Ezogelin Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 orta boy soğan
- 2-3 diş sarımsak
- Karabiber
- Tuz
- 8 bardak su (2 bardağını et suyu kullandım. Et suyu yerine tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
Sos için;
- 1 kahve fincanı kadar sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
- 1 yemek kaşığı dolusu un
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Pul biber
- 2 bardak su
(Bardak ölçüsü 200 ml)
Ezogelin Çorbası Tarifi Yapılışı
- İlk olarak tencereye tereyağ ve sıvı yağı alıp eritelim. Üzerine yemeklik doğradığımız soğan ve sarımsağı ekleyip kavuralım. Soğanları yakmamaya dikkat edelim.
- Tencereye yıkanmış mercimek, bulgur ve pirinç ekleyelim. Su, tuz, karabiber ekleyip pişmesi için bekleyelim. Varsa elinizde suyun bir miktarını et suyu kullanırsanız daha lezzetli olacaktır.
- Sos için başka bir tencereye sıvı yağı alalım. İyice ısınınca unu ekleyip biraz kavuralım ve salçayı ekleyip biraz kavuralım.
- Suyu ekleyip kıvamı açılana kadar karıştıralım. Bir taşım kaynatalım. Baharatları ekleyip karıştıralım. Mercimek, pirinç ve bulgur iyice yumuşadığında sosu tencereye ekleyip 3-4 dakika kaynatıp ocaktan alın.
- Afiyet şifa olsun ☺️.
- Not: Mercimeğin su çekme oranı değişeceği için su miktarını arttırabilirsiniz.