24 Mayıs 2021 Pazartesi

İnanılmaz Lezzet Beşamel Soslu Kıymalı Ve Sebzeli Fırın Yemeği Tarifi

 

İnanılmaz Lezzet Beşamel Soslu Kıymalı Ve Sebzeli Fırın Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram dana kıyma
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet domates
  • 1,5 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 3 adet havuç
  • 3 adet patates
  • 1,5 su bardağı bezelye
  • 2 su bardağı taze kaşar
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı acı pul biber
  • Tuz

Beşamel sos için:

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağından biraz fazla soğuk süt
  • 1 su bardağı et suyu
  • Tuz

    İnanılmaz Lezzet Beşamel Soslu Kıymalı Ve Sebzeli Fırın Yemeği Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle bezelye ve patatesleri haşlayın.
  • Geniş bir tavaya zeytinyağını alın ve küp doğradığınız soğanları ve minik minik doğradığınız sarımsakları birlikte solana dek soteleyin.
  • Küp doğradığınız biberleri ekleyin ve 5 dk kadar soteleyin.
  • Kıymayı ekleyin ve rengi kahverengileşinceye kadar pişirin.
  • Rendelediğiniz havuçları ekleyin ve havuçlar solana dek pişirin.
  • Salçayı ekleyin ve 2 dk kavurun.
  • Kabuğunu soyup küp doğradığınız domatesleri, baharatları, tuzu ilave edin ve 3 dk. Kavurun.
  • Defne yapraklarını tencereye atın ve 3 dk daha kavurun.
  • 27 cm lik kare fırın kabına (ben borcam kullandım) haşladığınız patatesleri küp doğrayıp tabanına serin.
  • Üzerine tuz ve karabiber serpin.
  • Patateslerin üzerine kıymalı harcı serin. Üzerine kaşıkla derin çizikler atın.
  • Kıymalı harcın üzerine haşladığınız bezelyeleri serin.
  • Beşamel sos yapımı için: Küçük bir tencereye tereyağını alın.
  • Yağ eriyince unu ilave edin ve sarı renk alana dek kavurun.
  • Yavaş yavaş et suyunu ilave ederek sürekli karıştırın. Biraz tuz ekleyin.
  • Soğuk sütü yine yavaş yavaş ilave ederek pürüzsüzleşinceye ve koyu bir kıvam alana dek karıştırmaya devam edin. Beşamel sosunuz hazır.
  • Beşamel sosu hazırladığınız kıymalı yemeğin üzerine eşit şekilde dökün.
  • En üste rendelenmiş kaşar peyniri ve pul biberi serpin.
  • 200 derece fırında kaşarlar eriyip biraz kızarana dek pişirin.
  • Dilimleyerek servis yapın.

    Afiyet olsun😊.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

 

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram asma yaprağı
  • 1 adet limon
  • 
2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 
 3 adet orta boy kuru soğan
  • 
1,5 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 
1 çay kaşığı nane
  • 
1 çay kaşığı tarçın

    Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi Yapılışı

  • İç harcı için; yarım su bardağı zeytinyağını bir tencerede kızdırıyoruz. Sonrasında 3 tane rendelenmiş soğanı renk alana dek kavuruyoruz. Sonrasında 1, 5 yemek kaşığı dolmalık fıstığı da ekleyip devam ediyoruz.
  • Ilık suda 5 dakika bekletip suyunu süzdürdüğümüz 1, 5 su bardağı pirinci soğanlarla birlikte, pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar kavuruyoruz.
  • Sonrasında da; 1 yemek kaşığı kuş üzümünü, 1’er çay kaşığı tuz, karabiber ve tarçını da ekleyip karıştırıyoruz.
  • Yaklaşık 1 su bardağı sıcak suyu da ilave ediyoruz. İç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alıyoruz.
  • Salamura asma yapraklarını tezgahın üzerinde damarlı kısımlarını üstte bırakacak şekilde açıyoruz. Her yaprağın ortasına iç harçtan birer tatlı kaşığı kadar koyuyoruz. 
kenar kısımlarını içe alıp, geniş kısmından uç kısmına doğru ilerliyoruz. Tüm yaprakları sıkı bir şekilde sarıyoruz.
  • Tenceremizin tabanını birkaç adet asma yaprağı ile kaplıyoruz. Sarmaları yan yana diziyoruz ve limonu dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştiriyoruz.
  • Pişerken üzerlerine bir servis tabağı kapatıyoruz. 1, 5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişiriyoruz. 
afiyet olsun.

Reçelli Pastane Kurabiyesi Landöşe (Yok Böyle Bir Lezzet) Tarifi

 

Reçelli Pastane Kurabiyesi Landöşe (Yok Böyle Bir Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram çok yumuşamış tereyağ yada margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 adet iri boy yumurta akı
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 3,5 su bardağı un kullandım
  • Su bardağım 220 ml
  • Koyu kıvamlı çilek reçeli (taneleri ile birlikte robotta çekerek reçelinizin kıvamını koyultabilirsiniz)
  • 120 gram çikolata (bitter sütlü karışık erittim)

    Reçelli Pastane Kurabiyesi Landöşe (Yok Böyle Bir Lezzet) Tarifi Yapılışı

  • Yumuşamış tereyağını yoğurma kabına alalım.
  • Üzerine un hariç tüm malzemeyi ekleyip elde yoğurur tarzda karıştıralım.
  • Sonra bardak bardak un ekleyerek çok fazla olmayacak şekilde oyalanmadan hamuru yoğurup tüm malzemeyi karıştıralım ( hamurun olması gereken son kıvamı, ele çok yapışan, yumuşacık, torbadan sıkılabilecek kıvamda olucak) unu, ona göre ekleyiniz.
  • Bir adet sıkma torbası içine tırtıklı istediğiniz formda geniş uçlu bir duy takın, makasla torba ucunu kesip yerleştirin.
  • İçine hamurdan çok fazla doldurmayın, hamurla çok dolu torba sıkarken zorluk çıkarabiliyor bittikçe ilave edin.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, biraz boşluk koyarak, sıkmaya başlayalım.
  • Torbayı tepsiye tepeden tam dik tutarak, ilk bastığınız hamuru bol tutup tombulca kalın sıkarken kıvrım verir tarzda torbayı yukarı kaldırıp birden aşağı indirerek şerit şeklinde aşağı doğru indirin ve biten ucunu bir bıçakla iterek tepsiye kesin.
  • Önceden ısınmış alt üst ayar fansız 150° fırının alttan ikinci rafında 22-25 dk arası üstleri beyaz altları hafif pembe olana dek pişirip fırından alalım.
  • Soğuyunca içine reçel sürüp iki kurabiyeyi birbirine yapıştıralım.
  • Sonra buharda benmari usul eritilmiş çikolataya uçlarını bulayalım ve donmaya bırakalım.
  • Servise hazırdır toplamda 33 adet kurabiyemiz çıkıyor, afiyet bal şeker olsun.

Kremalı Çilekli Tart Kek (Efsane Lezzet) Tarifi

 

Kremalı Çilekli Tart Kek (Efsane Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2.5 çay bardağı un

Kreması için;

  • 2.5 su bardağı süt
  • 1 kahve fincanı şeker
  • 2 kaşık un
  • 1.5 yemek kaşığı mısır nişasta
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kremşanti

Çilekli sos için;

  • 1 su bardağı rondodan çekilmiş çilek
  • 1 yemek kaşığı dolu dolu mısır nişasta
  • 4-5 yemek kaşığı şeker

    Kremalı Çilekli Tart Kek (Efsane Lezzet) Tarifi Yapılışı

  • Yumurta ve şekeri  çırpalım.
  • Süt ve sıvı yağını ekleyip karıştırmaya devam edelim.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilini ekleyip çırpalım yağlanmış kek kalıbına dökelim.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında içi çekene kadar pişirelim.
  • Kekimiz pişirken kremamızı yapalım.
  • Tencereye sütümüzü koyalım içine şeker, un ve nişastayı ilave edelim kaynayıncaya kadar karıştıralım.
  • Kaynayınca vanilini ekleyip altını kapatalım ve soğumaya bırakalım ılık olacak şekilde olunca 1 paket kremşanti ilave edelim ve mikser yardımı ile karıştıralım.
  • Peşin kekimizi biraz süt ile ıslatalım orta kısmına kremamızı koyalım.
  • Çilek sosu için tencereye çilek sosumuzu koyalım içine nişasta ve şeker ilave edelim kaynayıncaya kadar karıştıralım .
  • Altını kapatıp biraz ılıdıktan sonra kremalı kekimizin üzerine dökelim.

Girit Kabak Dolması Tarifi

 

Girit Kabak Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-8 adet girit kabağı
  • 200 gram kıyma
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı bulgur
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 adet soğan büyük boy
  • Nane, karabiber, tuz
  • 8 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

Sosu için;

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet büyük boy domates
  • Tuz
  • 2 su bardağı sıcak su

    Girit Kabak Dolması Tarifi Yapılışı

  • Kabaklarımızın içini güzelce oyarak temizliyoruz.
  • İçlerini tuz serperek ovalıyoruz.
  • Bir kase içine kıymamızı koyuyoruz.
  • Mutfak robotunda maydanoz, soğan ve biberi ince şekilde güzelce çektirip kıyma içine ekliyoruz.
  • Domatesimizi elde minik şekilde doğrayıp ekliyoruz.
  • Pirinci iyice yıkayıp süzdükten sonra karışıma ilave ediyoruz bulgur, salça ve tüm baharatları da katıp güzelce yoğuruyoruz.
  • Dolmaların içlerine azcık boşluk bırakarak dolduruyoruz.
  • Derin bir tencere içine kabaklarınızı dizip sosumuzu hazırlıyoruz.
  • Bunun için; derin bir tas içine salçaları baharat ve zeytinyağını koyup karıştırıyoruz 1 su bardağıda kaynar su ekleyip bu sosu kabakların üzerine gezdiriyoruz.
  • Son olarak kabakların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyip kapağı kapalı şekilde 40-45 dakika pişiriyoruz.

Fırınsız, Muhteşem Borcam Pastası (Yaş Pasta Lezzetinde) Tarifi

 

Fırınsız, Muhteşem Borcam Pastası (Yaş Pasta Lezzetinde) Tarifi İçin Malzemeler

Pasta kreması için;

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker (220 ml)
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yarım su bardağından biraz fazla buğday nişastası
  • Yarım su bardağı un
  • 60 gram tereyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 tek poşet toz krem şanti + 1 çay bardağı (120 ml, soğuk sütle çırpılacak)

Kullanılacak diğer malzemeler;

  • 18 adet kedi dili bisküvi
  • 1 adet iri boy taze muz
  • 500 gram taze çilek (10 iri adet çilek doğranıp kullanılacak, gerisi dekor)
  • 100 ml krema (1 küçük çay bardağı eder)
  • 80 gram sütlü çikolata
  • 25 gram bitter çikolata

Üst yüzey dekor için;

  • 70 gram bitter rendelenmiş çikolata

    Fırınsız, Muhteşem Borcam Pastası (Yaş Pasta Lezzetinde) Tarifi Yapılışı

  • Kremasını pişirmek için; tencereye 2 su bardağı süt, yumurta sarısı ve şekeri koyup tel çırpıcı ile iyice çırpalım.
  • Üzerine un ve nişastayı ekleyip tekrar iyice çırpalım.
  • Kalan sütün tamamını üzerine ilave edip tencereyi ocağa alalım orta ateşte devamlı karıştırarak koyu kıvam alana dek 4-5 dk kaynatarak kremayı pişirelim, ocaktan alınca içine vanilya ve tereyağ ekleyip eriyene dek karıştıralım.
  • Sonra kremaya değecek şekilde streç film örtüp iyice soğumaya bırakalım. Krem şantisini sütle katıca çırpıp dolaba kaldıralım.
  • Krema buz gibi soğuyup dinlendiğinde kalıp gibi katı kıvamda zor karıştırılacak şekilde oluyor.
  • Üzerine şantisini katıp mikserle orta hızda 1 dakika ikiliyi çırpalım.
  • Daha sonra bisküviyi 3-4 parçaya elle kırıp soğuk krema içine katıp karıştıralım, çilek ve muzuda dilimleyip krema içine ekleyelim hep bir iyice karıştırıp büyük boy kabımıza dökelim.
  • Dolaba kaldırıp bizde çikolatasını yapalım.
  • Kremayı ocakta ısıtalım kenara alıp sütlü ve bitter çikolatalarını katalım karıştıralım.
  • Eriyince 10 dk bekletelim ardına pastamız üzerine eşitçe dökelim.
  • Buzdolabına kaldıralım 1 gece dolapta dinlendirelim (en az 6 saat bekletilmeliki içindeki bisküviler yumuşasın).
  • Servisten önce çikolata rendesi ve çilek dekorları yapıp büyükçe bir kaşıkla tabaklara servis edelim.
  • Afiyet bal şeker olsun (çikolatayı rendelemek için, sebze soyacağı kullandım) borcamınızın dış kenarlarınada pastanın yarısını döşedikten sonra, çilek dilimleri dizerek kaplayabilir sonra kalanını devam borcama ekleyip bitirebilirsiniz.

Mangal Tadında Tavuk Şiş Tarifi

 

Mangal Tadında Tavuk Şiş Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram tavuk
  • 1 adet domates
  • 2 adet biber

Marine sosu için;

  • 4 yemek kaşığı yağ
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Pul biber

    Mangal Tadında Tavuk Şiş Tarifi Yapılışı

  • Sos için gerekli olan tüm malzemeleri bir kap içerisinde karıştıralım.
  • Kuşbaşı doğradığımız tavukları sosun içine atıp karıştırdıktan sonra üzerini kapatıp buzdolabına kaldıralım.
  • 2-3 saat beklesin.
  • Marine olan tavukları domates ve biberle şişlere geçirelim, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.
  • Üzerini de yağılı kağıt örelim.
  • 200 derece ısıttığımız fırında 30 dakika pişirelim. Çok lezzetli oluyor deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun. 🤗.

Umanç Aşı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı yeşil mercimek ( haşlanmış hali)
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet kuru sağan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı reyhan

    Yapılışı

  • Yeşil mercimeği tencereye alalım.
  • Üzerine iki parmak çıkacak şekilde sıcak su koyup on beş dakika kaynatalım.Fazla kaynatmayalım.
  • Ardından suyunu süzelim.
  • Tencereye sıvı yağı alalım üzerine yemeklik kuru soğan doğrayalım.
  • Kavrulduktan sonra salçayı ilave edelim.
  • Salçada kavrulduktan sonra mercimekleride katıp karıştıralım.
  • Üzerine sucak suyu koyalım.
  • Tepsiye unu koyalım.
  • Üzerine parmak ucumuzla su serpiştirelim.
  • Küçük küçük topaklar oluşturalım.
  • Oluşan bu un topaklarını kaynayan çorbamızın içerisine tepsideki unlarla birlikte dökelim.
  • Böylelikle tepside kalan un fazlalıklarını da koyunca çorbamızın suyu da kıvamlaşacak.
  • İçerisine tuzunu ve olmazsa olmaz reyhanı mutlaka katıp karıştıralım.
  • Reyhanın müthiş aromasıyla çorbamız daha da lezzetli hale gelecek.
  • Kısık ateşte on beş dakika kaynatalım.
  • Çorbamız servise hazır. Çocuklar için gayet besleyici bir çorba. Deneyeceklere şimdiden kolay gelsin. Afiyet olsun 😋.

Kıyır Kıyır Ağızda Dağılan Sıvıyağlı Şekerpare Tarifi

 

Malzemeler

Şerbeti için:

  • 3.5 su bardağı toz şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • 5-6 damla limon suyu

Hamuru için;

  • 3 adet yumurta ( bir tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 – 3.5 su bardağı un

    Yapılışı

  • Tamamen soğuması gerektiği için öncelikle şerbetini hazırlayarak başlıyoruz .
  • Su ve toz şekeri tencereye alıp ocağa almadan önce karıştıralım ,orta ateşte şeker eriyip kaynayana kadar pişmeye bırakalım .
  • Kaynamaya başlayınca limon sıkalım, şerbetin kıvamının sulu olması gerekiyor bu nedenle kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra ocaktan alalım.
  • Şerbet soğurken bu arada hamuru için un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeleri derin bir kaseye alıp çırpma teliyle karıştıralım.
  • Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde edelim.
  • Hamurun kıvamı ne çok sert ne de çok yumuşak olmamalı toplam 3- 3. 5 su bardağı civarı un yeterli geliyor kontrollu eklemeye çalışalım.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle uzunlamasına poğaça şekli verir gibi şekillendirelim .
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizelim .
  • 175 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri yeterince kızarıncaya kadar kontrollü olarak pişmeye bırakalım.
  • Fırından aldıktan sonra iki üç dakika ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
  • Şerbet soğuk kurabiye sıcak olmalı bu kısma dikkat edelim.
  • Kepçe yardımıyla şerbeti kurabiyelerin üzerine eşit şekilde dökelim şerbetleme işlemi bitince üzerine bir tepsi kapatalım .
  • 2-3 saate şerbetini tamamen çekmiş oluyor 3 gün boyunca ilk günkü lezzet ve kıvamdaydi 💯.

Karamelli Tart Kek Tarifi

 

Karamelli Tart Kek Tarifi İçin Malzemeler

Keki için ;

  • 2 yumurta (oda ısısında)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çay bardağı un (elenmiş)
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Karameli için ;

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 kutu krema
  • 1 yemek kaşığı tereyağ̆ı.

Ganaj için;

  • 1 kutu krema
  • 160 gram çikolata

    Karamelli Tart Kek Tarifi Yapılışı

  • Yumurtayı ve şekeri çırpın.
  • Üzerine sütü ve sıvı yağ̆ını ekleyip biraz daha çırpın.
  • Un, kabartma tozu, kakao, vanilyalı eleyerek ekleyin ve çırpın.
  • Kek kalıbımızı bolca tereyağ ile yağlayın ve biraz un koyun.
  • Kek harcımızı yağladığınız kek kalıbına dökün. Eğer üstünde hava kabarcıkları oluşursa birkaç kez yere vurun.
  • Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 15-20 dakika pişirin.
  • Kek kalıbını servis tabağına ters çevirin ve üzerine ıslak bir bez koyun.
  • Karamel için ;Şekeri tavaya koyun.
  • Hiç bir şekilde kaşık değdirmeden orta ateşte sıvılaşmasını bekleyin.
  • Sonra en kısık ayara alın ve şekerin yanmadan erimesini sağlayın ve üzerine tereyağını koyun ve hızlı bir şekilde karıştırın.
  • Daha sonra dikkatli bir şekilde kremanızı koyun.
  • Eğer şekeriniz katı bir hal aldı ise en kısık ateşte bekletin eriyecektir.
  • Karamel sosunu biraz dinlendirdikten sonra kekinizin üzerine dökün ve 1-2 saat dolapta bekletin.
  • Ganaj için ;Kremanızı bir tavaya alın ve krema biraz ısındıktan sonra(kaynamasın) çikolatalarını ekleyin ve güzelce karıştırın.
  • Daha sonra dolaptan keki çıkarıyoruz ve karamelin üstüne döküyoruz.
  • 1-2 saat daha dolapta beklettikten sonra üstünü dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
  • Afı̇yet olsun ❤️🥰.