Izgarada Karışık Sebze Tarifi İçin Malzemeler
- 1 patlıcan
- 1 patates
- 1 kabak
- 1 kırmızı kapya biber
- 1 havuç
- 1 diş sarımsak
Izgarada Karışık Sebze Tarifi Yapılışı
- Tüm sebzeleri dilediğiniz gibi doğrayıp ( küp küp, julyen) derin bir kapta karıştırıyoruz. Dilerseniz üstüne biraz yağ gezdirebilirsiniz.
- Biraz tuz ve dilediğiniz baharatlarla tatlandırabilirsiniz.
- Tepside yağlı kağıt üzerine döküp pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun :).
Düdüklüde Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler
Harcı için;
- 4 adet orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1, 5-2 çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 silme tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı ince kıyılmış maydanoz
- 1 çay bardağı kaynar su
- Yaklaşık 400 gram yaprak kullandım
Düdüklüde Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi Yapılışı
- İnce kıyılmış soğan ve 1, 5-2 çay bardağı kadar zeytinyağı tavaya alınır ve soğanlar hafif pembeleşene kadar kavrulur.
- Daha sonra içine iyice yıkanıp süzülmüş pirinçler eklenir ve kavrulmaya devam edilir.
- İçine salça konularak homojen bir şekilde dağılana kadar kavrulur ve baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır.
- İçine 1 çay bardağı kaynar su eklenerek kabaca karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak suyu çekene kadar pişirilir. Soğuması için kenara alınır.
- Yapraklar kaynayan sıcak suya atılır ve yaprağın sertliğine söre bir kaç dakika sıcak suda tutularak çıkartılır.
- Düdüklü tencerenin tabanına bir kaç tane boş yaprak serilir ve sarılan yapraklar dik bir şekilde tencereye sıralanır. (Aşağıya fotoğrafını gösterdim)
- Üzerine yarım limon suyu ve yarım çay bardağı zeytinyağ karıştırılarak dökülür son olarak üzerini geçecek kadar kaynar su eklenerek kapağı kapatılır.
- Düdük öttükten sonra indirilir ve bu şekilde 8-9 dakika pişirilir. Bir kronometre turun çok pişirmeniz hamurlaşmasına az pişirmeniz çiğ kalmasına neden olur. Düdüklü tencerenizin pişirme durumuna göre süreyi ayarlayabilirsiniz. Benim tencereme göre 8 dakika yeterli geldi. Afiyet olsun.
Semiz Otu Salatası (Nohut Soslu) Tarifi İçin Malzemeler
- 2 bağ semiz otu
- 1 kase süzme yoğurt
- 1-2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- Nohut karışımının malzemeleri
- Yarım çay bardağı zeytin yağı
- 1 kuru soğan
- 1 kase haşlanmış nohut
- 1 tatlı kaşığı salça
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber (Ben tuz kullanmadım salçam tuzlu olduğu için eğer sizin salçanız tuzsuz sa az tuz ekleyebilirsiniz)
Semiz Otu Salatası (Nohut Soslu) Tarifi Yapılışı
- Semiz otlarını güzelce yıkayıp suyu süzülünce salata yapar gibi doğrayalım .
- Diğer tarafta yoğurdumuzun içine sarımsak ve tuzu ekleyip iyice karıştırıp semiz otunu ekleyip iyice karıştıralım servis tabağına alalım.
- Hazırlanışı.
- Tavaya zeytinyağını alıp üzerine yemeklik doğradığımız soğanı ilave edip pembeleşene kadar kavuralım.
- Sonra salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz ve nohutları baharatları ekleyip 2-3 dakika karıştırarak bütün malzemeler birbirine iyice geçmesi için karıştırarak pişiriyoruz .
- Pişen nohutları hazırlayıp servis tabağına aldığımız semiz otunun üzerine yayıyoruz ve yemeye hazır.
Afiyet olsun 🍽.
Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)
- 2 adet soğan
- 1 çay bardağı arpa şehriye
- 1 yemek kaşığı salça
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 küçük boy havuç
- 1 tatlı kaşığı nane
- Yeşil mercimek suyu
- 7 su bardağı sıcak su
- Tuz
Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı
- Yeşil mercimek 1 litre su ile haşlanır.
- Mercimekler yumuşadıktan sonra dağılmasına izin vermeden ocaktan alınır.
- Suyu ayrı bir kaba süzülür.
- Tencereye sıvı yağ alınır.
- Küçük doğranmış soğan eklenerek kavrulur.
- Salça eklenerek kavurmaya devam edilir.
- Havuç ince ince doğrandıktan sonra tencereye alınır, karıştırılır.
- Arpa şehriye eklenerek kavurma işlemine devam edilir.
- son olarak 1 tatlı kaşığı kuru nane ilave edilir.
- Süzmüş olduğumuz mercimek suyuna 1,5 litreden biraz az olacak şekilde su eklenir tencereye alınır.
- Kaynadıktan sonra mercimekler ilave edilir.
- Havuçlar yumuşayana kadar pişirilir.
- Son olarak tuzu eklenir ve ocaktan alınır. Afiyet olsun.
Pideli Köfte Tarifi İçin Malzemeler
Tırnak pide için;
- 4 su bardağı un
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1,5 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
Köfte için;
- 250 gram kıyma
- 1 adet soğan
- 1 çay kaşığı toz biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı galeta unu
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı su
- Yarım çay kaşığı karbonat
- Tuz
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Kekik
Açmak için;
Pideli Köfte Tarifi Yapılışı
- Pide için bir kaba elenmiş unu alarak ortasına havuz açalım.
- Ilık su, tuz, şeker ve mayayı bu havuza alarak karıştıralım.
- İyice karışınca hamuru yoğurmaya başlayalım.
- Kıvamı alan hamuru 1 saat mayalanmaya bırakalım.
- Köfte için bir kaba kıyma, rendelenip suyu sıkılmış soğan ve diğer malzemeleri alarak 10 dakika kadar yoğuralım.
- Yoğrulan köfteyi dolaba kaldırarak, en az yarım saat dinlendirelim.
- Mayalanan hamurdan bezeler oluşturup şekillendirelim. (ben 4-5 adet yapmak yerine 2 adet büyük pide elde ettim )
- Parmakları ıslatarak pidelerin üzerine şekiller oluşturalım.
- Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişmeye bırakalım.
- Pideler pişmeye yakın dinlenen köfteleri şekillendirip kızartalım.
- Diğer yandan salça sosumuzu yapalım. Sos tavasına salça ve tereyağı alarak kavuralım. Kekik, tuz serperek su ile açalım. Kaynayana kadar pişirelim.
- Servis tabağına önce küp doğranmış pidelerimizi alalım.
- Ardından sosumuzu her yerine gelecek şekilde dökelim.
- Kızaran köfteleri de yerleştirerek en son eritilmiş tereyağı gezdirelim.
Afiyet olsun.
Kayısı Pestili | Kolay Kayısı Pestili Nasıl Yapılır. Sağlıklı Atıştırmalık İçin Malzemeler
- 7 kilo kayısı
- 2 su bardağı şeker
- Dövülmüş fındık ceviz yada tatlıysa kayısının çekirdekleri
Sermek için;
Kayısı Pestili | Kolay Kayısı Pestili Nasıl Yapılır. Sağlıklı Atıştırmalık Yapılışı
- Kayısıları yıkayıp çekirdeklerini alıp tencereye alalım.
- Üzerine damak zevkine göre şeker ilavesi yapalım.
- Şekerpare kayısı veya çok tatlı kayısı şeker ilavesi istemez.
- Şeker ilave ettikten sonra 1 gün veya en az 4 saat bekletiyorum ki sulansın.
- Şeker ilave etmezseniz direk ateşe koyun.
- Kayısılar ezilene kadar pişirelim. Soğuduktan sonra blenderden geçirelim iyice ezilsin.
- Üzerine isterseniz dövülmüş ceviz fındık yada kayısı çekirdeği ekleyin.
- Tepsiye yağlı kağıt yada şeffaf naylon serip üzerine pestili dökelim.
- Çok çok ince dökmeyin kuruyunca daha da incelecek.
- Etli yumuşak pestil için biraz kalın dökmek iyidir.
- Merak etmeyin kurur sorun olmaz.
- 2 -3 gün güneşte kurutalım. Ve yağlı kağıttan çıkarıp rulo yapalım pestilleri keselim.
- Pestiller kağıttan çıkmazsa arkasından kağıdı hafif ıslatın.
- Kaliteli yağlı kağıt kullanırsanız bu sorun olmaz.
- Dolapta veya serin yerde saklama kabında muhafaza edebilirsiniz.
- Ayrıntılı şekilde videomda anlattım. Şimdiden afiyet olsun.
Soya Soslu Mantarlı Dana Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram dana eti
- 2-3 kültür mantarı (konserve de ekleyebilirsiniz)
- Yarım çay bardağı soya sosu (tuzsuz sa 1 çay bardağı)
- 1 çorba kaşığı un
- 1 baş sarımsak
- 2 çorba kaşığı yağ
- Göz kararı su(göz kararı yazdım çünkü tencerenizin büyüklüğünü bilemiyorum)
Soya Soslu Mantarlı Dana Tarifi Yapılışı
- Öncelikle etinizi ve 1 bas sarımsağı düdüklüye koyun ve üstünü kapatacak kadar göz kararı şu ekleyip 20 dk kadar pişirin (ben etleri kesilmiş aldığım için boyutları istediğimden küçüktü ama görselden büyük olursa daha güzel olur).
- Pişen etlerle yumuşayan sarımsakları olabildiğince ayırın.
- Kalan et suyunu sarımsakları soya sosunu ve unu pürüzsüz olana kadar mutfak robotundan geçirin.
- Bu esnada hemen hemen etin büyüklüğünde doğradığınız mantarları kızgın yağda biraz pişirelim (ben sebzeleri çok pişirmeyi sevmediğim için az pişirelim o yüzden damak zevkinize göre mantarın pişme süresini ayarlayabilirsiniz).
- Mantarlara eti ve harladığınız soya sos karışımını ekleyip yoğunlaştıktan sonra 5 dk kadar karıştırarak pişiriyoruz.
- Yemeğimi, hazırrrr sunum önerisi olarak sade pirinç pilavı yanında şahane oluyor.
- Aynı zamanda damak zevkinize uyarsa üstüne görsellik açısından biraz da susam serpebilirsiniz kesinlikle yakışıyor herkese afiyetlerrrrr .
Tane Tane Pirinç Pilavı Tarifi( Teremyağlı ) İçin Malzemeler
- 2 su bardağı baldo pirinç
- Yarım su çay bardağından 2 parmak az zeytinyağı
- 1.5 yemek kaşığı teremyağı
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay bardağı tel şehriye
Tane Tane Pirinç Pilavı Tarifi( Teremyağlı ) Yapılışı
- Öncelikle nişastasından arındırmak için pirinçi sıcak suda yarım saat bekletiyoruz.
- Daha sonra bol suyla duru bir su akana kadar yıkıyoruz bu nokta önemli :).
- Ardından zeytinyağımızı pilav tenceremize alıp şehriyeyi ekleyip kavuruyoruz.
- Daha sonra pirinçi de ekleyip bu noktada teremyağı ekliyoruz, tuz da bu kısımda ekleniyor.
- Teremyağ eridikten sonra 2-3 dakika daha kavurup 3 su bardağı sıcak suyu ekliyoruz.
- Suyunu çekene kadar bekleyip daha sonra altını kapatıp dinlendiriyoruz.
- Pirinç ve su ölçüsü 1 e 1. 5. Bu sayede tane tane kıtırlı olmayan bir pilav elde ediyoruz.
Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 küçük bağ semizotu
- 1 kase yoğurt ( sulu ve gevşek olmayacak)
- 1 küçük kırmızı kapya biber
- 3 diş sarımsak
- 2-3 yaprak taze nane (1/2 (yarım) çay kaşığı kuru nanede olabilir)
- Tuz,
Semizotu Salatası Tarifi Yapılışı
- Semiz otlarının yapraklarını ayıklayın(ben çok inçe olan sapları da doğrayarak katıyorum)güzelce yıkayıp bir süzgece alın. (sulu olmaması gerek).
- Bu sırada kapya biberinizi hafif az suda haşlayın(çok yumuşatmadan).
- Derin bir kaba aldığınız yoğurda ezdiğiniz sarımsağı katarak karıştırın.
- Küçük küçük doğradığınız biberi ve semizotlarını ilave edin. Karıştırın.
- Nanenizi ve damak tadınıza göre tuzunuzu ve 1 kaşık zeytinyağını da ilave ederek homojen şekilde karıştırıp servis tabağına alın ve afiyet olsun.
Sade Kek Tarifi İçin Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2,5 su bardağı’un (elenmiş)
- 2 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Sade Kek Tarifi Yapılışı
- Öncelikle kek kalıbınızı sıvı yağla iyice yağlayıp bir kenara alın.
- Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın.
- Kek hamuru için öncelikle yumurta ve toz şekeri mikser yardımıyla köpürene kadar çırpın.
- Üzerine sıvı yağ ve suyu ekleyip çırpmaya devam edin.
- Un, vanilya ve kabartma tozunu da malzemeye ekleyip güzelce karıştırın.
- Kek hamurunu önceden yağladığınız kek kalıbına boşaltıp fırına verin.
- Kekiniz kabarana kadar fırının kapağını hiç açmayın. 50 dakika kadar pişirdikten sonra keke kürdan batırarak içinin pişip pişmediğini kontrol edin.
- Pişen keki fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakın.
Dilimleyip servis edin.
Kumlu Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler
Muhallebi için;
- 1 lt süt
- 1.5 su bardağı şeker
- 4 yemek kaşığı nişasta
- 5 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Üzerine;
- Hazır kek (ben evde bir kaç gün önceden yapılmış keki ezdim. ama siz marketten alınan kakaolu kekten de pratik bir şekilde yapabilirsiniz. ben tamamen kek çöpe gitmesin diye evdeki keki kullandım)
Kumlu Muhallebi Tarifi Yapılışı
- Önce muhallebiyi yapalım. Tereyağı ve vanilya dışında bütün malzemeleri bir tencereye alalım iyice karıştırıp içinde un ve nişasta topağı olmayana kadar ocağa almayalım .
- Daha sonra orta ateşte muhallebimiz katılaşana kadar pişirelim ocaktan almadan kısık ateşte vanilya ve tereyağını ekleyelim .
- Ocağı kapatıp tereyağı eriyene kadar sürekli karıştıralım. Daha sonra keki iyice ezelim.
- Kaseye ilk ezdiğimiz kekten 1 yemek kaşığı koyalım üzerine 1 kepçe muhallebi koyalım daha sonra bir kat daha kek ve muhallebi koyalım.
- En son kek koyup kenara alalım muhallebi bitene kadar kaselere aynı işlemi yapalım.
- Daha sonra dolaba soğumaya bırakalım. Soğuyunca istediğiniz gibi servis yapın. (meyve vb. ).
Afiyet olsun 😌.
Havuçlu Kek Tarifi İçin Malzemeler
- 3 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 2,5 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 3 adet havuç (küçük boyutta)
- 1 su bardağı çekilmiş ceviz
- 1 yemek kaşığı tarçın (silme)
Havuçlu Kek Tarifi Yapılışı
- Havuçlu cevizli kek için öncelikle havuçlar yıkanıp soyularak rendelenir. Suyunu sıkmayı unutmayın!.
- Öncelikle kek kalıbımızı yağlayıp dolabımıza koyalım.
- Derin bir kapta yumurta ve şeker mikser ile köpük köpük olana kadar iyice çırpılır.
- Süt ve sıvı yağ eklenerek karıştırılır.
- Un, kabartma tozu ve vanilya elenerek eklenir. **kıvamına göre un miktarını ayarlayın.
- Malzemeler bir kez daha mikserle karıştırılıp içerisine havuç, ceviz ve tarçın ilave edilir.
- Tahta bir kaşıkla son kez karıştırılır.
- Kullanılacak kek kabı yağlandıktan sonra karışım kaba alınır.
- Fırınımız 180 dereceye getirilir fansız bir şekilde açılır ve kek içine fırın ısıtılmadan sürülür.
- Fırında yaklaşık 40 dakika pişirilir. İlk yirmi dakika fırının kapağını açmayınız ki kekiniz daha güzel kabarsın.
- Fırından aldığımız keki kalıptan daha kolay çıkartmak için soğumaya bırakalım.
- Yeterince soğumadan çıkartmaya çalışırsanız kekiniz parçalanabilir.
- Soğuyan keki kalıptan rahatça çıkartabilirsiniz.
Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- Bir demet semizotu
- 1 domates
- Zeytin yağı
- Limon
- Tuz
Semizotu Salatası Tarifi Yapılışı
- Yaz aylarının vazgeçilmezi semizotu salatası özellikle egeliler’in vazgeçilmezi😋😋.
- Semiz otları ve domates yıkanır.
- İri kıyım veya ince ince zevkinize göre doğranır.
- Üzerine zeytinyağ, limon ve tuz eklenip karıştırılır.
- Bu kolay ama vazgeçilmez tarif yenmeye hazır 🤗🤗 afiyet olsun 😋.