30 Mayıs 2021 Pazar

Tuzlu Muffin Kek Tarifi

 

Tuzlu Muffin Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet iri yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Küçük doğranmış peynir
  • Küçük doğranmış salam
  • 1 yeşil biber

Üzeri için;

  • Susam
  • Çörek otu

    Tuzlu Muffin Kek Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle yumurtamızı çırpıyoruz.
  • Üstüne sütü ve yağı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
  • İyice çırptıktan sonra un kabartma tozu ve tuzu ekliyoruz kek kıvamında karıştırıyoruz.
  • En son peynir salam biberi ekliyoruz tahta kaşık ile karıştırıp muffin kalıplarına paylaştırıyoruz.
  • İsteyen normal kek kalıbı ile de yapabilir.
  • Ve 180 derece fırında pişiriyoruz.
  • Afiyet olsun 😋.

Tatlı Kurabiye (Çok Pratik) Tarifi

 

Tatlı Kurabiye (Çok Pratik) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağından bir parmak eksik pudra şekeri
  • 1 çay bardağı nişasta
  • Aldığı kadar un

Üzerine;

  • Bitter çikolata 50 gr
  • İstege bağlı pasta süsleri

    Tatlı Kurabiye (Çok Pratik) Tarifi Yapılışı

  • Un hariç diğer malzemeleri kabın içine alıp yoğuralım.
  • Unu azar azar katalım ele yapışmayan yumuşak hamur olsun.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın tatlı kaşığı ile sekil verip yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • Ortasına temiz bir kalemin arkasıyla bastırıp şekil verin.
  • 180 dc önceden ısıtılmış fansız alt üst ayarda fırının orta rafında 20 dakika pişirin.
  • Bitter çikolatayı benmari usulü eritip kurabiyenin ortasına dökün pasta süsleri ile süsleyin.

Köz Biberli Gnocchettı Tarifi

 

Köz Biberli Gnocchettı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket gnocchettı makarna
  • 3 adet közlenmiş biber(konserve veya dondurulmuş olabilir)
  • 2 adet domates rendesi
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım paket krema
  • Dil peyniri ve kaşar peyniri rendesi (ortalama yarım su bardağı kadar)
  • 1 çay kaşığı tuz ve kırmızı toz biber

    Köz Biberli Gnocchettı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle soğanı yemeklik doğrayalım ve biraz zeytinyağı ve sarımsak rendesi ile kavuralım.
  • Bu sırada makarnalarımızı kaynamış suya atalım. Ortalama 14 dakika haşlamamız gerekiyor.
  • Üzerine közlenmiş biberleri ekleyip biraz daha kavuralım ve domates rendesini de ekleyip birkaç dakika pişirelim.
  • Sosumuz iyice pişince robota aktaralım ve iyice çekelim.
  • Çektiğimiz sosu tekrar tavaya aktaralım tuzu ve biberi ekledikten sonra kremayı ekleyip 1-2 dakika daha fokurdattıktan sonra peynirlerimizi ekleyip güzelce karıştıralım ve haşlayıp süzdüğümüz makarnamıza dökerek iyice karıştıralım.
  • Servis tabağına alalım.
  • Üzerine taze fesleğen kıyabiliriz ama elinizde yoksa taze nane veya maydanoz kıyarak da servis edebilirsiniz.
  • Ben bayıldım 😍.

    Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 😋.

Pudingli Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik un 80gr
  • 1 su bardağı toz şeker 165 gr
  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağ yada margarin 80gr

Üst kısmı için;

  • 1 paket 150 gr çikolatalı puding
  • 3 su bardağı süt

Kullanmış olduğum bardak ölçüsü 200ml 

Yapılışı

  1. Öncelikle tavuk göğsünün yapımını ile başlayalım, bunun için tencereye tereyağını ekleyelim ve eritelim .
  2. Üzerine unu ekleyelim kısık ateşte 5 dakika kadar sürekli karıştırarak un kendini salıp hafif akışkan bir hal alana kadar kavuralım.
  3. Daha sonra üzerine azar azar sütü ekleyelim ve hızlıca ara vermeden sürekli karıştıralım .
  4. Blender ile birkaç dakika çırptıktan sonra 3- 5 dakika tatlı kıvam alıp koyulaşıncaya kadar pişirelim .
  5. Tatlıyı kavgada yuvarlak küçük boy cam tepsiye dökelim ve ayrıca 3 küçük kase ye paylaştıralım siz isterseniz kase kullanmadan hepsini tepsiye dökebilirsiniz.
  6. Tatlıyı soğuması için kenara alalım üst kısmının yapımına geçelim bunun için tencereye pudingi dökelim .
  7. Üzerine 3 su bardağı sütü ekleyip karıştıralım ocağa alıp orta ateşte sürekli karıştırarak kıvam alıp koyulaşıncaya kadar pişirelim .
  8. Kaynamaya başlayınca birkaç taşım daha pişirip ocaktan alalım ve üzeri kabuk tutmuş olan tatlımızın üzerine dökelim.
  9. Diğer üç kesesinin üzerine de döktükten sonra oda ısısına gelen tatlıları buzdolabına kaldıralım .
  10. Bir buçuk iki saat dinlendirdikten sonra üzerine kakao serpelim ve servis edelim afiyet olsun hoşça kalın allah’a emanet olun.

Taze Tarhana Çorbası (Yalancı Tarhana Çorbası, Pratik Tarhana Çorbası) Tarifi

 

Taze Tarhana Çorbası (Yalancı Tarhana Çorbası, Pratik Tarhana Çorbası) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 4.5-5 su bardağı su (ben bir su bardağını tavuk suyu kullandım)
  • 3-4 diş sarımsak (rendelenmiş ya da ufak doğranmış )
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 3 çay kaşığı nane
  • 2 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 fiske kimyon
  • Tuz
  • Servis ederken limon

    Taze Tarhana Çorbası (Yalancı Tarhana Çorbası, Pratik Tarhana Çorbası) Tarifi Yapılışı

  • Sıvı yağ ve tereyağı kızdırdım unu ekledim 1 dk kadar iyice kavurdum.
  • Salçayı, baharatları ekledim, salçanın kokusu çıkana kadar 2 dk karıştırarak kavurmaya devam ettim.
  • Yoğurdu ekledim, iyice çırparak karıştırdım, yarım dakika kavurdum.
  • Suyu yavaş yavaş ekledim, çırparak pürüzsüz kıvama getirdim, karıştırmaya devam ettim, topaklanmaması için kaynayana kadar karıştırdım.
  • Kaynadıktan sonra sarımsakları ekledim, tuzunu ekledim, 2-3 taşım kaynattım ocağın altını kapattım.
  • 10 dk dinlendikten sonra limon ile servis ettim.
  • Deneyeceklere afiyet olsun😊.

Susamlı Pastahane Tuzlusu Tarifi

 

Susamlı Pastahane Tuzlusu Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram oda sıcaklığında tereyağ(arzuya göre margarin)
  • 1 yumurta sarısı (beyazı dışına)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1, 5 yemek kaşığı çörek otu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yaklaşık 3 su bardağı un(kontrollü)

Üzerine;

  • Susam
  • Ayırdığımız yumurtaların akı

    Susamlı Pastahane Tuzlusu Tarifi Yapılışı

  • Un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştıralım.
  • Unu kontrollü şekilde ekleyerek yumuşak bi hamur elde ediyoruz.
  • Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp önce yumurtanın akına ardından susama batırıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Dondurucuda saklayabilirsiniz.

    ✅Not;mahlep yoksa eğer sirke ölçümüzü 2 yemek kaşığı ekleyebilirsiniz.

Kayısı Reçeli Tarifi

 

Kayısı Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kayısı
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım adet limon suyu
  • Bir fiske tuz

    Kayısı Reçeli Tarifi Yapılışı

  • Kayısılarımızı iyice yıkayıp ortadan ikiye bölelim çekirdeklerini çıkartalım.
  • Dörde bölüp derin bir tencere veya kaseye alalım üzerine şekerimizi döküp 1 gece bekletelim kayısılar suyunu salmış olacaktır.
  • Ertesi gün ocağın üzerine alın ve orta ateşte çok az karıştırarak kaynatıp kıvamlanmaya bırakalım.
  • Üstlerinde köpükler oluştukça onları kepçe yardımı ile alıp atalım.
  • Kıvam aldıktan sonra içerisine bir fiske tuz ve limon suyunu atalım.
  • Kapağını kapatalım 5 dk bu şekilde kaynatalım.
  • Reçel iyice kıvam aldığında ocağın altını kapatalım.
  • Soğuyunca cam bir kavanoz içerisine alalım.
  • Güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edelim.
  • Püf noktası:limonu ekledikten sonra 5 dk kadar daha kaynatıp ocaktan almalısınız. Kıvamın cıvık veya çok katı olmamamasına dikkat ediniz.

    Kayısı yeteri kadar suyunu salmazsa 1 su bardağı kadar su ilavesi yapabilirsiniz. Kaynama aşamasında 1 çubuk tarçın atıp daha aromalı bir tat elde edebilirsiniz. Kayısıların tane tane kalmasını istiyorsanız sert kayısı kullanın ve yapım aşamasında oldukça az karıştırın.

Havuçlu Cevizli Yumuşak Kek Tarifi

 

Havuçlu Cevizli Yumuşak Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet büyük boy yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı su
  • 1 adet büyük boy havuç
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 su bardağından 1-2 parmak eksik çekilmiş ceviz (1 bardak da konabilir, benim elimde o kadar vardı)
  • Alabildiği kadar un
  • 2 paket kabartma tozu

Kek kalıbına sürmek için;

  • Tereyağ veya margarin

    Havuçlu Cevizli Yumuşak Kek Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle yumurta ve şekeri, şeker eriyene dek çırpıyoruz.
  • Sonrasında sıvı malzemeleri ekleyip, çırpmaya devam ediyoruz.
  • Su koymamızın sebebi, kekin yumuşak olmasını sağlaması.
  • En son rendelenmiş havucu koyacak şekilde malzemeleri ekleyip, çırpalım.
  • Rendelenmiş havucu de ekleyerek spatula ile kek harcına yedirelim.
  • Kek kalıbımızın her tarafına iyice tereyağ veya margarin sürelim.
  • Kek harcımızı kalıbımza dökelim, tezgaha bir kaç kez vuralım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirelim.
  • Kekimiz ılıdıktan sonra, kenarlarından tahta spatula ile geçelim. Servis tabağına çevirelim. Afiyet olsun.
  • Not: tadı çok şekerli olmuyor, tarçın da aroma verdiği için bence yeterli. Şekerin az geleceğini düşünenler yarım bardak daha ekleyebilirler.

Sütlü Simit (Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi

 

Sütlü Simit (Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru İçin Gereken Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (Yada 1 yemek kaşığı tereyağı arzuya bağlı)
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya aldığı kadar un (Ben yarısını tam buğday unu kullandım)

Üzeri İçin

  • Kavrulmuş susam
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • Yarım kahve fincanı su

    Sütlü Simit (Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle süt su şeker ve mayayı karıştıralım üzerine yumurta sıvı yağ (Ben tereyağı kullandım)tuz ve azar azar un ilavesiyle hamurumuzu yoğuralım. Hamurun kıvamı poğaça hamurundan biraz daha sert olacak.
  • Yarım saat mayalanmaya bırakalım ve resimlerde detaylandırdığım şekilde şekil verelim.
  • Önce su ve pekmez karışımına sonra susama bulayıp tepsiye alalım tepsi mayası için mutlaka 15 dakika bekletip (Daha fazla bekletmeyin ekmek gibi olur)
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz ve çıtır simitlerimizi servis ediyoruz. Afiyetle 😊şifa olsun🌹🌷🤲

Pratik Lokanta Usulü Acılı Ezme Salata Tarifi

 

Pratik Lokanta Usulü Acılı Ezme Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1  yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

    Pratik Lokanta Usulü Acılı Ezme Salata Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak ortadan iki kestiğimiz domateslerimizi robottan geçirerek ufak parçalar haline getirelim.
  • Ardından bir süzgece alalım ve suyunu güzelce süzdürelim.
  • Aynı şekilde ortadan kestiğimiz kırmızı kapya biber ve yeşil biberi, kabuğunu soyarak iki parçaya böldüğümüz soğanı ve sarımsağı da robottan geçirelim.
  • Hazırladığımız karışımı süzgeçteki domateslerin üzerine ekleyerek suyunun süzülmesi için bekleyelim.
  • Maydanozumuzu ince ince kıyalım.
  • Ayrı bir kase içerisine domates salçası, biber salçası, nar ekşisi, zeytinyağını alalım.
  • Üzerine kuru nane, isot, tuz ve pul biberi de ekleyerek tel çırpıcı yardımı ile karıştıralım.
  • Suyu süzülen sebzelerimizi ve kıyılmış maydanozumuzu kasedeki karışımımıza ekleyelim ve son olarak tekrar karıştıralım.
  • Hazırladığımız acılı ezmemizi uygun bir servis tabağına alalım, limon dilimleri ile süsleyerek servis edelim.  Afiyet olsun.

29 Mayıs 2021 Cumartesi

Evde Soğuk Baklava Nasıl Yapılır? Tüm Püf Noktalarıyla

 

Malzemeler

  • 800 gram baklavalık yufka
  • 250 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Ara kat için;

  • İri çekilmiş ceviz (antep fıstığı veya fındıkta olabilir)

Şerbeti için;

  • 1 litre süt
  • 4 su bardağı şeker (tatlı sevmeyenler 3 su bardağı da kullanabilir)
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 100 gram sütlü çikolata
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Fıstık tozu

    Yapılışı

  • İlk olarak şerbetini hazırlayalım. Sütü ve şekeri tencereye alalım ve kaynamaya başlayınca orta ateşte 15 dk kaynatalım 1 paket vanilya ekleyip soğumaya bırakalım.
  • Tereyağını eritelim erirken üzerinde oluşan köpüğü alalım biraz bekleyelim ve yavaş yavaş bir tabağa süzelim ve tabanındaki ayranını almayalım. Bir çay bardağı sıvı yağ ekleyelim.
  • Yufkaları tepsinin boyuna göre keselim.
  • Tepsinin tabanını yağlayalım iki kat yufka serelim yağlayalım 2 kat yufka serelim.
  • Tepsinin boyutuna göre kestiğimiz yufkaları da araya serelim ziyan olmasın. Her iki katta yağlayalım. 24 kat bu şekilde yapalım.
  • 24. Kattan sonra ara katı için iri çekilmiş ceviz ekleyelim ve yayalım.
  • Üzerine yine aynı şekilde her 2 katta yağlayarak yufkaları tamamlayalım.
  • Son katı yağlamayalım. Dilimleyelim.
  • Üzerine kalan tereyağı her tarafına gelecek şekilde dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 170 derecede alt üst ayarda kızarsan kadar pişirelim.
  • Tatlımız pişince biraz ılık hale gelmesini bekleyelim ve soğuk şerbeti dökelim.Dolaba kaldıralım.
  • Yarım saat kadar dinlendikten sonra kakao ve pudra şekerini karıştırıp üzerine eleyelim.
  • Çikolatayı dolaba koyalım rendelemeden önce kolay rendelenmesi için.
  • Rendelenmiş çikolatayı her tarafına yayalım.
  • Son olarak fıstık tozuyla süsleyip dolaba kaldıralım 3-4 saat dinlendirelim.
  • Afiyet olsun.

Biberli Mantar Sote Tarifi

 

Malzemeler

  • 750 gram mantar
  • 3 adet köy biberi
  • 2 adet kapya biber
  • 1 adet sarı biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

     Yapılışı

  • Mantarların kabukları soyulur, yıkanır ve doğranır.
  • Tavaya zeytinyağı alınır orta göz ocakta yağ ısınınca mantarlar ilave edilir.
  • Harlı ateşte kapağı kapalı olarak suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Suyunu çeken mantarlara tereyağı ve julyen doğranmış soğan ilave edilir.
  • Soğan yarı kavrulunca julyen doğranan biberler ilave edilir.
  • Biberler tamamen kavrulunca üzerine küp doğranmış domates ilave edilir.
  • Bu aşamada tuz ve baharatlar ilave edilir ve kapağı kapatılır.
  • Domatesler suyunu salıp çekince yemek ocaktan alınır. Servis için hazır afiyet şifa olsun inşallah 💞