31 Ekim 2022 Pazartesi

Gold Ganajlı Fırınsız Pratik Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Tabanı için:

  • 2 paket burçak bisküvi
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Ara kat için:

  • 3 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilin

Ganajı için:

  • 200 ml sıvı krema
  • 200 gram gold karamel kuvertür çikolata (kare çikolatalar da olur)

     Nasıl Yapılır?

  • Bisküvilerimizi rondodan geçirip erittiğimiz tereyağıyla karıştıralım.
  • 26 cm çemberimizi sunum tabağımıza alıp bisküvileri boşaltıp spatulayla bastırarak kalıplaştırıp buzdolabında dinlendirelim.
  • Muhallebimiz için olan malzemeleri(vanilin hariç) karıştırarak pişirip ocaktan alarak vanilini ekleyelim.
  • Dinlenen kalıbımızı dolaptan alıp muhallebimizi boşaltıp geri dolaba yerleştirelim.
  • Ganajımız için kremamızı kaynamayacak kadar ısıtıp doğradığımız çikolataları ilave edip en düşük ateşte durmadan karıştırarak eritelim. (yarı yarıya eriyince ocağın altını kapatıp eritmeye devam edelim).
  • Dolaptan kalıbımızı alıp ganajımızı da boşaltalım.
  • Dolapta 1 gece dinlendirip ertesi gün çemberi çıkartıp istediğimiz gibi süsleyelim. Afiyet olsun.

Patatesli Milföy Mantısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 9 yaprak milföy
  • 4 adet patates
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için;

  • 1 büyük kase sarımsaklı yoğurt

Üzerinin sosu için;

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyup küp küp doğruyoruz, uygun bir tencereye alıyoruz .
  • Ocakta yumuşayana kadar haşlayıp suyunu süzüyoruz.
  • Soğanı küçük küçük doğrayıp uygun bir tavaya alıyoruz.
  • Zeytinyağ ,salça ekleyip ocakta kavuruyoruz.
  • Daha sonra patatesleri tuz ve baharatları ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Patates ezme aparatı ile güzelce ezip patatesleri püre haline getiriyoruz.
  • Milföy hamurunun üzerine patates harcımızı sürüp ilk önce uzunlamasına üç eşit parçaya kesiyoruz.
  • Daha sonra orta kısmından kesip bir hamurdan 6 parça elde ediyoruz.
  • Rulo şeklinde katlayıp tepsimize yerleştiriyoruz .
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar yaklaşık 45-50 dk pişiriyoruz .
  • Fırından çıkardıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdiriyoruz .
  • Zeytinyağ ve kırmızı toz biber ocakta kızdırıp mantımızın üzerine gezdirip servis yapıyoruz deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Fellah Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı kısırlık bulgur
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz

Sosu için:

  • 3 yemek kaşığı zeytin yağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı domates sosu
  • Sos yoksa 4 tane rendelenmiş domates de olur
  • Maydanoz
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun kaba bulguru alıp üzerine kaynar su ekleyip ağzını kapatıp 15 dakika şişmesini bekleyelim.
  • Karıştırıp soğuduğundan emin olunca yumurta ve diğer malzemeleri ekleyip güzelce yoğuralım.
  • Ben mutfak robotunda yoğurdum. Siz elinizle yoğurursanız elinizi hafif suya batırarak yoğurun macun kıvamına gelene kadar yoğuralım.
  • Bu kısmı önemli ben 3 yemek kaşığı kadar su kullandım yoğurma esnasında.
  • Elimizi ıslatıp fındık kadar parçalar kopartıp tepsiye koyalım bütün hamuru bu şekil yapalım.
  • Yuvarlayıp ortasına parmağımızla bastırıp şekil verelim.
  • Sosu için tavaya zeytin yağ ve ince kıyılmış sarımsağı ekleyip hafif kavuralım.
  • Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Domates sosunu ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Hazır olan sosumuza ince kıyılmış maydanoz ekleyip karıştıralım.
  • Tencerede kaynayan tuzlu suda köftelerimizi alarak ara sıra karıştırarak 5 dakika pişirelim. Suyun yüzüne köfteler çıkınca pişmiş demektir.
  • Kevgir yardımı ile köfteleri servis tabağına alalım. Sosu üzerine döküp karıştıralım. Afiyet olsun.

30 Ekim 2022 Pazar

Kendini Mayalı Sanan Poğaça Tarifi

 Malzemeler :

  • 1 su bardağı yoğurt (oda ısısında)
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 paket kabartma tozu
  • 4 – 4,5 su bardağı un

içi için :

  • Lor peyniri
  • Maydanoz

Üzeri için :

  • Yumurta sarısı
  • Susam

Yapılışı :

Öncelikle bir kase içerisine 1 su bardağı yoğurt (oda ısısında), yarım çay bardağı ılık su, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 adet yumurta akı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker ekleyin. Homojen bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. Sonrasında 2 paket kabartma tozu, 4 – 4,5 su bardağı unu kontrollü bir şekilde ekleyin. Ele yapışmayan orta sertlikte bir hamur edene kadar karıştırın. Ardından hazırlanan hamurdan mandalina büyüklüğünde beze koparın. Elinizle açıp içerisine beyaz peynir koyun.

Daha sonra isteğe bağlı olmakla beraber maydanoz veya dereotunu ekleyin. Sonrasında hamuru D şeklinde yada yuvarlak olacak şekilde kapatın. Fırın tepsisi üzerine pişirme kağıdı serin. Hamurları tepsi üzerine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam, çörek otu yada haşhaş serpin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen poğaçaların üzerini örtüp 5 dakika dinlendirin ve servis edin. Afiyet olsun.

Tavada Mayasız Kahvaltılık Börek Tarifi

 Malzemeler :

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı beyaz peynir
  • 1 dal taze soğan
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu veya karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • arzuya göre kaşar rendesi sucuk kapya biber
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı :

Öncelikle harcı için, bir kase içerisine 2 adet yumurta 1 fıske tuz ekleyin. Ardından tuz eriyene kadar yumurtaları çırpın. Ardından üzerine 1 çay bardağı su ekleyip çırpmaya devam edin. Daha sonra 1 su bardağı un ekleyin. Karışımda topaklanma kalmayacak şekilde çırpın. Kek harcından daha akışkan bir kıvam almasını sağlayın.

Sonrasında 1 çay kaşığı kabartma tozu veya karbonat, 1 çay kaşığı pul biber, 3 yemek kaşığı beyaz peynir, 4-5 dal doğranmış maydanoz, arzuya göre kaşar rendesi doğranmış sucuk ve kapya biber, doğranmış 1 dal taze soğan ekleyip karıştırın. Ardından yanmaz yapışmaz bir tava içerisini yağlayın. Hazırlanan harcı tava içerisine döküp yaydırın. Kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Böreğin üzeri kuruyup altı kızarana kadar her iki tarafınıda pişirin. pişen böreği dilimleyip servis edin. Afiyet olsun.

Patatesli Kahvaltılık Tarifi

 Malzemeler :

  • 2 orta boy patates
  • 2 adet yumurta
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kaşar peyniri
  • Sıvıyağ

Yapılışı :

Öncelikle 2 adet orta boy patatesi yıkayıp kabuklarını soyun. Ardından patatesleri rendeleyin ve suyunu sıkın. Sıkılan patatesleri bir kase içerisine alıp içerisine 2 adet yumurta kırıp karıştırın. Üzerine tuz, karabiber, pul biber ekleyip karıştırın. Tarifte kullanılacak olan tavanın içerisine sıvıyağ ile yağlayın. tavayı ocak üzerine alın.

Ardından hazırlanan harcı tava içerisine döküp yaydırın. Tavanın kapağını kapatıp orta ateşte pişirin. Harcın altı kızarınca bir tabak yardımı ile ters çevirip yeniden sıvıyağ ile yağlayıp aynı şekilde pişirin. Kapağını kapatmadan önce kaşar peynirlerini üzerine serpiştirin. Kaşar peyniri eriyince kahvaltılığı tavadan alın. Dilimleyip servis edin. Afiyet olsun.

3-2-1 Poğaça Tarifi

 Malzemeler :

  • 3 paket kabartma tozu
  • 2 bardak yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yaĝ
  • 4,5 su bardağı un
  • Tuz

Yapılışı :

İlk olarak poğaça hamuru için, bir kase içerisine 2 bardak yoğurt, 1 su bardağı sıvı yaĝı ekleyin. Üzerine 3 paket kabartma tozu ve tuz ekleyin. Ardından homojen bir kıvam alana dek bu malzemeleri karıştırın. Karışan malzemelerin üzerini toplamda 4,5 su bardağı unu kontrollü bir şekilde azar azar eklemeye başlayıp yoğurun.. Hafif ele yapışan kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.

Hazır olan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler koparın. Elinizle yuvarlayıp bastırın. İçerisine biraz peynir koyup hamuru kapatın. tarifte kullanılacak olan fırın tepsisi içerisine pişirme kağıdı serin. Ardından hazır olan hamurları tepsi içerisine dizin. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp biraz susam serpin. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Elma Pastası Tarifi

 Malzemeler :

  • 4-6 elma
  • 2 tane yumurta
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağından fazla un
  • 1 kabartma tozu
  • 1 paket vanilya şekeri
  • Limon

Yapılışı :İlk olarak bir kase içerisine 4 -6 tane elmanın kabuklarını soyun. Soyulan elmaları dilimleyin. Elmaların üzerine limon suyu sıkarak karıştırın. Bu şekilde elmaları bekletilirse elmalarda kararma görülmeyecektir. Ardından başka bir kase içerisine 2 tane, yumurta, 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı, 1 çay bardağı süt, 1 su bardağı toz şeker, yarım su bardağından fazla un, 1 kabartma tozu, 1 paket vanilya şekeri ekleyip malzemeleri mikser yardımı ile çırparak karıştırın.

Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karışımın içerisine elmaları eklemeye devam edin. Tarifte kullanılacak kalıbın içerisini katı yağ ile yağlayın. Hazır olan elmalı harcı kalıp içerisine döküp yayın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen pastanın ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyip servis edin. Afiyet olsun.

Mayasız Şekilli Poğaça Tarifi

 Malzemeler :

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı 6 gr tuz
  • 1,5 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı beyaz un veya buğday unu

Üzerine :

  • Yumurta sarısı

Yapılışı :

Öncelikle bir kase içerisine hamuru için, 1 su bardağı ılık süt, 1 adet yumurta, 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı 6 gr tuz ekleyin. Ardından tuz ve şeker eriyene kadar karıştırın. Karışımın üzerine 1,5 paket kabartma tozu, 4 su bardağı beyaz un veya buğday unu kontrollü bir şekilde azar azar ilave edin. Ele yapışmayan hafif yumuşak bir hamur elde edin. Hazırlanan hamurun üzerini kapatıp 10 dakika dinlendirin.

Dinlenen hamuru 14 eşit parçaya bölün. Ardından her bir bezeyi merdane yardımı ile açın ve üç şerit şeklinde kesin. Saç örgüsü şeklinde hamuru örün. Daha sonra hamura gül şeklini verin. Bir tepsi içerisine pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika poğaçaları pişirin. Poğaçaların üzeri kızarınca fırından çıkarın. Afiyet olsun.

Müthiş Bir Börek Tarifi

 Malzemeler :

  • 2 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
  • 5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

İçi için :

  • 500 gr orta yağlı kıyma
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
  • 3 orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı pul biber

Yağlamak için :

  • 150 gr tereyağı Üzeri için: Sıvı yağ

Yapılışı :

Börek hamuru içinbir kase içerisine 2 su bardağı su, 2 çay kaşığı toz şeker, çeyrek çay bardağı sıvı yağ, 2 çay kaşığı tuz  ekleyin. Şeker ve tuz eriyene kadar karıştırın. karışan sıvıların üzerine 5 su bardağı unu kontrollü bir şekilde azar azar ilave edip karıştırın. ele yapışan yumuşak kıvamlı bir hamur kıvamı elde edin. hazır olan hamuru güzel bir şekilde 5 dakika kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 30 dakika kadar dinlendirin. İç harç için, bir tava içerisine çeyrek çay bardağı sıvıyağ ekleyin. Üzerine 500 gram kıymayı ekleyip kıymayı ezerek kavurun. Kavrulan kıymanın üzerine ince doğranmış kuru soğanları ekleyip karıştırtın ve kavurun. Üzerine 1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı pul biber ekleyip kavurun. Soğanlar yumuşadığında ocak üzerinden alıp soğumaya bırakın. Dinlenen hamuru tezgah üzerine alıp8 eşit parçaya bölün. Her parçayı elinizle yuvarlayın. Eritilip soğutulmuş tereyağını bir borcam üzerine dökün. Hazırlanan bezeleri elinizle hafif bastırıp tereyağı içine alın. Her yerini tereyağına bulayıp 15 dakika bu şekilde dinlendirin. Dinlenen hamurları tezgah üzerinde eliniz ile ince açın. üzerine biraz iç harç ekleyip sarın. Sarılan hamuru sarmal olarak sarın ve pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yerleştirin. böreklerin hepsini bu şekilde hazırlayın. Üzerlerine sıvıyağ sürüp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Püreli Köfte Tarifi

 Malzemeler :

Püre için:

  • 5 – 6 adet orta boy patates
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • Çeyrek çay bardağı süt

Köfte için:

  • 200 gram beyaz lahana
  • Yarım kilo kıyma
  • 1 adet orta boy rendelenmiş kuru soğan
  • 2 – 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 adet yumurta
  • Bir kaç dal ince kıyılmış maydanoz
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 yemek kaşığı galeta unu
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarımşar çay kaşığı karabiber, pul biber, kimyon ve kekik
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sos için:

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı su

Üzeri için :

  • 150 gram kaşar peyniri

Üzerini süslemek için :

  • Maydanoz yaprağı

Yapılışı :

İlk olarak 5-6 adet orta boy patatesi haşlayın. Lahanaları çok ince olacak şekilde kıyın. Bir kase içerisine lahanaları ve yarım kilo kıymayı ekleyin. Kıyma üzerine 1 adet orta boy rendelenmiş kuru soğan, 2 – 3 diş rendelenmiş sarımsak, 2 adet yumurta, bir kaç dal ince kıyılmış maydanoz, 1,5 yemek kaşığı un, 1,5 yemek kaşığı galeta unu, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, yarımşar çay kaşığı karabiber, pul biber, kimyon ve kekik, 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip yoğurun. Harçtan büyük topaklar halinde parçalar alıp elinizle yuvarlayın. Sıvıyağ ile yağlanan borcam içerisine köfteleri yerleştirin. Köfteleri elinizle açarak sandal şekline verin. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika süre ile pişir ezin. Köfteler pişerken püre için patatesleri ezin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezip üzerine 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin. Üzerine çeyrek çay bardağı süt, yeteri kadar tuz, 1 çay kaşığı nane, 1 çay kaşığı yeni bahar ekleyip karıştırın. Köfte sayısı kadar patates püresi hazırlayın. Fırından çıkarılan köftelerin çukur kısımlarına yerleştirin. Üzeri sosu için bir kase içerisine 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz, 1,5 su bardağı su ekleyip karıştırın. Yemeğin üzerine sosu gezdirin. Her birinin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri yerleştirin.  200 derecede önceden ısıtılmış fırında yemeği pişirin. Üzerindeki kaşar peyniri eridiğinde fırından alıp servis edin. Afiyet olsun.

Yumuşacık Kahvaltılık Börek Tarifi

 Malzemeler :

  • 500 gr un
  • 250 ml su
  • 1 adet yumurta
  • 2 çay kaşığı tuz

İç dolgusu için :

  • 400 gr kıyma
  • Çeyrek su bardağı su
  • 2 adet soğan
  • Tuz, kekik, karabiber, kırmızı biber

Yapılışı :

İlk olarak iç harcı için, bir kase içerisine 400 gr kıyma, çeyrek su, 2 adet soğan, tuz, kekik, karabiber, kırmızı biber ekleyip yoğurun. Ardından böreğin hamuru için, 500 gram unu yoğurma kabı içerisine alın. Un üzerine 2 çay kaşığı tuz ekleyip ortasını çukur şeklinde açın. Bu çukur içerisine 250 ml su ve 1 adet yumurta ekleyin. Kenarlarından azar azar un ekleyerek hazırlayın. Sert kıvamlı bir hamur elde edin. Hamuru yoğurup kıvam almasını sağlayın.

Üzerini kapatıp 15 dakika beklemeye alın. Ardından dinlenen hamuru 16 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı elinizle yuvarlayın. Her bir bezeyi elinizle yuvarlayın. Her bir bezeyi tencere kapağı boyutunda açın. Açılan yufkaların birinin üzerine iç harçtan koyup elinizle yayın. Diğer yufkayı üzerine serip yanlarından kıvırarak kapatın. Tüm börekleri bu şekilde hazırlayın. Bol sıvıyağ içerisinde börekleri pişirin. Afiyet olsun.

Orijinal Tam Ölçülü Revani Tatlısı Tarifi

 Malzemeler :

Şerbeti için:

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Çeyrek limon

Karışım için:

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Üzeri için:

  • 1 çay bardağı portakal suyu
  • Çeyrek bardaktan biraz az su

Yapılışı :

Öncelikle şerbeti için, 3 su bardağı toz şeker, 3,5 su bardağı su, çeyrek limonu bir kase içerisine ekleyip karıştırın. Şerbeti yüksek ateşte kaynayana kadar ocak üzerinde tutun. Ardından ocağın altını kısın ve 5 dakika kaynatın. Hazır olan şerbeti soğumaya bırakın. Bir kase içerisinde 4 adet yumurta ve 1 su bardağı toz şekeri karıştırın. Köpüren karışımın içerisine 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı yoğurt ekleyip çırpın.

Ardından 1 su bardağı irmik, 1 su bardağı un, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 1 portakal kabuğu rendesi ekleyip karıştırın. Borcam bir tepsiyi sıvıyağ ile yağlayın. Hazır olan karışımı içerisine dökün ve yaydırın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 35 dakika süre ile pişirin. Pişen revaniyi fırından çıkarın sonra 5 dakika dinlendirin. Dinlenen revaninin üzerine taze sıkılmış portakal suyu dökün. Dilimlere ayırıp soğumasını bekleyin. Soğuyan şerbeti tatlı üzerine dökün. Tatlı şerbeti tamamen çektikten sonra üzerini süsleyip servis edin. Afiyet olsun.