16 Mayıs 2021 Pazar

Çikolatalı Karamellı Tart Kek Tarifi

 

Çikolatalı Karamellı Tart Kek Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 çay bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay bardağı süt (Keki ıslatmak için)

Karamel sosu için;

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (200 ml)
  • 1 paket sıvı krema

Çikolata sosu için;

  • Yarım su bardağı sıvı krema
  • 80 gram bitter çikolata

    Çikolatalı Karamellı Tart Kek Tarifi Yapılışı

  • Keki için yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.
  • Ardından diğer malzemeleri de ekleyip karıştırıyoruz.
  • Yağlayıp hafif unladığımız kalıba harcımızı boşaltıp yayıyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kürdan testinden temiz çıkana kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkan kek ılıyınca yarım çay bardağı süt ile ıslatıyoruz.
  • Karamel sosu için tavaya şekeri alıp kısık ateşte tavayı hafif hafif sallayarak şekeri eritiyoruz.
  • İyice eriyen şekere bir yemek kaşığı tereyağını ekleyip karıştırıyoruz.
  • Tereyağıda eriyince bir paket krema ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırıyoruz.
  • Hazır olan karamel sosu ılıyınca kekimizin üzerine döküp yayıyoruz. Bu şekilde buzdolabında biraz bekletiyoruz.
  • Son olarak çikolata sosunu hazırlıyoruz. Bunun için tavaya kremayı alıp kaynama noktasına gelene kadar bekliyoruz. (kremayı kaynatmıyoruz. )
  • Ardından çikolataları da ekleyip karıştırıyoruz.
  • Karameli donan kekin üzerine çikolata sosunu da döküp yayıyoruz. Buzdolabında en az üç saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.

Kuru Domatesli Kahvaltılık Sos Tarifi

 

Kuru Domatesli Kahvaltılık Sos Tarifi İçin Malzemeler

  • 400-500 gram kuru domates
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı ceviz içi

    Kuru Domatesli Kahvaltılık Sos Tarifi Yapılışı

  • Domateslerimizi yumuşaması için yarım saat sıcak suda bekletiyoruz.
  • Yumuşayan domatesleri rondoya alıp püre haline getiriyoruz.
  • Daha sonra salçayı baharatları ve domatesleri ocağa alıp 5 dakika kavuruyoruz ekşi tadı çıkmadı için.
  • Kavurmadanda kullanabilirsiniz.
  • Ben salçanın ekşi kokusu çıksın diye kavurdum ardından dövülmüş sarımsakları ve dövülmüş cevizi ekleyip biraz daha kavuruyoruz.
  • Soğuduktan sonra uygun kaba alıp 1-2 hafta buzdolabında saklayabilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Çikolatalı Nefis Güllaç Tarifi

 

Çikolatalı Nefis Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 yaprak güllaç
  • 1,5 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı ceviz kırığı (Fındık, fıstık, vs. )
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • 120 gram sütlü çikolata

    Çikolatalı Nefis Güllaç Tarifi Yapılışı

  • Süt bir tencereye alınır, içine şeker ve vanilya ilave edilir, sadece şeker eriyene kadar ısıtılır. (eğer çok ısındıysa kenarda ılıtın. Elinizi yakmayacak kadar ılık olmalı. Sıcak olursa, güllaç hamur olur. ).
  • Büyük boy borcam için yuvarlak güllaç yaprağı 4′ e bölünür boşluk kalmayacak şekilde dizilir.
  • Üzerine 1 kepçe şekerli süt karışımından dökülür, daha sonra ceviz kırığından ve hindistan cevizinden dağıtılır.
  • Geriye kalan yapraklarda aynı şekilde üst üste uygulanır.
  • En üst kata sadece kalan süt gezdirilir, dolaba kaldırılır.
  • 3-4 saat dolapta dinlenen güllaç sütünü çekmiş olur, üzerine çikolata rendelenir taze meyveler ile servis edilir. (isterseniz ilave yarım su bardağı süt gezdirebilirsiniz)🌹isteğe bağlı güllacın sütüne gül suyu ilavesi yapılabilir. (tamamen damak tadına bağlı, ben eklemedim. ) 🌹deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. 🙏🏼.

Semizotlu Bahçe Salatası Tarifi

 

Semizotlu Bahçe Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet pembe domates
  • 2,3 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet küçük boy salatalık
  • 2 adet taze soğan beyaz kısmı
  • 8, 10 adet siyah zeytin

Damak tadınıza göre :

  • Nar ekşisi
  • Zeytinyağı
  • Limon
  • Tuz

    Semizotlu Bahçe Salatası Tarifi Yapılışı

  • Semizotunu yıkayın ve suyunu iyice süzdürün, hiç suyu kalmasın.
  • Domatesi, biberi, salatalığı taze soğanı iri iri doğrayın.
  • Kuru soğanı yarım ay şeklinde kesin.
  • Semizotunu elinizle küçük küçük koparın.
  • Hepsini büyük bir kabın içine alın, üzerine damak tadınıza göre tuzunu yağını limon suyu ve nar ekşisini ilave edin ve karıştırın.
  • Salata tabağına alın üzerine zeytinleri yerleştirin, servis yapın, afiyetler olsun.

Arnavut Böreği Tarifi

 

Arnavut Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 5 su bardağı un
  • 2.5 su bardağı ılık su
  • Tuz

İç harcı için;

  • 5 orta boy patates
  • 1 soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber

Katlar arası için;

  • 150 gram tereyağ veya margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

    Arnavut Böreği Tarifi Yapılışı

  • Un, su ve tuzu ile yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Hamuru 20 dk dinlendirelim.
  • Patatesleri haşlayıp ezelim. Soğanı zeytinyağ ile kavurup salçayı ekleyelim salça ile birlikte kavrulan soğan karışımına patatesleri ekleyip karıştıralım, isteğe bağlı baharatları ve tuzu ekleyip kapatalım.
  • Dinlenmiş hamuru 2 eşit parçaya bölelim. Hamurları eşit büyüklükte yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım. Eğer hamurun birinden 12 parça çıkartırsanız daha iyi olacaktır bu 12 parçayı üst kat için kullanacağız. Eşit parçalardan yaparsanız da sorun olmaz üst kısmın daha kat kat çıtır olması için bir seçenek olacaktır.
  • Tereyağ ve zeytinyağını tavada hafif ateşte kaynatmadan eritelim köpük oluşursa üzerinden kaşıkla alalım.
  • Alt katman için bezeleri unlanmış tezgahta merdane ile tabak büyüklüğünde açalım. Bir servis tabağını yağlayıp bezeleri tek tek tabağa dizelim, her bir beze arasına eritilmiş tereyağ karışımını kuru yer kalmayacak şekilde sürelim.
  • Açtığımız 10 bezeyi üst üste bu şekilde koyduktan sonra streçleyip buzdolabında 20 dk bekletelim.
  • Diğer 12 beze içinde aynı işlemi yapalım dinlenmeye alalım.
  • Dolaptan önce alt katı çıkaralım ve tezgaha alalım, elimizle veya merdane yardımıyla pişireceğimiz tepsinin büyüklüğünden 2 parmak genişlikte açalım.
  • Daha sonra tezgahtan alıp yağladığımız tepsiye yerleştirelim, hamur tepsi kenarlarından taşmalı.
  • Daha sonra hazırladığımız harcı içine koyalım ve diğer üst katımızı dolaptan çıkarıp üzerine yerleştirelim.
  • Dilerseniz kenardan sarkan fazla kısmı kesebilirsiniz bıçak yardımıyla daha sonra kıvırarak üst kat hamuruna yapıştırabiliriz. Dilediğiniz şekilde kesip kalan tereyağı üzerine sürün.
  • 180 derece üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Köfteli Yoğurt Çorbası Tarifi

 

Köfteli Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 200 gram kıyma
  • 1 adet rondodan geçmiş kuru soğan
  • Yeterince tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Çorba için;

  • Yarım çay bardağı yıkanmış pirinç
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 2-3 dal ince kıyılmış maydanoz
  • 6 su bardağı su
  • Yeterince tuz

Sos için;

  • 1,5 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı kuru nane

    Köfteli Yoğurt Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Köfteleri ben öncede yapıp buzluğa attıklarımdan kullandım.
  • Köftesi için malzemeler derin bir kaba alınır iyice yoğrularak minik parçalar kopartılarak avuç içinizde yuvarlayarak misket büyüklüğünde köfteler yapılır ve yapışmaması için un serpili bir tepsi yada tabağın içinde una bulanır.
  • Yıkanmış pirinçi tencereye koyun ve üzerine 1 su bardağı su ekleyip orta ateşte pişirin.
  • Pişen pirinçlerin üzerine 5 su bardağı su ekleyip kaynamaya bırakın, kaynayan suyun içerisine köfteleri döküp orta ateşte köfteleri 10 dakika pişirin.
  • Köfteler pişerken terbiyesisi hazırlayalım derin bir kaseye yoğurt yumurta un koyulup çırpılır üzerine kaynayan çorbanın suyundan iki kepçe eklenip karıştırılır ve çorba sürekli karıştırılarak bu karışım tencereye ilave edilir tekrar kaynayana kadar mutlaka sürekli karıştırın kısık ateşte 8-10 dakika daha pişirin.
  • Piştikten sonra tuzu ekleyin(tuz en son ekleme sebebi yoğurtun çorbayla buluşmadında kesmemesi için).
  • Sosu için ayrı bir tavaya tereyağ koyup eritin üzerine nane koyun nane yanmadan kısa kavurun çorbanın üzerine döküp ocağı kapatın.
  • Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun ❣️

Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi

 

Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg teze fasulye
  • 2 adet havuç
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 1 soğan
  • 4 domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Zeytinyağı

    Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi Yapılışı

  • Tüm sebzeleri uzunlamasına ince şeritler halinde kesin.
  • Soğanı yemeklik doğrayın ve soteleyin.
  • Diğer tüm sebzeleri çiğden ekleyin.
  • Ve en önemli noktası en kısık ayarda uzun sürede pişirin.
  • Afiyetler olsun.

Ev Yapımı Hamburger Tarifi

 

Ev Yapımı Hamburger Tarifi İçin Malzemeler

Hamburger ekmeği için

  • 1.5 su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı ( eritilmiş)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kuru maya
  • Aldığı kadar un

Üzeri için

  • 2 yumurta sarısı
  • Yarım çay kaşığı pekmez
  • Susam

İçine koyulan malzeme

  • Turşu
  • Aysberg
  • Domates
  • Karamelize soğan
  • Ketçap
  • Mayonez
  • Çedar peyniri

Karamelize soğanı için

  • 2 orta boy kuru soğan
  • Sıvı yağ
  • 1 çay kaşığının yarısı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yeteri kadar su

    Ev Yapımı Hamburger Tarifi Yapılışı

  • Ekmeğin yapılışı.Öncelikle kabımıza suyla sütümüzü alalım ama elinizle kontrol edin çok aşırı sıcak olmasın ılık olması eli yakmaması lazım.
  • Daha sonra şekeri sıvı yağı kuru mayayı koyup çırpıcıyla çırpalım.
  • Ağzını kapatalım 5-10 dakka kadar mayanın aktif olması için bekleyelim.
  • Bekledikten sonra da tereyağını ilave edelim.
  • Ardından unu kontrollü koyalım tuzunu da ilave ettikten sonra yoğurmaya başlayabiliriz kıvam alana kadar un ilave edip yoğuralım.
  • Ardından tezgaha alıp 2 dakika kadarda tezgahta yoğurup kabımıza alalım üzerini çok az bişey sıvı yağ sürelim elimizle 45-50 dakka mayalansın.
  • Ardından tezgaha alalım eşit parçalara bölelim ister 6 ya ister 8 parça olarak yapabilirsiniz ben 6 parça yaptım ☺️
  • Tepsiye aldığımız ekmeklerin üzerini temiz bir bez örtüp öyle mayalandırdım.
  • Tepside de mayalandıktan sonra üzerine yumurta sarışını sürelim susamını da dökelim.
  • Daha sonra fırına koyabiliriz 160 -170 derece arası pisti ekmeklerim.
  • Soğuduktan sonra ortadan ikiye kesip hamburgerimizi yapabiliriz ☺️❤️❤️🌺🌺gerçekten çok güzell yumuşacık ekmek oluyor denemelisiniz ☺️☺️🌺❤️❤️ deneyeceklere afiyet olsun ☺️❤️🌺🌺.

Kaşarlı Gül Böreği Tarifi

 

Kaşarlı Gül Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 yufka

İçi İçin

  • 3 su bardağı kaşar rendesi

Sosu İçin

  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 adet soda

Üzeri İçin

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu

    Kaşarlı Gül Böreği Tarifi Yapılışı

  • Öncelik olarak yufkaları dörde bölelim. Sonrasında hazırladığımız sosdan her parçaya her yerine gelecek şekilde sürelim.
  • Geniş kenarına iç harçtan koyup rulo yapalım. Ben kaşar rendesi ile yaptım siz farklı iç harç hazırlayabilirsiniz.
  • Rulo yaptıktan sonra gül şeklini vererek hafif sarıp uç kısmına böreğin altına gelecek şekilde tepsiye dizelim.
  • Bütün yufkalar bittikten sonra artan sosu da böreklerin üzerine fırça yardımıyla sürelim.
  • Sonrasında da yumurta sarısını fırçayla sürüp üzerlerine çörekotu serpiştirip verelim. Herkese afiyet olsun.

Taş Kadayıf (Efsane Lezzet) Tarifi

 

Taş Kadayıf (Efsane Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru İçin

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz

Arası İçin

  • 2 su bardağı iri doğranmış ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti İçin

  • 2 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Kızartmak İçin

  • Sıvıyağ

    Taş Kadayıf (Efsane Lezzet) Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak şerbeti için şeker ve suyu tencereye alalım ve kaynatalım. Kaynayan şerbete limon suyunuda ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatıp altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için un hariç malzemeyi karıştırma kabına alalım ve çırpalım. Ardından unu ekleyelim ve pürüzsüz hale gelene kadar çırpmaya devam edip akışkan bir hamur elde edelim.
  • Hamurun üzerini streçleyelim ve mayalanması için yarım saat bekletelim. Hamurumuz göz göz olup kabarınca pişirmeye hazır olacak.
  • Hamuru kaşık yardımıyla çok söndermeden karıştıralım. Daha sonra krep tavası veya yoksa teflon herhangi bir tavayı ocağa alalım ve ısıtalım. Isınan tavaya hamurdan 1 kaşık dökerek pankek gibi yuvarlaklar oluşturalım.
  • Üzeri hemen göz göz olup hamur kalmayacak şekilde alt tarafı hafif pembeleşene kadar tek taraflı pişirip ocaktan alalım ve tepsiye dizelim. Hamur harcı bitene kadar aynı işlemi yapalım.
  • İç harcı için iri doğradığımız cevize tarçını ekleyip harmanlayalım. Hazırladığımız harçtan her yuvarlağın içine birer kaşık koyup ikiye katlayalım ve kenarlarından bastırıp iki ucunu birbirine yapıştıralım.
  • Son olarak derin bir tencereye sıvı yağı alalım ve ısıtalım. Hazır olan taş kadayıfları kızgın yağda iki tarafıda kızarana kadar pişirirelim.
  • Pişen kadayıfları yağdan çıkartır çıkartmaz soğuyan şerbete atalım ve 2-3 dakika şerbette bekletip alalım.
  • Kızartmaya devam ederken bir yandan şerbetlemeye devam ederek işlemi tamamlayalım. Tatlımızın üzerini dilediğimiz şekilde süsleyelim ve servis edelim. Afiyet olsun🤗.

Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi

 

Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • Kuru biber, kuru patlıcan
  • Asma yaprağı (İsteğe bağlı)
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 300 gram kıyma
  • 1 büyük boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 domates
  • 2 yemek kaşığı salça (Ben biber kullandım.)
  • 1 bağ maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon

    Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi Yapılışı

  • 300 gram kıyma kavrulur. İnce doğranmış soğan ve sarımsak eklenir, biraz kavrulduktan sonra salça eklenir. Salçada kavrulduktan sonra rendelenmiş domatesler eklenir.
  • Domatesler birkaç tur çevrildikten sonra pirinçler ve baharatlar eklenir üzerine 1. 5 su bardağı su eklenir tencerenin ağzı kapatılır.
  • Suyunu çekene kadar ara ara karıştırılır. Suyu bittiğinde ağzının kapalı dinlendirilir. Ocağı kapattıktan hemen sonra ince doğranmış 1 bağ maydanoz tencere eklenir karıştırılır.
  • Burada pirinçleriniz tam pişmemiş olacak endişe etmeyin sakın su eklemeyin. Ayrı bir tencerede 1 litre kadar su kaynatılır.
  • Kaynayan suya kuru patlıcan biberler eklenir ve 3-4 dakika alttan üste nazikçe karıştırılarak yumuşaması beklenir.
  • Sonrasında demlenen iç pilavla dolmalar doldurulur. Buradaki önemli püf noktası dolmaları sıkıştırmadan gevsek doldurmak ve üzerine 1 parmak eksik doldurmak.
  • Tencereye dizilen dolma ve sarmaları üzerine 1 su bardağı su koyulur. Kapağı kapatmadan üzerine bir tabak koyulur kısık ateşte yaklaşık 30 dakika yavaş yavaş pişirilir.
  • Dolmanın pirincine bakarak pişirip pişmediği tespit edilebilir. Afiyet olsun.