20 Mayıs 2021 Perşembe

İçli Köfte İle Uğraşamam Diyene Sini Köfte Tarifi

 

İçli Köfte İle Uğraşamam Diyene Sini Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı un
  • 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber
  • Karabiber
  • 1 adet kuru soğan
  • 400 gram kıyma
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1/2 (yarım) demet maydanoz
  • 1 su bardağı ceviz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı

    İçli Köfte İle Uğraşamam Diyene Sini Köfte Tarifi Yapılışı

  • Bulgur, üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir ve 20 dakika bekletilir (ben bir miktarını esmer bulgur koydum)
  • Tavada yemeklik doğranmış kuru soğan yağda kavrulur. Kıyma eklenerek kavurmaya devam edilir. Dişe gelir şekilde öğütülmüş ceviz, domates salçası, tuz, karabiber ve pul biber eklenir.
  • Karıştırılır ve ocaktan alınır.
  • Bulgurlu harcın yarısı yağlanmış fırın tepsisine yayılır ve üzerine kıymalı harç koyulur.
  • Kalan bulgurlu harç ile üzeri tamamen kaplanır.
  • Elinizi ıslatarak daha kolay yapabilirsiniz.
  • Üzerine zeytinyaği sürülür. İstenilen şekilde dilimlenir.
  • Isıtılmış 200 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirilir. Kurumamaması için fazla pişirmeye dikkat edilmelidir.
  • Üzerine limon sıkılarak servis edilebilir.İsteğe bağlı olarak salçalı su dökülerek de pişirilebilir. O zaman içi daha nemli olurken içli köfte lezzeti daha az gelmektedir.Afiyetle 

Andaloz Çorbası Tarifi

 

Andaloz Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı pirinç
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı et suyu
  • 4-5 su bardağı su
  • Tuz
  • Maydanoz

    Andaloz Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Bir miktar su ile pirinçler haşlanmaya bırakılır.
  • Ayrı bir tencerede un tereyağında kavrulur.
  • Domates, etsuyu ve su eklenir kaynatılır.
  • Kaynayan çorbaya haşlanan pirinçler ilave edilip kaynatılır.
  • Tuz ve doğranmış bolca maydanoz eklenip karıştırılır. 🧐et suyu sevmeyen sade su ile de yapabiliriz. 🧐 durdukça çekeceği düşünülerek su miktarı ayarlanmalıdır. Afiyetle 

Mini Çıtır Mantı Tarifi

 

Mini Çıtır Mantı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 500 gr kıyma (dana-kuzu tercih sizin)
  • 1 orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber (Tercihinize bağlı azaltıp, çoğaltabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ yada zeytinyağı
  • 1 çay bardağı su

Sosu için

  • 1 diş sarımsak (Damak zevkinize bağlı)
  • 5-6 yemek kaşığı yoğurt (Süzme yoğurt seyreltilebilir)
  • 1/2 (yarım) tuz
  • 1 yemek kaşığı salça (biber-domates)
  • 1/2 (yarım) toz şeker
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı su

    Mini Çıtır Mantı Tarifi Yapılışı

  • Yufkaları ortadan 2ye bölelim.
  • Bir kaba kıyma, rendelenmiş soğan ve baharatların tamamını koyup yoğuralım.
  • Yağ ve suyu bir kasede karıştıralım.
  • Yufkanın birbirine yapışmasını, açılmamasını sağlamak için süreceğiz. Fazla yağ koymuyoruz ki kıymanın yağı kendini salacak.
  • Kestiğimiz yufkanın geniş ucuna kıymalı harcımızdan uzunlamasına diziyoruz.
  • Ön sıraya sulu yağımızdan sürüyoruz. 3kat katladıktan sonra kesiyoruz.
  • Daha sonra istediğiniz büyüklükte yada 2-3cm uzunlukta kestiğimiz mini mantılarımızı fırın tepsimizde 180derece önceden ısıtılmış fırında 25dk pişiriyoruz.
  • Sarımsaklı yoğurt ve domates sosuyla servis edebilirsiniz😋 afiyet olsunnn👩🏼‍🍳

Unlu Şehriye Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı ılık tavuk suyu
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Yapılışı

  • Uygu bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı alarak tereyağı eriyene kadar bekleyelim.
  • Ardından unu ilave ederek unun kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Unumuz kavrulduktan sonra salçayı ilave edip karıştırarak 1-2 dakika kavuralım.
  • Karıştırmaya devam ederek su ve tavuk suyunu yavaş yavaş ekleyelim. Suyu eklerken çırpıcı ile hızlıca karıştıralım ki un ve salça topakları kalmasın.
  • Kaynamaya başlayan çorbamıza şehriyeleri ve tuzu ekleyelim. Şehriyeler pişene kadar çorbamızı ara ara karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika kadar kısık ateşte kaynatalım. Afiyet olsun.
  • Servis esnasına isteğe bağlı kaşar peyniri ilave edebilirsiniz.

Fırında Patates Köfte Tarifi

 

Fırında Patates Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için;

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yumurta
  • 1/2 (yarım) su bardağı galeta unu
  • Tuz, karabiber, pul biber

Ana malzemeler;

  • 5-6 adet orta boy patetes
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 adet orta boy soğan
  • Sıvı yağ

Sosu için;

  • 1.5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1.5 bardak sıcak su
  • Az miktarda tuz ekleyelim

    Fırında Patates Köfte Tarifi Yapılışı

  • Köftelik malzemelerimizi bir kaba alalım ve güzelce yoğuralım istediğimiz şekli verip patateslerimizi dilimleyene kadar dinlendirelim.
  • Patateslerimizi temizleyip dilimledikten sonra güzelce bir kap içerisinde tuzlayalım ve az yağlı bir tavada kızartma işlemi uygulayalım (ben buna mühürleme diyorum köfteleri de aynı şekilde kızartacağım).
  • Dinlenmiş köftelerimizi de ayrı bir tavada az yağ ile mühürleyelim.
  • Ana malzemelerimizden geriye kalan biber soğan ve domatesi de istediğimiz gibi dilimleyelim. Borcama köfte ve patateslerimizi dizdikten sonra üzerini süsleyeceğiz.
  • Köfte ve patateslerimizi mühürlediysek en alta patates olmak üzere köfte ve diğer malzemelerimizi dizelim.
  • Ardından ;Sıcak su ile domates salçamızla hazırladığımız sosu borcamımıza dökelim.
  • 180 derece fırında yaklaşık 25-30dk pişirelim.Eğer kızarıklık ve biraz yanık seviyorsanız derece ve zamanda oynama yapabilirsiniz.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun :).

Meyveli Tartolet Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 150g tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağından biraz fazla toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 tutam tuz
  • 2 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

Kreması İçin;

  • 500ml süt
  • Yarım su bardağından biraz fazla mısır nişastası
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 50g tereyağı
  • 1 poşet krem şanti

Üzeri için;

  • Mevsim meyveleri

    Yapılışı

  • İlk olarak hamurunu hazırlayalım. Bunun için uygun bir yoğurma kabına tereyağı, yumurta, toz şeker, vanilya ve tuzu ekleyelim.
  • Unumuzu da yavaş yavaş ekleyerek sert bir hamur yoğuralım.
  • Hamurumuzu yoğurduktan sonra streç film ile saralım ve dinlenmesi için 1 saat kadar buzdolabında bekletelim.
  • Kreması için tenceremize süt, mısır nişastası ve şekeri ekleyerek karıştıralım. Koyulaşıp kıvam alana kadar pişirelim.
  • Kaynayıp göz göz olan kremamızın altını kapatarak içerisine vanilya ve tereyağı ekleyelim, güzelce karıştıralım.
  • Daha hızlı soğuması için kremamızı ayrı bir kaba aktaralım ve üzerini hava almayacak şekilde streçleyelim.
  • Kremamız oda sıcaklığına geldikten sonra içerisine krem şantiyi ilave edelim ve çırpalım.
  • Üzerinin kabuklanmaması için tekrar streçleyelim ve buzdolabında soğumaya bırakalım.
  • Tezgaha bir parça pişirme kağıdı alıp hamurumuzu üzerine yerleştirelim. Bıçak yardımı ile iki eşit parçaya keselim.
  • Parçalardan önce bir tanesini elimizle yuvarlayalım ve pişirme kağıdı üzerine alalım. Üzerine tekrar pişirme kağıdı kapatalım ve merdane yardımı ile hamurumuzu genişletelim.
  • Yeterli inceliğe gelen hamurumuzun üzerinden pişirme kağıdını alalım ve kesme aparatı ile kullanacağımız tartolet kalıplarına göre hamurumuzu keselim.
  • Daire şeklinde kestiğimiz hamurlarımızı alalım ve kalıplarımızın içerisine yerleştirelim. Kenarlarda kalan fazla hamuru ayıralım.
  • Pişerken kabarmaması için çatal ile hamurların tabanına delikler açalım. Diğer hamurumuza da sırası ile aynı işlemleri uygulayalım. Ben bu defa hamurlarımı muffin kalıplarına yerleştirdim. Sizler de tartolet kalıbınız yoksa bu şekilde yapabilirsiniz.
  • Tartoletlerimizi önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişmeye bırakalım.
  • Kremamızı dolaptan alalım ve sıkma torbamızın içerisine dolduralım. Kullanacağımız meyveleri de dilimleyelim. Ben ananas, çilek, kivi ve mız kullandım. Siz dilediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz.
  • Pişen tartoletlerimizi ters çevirerek kalıptan çıkartalım. Servis tabağımıza alarak ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
  • İlk sıcaklığı çıkan tartoletlerimizin ortasına kremamızdan sıkalım. Üzerini meyveler ile süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun.

Bulgur Köfteli Ispanak Çorbası Tarifi

 

Bulgur Köfteli Ispanak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1kase dolusu ıspanak
  • 1 adet domates püresi
  • 1 adet soğan
  • 1.5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 6 su bardağı su

Köfteler için

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 200gr orta yağlı kıyma
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı kadar un

Köfteleri kızartmak için:

  • 6 yemek kaşığı sıvı yağ

    Bulgur Köfteli Ispanak Çorbası Tarifi Yapılışı

  • İlk önce bulgur köftelerimizi hazırlamakla işe başlayalım.
  • Bir kaba bulgurumuzu alıyoruz ve üstüne 1 bardak kaynak su ilave edip şişmesini sağlıyoruz.
  • Şişen bulgurumuzun üzerine kıymamızı, yumurtamızı, unumuzu, tuz ve baharatlarımızı ekleyip iyice özleşene kadar yoğuruyoruz. Eğer köfte harcımız çok kuru kalırsa elimizi suya batırarak yoğurmaya devam edebiliriz.
  • En son elimizi suya batırarak köftemizden minik parçalar kopartıp elimizle yuvarlıyoruz.
  • Bütün köfteleri hazırladıktan sonra kızgın yağda köftelerimizi kızartıp bir kenara alıyoruz.
  • Tenceremize sıvı yağı alıp soğanlarımızı kavuruyoruz.
  • İçine domates püresini ilave edip salçayı da ekleyip pişiriyoruz.
  • Ispanaklarımızı içine atıp tuz ve karabiberimizi ekliyoruz. Suyumuzu ekliyoruz.
  • Kaynadıktan sonra köftelerimizi içine ekleyip beraber pişiriyoruz.
  • Köfteler suyun yüzeyine çıktığında çorbanın pişmiş demektir sıcak servis edebilirsiniz afiyet olsun.
    Elinize sağlık!.

19 Mayıs 2021 Çarşamba

İç Pilavlı Tavuk Dolması Tarifi

 

İç Pilavlı Tavuk Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet bütün piliç

Pilav İçin

  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı sıcak su (Pirinci pişirmek için)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • İsteğe bağlı dolmalık fıstık
  • İsteğe bağlı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • Tuz, karabiber, kimyon

Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    İç Pilavlı Tavuk Dolması Tarifi Yapılışı

  • Tavuğu içli dışlı yıkayıp süzülmeye bırakın.
  • Soğanı yemeklik doğrayıp dolmalık fıstıkla beraber zeytinyağında kavurun, pirinci ilave edin 2 dakika kavurun, baharatlı ve kuş üzümünü ilave edin karıştırın sıcak suyu ilave edin ve suyunu çekene kadar pişirin.
  • Pirinç dinlenirken tavuğun boğaz kısmını dikin ki doldurduğunuz pilav buradan dökülmesin, içli dışlı soslayın ve demlenen pilavı doldurup bu kısmı da dikin. Eğer pirinç fazla gelirse 1 su bardağı sıcak su ilave edin ve pişirip servis esnasında kullanın.
  • Yanmaz fırın poşetine koyup ağzını bağlayıp borcama yerleştirin ve poşeti birkaç yerden kürdan ile delin, 190 derece fırında 1 saat 30 dakika pişirin.
  • Dilerseniz közlenmesi için etrafına patates, soğan, domates ve biber koyabilirsiniz ama domates ve biberi son yarım saat kala ekleyin ki yanmasın.
  • Fırından çıkınca poşeti yırtıp tavuğu poşetten çıkarın. Kalan pirincide servis tabağına alın ve servis edin. Afiyet şifa olsun.

Makarna Pastası Tarifi

 

Makarna Pastası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket rigatoni makarna
  • 1 orta boy soğan
  • 250 gram kıyma
  • 2 adet biber kırmızı yeşil karışık
  • 2 adet domates
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Beşamel İçin

  • 200 ml süt
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağ

Üzeri İçin

  • Bolca kaşar peyniri rendesi

    Makarna Pastası Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak makarnayı haşlıyoruz, haşlama suyuna bolca tuz ve bira yağ ekliyoruz.
  • Tam pişirmeye yakın kapatıyoruz biraz diri olursa iyi olur.
  • Kelepçeli kek kalıbına dik olarak diziyoruz.
  • Kalıbın etrafını folyolarsanız yağ fırına akmaz ayrıca telin üzerine değil fırın tepsisine koyarsanızda işinizi sağlama almış olursunuz.
  • İnce doğranmış soğan, kıyma ve biberi kavuruyoruz ardından domates sarımsak salçayı ekliyoruz.
  • Son olarak baharatlarımızı ekleyip kapatıyoruz.
  • Dizdiğimiz makarnaların üzerine kıymalı harcımızı kapatacak şekilde yayıyoruz.
  • Un ve yağı kavurduktan sonra üzerine süt ekleyerek beşamel sosu hazırlıyoruz.
  • Kalıbın üstüne döküp kaşar peynirini ilave ederek 180 derecede 15 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar fırınlıyoruz.
  • Fırından çıkınca servise hazır. Çok lezzetli ve farklı bir tarif deneyenlere afiyet şifa olsun 🥰.

Sütlü Kemalpaşa Tatlısı Tarifi

 

Sütlü Kemalpaşa Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kemal paşa
  • 1 litre süt (5 su bardağı)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

Üzeri İçin

  • Hindistan cevizi

    Sütlü Kemalpaşa Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Tencerede süt ve şekeri karıştırarak kaynatıyoruz vanilya ekliyoruz iyice karıştırıyoruz.
  • Kemal paşa tatlılarını ekleyip iyice batırıyoruz.
  • Borcama tek tek yerleştirip ters dönmüşleri düzeltiyoruz 2-3 saat bekletiyoruz.
  • Tabağa yerleştirip hindistan cevizi ile süslüyoruz. Afiyet olsun.

Malatyanın İncisi Kiraz Yaprağı Köftesi Tarifi

 

Malatyanın İncisi Kiraz Yaprağı Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

İç Hamuru

  • 1 kg yarma
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Alırı kadar su
  • Yarım kg kadar kiraz yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yoğurtlu sos:
  • 2 kg yoğurt
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı un (Dolu dolu)
  • Alırı kadar tuz
  • 1 yemek kaşığı erik ekşisi (Erik ekşisi yoksa 1 limonun suyu)
  • 2 litre karnar su (Sonradan eklenecek)

Sosu İçin

  • 1 kg soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Malatyanın İncisi Kiraz Yaprağı Köftesi Tarifi Yapılışı

  • Hamuru için bütün malzemeleri iyice yoğurup normal yumuşaklıkta bir hamur elde edilir. Kiraz yapraklarına bu hamurdan azar azar koyup incecik sarılır.
  • Tencereye dizilen sarmaların üzerine sarma taşı koyulup 1 tatlı kaşığı tuz serpilir. Üzerini geçecek kadar kaynar su eklenerek önce harlı ateşte sonra da yarım ateşte pişmeye bırakılır.
  • Haşlanan sarmaların suyu süzülür. Yoğurtlu sos için erik ekşisi ve su hariç kalan tüm malzemeler çırpılır.
  • Ocakta yüksek ateşte pişirilir. Sos kaynamaya başlayınca 2 lt kaynamış su eklenir. İyice karıştırılır ve beraber kaynamaya bırakılır.
  • Kaynayınca kiraz yaprağı köfteler eklenir ve erik ekşisi ilave edilir. Artık pişirmeye başlanır. Yemeğiniz pişerken soğanlı sosu hazırlanır.
  • Bunun için soğanlar rondodan geçirilir. Zeytinyağında kavrulur. Hafif pembeleşince tereyağı eklenir ve sos hazır hale getirilir. Pişen köfteler tabağa alınır ve üzerine soğanlı sos eklenerek servis edilir. Afiyet olsun 😊.