14 Aralık 2020 Pazartesi

İrmik Helvası Tarifi

 

İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 80 gram tereyağ
  • 20 ml sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) bardak fıstıkçamı
  • 1 1/2 (yarım) bardak irmik
  • 1 bardak süt
  • 1 bardak su
  • 1 bardak şeker
  • 1 paket vanilya şekeri

İrmik Helvası Tarifi Yapılışı

  1. Derin bir tencerede tereyağ ve sıvı yağ eritiyoruz.
  2. Ocağı yarım ateşe alıp fıstıkçam ve irmik ilave edip yaklaşık 20 dakika kavuruyoruz.
  3. Helvamız kavrulurken.
  4. Ayrı bir tencerede su ve şekeri kaynatıyoruz.
  5. Yaklaşık 1 dakika ayrı bir tencerede sütümüzü bir kere kaynatıyoruz.
  6. Kavrulan irmiklerimizin üzerine şekerli.
  7. Şurup döküyor ocağımızı en kısık ayar alıyoruz bir kere kaynadı zaman.
  8. Üzerine sütümüz ekliyor yaklaşık 10 dakika dinlendiriyoruz.
  9. Helvamız piştikten sonra küçük kaselere koyup ters çeviriyoruz.

Afiyet olsun.

Baklavalık Yufkadan Çıtır Mı Çıtır Börekler Tarifi

 

Baklavalık Yufkadan Çıtır Mı Çıtır Börekler Tarifi İçin Malzemeler

  • Baklavalık yufka

Sosu için:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı su

Patatesli iç harç:

  • 4-5 tane haşlanmış patates
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz, maydanoz

Peynirli iç harç:

  • Sevdiğiniz bir peynir türü
  • 1 haşlanmış patates
  • Maydanoz
  • Az karabiber

Baklavalık Yufkadan Çıtır Mı Çıtır Börekler Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle bütün sos malzemelerini bir kapta karıştıralım.
  2. Daha sonra istediğiniz herhangi bir iç harcı hazırlayalım.
  3. Patatesli iç harç için soğanı yağda kavuralım. Üzerine salçayı ekleyip kavuralım.
  4. Patatesi başka bir yerde iyice ezip tavamıza ekleyelim.
  5. En son maydanozu da ekleyip karıştıralım.
  6. Peynirli harç için malzemelerin hepsini bir kaba ekleyip birleştirelim.
  7.  İki baklavalık yufkayı ayırmadan tezgaha koyalım ve bir fırça yardımıyla sosumuzu her tarafına yayacak şekilde sürelim.
  8. Yufkaları aşırı fazla ıslatmayalım sararken parçalanabilir.
  9. Islattığımız iki yufkanın üstüne tekrar iki yufka ekleyip sosu sürelim.
  10. Ve harcımızı yufkanın kenarına uzunca tek şerit halinde dizelim.
  11. Yufkamızı rulo şeklinde sarıp bir bıçak yardımıyla dört parçaya bölelim.
  12. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye böreklerimizi dizelim ve üzerine içine sürdüğümüz sostan sürelim.
  13. İsteğe göre üzerine çörek otu veya susam ekleyebilirsiniz.
  14. Fırında 180 derecede yaklaşık 20 dakika pişirelim.

Çıtır çıtır böreklerimiz hazır ve afiyet olsun. 😊.

Kadayıf Ve Karamelli Muhallebi Tarifi

 

Kadayıf Ve Karamelli Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tel kadayıf
  • 2yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı toz şeker

Muhallebi için;

  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 kutu krema
  • 1 tane vanilya
  • 5 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri için;

  • Damla çikolata ve karamel sosu
  • Arzu ederseniz ince kıyılmış ceviz

Kadayıf Ve Karamelli Muhallebi Tarifi Yapılışı

  1. Bir tavada tereyağımızı kadayıfımızı toz şekeri de ekleyip beş dakika kavuruyoruz.
  2. Ve soğuması için kenara alıyoruz.
  3. Bir tencerede ise muhallebimizi yapmak için tüm malzemelerimizi ekliyoruz.
  4. Süt un nişasta vanilya krema toz şekeri ve kaynayıncaya kadar karıştırıp altını kapatıyoruz.
  5. İstediğimiz kuplarda yada borcama ilk öncelikle kavurduğumuz kadayıftan bir miktar ve üzerine muhallebi ve tekrar kadayıf ve tekrar muhallebi döküp en üste resimde görüldüğü gibi karamel sosu ve çikolata damlası ekleyip ister ılık ister sıcak ister soğuk servis edebilirsiniz afiyetler olsun 🖤.

Balon Bazlama Tarifi

 

Balon Bazlama Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg un
  • 1 adet pakmaya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar ılık su

Balon Bazlama Tarifi Yapılışı

  1. Bir kaba un, maya, tuz ve suyu ekleyelim.
  2. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  3. Dinlenmeye bırakalım. Dinlenen hamuru bezelere ayıralım.
  4. Hamuru elimizle havasını alıp oklara ile hafifçe açalım.
  5. Kalın bir teflon tavada pişirelim. Afiyet olsun.

Acı Biber Sarımsak Turşusu Tarifi

 

Acı Biber Sarımsak Turşusu Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo sivri biber turşuluk
  • Yaklaşık 10 sarımsak falan
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1/4 (çeyrek) çay bardağı elma sirkesi
  • 1 yemek kaşığı kadar nohut

Acı Biber Sarımsak Turşusu Tarifi Yapılışı

  1. Elma sirkesiyle kaya tuzunu ayrı bir kapta karıştırın yani kaya tuzu erisin.
  2. 1 büyük kavanoza biberleri sarımsakları koyun nohutları koyun ve üzerine karışımı dökün
  3. Onun üzerine de yeteri kadar soğuk su mümkünse su dolaptan olsun 🥰

Çıtır Çıtır Soğan Halkası Tarifi

 

Çıtır Çıtır Soğan Halkası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet soğan
  • 1 tane sade soda
  • Tuz
  • 1 su bardağı un
  • Yarım paket hamur kabartma tozu
  • Tuz
  • Yağ

Çıtır Çıtır Soğan Halkası Tarifi Yapılışı

  1. Soğanları soyuyoruz ve aynı boyutta yuvarlak olacak şekilde kesiyoruz uyun bi kapta su dolduralım soğanları içine koyalım.
  2. Uygun derin bu kap alıp un hamur kabartma tozu tuz ve sodayı ekleyelim isteğe göre karabiber ekleyebilirsiniz.
  3. Tavaya biraz yağ koyup ısınsın.
  4. Soğanları hazırladığımız sosa batıralım ve kızgın yağa atalım.
  5. 2 taraflı pişirelim kızarana kadar.

Afiyet olsun :).

Çıtır Çıtır Ispanaklı Börek Tarifi

 

Çıtır Çıtır Ispanaklı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 1 bağ ıspanak
  • 6 dal yeşil soğan
  • 1 avuç peynir (tercihe göre)
  • Yarım çay bardağı zeytin yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Karabiber, pul biber

Çıtır Çıtır Ispanaklı Börek Tarifi Yapılışı

  1. Ispanakları güzelce yıkayıp ince ince doğruyoruz.
  2. Üzerine soğanları ince ince doğruyoruz, peynir, zeytinyağı tuz ve baharatları ekliyoruz.
  3. Bu şekilde iç harcımız hazır oluyor. Yufkayı komple açıyoruz sağ ve sol kanatlarını ortaya katlıyoruz (fotoğrafta gösterdim) iç harcını eşit 4 yufkaya yetecek şekilde dağıtıyoruz.
  4. Sonrasında aşağıdan yukarı doğru ne çok dar ne çok geniş kol kalınlığında rulo yapıyoruz.
  5. Dilim dilim kesiyoruz. Boyutlarını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  6. Büyük keserseniz dağılma olmaz. Üzerine erittiğimiz 1 yemek kaşığı tereyağına yumurta sarısını ekleyerek çırpıyoruz ve fırça yardımıyla sürüyoruz.
  7. 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.(el açması gibi çıtır olmakta ve iç malzemeleri çiğ koyulduğundan hem pratik hem vitamin bakımından zengin olmaktadır).

Afiyet olsunn 😌🌸.

Şeker Pare Tarifi

 

Şeker Pare Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 125 gram margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3.5 yemek kaşığı irmik
  • Ve aldığı kadar un (2.5-3 su bardağı kadar)
  • 1 yumurta+1 yumurta beyazı

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 4.5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon(hazır limon suyu olmamalı)

Üzeri için;

  • Fıstık
  • 1 yumurta sarısı

Şeker Pare Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle şerbetimizi yapmakla başlıyoruz. Su ve şekeri bir tencereye alıp kaynatıyoruz.
  2. Kaynadığı an limonunu ekleyip altını kısıp 5 dk sonra kapatıyoruz.
  3. Hamur; un hariç bütün malzemeler karıştırılır.
  4. Ardından unda ilave edilerek hamur güzelce yoğrulur.
  5. 15-20 dk hamur dinlendirildikten sonra istediğiniz şekli vererek yağlamış olduğunuz borcama ve ya yağlı kağıdımıza diziyoruz.
  6. ❗üzerine yumurta sarısını sürerken 1 yemek kaşığı vanilya karıştırın ki yumurta kokusunu alsın.
  7. Ardından fıstıklarımızı da üzerlerine koyduktan sonra önceden 180 derecelik ısıtmış öldüğümüz fırınımıza veriyoruz.
  8. Şerbeti dolaba koyup soğutmaya bırakın.
  9. Fırından çıkan şekerparelere dökün.

Aralıklarla alt üst ederek şerbetini çekmesini sağlayanız.

Afiyet olsuun :)).

Kalburabastı Tarifi

 

Kalburabastı Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin ( tereyağı olur)
  • 2 yumurta
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı silme irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağı süt
  • 3,5 su bardağı un ( kontrolü lütfen)

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su

Üzeri için;

  • 1 kase iri kıyılmış ceviz

Kalburabastı Tarifi Yapılışı

  1. Önce şerbeti hazırlayın.
  2. Tencereye şekeri alalım hafif rengi dönen kadar karıştıralım (dikkat edelim fazla koyulaşmasın acı olur ).
  3. Su, 3 damla limon suyu ekleyip 10-15 dk kısık ateşte kaynatalım.
  4. Soğumaya bırakın.
  5. Hamuru hazırlayalım; kaba yumurta, şeker, irmik, vanilya, kabartma toz, süt alalım 3 dk yoğuralım unu kontrolü alıp ele yapışmayan yumsak hamur elde edelim üstünü kapayıp yarım saat dinlendirin.
  6. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp oval şekillin de açalım .
  7. İçine cevizleri ekleyip iyice kapatalım istediğiniz rende ile isterseniz bıçak ile şeklini verelim.
  8. Ben bıçakla hafif çizerek şeklini verdim.
  9. 180 derece  fan ayarda alt üst nar gibi kızarana kadar pişirelim.
  10. Fırından çıkan kalburabastının ilk sıcaklığı gidince şerbetini dökelim arada ters yüz yapalım iyice kıvanım çeksin.

Afiyet olsun 🙏.

Bisküvi Kurabiye Tarifi

 

Bisküvi Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125gr margarin veya tereyağı(oda sıcaklığında)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Tarçın ve kakao(en son bezelere ilave edilecek)
  • Aldığı kadar un

Bisküvi Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Kase içerisine margarinimizi, sıvı yağ ve yumurtamızda alıp iyice karıştırıyoruz.
  2. Daha sonra içerisine bir su bardağı pudra şekeri 1 yemek kaşığı nişasta 1 paket vanilya ve kabartma tozu ilave ediyoruz.
  3. İyice karıştırdıktan sonra aldığı kadar unumuzu da ilave edip ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Yumuşak bir hamur olacak.
  4. Hamurumuzu 3 bezeye ayırıyoruz bezelerden bir tanesine kakao katıp yoğuruyoruz.
  5. Diğerine de tarçın koyup yoğuruyoruz.
  6. Bu şekilde bir hamurdan üç ayrı lezzetli kurabiye elde ediyoruz tarçınlı kakaolu ve sade.
  7. Hamurumuzu hazırladıktan sonra ben bisküvi makinesi ile şekiller verdim .
  8. Ama yoksa normal kalıplarla da çok güzel olur.
  9. Hamuru çok kalın olmayacak şekilde açtıktan sonra kalıplarla şekil verip yağlı kağıt serili tepsimize dizerek 180 derece fırında hafif pembeleşince fırından alıyoruz.
  10. Çok çabuk pişiyor mutlaka kontrollü pişirelim.

Afiyet olsun 🌸😋.

Fırında Patatesli Köfte Tarifi

 

Fırında Patatesli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 baş soğan
  • 3-4  tane patates
  • 2-3 tane sarımsak
  • 1 tane kapya biber
  • 2 tane yeşil biber
  • Sıvı yağ
  • Tuz,
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı  karabiber
  • 1 çay kaşığı köfte baharatı
  • Yarım çay bardağı su
  • Köfte (ben köfteleri dondurucudan kullandım)

Fırında Patatesli Köfte Tarifi Yapılışı

  1. Soğan biraz irice doğranır tepsinin altına yayılır .
  2. Onun üstüne köfteleri dizelim patates sarımsak biberler bir kapta doğranır .
  3. Üstüne baharatlarımızı da ekleyip karıştıralım ve tepsimize döküp düzeltelim.
  4. Önceden ısıtılmış 250 derece alt üst ayarda pişirelim afiyet olsun.

Cevizli Sütlü İrmik Helvası Tarifi

 

Cevizli Sütlü İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 75 gram margarin veya 2 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı fındık veya ceviz

Cevizli Sütlü İrmik Helvası Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak bir kapta süt ve şeker karıştırılır eriyene kadar.
  2. Sonra tencereye margarin alınır.
  3. Eridikten sonra ceviz eklenir güzelce kavrulur.
  4. Daha sonra irmik eklenir sürekli karıştırılır.
  5. İstediğiniz renge gelene kadar sonra şerbet yavaşça dökülür. Dikkatli dökün sıçrayabilir.
  6. Suyunu çekip istediğiniz kıvama gelene kadar ara ara karıştırın.
  7. Daha sonra ocağın altını kapatıp dinlenmeye bırakın.

Şimdiden afiyet olsun.

Kalpli Pastam Tarifi

 

Kalpli Pastam Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet pandispanya
  • Yarım su bardağı süt

Krema için:

  • 1 lt süt
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı mısır nişastası
  • Yarım su bardağı un
  • 2 yumurta
  • 125 gram oda sıcaklığında margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket toz krem şanti

Üzeri için :

  • Şekerlemeler
  • Çikolata topları
  • Meyve (isteğe göre)

Kalpli Pastam Tarifi Yapılışı

  1. Kâğıda çizilmiş olan kalp şekli kekin üzerine koyularak kesilir şekil verilir.
  2. Daha sonra süt, toz şeker, nişasta, un, yumurta bir tencereye alınarak güzelce çırpılır.
  3. Ocağa alınarak muhallebi kıvamına gelmesi sağlanır.
  4. Pişen kremayı ocaktan aldıktan sonra vanilya ve margarin ilave edilerek soğumaya bırakılır.
  5. Soğuyan muhallebiye krem santi ilave edilerek tekrar karıştırılır dolapta 2 saat kadar dinlendirilir. Kek süt ile ıslatılır.
  6. Soğuyan kremayı sıkma torbasına alarak kekin ilk katmanına sıkılır.
  7. Diğer katmanı da üzerine alarak tekrar kremadan sıkalım.
  8. İsteğe göre süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun 💜.