğumaya bırakın.