21 Şubat 2021 Pazar

Yemeye Doyulmayan Cevizli Elma Tatlısı Tarifi

 

Yemeye Doyulmayan Cevizli Elma Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Bardak ölçüm 200 ml

  • 6 adet elma
  • 1/2 (yarım) su bardağı su
  • 1/2 (yarım) su bardağı esmer şeker
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı ceviz içi (dövülmüş)
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 6 tatlı kaşığı tereyağı

Üzer için karamel sos:

  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1/2 (yarım) su bardağı krema
  • Yarım su bardağından biraz eksik toz şeker

Üzerine serpmek için:

  • Tarçın

    Yemeye Doyulmayan Cevizli Elma Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Küçük bir tencereye su, esmer şeker, toz şeker, hindistan cevizi ve karabiberi koyup karıştırın ve 10 dakika kaynamaya bırakın.
  • Ceviz ve kuru üzümü ilave edin, karıştırın ve hemen ocağın altını kapatın. (kuru bir kıvam almış olacak).
  • Elmaları yıkayın, soyun, alt ve üstünü düz bir şekilde kesin ve içlerinin çekirdeklerini çıkararak genişçe oyun.
  • Hazırladığınız harcı eşit bir şekilde elmaların içine doldurun.
  • Her bir elmanın üzerine birer tatlı kaşığı tereyağı koyun ve tarçın serpin.
  • Fırını önceden 180 derecede ısıtın.
  • Yağlanmış fırın tepsisine elmaları yerleştirin.
  • 40-45 dakika boyunca elmalar pişerken arada elmaların altını kaldırın ki akan sosları tekrardan elmaların üzerine dökün. (kuru kalmaması için).
  • Karamelli sosun hazırlanışı ✅:Toz şeker ve tereyağını küçük bir tencerede pişirin.
  • Hafif koyu renk alınca ayrı bir kasede çırptığınız kremayı karışıma ekleyin.
  • Bir taşım kaynatın ocağın altını söndürün.
  • Servis yaparken karamelli sosu elmaların üzerine dökün.
  • Afiyet olsun 😊.

Tekirdağ Köftesi Tarifi

 

Tekirdağ Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr dana kıyma
  • 1 soğan rendesi
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı galeta unu ya da ekmek içi
  • 1 yumurta
  • Tuz, karabiber, kimyon, tatlı toz biber
  • 2 yemek kaşığı irmik (İnce)

    Tekirdağ Köftesi Tarifi Yapılışı

  • Kıymayı, soğan rendesini, ekmek için galeta unu yumurta baharatlar ve 2 yemek kaşığı irmiği mümkünse on dakika boyunca yoğuralım ve dolapta dinlendirelim.
  • Pişirmeden bir yarım saat önce çıkaralım.
  • Şekil verirken baş taraflarını küt küt yapıyoruz, orijinal şekli bu şekilde.
  • Ayrıca birebir lezzet döküm tavada sağlanıyor. Tabi ki normal tava da hatta fırında bile yapabilirsiniz ama aynı tat olmaz.

Muhteşem Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi

 

Muhteşem Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bardak kırmızı mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı un
  • Yarım bardak zeytinyağı
  • 1, 5 litre su
  • Tuz

Terbiyesi için:

  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım bardak süt
  • 1 limon suyu

Sos için:

  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Kuru nane
  • Toz kırmızı biber
  • Pul biber

Bardak ölçüsü 200 ml

Muhteşem Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile kavurun. Pembeleşince unu ekleyip karıştırın.
  2. Mercimeği ve suyu ilave edip mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin ve çorbayı blenderden geçirin.
  3. Çorba pişerken sosunu hazırlayın. Bir kasede yumurta sarısı, süt ve limon suyunu karıştırıp çırpın.
  4. Kaynayan çorba tenceresine boşaltın ve tekrar kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın.
  5. Sosu için tavaya tereyağını, kuru naneyi, toz kırmızı biberi ve pul biberi koyup karıştırın.
  6. Kavrulunca çorba tenceresine boşaltın ve sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun. ❤️.

Dondurma Kaşığı Kurabiyesi Tarifi

 

Dondurma Kaşığı Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram tereyağı veya margarin (yumuşak)
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı nişasta mısır veya buğday farketmez
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 vanilya
  • 1.5 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 4 su bardağından bir parmak eksik un
  • 1 çay bardağı bitter damla çikolata

Kakaolu için;

  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı bitter damla çikolata

    Dondurma Kaşığı Kurabiyesi Tarifi Yapılışı

  • Tereyağı yumurta ve sıvı yağı iyice karıştıralım.
  • Pudra şekeri, nişasta, vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğuralım.
  • Hamuru ikiye bölelim.
  • Bir parçasına bir çay bardağı damla çikolata ekleyip yoğuralım.
  • Diğer parçaya kakao ve bir çay bardağı damla çikolata ekleyip yoğuralım.
  • Dondurma kaşığı ile şekil verip yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
  • 170 derecede pembeleşinceye kadar 15-20 dakika pişirelim.
  • Ben tam 20 dakika sonra çıkardım.
  • ❗️Hamurun yumuşak olmasına dikkat edelim.

    ❗️Birde bu şekli vermek için metal dondurma kaşığı kullanalım. İçinden metal bir parça geçiyor ve o tırtıklı şekli o veriyor.

Telli Baba Tatlısı Tarifi

 

Telli Baba Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram tereyağı yada margarin
  • 1 kahve fincanı şeker
  • 1 kahve fincanı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı un

İçi için;

  • 100 gram kadayıf
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Birkaç damla limon

    Telli Baba Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak şerbeti kaynatıp soğumaya bırakalım.
  • Ardından un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri ekleyelim.
  • Elimizle yumuşak olan margarin ve diğer malzemeler karışana kadar elimiz yardımıyla karıştıralım.
  • Ardından unu ekleyip ele yapışmayan bir kıvam elde edene kadar yoğuralım.
  • Daha sonra hamurdan mandalina büyüklüğüne yakın parçalar koparıp açalım içlerine ceviz ve kadayıf koyup kapatıp yuvarlayalım.
  • Fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirelim.
  • Fırından çıkan tatlılarımızın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk şerbeti üzerine dökelim.
  • 2 saat dinlendirdikten sonra servise hazır demeyeceklere afiyet olsun.

Yumurtalı Patates Tarifi

 

Yumurtalı Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1 adet orta boy patates
  • 3 adet yumurta
  • Nane
  • Pulbiber
  • Zeytinyağı
  • Tereyağı

    Yumurtalı Patates Tarifi Yapılışı

  • Patates ve soğanları ince ince doğruyoruz.
  • Üzerine zeytinyağını ekliyoruz.
  • Biraz kavurduktan sonra tereyağı ve tuzu ekleyip kavuruyoruz.
  • Nane ve pulbiberi ekliyoruz.
  • Soğanlar pembeleşip patatesler hafif kızarınca çırptığımız yumurtaları patatesli harcın üzerine ekleyin.
  • Yumurtalar pişene kadar bekliyoruz.
  • Yumurtalar pişince servise hazır.
  • Şimdiden afiyet olsun 🌸.

Pizza Tarifi

 

Pizza Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağından 2 parmak eksik un

Sosu için;

  • Yarım litre domates sosu( ben yazdan yapmıştım)
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için;

  • 400 gram kaşar peyniri
  • 6 adet büyük boy mantar
  • 1 büyük boy kırmızı kapya biber
  • 1 adet sarı paprika biber
  • 2 adet yeşil biber
  • Salam
  • Sucuk
  • Siyah zeytin
  • Yeşil zeytin
  • Mısır

    Pizza Tarifi Yapılışı

  • Yoğurma kabına ılık su, süt, şeker maya, tuz sıvı yağ koyalım iyice karıştıralım.
  • Yavaş yavaş unu ekleyerek 5 dakika yoğurulalım ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak.
  • Üzerini sitreç film kaplayıp yarım saat oda sıcaklığında mayalandıralım.
  • Sosu tencereye alalım içine baharatları ve sarımsağı ekleyip suyunu çekene kadar pişirelim ve el blendırından geçirelim ocaktan alalım.
  • Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya bölelim tepsinin eni kadar daire şeklinde oklavayla açalım.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştirelim üzerine 3-4 yemek kaşığı sos döküp kaşıkla yayalım, ve rendelemiş kaşarı serpiştirelim.
  • Hazırladığımız tüm malzemelerden serpelim ve önceden ısıtılmış 250 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Afiyet olsun❤️.

Pırasalı Börek Tarifi

 

Pırasalı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yufka

Sosu için;

  • 1 çay bardağı sulu yoğurt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta

İç malzemesi;

  • 2-3 adet pırasa
  • 2 adet havuç
  • 1 küçük kase peynir
  • Tuz, karabiber, pulbiber 

    Pırasalı Börek Tarifi Yapılışı

  • Pırasaları ince ince kıyıp tavaya alalım ve içine havuçları rendeleyelim.
  •  İçine 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ ve baharatları koyarak kavuralım.
  • Bir kasede yoğurt, sıvı yağ ve yumurtayı çırpalım.
  • Tezgaha yufkayı serip üzerine sosun üçte birini sürelim.
  •  Pırasalı harcın ve peynirin yarısını yufkanın her yerine gelecek şekilde serpelim.
  •  Yufkayı her iki tarafından da ikiye keserek 4 adet üçgen parça elde edelim.
  • Parçaların küçük tarafından içe doğru sararak yağladığımız kalıba kolböreği gibi üst üste gelecek şekilde yerleştirelim. (ben 30 cm lik kek teflon kek kalıbı kullandım. ).
  •  İkinci yufka içinde aynı işlemi yapalım fakat sosun üçte birini de üzeri için ayıralım.
  • Böreği tepsiye dizip kalan sosu da üzerine sürdükten sonra 200 derece de altı ve üstü kızarana kadar pişirelim.
  •  Piştikten sonra biraz soğuyunca tüketmenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun 🤗.

Haşhaş Mantolu Kek Tarifi

 

Haşhaş Mantolu Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • Limon kabuğu rendesi
  • Kabartma tozu, vanilya
  • 1 su bardağı un ( benim bardağım küçük yinede unu azar azar kek kıvamına gelecek )

Şerbeti için;

  • 2 bardak şeker
  • 2 bardak su
  • 1 dilim limon

Süslemek için;

  • 10 -15 tane çilek
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt
  • Taze nane yaprağı

    Haşhaş Mantolu Kek Tarifi Yapılışı

  • Önce şerbeti için şeker ve suyu ocağa alıp şekerlenmemesi için eriyene kadar karıştırın .
  • 10- 15 dk pişirip limonunu ekleyip ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Keki için kalıpları tereyağı ile yağlayıp haşhaşa buluyoruz.
  • Yumurta ve şekeri şeker eriyene kadar çırpın .
  • Limon kabuğu rendesi, un ,kabartma tozu ,vanilya ekleyip karıştırın.
  • Kalıplara eşit miktarda döküp 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  • Pişen kekleri hemen ters çevirip kalıplarından ayırın.
  • Üzerine soğuyan şerbeti dökün.
  • Bir kaç saat bekleyip krem şanti çilek ve nane ile süsleyip servis yapın afiyet olsun 😋.

Limonlu Çatlak Kurabiye Tarifi

 

Limonlu Çatlak Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı un (220ml)
  • 2/4 bardak yağ (220ml)
  • 1 adet rendelenmiş limon kabuğu
  • Yarım limon suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 2 yumurta
  • 1 kase pudraşekeri

    Limonlu Çatlak Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • İki yumurtayı, yarım bardak sıvı yağı, rendelenmiş limon kabuğunu, yarım limonun suyunu, bir paket kabartma tozunu, bir paket vanilya şekerini, altı yemek kaşığı şekeri bir kaseye koyun ve iyice çırpın.
  • Yavaş yavaş un ekleyin. Yuvarlak bir şekle getirin ve pudra şekerin içine yuvarlayın.
  • Fırını önceden 180 °  derece ısıtın ve yaklaşık 25 dakika pişirin.

Küllü Tarçınlı Kurabiye Tarifi

 

Küllü Tarçınlı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125g tereyağı (oda ısısında)
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Dışını bulamak için;

  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı tarçın

    Küllü Tarçınlı Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Yoğurma kabına oda sıcaklığındaki 125 gram tereyağı, 1 adet yumurta, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı pudra şekeri ve 1 paket vanilya alınır ve karıştırılır.
  • Daha sonra biraz un ve bir tatlı kaşığı kabartma tozunu ilave ederek hamur yoğrulur ve ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  • Hamurundan küçük parçalar alarak avuç içerisinde yuvarlanır ve fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Isıtılan 160° derece fırında yaklaşık 20 dakika altı hafif kızarıp üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir.
  • Kurabiyeler pişerken uygun bir tabağa bir çay bardağı pudra şekeri ve 2 yemek kaşığı kakaoyu alarak karıştırılır.
  • Tarçınlı kurabiye için de pudra şekeri ve tarçın karıştırılır.
  • Kurabiyeler fırından alındıktan 2-3 dakika sonra hazırlanan karışımlarla kurabiyelerin her tarafı bulanır.
  • Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 🙋🌿💜.