19 Mayıs 2021 Çarşamba

Hünkar Beğendi Tarifi

 Hünkar Beğendi Tarifi İçin Malzemeler

    Et için:

  • 600 gramkuzu but (arzuya göre dana eti)
  • 2 adetorta boy kuru soğan
  • 4 dişsarımsak
  • 3 yemek kaşığızeytinyağı
  • 3 adetorta boy domates
  • 1 yemek kaşığıdomates salçası
  • 2 su bardağısıcak su
  • 1 çay kaşığıtuz

    Beğendi için:

  • 1/2 su bardağıkaşar peyniri
  • 1 yemek kaşığıtereyağı
  • 1,5 su bardağısüt
  • 4 adetorta boy patlıcan
  • 1,5 yemek kaşığıun
  • 1 çay kaşığıtuz
  • 1 çay kaşığıtaze çekilmiş tane karabiber

    Hünkar Beğendi Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. 4 adet orta boy patlıcana bıçakla delikler açın ve  fırın tepsisine alın. 200 derecede yaklaşık 20 dakika fırınlayın.

      hunkar-begendi-yapim-1
    2. Fırınlanmış patlıcanları bir kaba alın ve kabuklarının kolay soyulması için üzerini streçleyip, 15 dakika kadar bekledikten sonra kabukları soyun.

      hunkar-begendi-2
    3. Bir tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğanı da üzerine ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun.

      hunkar-begendi-3
    4. 4 diş doğranmış sarımsağı da üzerine ekledikten sonra 600 gram kuşbaşı dana veya kuzu etini ilave edin.

      hunkar-begendi-4
    5. Etler suyunu salıp çekene kadar pişmeye bırakın. 1 yemek kaşığı domates salçası, 1'er çay kaşığı tuz ve karabiber, 3 adet soyulmuş, doğranmış domates ekleyin.

      hunkar-begendi-5
    6. 2 su bardağı sıcak su ekleyip etler yumuşayana kadar pişmeye bırakın.

      hunkar-begendi-6
    7. Şimdi de beğendiyi hazırlayalım. 1 yemek kaşığı tereyağını bir tavada eritin. 1,5 yemek kaşığı unu üzerine ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun.

      hunkar-begendi-7
    8. Üzerine fırınladığınız ve kabuklarını soyduğunuz patlıcanları ekleyin. 1,5 su bardağı sütü de üzerine yavaş yavaş ilave edin ve sürekli olarak karıştırın. 1'er çay kaşığı tuz ve karabiberi de ekleyin.

      hunkar-begendi-8
    9. Sonra son olarak yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin ve karıştırıp ocaktan alın.

      hunkar-begendi-9
    10. Beğendinin üzerine yumuşacık pişmiş etleri serpiştirin ve servis edin, afiyet olsun!

      hunkar-begendi-10

Limon Ve Çileğin Uyumu Tarifi

 

Limon Ve Çileğin Uyumu Tarifi İçin Malzemeler

Muhallebisi İçin

  • 2,5 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 limon rendesi
  • 1 limonun suyu
  • 1,5 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Çay kaşığı ucuyla sarı gıda boyası yada zerdeçal (Renk katsın diye olmasa da olur)

Arası İçin

  • Kedi dili bisküvisi
  • Yarım su bardağı süt (Bisküvileri ıslatmak için)

Üzeri İçin

  • 1 kase çilek
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • Yarım çay bardağı su

    Limon Ve Çileğin Uyumu Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle limon rendenin ince tarafıyla rendelenip suyuda sıkılarak tencereye alınır. Üzerine 2 su bardağı süt eklenip orta ateşte hızlı bir şekilde ve bırakmadan kaynayana kadar karıştırılır bırakırsanız süt kesilebilir.
  • Kaynamaya başladıktan sonra başka bir kasede vanilya ve margarin hariç yarım su bardağı süt ile kalan malzemelerin hepsi çırpılıp kaynayan süte eklenip koyulaşana kadar telle karıştırılır.
  • Koyulaşan muhallebi ocaktan alınıp vanilya ve margarin eklenerek karıştırılıp kuplara yada herhangi cam kaselere kaselere paylaştırılıp soğumaya bırakılır.
  • Çilekli sosu için bütün malzeme tencereye alınıp koyulaşana kadar pişirilip blendırdan geçirilir.
  • Kuplardaki soğuyan muhallebinin üzerine süt ile ıslatılmış kedi dili bisküviler yerleştirilip üzerine çilek sosu paylaştırılarak soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra üzerini limon kabuğu rendesiyle süsleyerek servis yapabilirsiniz😊 🍓🍋 Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun🍽️

Yağlı Kapya Biber Turşusu Tarifi

 

Yağlı Kapya Biber Turşusu Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 kilo kapya biberi
  • Yarım kilo çarliston biberi (Olmasada olur ben kullandım)
  • 1, 5 su bardağı sıvı yağ
  • 500 ml üzüm sirkesi (2 su bardağı)
  • 1.5 yemek kaşığı tuz
  • 1 baş sarımsak
  • 1 küçük demet maydanoz

    Yağlı Kapya Biber Turşusu Tarifi Yapılışı

  • Kapya ve çarliston biberini ilk 2’ye bölüp, çekirdeklerini temizleyelim.
  • Daha sonra 4’e bölüp, böldüklerimi de çok küçük olmayacak şekilde parçalar keselim.
  • Sarımsakları, maydanozu hazırlayıp kenara koyalım.
  • Derin bir tencereye yağı koyup kızdırıp, kısık ateşe çekelim. Ardından sirkeyi koyup, ateşi tekrar açalım.
  • Daha sonra tuzunu koyup, biberlerimizi ekleyelim.
  • Ara ara karıştırıp, kapağı kapalı bir şekilde yaklaşık 20 dakika biberlerimiz çok yumuşamadan kaynatalım. Kaynayınca, sarımsak ve maydanozu ekleyelim.
  • Kaynamaya devam ederken, kavanozlara dolduralım yağ oranı üste kadar çıkmalı az ise sıvı yağ ekleyelim sonra sıkıca kapaklarını kapatıp ters şekilde soğumasını bekleyelim. 1 gece beklemesi yeter💪🏻
  • Daha sonra buzdolabında ya da soğuk kilerinizde bekletebilirsiniz.

Kabardıkça Kabaran Pamuk Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 3,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 adet yumurta (1 tane sarısı üzeri için)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kuru(instant) maya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 6 su bardağı un
  • 50 gram yumuşamış margarin ya da tereyağı

Üzeri İçin

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Susam
  • Çörek otu

    Yapılışı

  • Un ve margarin hariç malzemeleri kabımızın içerisine sırasıyla katıp güzelce karıştıralım.
  • Sütümüzün ılık olması önemli. Unumuzu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışan kıvamlı hamur elde edelim.
  • Sonra 50 gram margarini hamura güzelce yedirerek yoğuralım. Streçle üzerini kapatıp 2 saat kadar mayalandıralım.
  • Hamurunuzu mayalarken eğer vaktiniz kısıtlıysa daha önceden 50°c de çalıştırdığınız fırınınızı kapatarak onun sıcaklığında da mayalanmaya bırakabilirsiniz. Böylece 45 dakika da hamurunuzun mayası gelecektir.
  • Mayalanan hamuru 12 bezeye bölelim. Bezelere bölerken biraz sıvı yağ kullanabilirsiniz. Bezeleri elimizle yuvarlayıp tepsiye dizelim.
  • Üzerine yumurta sarısı ve sıvı yağ karıştırıp sürelim. Tepsi mayası için en az 2 saat mayalandıralım ki güzelce bezeleriniz kabarsın.
  • Üzerine susam ve çörek otu serpelim ve 180 derece fırında 25 dakika arası pişirin. Servise hazır, afiyet olsun.

Çilekli Damla Çikolatalı Cookies Tarifi

 

Çilekli Damla Çikolatalı Cookies Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 2 çay parmağından 1 parmak eksik toz şeker (İsteğe bağlı azaltıp arttırabilirsiniz)
  • 1 çay bardağı küçük doğranmış çilek
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 3 su bardağından 2 parmak eksik un (Tam ölçüdür un miktarını artırmayın yumuşak ele yapışan bir hamur olması gerekiyor)

    Çilekli Damla Çikolatalı Cookies Tarifi Yapılışı

  • Tereyağını eritelim. İçine yumurta ve şekeri ekleyip karıştıralım.
  • Vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyip kaşıkla karıştıralım.
  • Hamur kıvamını alınca çilek ve damla çikolataları ekleyip çok ezmeden yoğuralım (Eldivenle yoğurulur ve şekil verilirse kolaylık sağlar) ele yapışan bir hamur olmalı.
  • Elimizle gelişi güzel şekil verip 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirelim.
  • Not: Fırından çıkınca yumuşak oluyor panik yapmayın ☺️ ılıdıktan sonra sertleşiyor. Afiyet olsun!. 🍓🍓

Nefis Kıbrıs Tatlısı Tarifi

 

Nefis Kıbrıs Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Alt Keki İçin

  • 3 adet yumurta
  • yarım su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket kabartma tozu

Krema İçin

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı nişasta
  • yarım su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kremşanti

Şerbeti İçin

  • 2 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya

    Nefis Kıbrıs Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • İlk önce şerbeti yapın çünkü sıcak kekin üzerine soğuk şerbet dökeceğiz. Suyu ve şekeri kaynatın kaynadıktan sonra altını kısıp kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatın.
  • Ardından altını kapatın ve vanilyayı ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.
  • Keki için yumurta ve şekeri iyice çırpın ardından diğer tüm malzemeleri koyup normal kek kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Fırını 160 dereceye ayarlayıp keki fırına verin. 30 dakika pişirin. Çıkarır çıkarmaz soğuk şerbeti üzerine döküp çekmesi ve soğuması için bir kenara alın.
  • Bu esnada süt, nişasta, vanilya ve şekeri bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra toz halindeki kremşantiyi ilave edip mikserle 5 dakika çırpın.
  • Soğuyan şerbetli kekin üzerine kremayı döküp her tarafının eşit olması için bir spatula yardımıyla üzerini düzleyin.
  • Bolca hindistan cevizi de serptikten sonra buzdolabına koyun. 2-3 saat soğuyup katılaşınca servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 😋 😘🤗.

5 Dakikada Marmelatlı Çikolatalı Milföy Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 yaprak milföy hamuru

Arası İçin

  • Elma marmelatı
  • Kahvaltılık çikolata (Sizler koyu kıvamlı tüm reçellerden ve marmelatlardan kullanabilirsiniz )

Üzeri İçin

  • Pudra şekeri

    Yapılışı

  • Milföy hamurlarını çözdürün.
  • 4 eşit parçaya dikdörtgen olacak şekilde kesin.
  • Alt tabanı çatal ile delikler açıp marmelat yada çikolata sürün.
  • Üst katına bir rulet yardımı ile 2 3 tane çizgi atın.
  • Marmelatın üzerine kapatıp kenar kısımlarını çatalla bastırarak yapıştırın.
  • Önceden ısınmış 180 derece fırında pembeleşene kadar pişirin.
  • Fırından çıkartıp soğuyunca bol pudra şekeri serperek servis edin. Afiyet olsun.

Ispanaklı Tane Börek (Çok Pratik Çıtır Çıtır) Tarifi

 

Ispanaklı Tane Börek (Çok Pratik Çıtır Çıtır) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yufka
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
  • 250-300 gram ıspanak
  • 200 gram böreklik lor
  • Birkaç dal taze soğan yada 1 kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kara biber

Üzeri İçin

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ karışımı
  • Susam vs  

    Ispanaklı Tane Börek (Çok Pratik Çıtır Çıtır) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle ayıklanıp yıkanmış iyice süzülmüş olan ıspanağımızı incecik doğrayalım genişçe bir kaba alalım.
  • Üzerine lor baharat soğan ekleyip karıştıralım ve yufkaları resimlerde detaylandırdığım şekilde tezgaha alalım her bir yufka için 3 yemek kaşığı tereyağını üzerine gezdirelim.
  • Fırça yardımıyla her yerini yağlayalım iç harcını yeteri miktarda koyalım ve rulo şeklinde saralım bitiş yerini suyla ıslatalım ki yapışsın rulomuzu dilediğimiz ebatlarda dilimleyelim ve fırın tepsisine alalım.
  • Bütün yufkalar bitince yumurta sarısı yağ karışımını böreklerin üzerine sürüp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim ve sıcak sıcak servis edelim. Afiyetle 😊şifa olsun 🤲🌹🌷
  • Not: Markadan değişebiliyor pişirme süresi ve derecesini kendi fırınlarınıza göre uygulayın lütfen.

Limon Soslu Muhallebi Tarifi

 

Limon Soslu Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 fincan nişasta
  • 1 fincan un
  • 1 paket krema
  • 1 bardak toz şeker
  • 1 vanilya
  • Limon sosu için malzemeler
  • 3 adet limon suyu
  • 2 adet limon kabuğu rendesi
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı su

Üzeri İçin

  • Fıstık

    Limon Soslu Muhallebi Tarifi Yapılışı

  • Limonların suyunu sıkıp kabuklarını ince bir rende ile rendeleyin nişasta toz şeker ve suyu ilave edip karıştırarak kısık ateşte pişirin.
  • Daha sonra sütü bir tencereye alın nişasta un ve şekeri ekleyip karıştırarak koyu bir kıvam alana kadar pişirin.
  • İlk sıcağı çıkınca kremayı koyup blendırla 2-3 dakika çırpın.
  • Servis yapacağınız kaplara önce sütlü tatlıyı sonra limon sosunu koyup soğuması için dolaba koyun afiyet olsun.

Çilekli Limonata Tarifi

 

Çilekli Limonata Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo çilek
  • 3 adet limon suyu
  • 1 bardak toz şeker
  • 2-3 dal taze nane
  • 2 litre su

    Çilekli Limonata Tarifi Yapılışı

  • Çileklerin saplarını kesip güzelce süzgeçte yıkayıp derin bir tencereye alın.
  • Üzerine su ve şekeri ilave edip çilek rengini verene kadar pişirin.
  • Daha sonra limonları sıkıp altını kapatın soğuk servis yapın.
  • Bardaklara koyduktan sonra birkaç nane yaprağı koyun afiyet olsun.

Pastane Poğaçası Tarifi

 

Pastane Poğaçası Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 2 yumurta (Sarısı üzerine)
  • 1 paket kuru maya
  • 1 buçuk yemek kaşığı şeker
  • 1tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 500 gram un

İçi İçin

  • Peynir

    Pastane Poğaçası Tarifi Yapılışı

  • Yoğurma kabına su, maya ve şekeri alın, karıştırın. Aktifleşmesi için 5 dakika bekleyin.
  • Diğer malzemeleri de ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. 30 dakika mayalanması için bekleyin. 12 bezeye ayırın.
  • Hamuru elinizle hafifçe bastırarak yuvarlak olarak açın. Ortasına peynir koyun, kapatın. Hamurun arka kısmına avcunuzla bastırın.
  • Üzerine yumurta sarısını sürün. Yarım saatte tepside mayalansın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Herkesin Yapabileceği Çıtır Çıtır Mekik Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 fiske tuz
  • Alabildiği kadar un (ben 3, 5 su bardağından az kullandım kontrollü bir şekilde ekleyerek yoğuralım yumuşak bir hamur olması gerekir)

Kaymağı için;

  • 2, 5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı irmik

Arası için;

  • İri çekilmiş ceviz (fındık, fıstıkta kullanabilirsiniz)

Üzeri için;

  • 125 gr tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

Şerbeti için;

  • 3, 5 su bardağı toz şeker
  • 3, 5 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu

     Yapılışı

  • İlk olarak şerbetini hazırlayalım. Kaynamaya başladıktan sonra bir kaç damla limon suyu damlatalım kısık ateşte 30 dk kaynatalım.
  • Hamurunu yoğuralım süt oda ısısında olsun. Unu kontrollü ekleyelim yumuşak bir hamur olması gerekir.
  • Hamuru 5 parçaya ayıralım tabanına nişasta serptiğimiz tabağa alalım ve üzerini streçle kapatalım.
  • 1 saat dinlendirelim. ( hamuru çok büyük açamam derseniz 6-7 parça da yapabilirsiniz. Ama yufka açmayı bilmeyenler bile çok kola açabilir ipek gibi açılıyor).
  • Kaymağı için; süt ve irmiği tencereye alalım pişirelim.
  • Katılaşınca altını kapatalım ve soğumaya bırakalım soğurken arada bir karıştıralım ki üzeri kabuklanmasın.
  • Tezgaha nişasta serpelim ve bezenin bir tanesini alalım.
  • Üzerine nişasta serpelim elimizle biraz bastıralım ve hamuru açmaya başlayalım.
  • Arada nişasta serpelim daha yapılmaması ve kolay açılması için. ‼️videodan ayrıntılı bir şekilde izleyebilirsiniz yufkaları nasıl açtığımı.
  • Açtığımız hamuru oklavaya gevşek bir şekilde saralım ortaya doğru kenarlardan sıkıştıralım açalım. ( sık pileli olması için yapıyoruz bu işlemi) ortadan başlayarak sık pileler oluşturalım.
  • 2 parmak kadar aralıklarla içerisine ceviz ve yarım tatlı kaşığından fazla kaymak koyalım.Kenar kısımlarını katlayalım.
  • Boş kısımlarını sıkalım ve keselim. Kesilen tatlıları altı üstüne gelecek şekilde çevirelim ve kenarları sıkarak yapıştıralım.
  • Tabanını yağladığımız tepsiye dizelim üzerine tereyağ ve sıvı yağ karışımı dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Piştikten sonra 5 dk ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk şerbeti dökelim ve 2-3 saat dinlendirelim.Afiyet olsun.